1. Tanktaki su iki filtreden geçip geldiği için suyun akışında evet bir değişiklik yavaşlama olur. yavaş akışa aldığınızda pH yine yüksek olacaktır. su tankına biraz hava basarsanız hava yerinden akış biraz daha hızlanabilir. örnek şuan tankınızda su yokken 7psi ise basınç (genelde 7 olur) 10 psi yapınDevamını oku

    Tanktaki su iki filtreden geçip geldiği için suyun akışında evet bir değişiklik yavaşlama olur. yavaş akışa aldığınızda pH yine yüksek olacaktır. su tankına biraz hava basarsanız hava yerinden akış biraz daha hızlanabilir. örnek şuan tankınızda su yokken 7psi ise basınç (genelde 7 olur) 10 psi yapınız.

    Daha az gör
  2. Hızlı akışta olacak hocam şu şekilde yapınız; Membrandan çıkan temiz su Roycera girişine T ile gireceksiniz, t'nin bir ucu tanka gidecek, Roycera'dan çıkan suyu ise post karbona vereceksiniz, post karbon çıkışı da musluğunuza gidecek. Çalışma mantığı şu olacak, siz musluğu açtığınızda tanktaki su hıDevamını oku

    Hızlı akışta olacak hocam şu şekilde yapınız; Membrandan çıkan temiz su Roycera girişine T ile gireceksiniz, t’nin bir ucu tanka gidecek, Roycera’dan çıkan suyu ise post karbona vereceksiniz, post karbon çıkışı da musluğunuza gidecek.

    Çalışma mantığı şu olacak, siz musluğu açtığınızda tanktaki su hızlı bir şekilde Roycera’dan geçip yine aynı hızla post karbondan geçip size gelecek.

    Daha az gör
  3. https://youtu.be/hhstgdku390?si=UoO2mI_rR_VfZcVC bu videoda 12:30 saniye de hızlı akış bağlantıda hocam. Hızlı akışa bağlarsanız sorunu çözersiniz. Hızlı akışa alıp 2-3 depo kullandıktan sonra ölçüm yapın eğer hala yüksek verirse post karbon ile yer değiştirmeniz gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan soDevamını oku

    https://youtu.be/hhstgdku390?si=UoO2mI_rR_VfZcVC bu videoda 12:30 saniye de hızlı akış bağlantıda hocam.

    Hızlı akışa bağlarsanız sorunu çözersiniz. Hızlı akışa alıp 2-3 depo kullandıktan sonra ölçüm yapın eğer hala yüksek verirse post karbon ile yer değiştirmeniz gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra bilgi verirseniz sevinirim.

    Daha az gör
  4. Pentek GS10-CAL/RO filtresi alkali filtresi değildir alkali destekli karbon filtredir ve içeriği %80 karbon %20 kalsittir. Amaç alkali filtre tercih etmekse diğerini öneririm.  Alkali filtreleri 6-12 ayda bir yenilemekte fayda vardır. Alkali filtreler genelde en son aşamaya takılır ama değişik bağlaDevamını oku

    Pentek GS10-CAL/RO filtresi alkali filtresi değildir alkali destekli karbon filtredir ve içeriği %80 karbon %20 kalsittir. Amaç alkali filtre tercih etmekse diğerini öneririm. 

    Alkali filtreleri 6-12 ayda bir yenilemekte fayda vardır.

    Alkali filtreler genelde en son aşamaya takılır ama değişik bağlantı şekilleri de mevcuttur. Yüksek pH elde etmek istiyorsanız yavaş akışa bağlanmalı ama önce hızlı akışta bağlayın be bağladıktan 2 saat sonra ph ölçümü yapın eğer hızlı akışta yeterli pH vermiyorsa yani 7 ph altındaysa yavaş akışa bağlamanızı öneririm.

    Pompa kullanmak elbette her zaman +’dır varsa cihazınızda kullanmanızı tavsiye ederim. Pompalı su arıtma cihazlıları daha yüksek basınç ile membrana suyu ilettiği için arıtma performansı daha yüksek olur ama şebeke basıncınız 6 bar ve üzerinde ise pompa kullanmanıza gerek olmayabilir.

    Daha az gör
  5. 1- Tek daire ise 20 inc fazla gelir 10 inc kullanın, Bina girişi ise yani bir kaç daire varsa 20 inc kullanmanızda sıkıntı yoktur. 2- Yıkanabilir tortu filtreleri 50-200 mikron arasında olur, normal sediment filtreler ise 1-5-10-25 mikron çeşitleri vardır, Yıkanabilir tortu filtreleri suyunuzda kumDevamını oku

    1- Tek daire ise 20 inc fazla gelir 10 inc kullanın, Bina girişi ise yani bir kaç daire varsa 20 inc kullanmanızda sıkıntı yoktur.

    2- Yıkanabilir tortu filtreleri 50-200 mikron arasında olur, normal sediment filtreler ise 1-5-10-25 mikron çeşitleri vardır, Yıkanabilir tortu filtreleri suyunuzda kum ve gözle görülen parçalar varsa faydalıdır, eğer şebeke suyunda kullanacaksanız normal 5 mikron sediment tercih ediniz. önerim normal 5 mikron sedimenttir ve maksimum 3 ayda bir değiştirin. şebeke suyunda yıkanabilir sedimenti boşuna kullanmış olursunuz amaç tortu tutmak ise 5-micron sediment tavsiye ederim.

     

    Daha az gör
  6. Önceden kullandığınız HF serisi membranı kullanmaya devam edebilirsiniz alternatif olarak Dupont TapTec TT HF Plus membranı kullanabilirsiniz. Aldığınız bu TDS değerlerinde ise herhangi bir mineral, pH filtresi kullanmayın. Ev şebeke suyunuzda 2000 ila 3000 TDS (Total Dissolved Solids - Toplam ÇözünDevamını oku

    Önceden kullandığınız HF serisi membranı kullanmaya devam edebilirsiniz alternatif olarak Dupont TapTec TT HF Plus membranı kullanabilirsiniz. Aldığınız bu TDS değerlerinde ise herhangi bir mineral, pH filtresi kullanmayın.

    Ev şebeke suyunuzda 2000 ila 3000 TDS (Total Dissolved Solids – Toplam Çözünmüş Katılar) arasında bir değer varsa ve evsel ters ozmoz (Reverse Osmosis – RO) sistemiyle 100-200 TDS arasında bir su elde ediyorsanız, suyunuzdaki TDS miktarını daha da düşürmek için birkaç yöntem kullanabilirsiniz. TDS, suyun içinde çözünmüş mineral, tuz ve diğer inorganik maddelerin toplamını ifade eder ve suyun saflığı ile ilgili önemli bir göstergedir.

    1- İkinci Bir RO Aşaması: Mevcut RO sisteminize ek olarak bir ikinci RO aşaması ekleyebilirsiniz. Bu, ilk aşamadan geçen suyun daha da saflaştırılmasını sağlayarak TDS değerini düşürecektir. (Yüksek etki) ama ekstra pompa ve membran maliyeti su israfı yapar çok tavsiye etmem

    2- Deiyonizasyon (DI) Filtresi: Ters ozmoz sisteminizden çıkan suyu bir deiyonizasyon filtresinden geçirmek, çözünmüş katıların daha da azaltılmasına yardımcı olur. DI filtreler, suyun iyonik içeriğini azaltarak TDS değerlerini düşürür. (Yüksek Etki) Tavsiye ederim

    3- Karışık Yatak Reçine Filtresi (deiyonize): Bu tip filtreler, suyunuzdaki pozitif ve negatif yüklü iyonları etkili bir şekilde gidererek TDS seviyesini daha da düşürebilir. {(Pahalı olabilir ve kullanılanılar reçine miktarı en düşük 2000-gram olmalı ve ozmoz öncesi takılır) (Yüksek etki)} çok tavsiye etmem

    4- Yumuşatıcı Kullanımı: Eğer suyunuzda kalsiyum ve magnezyum gibi sertlik yaratan mineraller yüksekse, bir su yumuşatıcı kullanmak TDS değerini bir miktar düşürebilir. (düşük etki)

    5- Ultraviyole (UV) Işınları: UV ışınları, suyunuzdaki mikroorganizmaları öldürse de TDS değerini doğrudan etkilemez. Ancak, suyun genel saflığını artırabilir. (Çok düşük etki)

    6- TDS Seviyesini Kabul Etmek: Bazı durumlarda, 100-200 TDS aralığındaki su zaten içme suyu için oldukça iyidir ve bu seviyede sağlık açısından herhangi bir risk taşımaz. Eğer suyun tadı ve kalitesi kabul edilebilir seviyedeyse, ekstra bir işlem yapmaya gerek olmayabilir.

    Bu yöntemlerden hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar verirken, suyunuzun başlangıç kalitesini, istediğiniz son TDS değerini ve sistemin maliyet ve bakım gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Unutmayın ki, bazı durumlarda çok düşük TDS değerleri, suyun tat ve mineral içeriğini olumsuz etkileyebilir, bu nedenle ideal TDS seviyesini belirlerken bu faktörleri de dikkate almak faydalı olacaktır.

    Daha az gör
  7. İçme suyu, insan sağlığı için gerekli olan temel besin maddelerinden biridir. Bu nedenle, içme suyunun kalitesi ve pH değeri büyük önem taşımaktadır. pH, bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini ölçen bir birimdir. 0 ile 7 arasındaki pH değerleri asit, 7 nötr, 7 ile 14 arasındaki pH değerleri iDevamını oku

    İçme suyu, insan sağlığı için gerekli olan temel besin maddelerinden biridir. Bu nedenle, içme suyunun kalitesi ve pH değeri büyük önem taşımaktadır.

    pH, bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini ölçen bir birimdir. 0 ile 7 arasındaki pH değerleri asit, 7 nötr, 7 ile 14 arasındaki pH değerleri ise bazdır.

    İnsan vücudunun pH değeri yaklaşık olarak 7,4’tür. Bu nedenle, içme suyunun pH değerinin de bu değere yakın olması idealdir.

    Yapılan araştırmalara göre, 7,2 ile 8,5 pH aralığındaki sular, insan sağlığı için en uygun pH değerleridir. Bu pH aralığındaki sular, vücuttaki asit-baz dengesini korumaya yardımcı olur.

    Düşük pH’lı sular (6,5’in altı), vücutta asit birikimine neden olabilir. Bu durum, mide ekşimesi, mide yanması, reflü gibi sorunlara yol açabilir.

    Yüksek pH’lı sular (8,5’in üstü), vücutta baz birikimine neden olabilir. Bu durum, kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir.

    Net cevap olarak, içme suyu için en uygun pH değeri 7,2 ile 8,5 aralığındadır. Bu pH aralığındaki sular, insan sağlığı için en faydalı olan sulardır.

    Peki pH gerçekten ne anlama geliyor?

    pH’daki ‘H’, hidrojenin temel sembolüdür. ‘p’ farklı dillerde farklı şeyleri ifade edebilir, ancak ‘pH’ en yaygın olarak ‘hidrojenin gücü’ anlamına gelir. Peki bu ne anlama geliyor?

    pH sembolünde atıfta bulunulan hidrojen aslında H+ olarak yazılan hidrojen iyonudur. Bir hidrojen atomunun bir protonu (pozitif yüklü) ve bir elektronu (negatif yüklü) vardır. Hidrojen iyonu, elektronunu bırakmış bir hidrojen atomudur. Protondan gelen pozitif yükü dengelemek için artık elektrondan gelen negatif bir yük olmadığından, H+ net bir pozitif yüke sahiptir (dolayısıyla semboldeki ‘+’).

    H+’nın varlığı suyu asidik yapan şeydir. Asit, doğrudan veya dolaylı olarak suya H+ katkıda bulunan bir bileşiktir. Örneğin, hidroklorik asit (HCl) sudaki hidrojen (H+) ve klorür (Cl-) iyonlarına ayrışır ve suyun asitliğine katkıda bulunan H+’dır. H+ konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa, su o kadar asidiktir.

    Su molekülleri, hidrojen iyonu (H+) ve hidroksil iyonu (OH-) olmak üzere iki iyona ayrılır:

    H2O = H+ + OH-

    Bu reaksiyon tersine çevrilebilir, böylece H+ ve OH- su molekülleri oluşturmak için yeniden birleşebilir. Herhangi bir zamanda, H+ ve OH- konsantrasyonları, su moleküllerinin miktarına kıyasla çok küçüktür.

    pH 7’de H+ ve OH- konsantrasyonları eşittir. Bu nedenle pH 7 nötr pH olarak kabul edilir. pH 7’nin altında, H+ konsantrasyonu OH- konsantrasyonundan daha büyüktür ve suyu asidik hale getirir. PH 7’nin üzerinde, OH- konsantrasyonu H+ konsantrasyonundan daha büyüktür ve suyu bazik hale getirir.

    Yüksek pH’da H+ konsantrasyonu çok azdır. Örneğin, pH 11’de H+ konsantrasyonu 10-11 veya 0.000000000001 mol/L’dir. Bununla birlikte, OH- konsantrasyonu buna bağlı olarak daha yüksektir. OH- konsantrasyonu şu şekilde ifade edilebilir:

    (mol/L cinsinden OH- konsantrasyonu) = 10pH-14

    pH 11’de OH- konsantrasyonu 1011-14 (10-3) veya 0.001 mol/L’dir, bu da pH 3’teki H+ konsantrasyonu ile aynıdır.

    pH ölçeği: hidrojenin gücü

    pH ölçeği, bir pH birimindeki bir farkın H+ konsantrasyonundaki on farkın kuvvetini temsil ettiği logaritmik bir ölçektir. Örneğin, pH 5’teki H+ konsantrasyonu, pH 6’dan on kat, pH 7’den 100 kat ve pH 8’den 1000 kat daha yüksektir. Her pH birimi, H+ konsantrasyonunda on farkın bir kuvvetini temsil ettiğinden, pH değeri “hidrojenin gücünü” temsil eder. Aslında, pH çoğunlukla H+ konsantrasyonunun negatif logaritması olarak tanımlanır:

    pH = -log10 [H+ konsantrasyon]

    Aynı genel model OH- için de geçerlidir. pH 8’deki OH- konsantrasyonu, pH 7’den on kat, pH 6’dan 100 kat daha yüksektir.

    Daha az gör
  8. Su Nedir

    Kimyasal formülü H2O olan 2 Hidrojen ve 1 Oksijen atomu arasında kovalent bağ bulunan bileşiktir. Moleküller arasında H bağı bulunur. [caption id="attachment_15249" align="alignnone" width="412"] Su Molekülü[/caption] Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında Hücre, organ ve dokularınDevamını oku

    Kimyasal formülü H2O olan 2 Hidrojen ve 1 Oksijen atomu arasında kovalent bağ bulunan bileşiktir. Moleküller arasında H bağı bulunur.

    Su Molekülü

    Su Molekülü

    • Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında
    • Hücre, organ ve dokuların düzenli çalışmasında
    • Zararlı maddelerin vücuttan atılmasına
    • Vücut ısısının denetiminde görevlidir.

    SUYUN ÖZELLİKLERİ

    Kırmızı renkli ışın absorbe edildiği için göl ve deniz gibi büyük su kütlelerindeki su, mavi olarak görünür. Suyun rengi içindeki kirlilik vb. etkenlere bağlı değişebilir.

    Su, eriyebilen birçok madde için çok iyi bir  çözücüdür. Bu tip maddeler hidrofilik maddelerdir. Hidroksi bileşikleri, amin, sülfidril bileşikleri, ester, keton vb organik bileşikler…

    Su kohezyon kuvvetine sahip bir maddedir, yani kendi molekülleri arasında çekim kuvveti sayesinde dağılmadan kalabilir. Su aynı zamanda adhezyon (farklı iki maddenin molekülleri arasındaki çekim kuvveti) kuvveti yüksek bir maddedir.

    Su, su molekülleri arasındaki güçlü kohezyon kuvveti nedeniyle oluşan yüksek yüzey gerilimine sahiptir.

    Suyun elektrik iletme özelliğini suyun içinde çözünmüş olan mineral tuzlarının iyonları sağlar.

    SU KAYNAKLARI

    METEOR SULARI Mevcut sular içinde en saf olanıdır, bununla beraber havada bulunan bütün gazları içerdiği gibi, bazı anorganik ve organik maddeler de bulunabilir. (Yağmur, Kar)

    YERALTI VE KAYNAK SULARI Bulunduğu ve geçtiği toprak tabakalarını çözmesi sonucunda, tabakaların cinsine göre, çözünmüş maddeleri içerir. (Yeraltı, Kaynak)

    YERYÜZÜ SULARI Yüzeylerinin açık olması sebebiyle özellikle organik yapıdaki yabancı maddeleri almaya yatkındır. Buna karşılık hava ile temas halinde olduğundan karbonat sertliği azdır. (Deniz, Göl)

    MİNERAL SULARI Doğal sulara oranla çözünmüş madde miktarı belirli bir sınırı aşmış veya temperatür ve radyoaktivitesi doğal sınırı geçmiş olan sulardır. (Maden suyu)

    DOĞADAKİ SU DÖNGÜSÜ

    Su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur koşullar uygun olduğunda yağış meydana gelir. Yağış şeklinde yeryüzüne düşen su toprağa sızarak yeraltı sularına veya yüzeyel akıntı (Runoff) olarak okyanuslara ve denizlere karışır. Yüzey sularının buharlaşmasıyla su atmosfere geri döner.

    Daha az gör
  9. Bu cevap düzenlendi.

    Kimyasal olarak zenginleştirilmiş geri yıkama (CEB), membran proseslerinde kullanılan bir geri yıkama türüdür. Bu geri yıkama işleminde, geri yıkama çözeltisine bir kimyasal madde eklenir. Bu kimyasal madde, membran yüzeyinde biriken tortuları veya kirleticileri çözmeye veya uzaklaştırmaya yardımcıDevamını oku

    Kimyasal olarak zenginleştirilmiş geri yıkama (CEB), membran proseslerinde kullanılan bir geri yıkama türüdür. Bu geri yıkama işleminde, geri yıkama çözeltisine bir kimyasal madde eklenir. Bu kimyasal madde, membran yüzeyinde biriken tortuları veya kirleticileri çözmeye veya uzaklaştırmaya yardımcı olur.

    CEB işlemi, membran performansını iyileştirmek için kullanılır. Membran yüzeyinde biriken tortu veya kirleticiler, membranın geçirgenliğini azaltabilir ve membranın verimliliğini düşürebilir. CEB işlemi, bu tortu ve kirleticileri gidererek membran performansını iyileştirmeye yardımcı olur.

    CEB işlemi, aşağıdaki uygulamalarda yaygın olarak kullanılır:

    • Deniz suyu arıtımı
    • Endüstriyel atık su arıtımı
    • Gıda işleme
    • Farmasötik endüstri

    CEB işleminin bazı avantajları şunlardır:

    • Membran performansını iyileştirir.
    • Membran ömrünü uzatır.
    • Membran temizliğini kolaylaştırır.

    CEB işleminin bazı dezavantajları şunlardır:

    • Kimyasal madde kullanımı, maliyeti artırabilir.
    • Kimyasal madde, membrana zarar verebilir.

    CEB işlemi, membran proseslerinde önemli bir rol oynar. Bu geri yıkama işlemi, membran performansını iyileştirmeye ve membran ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

    Daha az gör
  10. Evet, doğru. Membran konsantre akım, membran tarafından alıkonulan çözünmüş veya partiküller maddelerin besleme çözeltisine göre konsantre olduğu akımdır. Membran, su moleküllerinin geçişine izin verirken, çözünmüş maddelerin veya partiküllerin geçişini engeller. Bu nedenle, besleme çözeltisi, membrDevamını oku

    Evet, doğru. Membran konsantre akım, membran tarafından alıkonulan çözünmüş veya partiküller maddelerin besleme çözeltisine göre konsantre olduğu akımdır. Membran, su moleküllerinin geçişine izin verirken, çözünmüş maddelerin veya partiküllerin geçişini engeller. Bu nedenle, besleme çözeltisi, membrandan geçerken, su molekülleri membrandan geçerken, çözünmüş maddeler veya partiküller membranın diğer tarafında birikir. Bu konsantre maddeye, membran konsantre akımı denir.

    Membran konsantre akımı, membran proseslerinde önemli bir rol oynar. Konsantre akım, genellikle atık olarak atılır veya geri kazanılır. Atık olarak atılması durumunda, çevreye zarar verebileceğinden, dikkatli bir şekilde bertaraf edilmesi gerekir. Geri kazanılması durumunda, çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Örneğin, deniz suyu arıtımında konsantre akımdaki tuz, sodyum klorür olarak geri kazanılabilir.

    Membran konsantre akımının bazı özellikleri şunlardır:

    • Besleme çözeltisine göre daha yüksek konsantrasyonda çözünmüş madde veya partiküller içerir.
    • Membran proseslerinin önemli bir yan ürünüdür.
    • Atık olarak atılabilir veya geri kazanılabilir.

    Membran konsantre akımının bazı kullanım alanları şunlardır:

    • Deniz suyu arıtımı
    • Endüstriyel atık su arıtımı
    • Gıda işleme
    • Farmasötik endüstri
    • Kimya endüstrisi

    Daha az gör