Su arıtma tarihi
Su arıtma tarihi M.Ö. 2000 yılına kadar dayanmaktadır. Bu zamana kadar, içme suyumuzun kaynaması ve süzülmesinden çok fazla yol kat ettik. Su arıtma tarihi, nispeten yeni ve modern bir gelişme gibi gözüküyor olabilir fakat yöntemler değişse de su arıtmanın binlerce yıl geriye uzanan bir geçmişi vardır. Suyun bulanık olması ve suyun içinde görünen partiküller insanlığın var olmasından beri dikkatini çekmiştir. Suyun arıtılmasıyla ilgili geçmişten günümüze yapılan çalışmalar aşağıdaki şekilde görülmektedir.
Dünya genelindeki tatlı su miktarının azalmasıyla insanlığın hayatını sürdürebilmesi için yaşam şartlarını sağlayabilmesi hayati öneme sahiptir. Fakat ne yazık ki 21. yüzyılın en büyük sıkıntılarından birinin su kıtlığı olacağı tahmin edilmektedir. Su kıtlığını en genel haliyle kullanılabilir su kaynaklarının, nüfusa oranı olarak açıklayabiliriz.
Evrenin yaklaşık dörtte üçünün su ile kaplı olduğu düşünüldüğünde, böylesi bir maddenin yetersiz kalacağının ifade edilmesi şaşırtıcı bulunabilir. Fakat gerçek şu ki dünya üzerinde bulunan suların
%97,6’sı tuzlu su şeklinde deniz ve okyanuslarda yer almaktadır. Kutuplar ve buzullarda bağlı bulunan su ise dünya üzerinde bulunan suyun %1,9’u kadardır.
Buradan da anlaşılacağı üzere, dünya üzerindeki suyun yalnızca %0,5’lik bir kısmı insanların kullanıma uygun halde bulunmaktadır. Yeraltı suları, toprakta bulunan nem, akarsular ve göller hepsi bu oranın içinde yer almaktadır.
Temiz su kaynakları, sağlık hizmetleri ve hijyen yetersizliğinin neden olduğu su kaynaklı hastalıkları her yıl çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 3,4 milyon insanın ölmesine neden olmaktadır.
Hükümetlerin, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası komitelerin devam eden çabalarına rağmen bir milyardan fazla insan hala geliştirilmiş su kaynaklarına ulaşma imkanına sahip değildir.
Tarihsel olarak, RO (Reverse Osmosis) membranları, deniz suyu ve acı suların tuzdan arındırılması ile içme suyu üretimi için tasarlanmıştır. Şu anda RO içme suyu, diyaliz, enerji üretimi, ilaç, tıbbi cihazlar, yarı iletken üretim, kâğıt, şeker, içecek, bahçecilik endüstrilerinin yanı sıra konsantrasyonda ve suda kullanılan yüksek derecede arıtılmış suyun üretimi için popüler bir teknolojidir.
1980 yılında ilk evsel mmebranlar üretilmiştir. 1989 yılında Türkiye’de ilk karbon, reçine ve quartz kum şeklinde 3 lü ev tipi su arıtma cihazları geliştirildi. 1994 yılında karbon, reçine ve quartz kum filtreleri ayrı ayrı kartuş şeklinde yani filtre üretimi Türkiye’de yapıldı ve satışa sunuldu. 1995 yılında bu 3 lü arıtma sistemine uv filtresi ile geliştirildi.
2001 yılında Türkiye’de ilk ters ozmoz membranlı 5 filtreli su arıtma cihazı geliştirildi ve 2002 den sonra Türkiye’de yaygın olarak kullanıma sunulmuştur.
Yorum yap