Kirleticiler, Leodo Adası Yakınlarındaki Suları Hızla Değiştiriyor Denizin kırmızıya döndüğü Kore çevresindeki kıyı sularında sık sık kırmızı gelgit meydana geldi. Kırmızı gelgit, fitoplanktonun besin olarak çoğaldığı veya kanalizasyonun deniz suyuna aktığı ve kırmızı görünmesine neden olduğu bir fenomendir. Bu sadece balıkçılık endüstrisine zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda deniz ekosistemini de etkiler.
Profesör Kitack Lee ve Ph.D. POBTEK Çevre Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nün adayı Ji-Young Moon (ilk yazar), 1980’lerden bu yana nitrojen kirleticilerinin girişinin kuzeydoğu Asya sularındaki besin dengesini bozduğunu ve kızıl gelgitlerdeki fitoplankton türlerini değiştirdiğini doğruladı. Ekip ayrıca, okyanus koşullarında bu nitrojen kirletici akışının neden olduğu en hızlı değişikliğin, Çin’in Changjiang Nehri’nin akış aşağısında bulunan Ieodo Okyanus Araştırma İstasyonu yakınlarındaki sularda gerçekleştiğini de buldu. Bu bulgular yakın zamanda Limnology and Oceanography dergisinde tanıtıldı .
Kore, Çin ve Japonya dahil Kuzeydoğu Asya bölgesi, modern zamanlarda hızlı nüfus artışı ve sanayileşme nedeniyle nitrojen kirleticilerinde bir artış gördü. Sel ve muson yağmurlarının bir sonucu olarak nitrojen kirletici denize akarken, kuzeydoğu Asya suları beklenmedik büyük bir gübreleme yaşadı. Pek çok bilim insanı, bu azot kirleticilerinin sadece kıyı sularında zararlı alg çiçeklenmesini arttırmakla kalmayıp aynı zamanda su kalitesinin bozulmasına ve deniz ekosistemi türlerinin oluşumunda değişikliklere yol açtığı konusunda uyarıda bulundu.
Araştırmacılar, 1980’lerden bu yana geçen 40 yıl içinde Doğu Çin denizlerinde ve Kore Yarımadası’nın kıyı sularında besin konsantrasyonu verilerini ve kırmızı gelgit oluşumunu analiz ettiler. Sonuçlar, bu bölgedeki geniş bir okyanus yelpazesinin nitrojen eksikliğinden fosfor (P) eksikliğine dönüştüğünü, aynı zamanda nitrat (N) konsantrasyonunun silikat (Si) konsantrasyonundan daha yüksek olduğunu göstermektedir. Özellikle, Kore’nin kıyı sularındaki büyük fitoplanktonların da diatomlardan dinoflagellatlara değiştiği doğrulanmıştır.
Araştırma ekibi, bunun, kuzeydoğu Asya marjinal denizindeki besin rejiminin nitrojen kirleticilerinin miktarı arttıkça değiştiğinin doğrudan kanıtı olduğunu ve bu da fitoplankton türlerini daha da yarattığını ve deniz ekosistemini bozduğunu açıkladı.
Aynı zamanda ekip, nitrojen kirleticilerinin içeri girmesi nedeniyle bu okyanus değişikliklerini en hızlı şekilde görebileceğiniz yerin, Ieodo Okyanus Araştırma İstasyonu çevresindeki sularda olduğunu doğruladı.
Profesör Kitack Lee, “Ieodo Okyanus Araştırma İstasyonu yakınlarındaki sularda meydana gelen değişiklikler yakında Kore Yarımadası yakınlarındaki sularda meydana geleceği için, kıyı sularındaki besin konsantrasyonunun ve ekosistemdeki değişikliklerin uzun vadeli gözlemlenmesi gerekli” dedi. çalışmayı yönetti. “Bulgular, nitrojen kirletici emisyonların belirlenmesi gibi çevre politikalarının oluşturulması için önemli bilimsel kanıt olarak kullanılabilir.”
Bu çalışma, Ulusal Balıkçılık Bilimi Enstitüsü’nün İklim Değişikliğine Bağlı Okyanus Asitlenmesinin Etkisi ve Tahmininin bir parçası olarak ve Kore Hidrografik ve Oşinografi Ajansı’nın İklim Değişikliği ile Okyanus Karbon Dolaşımı Tepkisi ve İlişki Çalışması’nın (IV) bir parçası olarak gerçekleştirildi.
Sözlük
1. Okyanus durumu
a) okyanustaki fiziksel değişim, b) sıcaklık, tuzluluk ve yoğunluk vb. gibi deniz suyunun durumu.
2. Gübreleme
Azot da dahil olmak üzere kirleticiler olarak planktondaki aşırı yüksek seviyedeki besinler denize karadan girer.
3. Besin
Kanalizasyonun biyolojik ve kimyasal arıtımı sırasında organik maddeyi ayrıştıran mikroorganizmaların büyümesi ve çoğalması için gerekli inorganik elementler. Fitoplankton veya alglerin iskeletini oluşturan ve organik materyallerinin sentezini kısıtlayan kimyasallar.
Başka Makalemiz Okumak İstermisiniz:https://galiparduc.com/kuresel-isinma/
Yorum yap