Skoltech ve Teksas Üniversitesi Tıp Şubesi’nden (ABD) araştırmacılar, doku travması yönetimi ve kozmetoloji gibi tıbbi uygulamalar için umut verici bir teknik olan cilt suyu içeriğini izlemek için optoakustiğin nasıl kullanılabileceğini gösterdiler. Bu sonuçları özetleyen makale Journal of Biophotonics’te yayınlandı .
(sıvı birikiminin neden olduğu şişme) veya dehidrasyon, ki bu da kozmetik etkilere neden olabilir. Şu anda dokulardaki su içeriğini izlemek için elektriksel, mekanik ve spektroskopik yöntemler kullanılabilir, ancak potansiyel klinik uygulamalar için gerekli olan yüksek çözünürlük ve önemli bir sondalama derinliği sağlayacak doğru ve invazif olmayan bir teknik yoktur.
Optoakustik Tekniği Test Edildi!
Skoltech Fotonik ve Kuantum Malzemeler Merkezi’nden Sergei Perkov ve meslektaşları, optoakustik yöntemin bu amaçla kullanılıp kullanılamayacağını test etmeye karar verdiler. Optoakustik izlemede doku darbeli ışıkla ışınlanır, bu ışığı emen hedefin termoelastik genişlemesine neden olur ve bu hedef ultrason sinyallerinde tespit edilebilir. Önceki çalışmalarda, optoakustik spektroskopinin hemoglobin, melanin ve suyu tespit ettiği gösterilmiştir ve ekip, bu yöntemin hem doku modellerinde hem de in vivo gerçek deri üzerinde kullanılıp kullanılamayacağını bulmaya karar vermiştir.
“OA tekniği klinik uygulamalar için güvenlidir çünkü sinyal tespiti için gerekli olan biyolojik doku tarafından emilen enerji miktarı nispeten küçüktür. OA tekniğinin diğer optik yöntemlere göre avantajı, lazer enerjisini yalnızca tek bir yönde iletmemiz gerektiğidir. – soğurucuya ve bundan sonra, biyolojik dokularda fazla zayıflamayan üretilmiş bir ultrason sinyalini tespit ederken, sinyali optik yöntemler kullanarak tespit etmek için, bir ışık demetinin soğurucuya ve geri (veya içinden geçerek) yayılması gerekir. tüm vücut parçası), “diyor Skoltech profesörü ve makalenin yazarlarından Dmitry Gorin.
Araştırmacılar, jelatin ve sütten iki katmanlı “deri fantomları” oluşturdular ve bunlardan bazılarını su kullanarak üst “epidermis” tabakasının altındaki şişliği taklit edecek şekilde inşa ettiler. Ayrıca optoakustik detektörlerini ödem olmayan insan bileklerinde test ettiler. Elde ettikleri veriler, cilt suyu içeriği hakkında daha önce yayınlanmış verilerle iyi bir uyum içindeydi ve ekip, su içeriği izlemesi için en uygun dalga boylarını belirleyebildi.
Daha sonra ekip, cildin farklı katmanlarındaki su miktarını ölçmeye çalışmak için gerçek ödem üzerinde in vivo benzer deneyler yapmayı ve OA sinyal üretimi için kullanılan farklı dalga boylarının sayısını artırmayı planlıyor. Bu çalışma UTMB Galveston profesörü Rinat Esenaliev ile birlikte devam edecek.
İlgili Makale : Su ve Cinsiyet Eşitliği
Yorum yap