Önümüzdeki otuz yılda iklim değişikliği nedeniyle 1.2 milyar insan yerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Bu tahmin, her yıl küresel terörizm ve barış endeksleri geliştiren bir kuruluş olan Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) yakın tarihli bir raporunda ortaya konuldu. Enstitü, 157 ülkede sekiz ekolojik tehdide maruz kalmayı hesaplamak için Birleşmiş Milletler ve diğer kaynaklardan gelen verileri kullandı.
Guardian Gazetesi tarafından yayınlanan bir rapora göre , “ekolojik tehditlere karşı yeterince dirençli olmayan 31 ülkede 1,2 milyar insan yaşıyor”. Gıda ve su kıtlığı açısından en çok tehditle karşı karşıya olan ilk 19 ülke, aynı zamanda dünyanın en az barışçıl 40 ülkesi arasında yer alıyor.
İklim değişikliğini Wall Street’in su kıtlığına karşın su ticareti yapmaya başlayacağından da bir önceki yazımızda bahsetmiştik.
İklim Değişikliğinden Hangi Ülkeler Etkilenecek?
Rapora göre toplam 141 ülke 2050 yılına kadar en az bir ekolojik tehditle karşı karşıya kalacak. Sahra Altı Afrika, Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri muhtemelen pek çok sayıda tehditle karşı karşıya kalacak. Hindistan ve Çin ise birlikte su kıtlığı açısından listenin başında yer aldı.
Öte yandan Pakistan, kitlesel göç riski altında olan en fazla sayıda insana sahip ülke olacak .
Kitlesel göç, büyük nüfus artışıyla da tetiklenecek. Nijerya, Angola, Burkina Faso ve Uganda gibi ülkeler bu açıdan en fazla riskle karşılaşacak. IEP’nin kurucusu Steve Killelea, yerinden edilmenin bu ülkelerde daha fazla mülteciye yol açacağından, gelişmiş ülkelerin de “büyük sosyal ve politik etkilerden” zarar göreceğini söyledi.
“Ekolojik tehditler, küresel barış için ciddi zorluklar oluşturmaktadır. Önümüzdeki 30 yıl içinde, gıda ve suya erişim eksikliği acil küresel işbirliği olmadan artacaktır. Yapılmaması durumunda, sivil isyanlar, isyanlar ve çatışmalar büyük olasılıkla artacaktır ”dedi.
Yorum yap