Sanitasyon , temiz içme suyu ve insan dışkısı ve kanalizasyonunun yeterli arıtımı ve bertarafı ile ilgili halk sağlığı koşullarını ifade eder . Ellerin sabunla yıkanması gibi, dışkı ile insan temasının önlenmesi de sanitasyonun bir parçasıdır . Sanitasyon sistemleri , özellikle fekal-oral yolla hastalığın bulaşmasını durduracak temiz bir ortam sağlayarak insan sağlığını korumayı amaçlar .Örneğin, yetersiz beslenme ve büyümenin durgunluğunun ana nedeni olan ishal çocuklarda, yeterli sanitasyonla azaltılabilir.
Sanitasyon Örnekleri
Bir dizi sanitasyon teknolojisi ve yaklaşımı mevcuttur. Bazı örnekler; toplum tarafından yönetilen toplam sanitasyon , konteyner bazlı sanitasyon , ekolojik sanitasyon , acil sanitasyon , çevresel sanitasyon, yerinde sanitasyon ve sürdürülebilir sanitasyondur . Bir sanitasyon sistemi, insan dışkısı ve atık suyun tutulması, depolanması, taşınması, arıtılması ve bertarafı veya yeniden kullanımını içerir . Sanitasyon sistemindeki yeniden kullanım faaliyetleri, dışkı ve atık suda bulunan besinler, su, enerji veya organik maddeye odaklanabilir. Bu, “sanitasyon değer zinciri” veya “sanitasyon ekonomisi” olarak adlandırılır. Sanitasyon zincirinin herhangi bir adımında bir sanitasyon teknolojisinin temizlenmesi, bakımı, çalıştırılması veya boşaltılmasından sorumlu kişilere ” sanitasyon çalışanları ” denir .
Ülkeler içinde veya ülkeler arasında sanitasyon hizmet seviyelerini karşılaştırmak için çeşitli sanitasyon “seviyeleri” kullanılmaktadır. 2016 yılında Ortak İzleme Programı tarafından tanımlanan sanitasyon merdiveni , açık dışkılamada başlar ve “iyileştirilmemiş”, “sınırlı”, “temel” terimlerini kullanarak yukarı doğru hareket eder ve en üst düzey ” güvenli bir şekilde yönetilir “. [8] Bu, özellikle gelişmekte olan ülkeler için geçerlidir .
İlgili Makale: Minerallerimizi İçme Suyundan Arındırıyor muyuz?
Kaynak : Vikipedi
Yorum yap