Hepimizin ortak ihtiyacı olan suyun yaşını hiç merak ettiniz mi?
hepimiz kolumuzu kaldırıp bardağa uzandığımızda bile uzuvlarımızın yapı taşı olan atomlar 4.5 milyar yaşında, Dünyanın ortalama yaşı kadar. İlk su oluştuğunda yani dünyaya çarpan dev buzul meteorları dünya sadece 1.5 milyar yıldır vardı, basit bir matematik ile içtiğimiz su 3 milyar yaşında olabilir fakat sürekli içilen ve varoluşunu yenileyebilen su her yerde aynı yaşta olmayabiliyor.
Peki en yaşlı su nerede ?
Onrtario’da bulunan Kidd Creek Madeni’nde çalışmalar yapan Toronto Üniversitesi araştırmacıları, madenin 2.4km derinliğinde iki milyar yaşında olan su buldular.
Suyun içinde bulunan helyum, argon, neon, kripton ve ksenon izlerini inceleyen araştırmacılar, bu sayede suyun yaşını da hesaplayabilmiş.
Araştırmacılara göre bu keşif, sıradan bir su birikintisini keşfetmek olarak algılanmamalı. Zira onlara göre bulunan su, aslında gezegenimizdeki yeni bir su katmanın da izini göstermekte. Bu da Dünya yüzeyinin altında, daha bilmediğimiz pek çok yerde bu tarz antik suların akıyor oluşu. Sadece 3 milyar yıldır var olan ve 2 milyar yaşındaki suyu basit cam bir bardakta gayet sağlıklı bir şekilde içebiliyoruz. Bir Tiranozor ile paylaştığımız içme suyunun en yaşlısının içinde çok fazla demir ve ortalama bir çeşme suyunun 8 katı daha fazla tuz bulunmaktadır. Günümüze kadar gelen doğal ayrıştırıcılar ve su arıtma cihazları sayesinde bu eski dostu rahatlıkla içebiliyoruz.
Yorum yap