Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Flow Akış Kısıtlayıcı Nedir

Flow Akış Kısıtlayıcı Nedir

Su arıtma cihazlarında membran filtrede atık su çıkışında kullanılan Flow diğer adıyla akış kısıtlayıcı nedir yada ne işe yarar bu makalede Flow’u inceleyeceğiz.

Flow arıtma cihazlarında membran filtre içinde su basıncını yükseltmek için kullanılan bir sıvı kısıcıdır genelde Flow 200-300-350-450-550-1200-1500 diye üzerinde numaraları vardır. Numara yükseldikçe atık su miktarı da yükselir ve membran basıncı da numaraya yükseldikçe düşer.

Günümüz 2021’de Hangi membran da hangi flowu kullanmamız gerekiyor:

Flow 200-300 = 50 GPD membranlar için uygundur.

Flow 420-550 = 75 GPD membranlar için uygundur

Flow 550-800 = 100 GPD membranlar için uygundur .

Flow 1200-1500 = 300 GPD membranlar için uygundur.

Buradaki numaralar ne anlama geliyor 60psi basınç altında dakikada kaç cc su çıkışı olduğu anlamına gelir. Örnek Flow 420 de 60psi basınç altında 420cc su atık oluşturur yani yaklaşım yarım litre kadar.

Genelde evsel modellerde kullanılan flow modelleri bunlardır ama 300 lük Flow’u 75 GPD membranlarda da atık su az olsun diye kullanan firmalar mevcuttur Flow kısılırsa bu seferde membran filtrenin ömrünü kısaltmış oluruz bu yüzden kullanılan Flow’lar da iyi seçmek gereklidir.

ipucu: Flow yoksa ya da temin edemiyorsanız basit bir vana ile de manuel ayarlama yapabilirsiniz.

Aşağıdaki resimde 420’lik bir Flow’un içini meraklılar için taş motoru vasıtasıyla açtık inceleyelim.

Flow Akış Kısıtlayıcı Nedir 1
Flow Akış Kısıtlayıcı Nedir 2
Flow Akış Kısıtlayıcı Nedir 3
Flow Akış Kısıtlayıcı Nedir 4

Bu konunun son sürümü bu makalede RO Akış Kısıtlayıcı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmeli? – Su Arıtma Cihazı Tavsiyesi (galiparduc.com)

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.

31 Yorumları

  1. 350 lik flow var benim cihazımda 200 yada 100 lük flow kullansam atık su oranı düşermi böyle bir işlem yapmam doğrumu

  2. Merhaba Galip bey, bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederiz.Bende 300 lük flow var daha önce vanalı bir parça vardı tds değerleri çok yüksek çıkıyordu.O parçayı çıkarıp 300lük flow taktılar (bu parça olmadığı için tanka pis su geri dönüyor vanadan onu ayarlayamazsınız dediler) Bu flow tanka pis suyun geri dönmesini engelliyormuş tüm arıtma sistemlerinde olması gereken birşeymiş dediler.Yalnız bu parçayı taktıkdan sonra 4 giriş-çıkışlı stop valf parça aşırı derecede her yarım -1 saatte bir titremeye başladı.Acayip sesler çıkarıyor.Baya da uzun süre devam ediyor bu sırada arıtma musluğundan su akıtırsam bu ses ve titreme daha kısa sürede bitiyor.Bu sorun tam olarak neden kaynaklanıyor acaba basınçla ilgili bir durum gibi görünüyor nasıl çözerim acaba ve bunun cihaza bir zararı var mıdır?
    Not: Belki 300 değil daha yüksek bir flow mu takmak gerekir yoksa basınç düşürücü mü almalıyım.
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.Hayırlı günler ..

    • Bu flow tanka pis suyun geri dönmesini engelliyormuş tüm arıtma sistemlerinde olması gereken bir şeymiş dediler: Böyle bir şey yok flow membran filtrede su basınç oluştursun diye takılan ayarlı bir tür vana görevi görür flow üzerinde yazan numaralar ise dakikada flowdan çıkan suyun cc’dir. örnek 3 lük flowdan dakikada 300 cc su çıkar daha fazla çıkmaz yada az. flow yerine vana kullanılır ayarlamasını güzel yaparsanız.

      Flow düşük numara kullanmak atık suyun az atmasını sağlar ama membran filtrenin de erken sürede deforme olmasını sağlar 75 gpd membranla riçin 400 ve üzeri kullanmak daha mantıklı ama 300 de kullanabilirsiniz. genelde 300 lük flow lar 50 gpd membranlarda kullanılır.

      Shut-off valfin titreşim yapması genelde su basıncı yüksek olduğunda ve shut-off valf artık deforme olduğunda ortaya çıkan bir sestir. genelde titreme ve inilti gibi sesler yapar çeşmeyi açıp kapattığında ses kesilebilir ama cihazdan ilk su alırken ve arıtma stop etmeye yakın zamanda yine ses yapabilir.

      Çözümü: valfi değiştirmek ve şebeke suyu basıncınız 5-6 bar civarındaysa da basınç koruyucu kullanmak çözüm olabilir.

      Not** pis suyun geri dönmesini engelleyecek bir sistem yok ayrıca pissu dediğiniz şey şebeke suyunuz yani. Pis su diye tabir ettiğimiz suyun geri gelme gibi bir özelliği de yok zaten suların geri gelmemesi için genelde çek valf kullanılır çek valf ise arıtma cihazında temiz su çıkış hattında mevcuttur.

  3. Kullanmadigim halde sürekli su atiyor tank ve sebeke vanasini kapattigim atik suyu kesiyor. Çek valf kontrol ettim tek tarafli hava geciriyor. 4 lü satof unun icine baktim contalar saglam. Acaba sikinti nerde ?

    • çekvalf sağlam ise şatof valf kesmiyor demektir. şu şekilde deneyin şebeke vanası açık olsun tank vanasını kapatın ve arıtma çeşmesini açın su ince ip gibi devamlı okuyorsa membran üretimi iyi demektir. ama damla damla veriyorsa membran filtreniz arızalı yada şebeke suyu basıncı düşüktür veyahut da membran filtreye yeterli su gelmiyor da olabilir.

      şimdi su ince ip gibi akıyorsa şu testi yapalım (yine tank vanası kapalı olacak) ince ipi gibi akarken arıtma temiz su musluğunu kapatalım ve en fazla 1 dakika bekleyin atık su kesilmeye başlıyor mu kesilmeye başlıyorsa ve 1-2 dk böyle bekleyip kendi kendine arıtma devreye girmiyorsa cihazda sıkıntı yoktur. Ama beklerken kendi kendine devreye giriyorsa çekvalf arızalıdır. 1 dk beklediniz kesilmedi 2 dk beklediniz kesilmedi yani hiç kesilmiyorsa yüksek ihtimal şatof yada çekvalf arızalıdır.

      damla damla cihaz arıtıyor ise kesmesi çok geç olur bu yüzden membran filtre ve ön filtreleri kontrol ediniz.

  4. Evet an itibariyle bende 75 gpd membranımda takılı olan 300 lük atık kısıcıyı söküp 420 lik takmış bulunmaktayım elimde bu vardı yapılan hesaplamaya bakarsak 500-800 civarı daha sağlıklı lakin şimdilik bununla devam edicem ..

  5. Arkadaşlar Merhabalar, geçtiğimiz haftalarda açık kasa arıtmamın 5 filtresini de değiştirdim.Değiştirmeden önce arıtmadan 77 ppm su kalitesi alıyordum şebeke suyu da 330 civarında.Filtreleri değiştirdikten sonra 2-3 kez doldur boşalt yapsamda arıtmadan aldığım su kalitesi 150-170 arasında sürekli.Gelen LG membranın sahte olduğunu düşündüğüm için Vontron membran alıp değiştirdim fakat hala su 140 ppm civarında.Şebeke suyunda kalite olarak bir değişiklik yok önce de bu seviyelerdeydi.Bunun nedeni ne olabilir? 3lü ön filtreler su kalitesini bu kadar etkiler mi? Onları da değiştirmeli miyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkürler.

  6. Atık suyu azaltmak için ne yapabilirim? internette çift mebran flitre takıp azalttığını iddia edenler var doğrumudur

    • Atık suyu azaltmakla ilgili tam bir makale yazmadım henüz çeşitli makaleler var bir kaç tane hepsini toparlayıp bir makale oluşturacağım aslında atık sudan tasarruf etmek için permeate pump denilen bir pompa var bu pompa %70-80 oranında atık sudan tasarruf sağlıyor tanklı ro su arıtma cihazlarında ama bu pompanın şuanda Türkiye’de satışı yok bildiğim kadarıyla 2011 yıllarında ben Amerika’dan getirtmiştim kullanıyorum ve memnunum da bunla alakalı videolarım var ayrıca sizde amazon yada ebay üzerinden satın alabilirsiniz permeate pump erp 500 yada perpeate pump erp 1000 olarak iki modeli var ben bazen 75 ile 100 gpd membran kullandığım için erp 1000 modelini aldım siz erp 500 modelini de alabilirsiniz erp500 modeli 30-35 dolar erp1000 modeli ise 55-70 dolar arasında satılıyor. Markası AQUATEC ‘dir. Amerikan malıdır. bu linkten detaylarına bakabilir tasarruf şeklini videodan izleyebilirsiniz. https://galiparduc.com/permeate-pump-ters-osmoz-sistemiyle-nasil-calisir/
      Test videosuna buradan izleyebilirsin

      Gelelim çift membran düzeneğine çift membran olayında bir tasarruf sağlayamazsınız bunun da açıklayıcı ve detaylı videosu bu linten bakınız.

  7. merhabalar 75 gpd membrana 100 lük flow taksam atık ……… olur 200 lük taksam atık oranı ….. ne olur. benim buradaki amacım membranın tıkanması sorunu değil su boşa gitmesin diye düşünceye sahip olan tüketiciye membranın 100 lük kullanırsak ortalama kaç ayda tıkanır ve arıtma oranı ne olur.

  8. merhaba hocam, atık kısıcım bir keresinde tıkanmış ve membranımı kullanılamaz hale getirmişti. Bu atık kısıcının içinden su nasıl geçiyor acaba, resimlerden anlayamadım. temizleme ihitimali olmuyor mu acaba?