CAS ID#: 7440-41-7
Etkilenen Organ Sistemleri: Gastrointestinal (Sindirim), İmmünolojik (Bağışıklık Sistemi), Solunum (Burundan Akciğerlere)
Kimyasal Sınıflandırma: İnorganik maddeler
Berilyum endüstrilerinin yakınında çalışan veya yaşayan insanlar, berilyuma maruz kalma konusunda en büyük potansiyele sahiptir. Havada yüksek düzeyde berilyuma maruz kalan kişilerde akciğer hasarı gözlemlenmiştir. Mesleki olarak havada berilyuma maruz kalan tüm insanların yaklaşık %1-15’i berilyuma duyarlı hale gelir ve akciğerlerde geri dönüşü olmayan ve bazen ölümcül bir yara izi olan kronik berilyum hastalığı (CBD) geliştirebilir. CBD tamamen asemptomatik olabilir veya öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik ve/veya yorgunluk ile başlayabilir. Berilyum, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen 1,613 Ulusal Öncelikler Listesi alanının en az 535’inde bulunmuştur.
Berilyum Nedir?
Berilyum, mineral kayalarda, kömürde, toprakta ve volkanik tozda doğal olarak bulunan sert, grimsi bir metaldir. Berilyum bileşikleri ticari olarak çıkarılır ve berilyum nükleer silahlarda ve reaktörlerde, uçak ve uzay aracı yapılarında, aletlerde, röntgen makinelerinde ve aynalarda kullanılmak üzere saflaştırılır. Berilyum cevherleri, elektrik ve yüksek teknoloji uygulamaları için özel seramikler yapmak için kullanılır. Berilyum alaşımları otomobillerde, bilgisayarlarda, spor ekipmanlarında (golf kulüpleri ve bisiklet çerçeveleri) ve diş köprülerinde kullanılır.
Çevreye Berilyum Sızdığında Ne Olur?
- Berilyum tozu, yanan kömür ve petrolden havaya girer. Bu berilyum tozu sonunda karaya ve suya yerleşecek.
- Suya kayaların ve toprağın erozyonundan ve endüstriyel atıklardan girer. Bazı berilyum bileşikleri suda çözülür, ancak çoğu parçacıklara yapışır ve dibe çöker.
- Topraktaki çoğu berilyum suda çözünmez ve toprağa bağlı kalır.
- Berilyum besin zincirinde birikmez.
Ortama girdiğinde berilyum ne olur?
Berilyum, doğal ve insan faaliyetleri sonucunda havaya, suya ve toprağa girer. Yanan kömür ve petrolden kaynaklanan emisyonlar havadaki berilyum seviyelerini arttırır. Havada berilyum bileşikleri çoğunlukla ince toz parçacıkları olarak bulunur. Toz sonunda kara ve su üzerine yerleşir. Yağmur ve kar berilyumun havadan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Son derece küçük berilyum parçacıkları havada yaklaşık 10 gün kalabilir. Berilyum, kayaların ve toprağın aşınmasıyla su yollarına girer. Su yollarına giren insan kaynaklı çoğu berilyum ürünü, atık suların endüstri deşarjlarından ve su üzerinde çöken endüstriyel faaliyetlerden havadaki berilyum tozundan gelir. Sudaki berilyumun çoğu, tortu ile alttaki malzemeye yerleşir. Çözünmeyen berilyum bileşikleri okyanusun dibine yerleşmeden önce birkaç yüz yıl okyanus suyunda kalır. Berilyum, kimyasal bir bileşen olarak toprakta doğal olarak bulunur; ancak kömür külü, yakma külü ve endüstriyel atıkların bertarafı topraktaki berilyum miktarını artırabilir. Topraktaki berilyumun büyük bir kısmı suda çözünmez ve toprağa bağlı kalır, bu nedenle yerin daha derinlerine inmesi ve yeraltı suyuna girmesi olası değildir.
Çevrede, kimyasal reaksiyonlar suda çözünür berilyum bileşiklerini çözünmez formlara dönüştürebilir. Bazı durumlarda, suda çözünmeyen berilyum bileşikleri çözünür formlara dönüşebilir. Çevrede suda çözünür berilyum bileşiklerine maruz kalma, genel olarak insan sağlığı için suda çözünmeyen formlara maruz kalmaktan daha büyük bir tehdit oluşturacaktır. Çevrede, kimyasal reaksiyonlar suda çözünür berilyum bileşiklerini çözünmez formlara dönüştürebilir. Bazı durumlarda, suda çözünmeyen berilyum bileşikleri çözünür formlara dönüşebilir. Çevrede suda çözünür berilyum bileşiklerine maruz kalma, genel olarak insan sağlığı için suda çözünmeyen formlara maruz kalmaktan daha büyük bir tehdit oluşturacaktır. Çevrede, kimyasal reaksiyonlar suda çözünür berilyum bileşiklerini çözünmez formlara dönüştürebilir. Bazı durumlarda, suda çözünmeyen berilyum bileşikleri çözünür formlara dönüşebilir. Çevrede suda çözünür berilyum bileşiklerine maruz kalma, genel olarak insan sağlığı için suda çözünmeyen formlara maruz kalmaktan daha büyük bir tehdit oluşturacaktır.
EPA tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı bölgelerinde havada ölçülen berilyum miktarı, tespit edilmemiş ila metreküp başına gramın (g/m³) 2 milyonda biri kadardır. Havadaki çok küçük berilyum toz parçacıkları, yağmur veya kar yağdığında havadan yüzey suyuna, bitki yüzeylerine ve toprağa düşer. Bu berilyum parçacıkları sonunda toprağa veya göllerin, nehirlerin ve göletlerin diplerine geri döner ve orada kalır ve zaten orada olan berilyum ile karışır.
Sudaki berilyum farklı kaynaklardan gelir. Çoğu, berilyumun suyun üzerinden geçtiği kayalardan ve topraktan çözülmesinden gelir. Sadece çok küçük bir kısmı berilyum tozunun havadan çökeltilmesinden kaynaklanmaktadır. Bazı berilyum çamurlu (bulutlu) suda asılı kalır. EPA, Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı bölgelerindeki içme suyundaki berilyum seviyelerinin çoğu durumda son derece düşük olduğunu ve bu yaygın olarak gözlemlenen seviyelerde berilyum içeren suyun içilmesinin güvenli olduğunu bulmuştur. Balıklar sudan berilyumu vücutlarına büyük ölçüde biriktirmezler. Bahçe bezelyesi gibi bazı meyve ve sebzeler, barbunya fasulyesi ve armut ortalamanın üzerinde berilyum seviyelerine sahip olabilir (bkz. Bölüm 6). Çiftlik hayvanlarına giren berilyumun çoğu idrar ve dışkıyla hızla atılır.
Berilyum toprakta geniş bir aralıkta değişen miktarlarda bulunur, ancak tipik konsantrasyon bir gram/kilogram (g/kg) toprağın 3 binde biridir. Endüstriyel faaliyetlerle ilave berilyum eklenebilir. Çözünür berilyum bileşikleri, diğer berilyum bileşiklerini oluşturmak için ortamdaki diğer maddelerle birleşebilir. Berilyum bileşikleri, yeraltı sularına inmeden binlerce yıl toprakta kalabilir. Minerallerde doğal olarak bulunan berilyuma ek olarak, berilyum metali ve insanların maden çıkardıktan ve işledikten sonra geriye kalan bileşikleri, çöp sahası atığı olarak çevreye geri salınabilir.
Berilyuma nasıl maruz kalabiliriz?
- Genel nüfus normalde düşük seviyelerde berilyuma hava, yiyecek ve suda maruz kalır.
- Berilyumun çıkarıldığı, işlendiği, işlendiği veya metale, alaşımlara ve diğer kimyasallara dönüştürüldüğü endüstrilerde çalışan kişiler, yüksek düzeyde berilyuma maruz kalabilirler. Bu endüstrilerin yakınında yaşayan insanlar ayrıca havada normalden daha yüksek berilyum seviyelerine maruz kalabilirler.
- Kontrolsüz tehlikeli atık alanlarının yakınında yaşayan insanlar, normalden daha yüksek berilyum seviyelerine maruz kalabilirler.
Normal berilyum seviyelerine hava soluyarak, yemek yiyerek veya berilyum içeren su içerek maruz kalabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri’nde, havadaki ortalama berilyum konsantrasyonu, bir metreküp (ng/m³) havada 0.03 nanogram (ng) (1 ng=1 milyarda bir gram)’dir. ABD şehirlerinde ortalama hava konsantrasyonu daha yüksektir ve değeri bir metreküp (m³) havada 0,2 ng’dir. Şehirler havada daha yüksek berilyum seviyelerine sahiptir çünkü berilyum yanan kömür ve akaryakıttan salınır. Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı bölgelerinde EPA tarafından içme suyunda ölçülen berilyum miktarı genellikle her litre su için bir gramın 2 trilyonda biri kadardır. Berilyum, Amerika Birleşik Devletleri’nde elde edilen 1.577 içme suyu örneğinin sadece %5’inde bulundu. Bu pozitif numunelerin ortalama berilyum konsantrasyonu, bir litre (L) suda sadece 190 ng idi. Kimyasal bir bileşen olarak berilyum bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilen hem çiğ havuç hem de tarla mısırındaki berilyum konsantrasyonu, bir kilogram (kg) taze sebzede 25 mikrogramdan (µg) (1 µg=1 milyonda biri) daha azdır. Bu nedenle, (zorunlu olarak) günlük olarak maruz kaldığımız kurşun ve krom gibi diğer zararlı elementlerle karşılaştırıldığında berilyum maruziyeti önemli değildir.
Belirli iş yerlerinde, çoğunlukla berilyum oksit ve berilyum metali biçiminde, normalden daha yüksek berilyum seviyelerine maruz kalabilirsiniz. Berilyuma mesleki maruziyet, kimyasalın çıkarıldığı, işlendiği veya metal, alaşımlar ve diğer kimyasallara dönüştürüldüğü yerlerde meydana gelir. Berilyum içeren metalleri işlemekle, berilyumu hurda alaşımlarından geri dönüştürmekle veya berilyum ürünlerini kullanmakla uğraşan işçiler de daha yüksek seviyelerde berilyuma maruz kalabilirler. Berilyum veya berilyum bileşiklerine maruz kalan işçi sayısının 21.000 olduğu tahmin edilmektedir.
Genel halkın bir üyesi olarak, berilyum işleyen veya kullanan bir endüstrinin yakınında yaşıyorsanız, normalden daha yüksek berilyum seviyelerine maruz kalabilirsiniz. Yüksek konsantrasyonlarda berilyum içeren tehlikeli depolama alanlarının yakınında yaşayan insanlar da normalden daha yüksek berilyum seviyelerine maruz kalabilirler. Berilyum, kimyasal bir bileşen olarak tütünde doğal olarak bulunur ve sigara dumanından solunabilir. Sigara içen insanlar, sigara içmeyenlere göre normalden daha yüksek berilyum seviyeleri soluyabilirler.
Berilyum metal ve metal alaşımları, elektronik cihazlar (örneğin, televizyonlar, hesap makineleri ve kişisel bilgisayarlar) ve özel kıvılcım çıkarmayan araçlar gibi tüketici ürünlerinde bulunabilir. Berilyum metali ve metal alaşımları ile doğrudan temas olası değildir, çünkü bu malzemeler tipik olarak maruz kalmayı önleyen korumalı bir kasa içine alınır. El sanatları, hobiler veya ev endüstrilerinde kullanılan başka hiçbir tüketici ürünü veya ürünü önemli miktarda berilyum içermez. Bu nedenle, tüketici ürünlerinde bulunan berilyumun herhangi bir tehlike oluşturması olası değildir.
Berilyum vücuduma nasıl girip çıkabilir?
Berilyum, hava soluduğunuzda, yiyecek yerseniz veya onu içeren su içerseniz vücudunuza girebilir. Cilt kazınmadığı veya kesilmediği ve berilyum parçacıkları yaraya gömülmediği sürece, berilyum metalle cilt temasından vücudunuza girmeyecektir. Cildiniz suda çözünmüş bir berilyum tuzu ile temas ederse, vücudunuza yalnızca az miktarda berilyum girebilir. Berilyum içeren havayı soluduğunuzda, berilyum parçacıkları akciğerlerde birikebilir. Soluduğunuz berilyum akciğerlerde yavaş yavaş çözülür ve yavaş yavaş kan dolaşımına karışır. Akciğerlerde biriken berilyumun bir kısmı ağza taşınabilir ve daha sonra yutulabilir; gerisi uzun süre ciğerlerinizde kalabilir. Berilyum içeren yiyecek veya su içerseniz, midenizden ve bağırsaklarınızdan kan dolaşımına %1’den azı geçer. Bu nedenle, yuttuğunuz berilyumun çoğu, kan dolaşımına girmeden dışkı yoluyla vücudunuzu terk eder. Akciğerlerden, mideden ve bağırsaklardan kan dolaşımına geçen az miktarda berilyum, kan yoluyla böbreklere taşınır. Berilyum böbrekleri idrarla terk eder. Bazı berilyumlar ayrıca kan yoluyla karaciğere ve kemiklere taşınabilir ve burada uzun süre kalabilir. Berilyumu yutarsanız, berilyum birkaç gün içinde vücudu terk eder. Bununla birlikte, berilyumu teneffüs ederseniz, vücudunuzun berilyumdan kurtulması aylar veya yıllar alabilir. Bunun nedeni, akciğerlerdeki tüm berilyumun kan dolaşımına girmesinin uzun zaman almasıdır. Daha fazla bilgi için lütfen Bölüm 3’ü okuyun. vücudunuzun berilyumdan kurtulması aylar veya yıllar alabilir. Bunun nedeni, akciğerlerdeki tüm berilyumun kan dolaşımına girmesinin uzun zaman almasıdır. Daha fazla bilgi için lütfen Bölüm 3’ü okuyun. vücudunuzun berilyumdan kurtulması aylar veya yıllar alabilir. Bunun nedeni, akciğerlerdeki tüm berilyumun kan dolaşımına girmesinin uzun zaman almasıdır.
Berilyum sağlığımı nasıl etkileyebilir?
Halkı toksik kimyasalların zararlı etkilerinden korumak ve zarar görmüş insanları tedavi etmenin yollarını bulmak için bilim adamları birçok test kullanıyor.
Bir kimyasalın insanlara zarar verip vermeyeceğini görmenin bir yolu, kimyasalın vücut tarafından nasıl emildiğini, kullanıldığını ve salındığını öğrenmektir; bazı kimyasallar için hayvan testleri gerekli olabilir. Hayvan testleri, kanser veya doğum kusurları gibi sağlık etkilerini belirlemek için de kullanılabilir. Laboratuvar hayvanları olmasaydı, bilim insanları halk sağlığını korumak için akıllıca kararlar almak için gereken bilgileri elde etmek için temel bir yöntemi kaybederdi. Bilim adamlarının araştırma hayvanlarına özen ve şefkatle yaklaşma sorumluluğu vardır. Bugün yasalar, araştırma hayvanlarının refahını koruyor ve bilim adamları, katı hayvan bakımı kurallarına uymak zorundadır.
Berilyum, solunduğunda zararlı olabilecek bir metaldir. Etkiler, ne kadar ve ne kadar süreyle maruz kaldığınıza bağlıdır. İçine soluduğunuzda berilyum ciğerlerinize zarar verebilir. Büyük miktarlarda çözünür berilyum bileşiklerini soluduğunuzda (metreküp hava başına 1 mg berilyum, 1 mg/m³), akciğer hasarı, akciğerlerin kızarması ve şişmesi ile pnömoniye benzer. Bu duruma akut berilyum hastalığı denir. Berilyum maruziyeti durdurulursa akciğer hasarı iyileşebilir. İnsan çalışmaları, mesleki ve toplumsal ortam hava standartlarının çoğu akut akciğer hastalığının ortadan kaldırılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Bazı insanlar berilyuma duyarlı hale gelebilir. Bu aşırı duyarlılık veya alerji olarak bilinir. Berilyuma duyarlı hale gelirseniz (alerjik), berilyuma duyarlı olmayan insanlarda etkilere neden olmayan küçük miktarlarda berilyuma karşı bir bağışıklık veya enflamatuar reaksiyon geliştirebilirsiniz. Bu meydana geldiğinde, beyaz hücreler berilyum çevresinde birikir ve granülomlar (granülomlar tümör değildir) adı verilen kronik bir inflamatuar reaksiyon oluşturur.
Bu duruma kronik berilyum hastalığı (CBD) denir. Bu hastalık, berilyumun çözünür veya çözünmez formlarının küçük miktarlarına (0.0005 mg/m³’den fazla) maruz kaldıktan çok sonra (10-15 yıl) ortaya çıkabilir. Bu hastalığınız varsa, kendinizi zayıf, yorgun hissedebilir ve nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. CBD’si olan bazı kişilerde iştahsızlık, kilo kaybı ve el ve ayaklarda mavilik görülebilir. Bu hastalık ayrıca ileri vakalarda kalp büyümesine ve kalp hastalığına da yol açabilir. 0005 mg/m³). Bu hastalığınız varsa, kendinizi zayıf, yorgun hissedebilir ve nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. CBD’si olan bazı kişilerde iştahsızlık, kilo kaybı ve el ve ayaklarda mavilik görülebilir. Bu hastalık ayrıca ileri vakalarda kalp büyümesine ve kalp hastalığına da yol açabilir. 0005 mg/m³). Bu hastalığınız varsa, kendinizi zayıf, yorgun hissedebilir ve nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. CBD’si olan bazı kişiler anoreksi, kilo kaybı ve el ve ayaklarda mavilik yaşayabilir. Bu hastalık ayrıca ileri vakalarda kalp büyümesine ve kalp hastalığına da yol açabilir.
Hem kısa süreli pnömoni benzeri hastalık hem de kronik berilyum hastalığı ölümcül olabilir. Akut veya kronik berilyum hastalığı ile ilişkili maruziyet seviyeleri, normal berilyum hava seviyelerinden 100.000 kat daha yüksektir. Berilyuma uzun süre maruz kalmanın laboratuvar hayvanlarında kansere neden olduğu bildirilmiştir. İşçiler üzerinde yapılan bazı araştırmalar, akciğer kanseri riskinin arttığını bildirdi. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, berilyum ve berilyum bileşiklerinin insan kanserojenleri olduğunu belirlemiştir. EPA berilyumun olası bir insan kanserojeni olduğunu belirlemiştir. EPA, ömür boyu 0.00004 mg berilyum/m³’e maruz kalmanın binde bir kanser geliştirme şansıyla sonuçlanabileceğini tahmin etmiştir. Berilyum içeren hava solumak, yemek yemek veya içme suyunun veya berilyum ile cilt temasının üreme üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını veya insanlarda veya hayvanlarda doğum kusurlarına neden olup olmadığını bilmiyoruz. Berilyum yutmanın insanlarda etkilere neden olduğu bildirilmemiştir çünkü çok az berilyum mide veya bağırsaklardan kan dolaşımına geçebilir. Diyette çözünür berilyum tuzları alan köpeklerde ülserler görülmüştür. Kazınmış veya kesilmiş cilt ile berilyum teması, döküntülere veya ülserlere neden olabilir. Berilyuma alerjiniz varsa ve onunla cilt temasınız varsa, ciltte granülomlar alabilirsiniz.
Bu cilt granülomları döküntü veya nodüller olarak görünür. Deri granülomları, hassas kişilerde akciğer granülomlarının oluştuğu şekilde oluşur. Berilyumun sağlığınızı nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bölüm 3’ü okuyun. Deri granülomları, hassas kişilerde akciğer granülomlarının oluştuğu şekilde oluşur. Berilyumun sağlığınızı nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bölüm 3’ü okuyun. Deri granülomları, hassas kişilerde akciğer granülomlarının oluştuğu şekilde oluşur.
Berilyum kansere neden olma olasılığı nedir?
Berilyuma uzun süre maruz kalmak, insanlarda akciğer kanseri gelişme riskini artırabilir.
Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), berilyumun insanlar için kanserojen olduğunu belirlemiştir. EPA berilyumun olası bir insan kanserojeni olduğunu belirlemiştir. EPA 0.04 mikrogram / m yaşam boyu maruz kalma tahmin ediyor 3 kansere yakalanma bin bir ihtimal yol açabilir berilyum.
Berilyum çocukları nasıl etkileyebilir?
Bu bölüm, insanlarda 18 yaşında döllenmeden olgunluğa kadar olan süreçte maruziyetlerden kaynaklanan potansiyel sağlık etkilerini tartışmaktadır.
Berilyuma maruz kalan çocuklarda görülen sağlık etkilerinin yetişkinlerde görülen etkilere benzer olması muhtemeldir; Bir berilyum fabrikasının yakınında yaşayan bir çocukta kronik berilyum hastalığı bulundu. Çocukların berilyum duyarlılığında yetişkinlerden farklı olup olmadığını bilmiyoruz.
Berilyuma maruz kalmanın insanlarda doğum kusurlarına veya diğer gelişimsel etkilere yol açıp açmayacağını bilmiyoruz. Hayvanlarda gelişimsel etkiler üzerine yapılan çalışmalar kesin değildir. Çocuklar ve yetişkinler arasında berilyumun vücuda ne kadar gireceği, berilyumun vücutta nerede bulunabileceği ve berilyumun vücuttan ne kadar hızlı ayrılacağı konusunda herhangi bir farklılık olduğuna dair bir bilgimiz yok. Berilyumun anneden bebeğe anne sütüyle geçmesi veya plasentayı geçmesi muhtemeldir.
Aileler berilyuma maruz kalma riskini nasıl azaltabilir?
- Çoğu aile yüksek düzeyde berilyuma maruz kalmayacaktır.
- Çocuklar, berilyumun atılmış olabileceği kontrolsüz tehlikeli atık alanlarının yakınındaki topraklarda oynamaktan kaçınmalıdır.
Doktorunuz önemli miktarda berilyuma maruz kaldığınızı tespit ederse, çocuklarınızın da maruz kalıp kalamayacağını sorun. Doktorunuzun eyalet sağlık departmanınızdan araştırmasını istemesi gerekebilir.
Normalin üzerinde berilyum seviyeleri, tehlikeli atık sahalarında toprakta olabilir. Bazı çocuklar çok fazla kir yerler. Çocuklarınızın pislik yemesini engellemelisiniz. Ellerini sık sık ve yemek yemeden önce yıkadıklarından emin olun. Tehlikeli bir atık sahasının yakınında yaşıyorsanız, çocuklarınızı ellerini ağızlarına sokmaktan veya diğer ağızdan ağıza faaliyetlerde bulunmaktan caydırın. Bazı çocuklar berilyum kullanan bir tesiste çalışan bir aile üyesiyle temas halinde berilyuma maruz kalabilir. Berilyum kullanan bir tesiste çalışıyorsanız, işten ayrılmadan ve eve dönmeden önce kıyafetlerinizi değiştirdiğinizden ve saçınızı ve cildinizi temizlediğinizden emin olun. Ayrıca, berilyum bulaşmış olabilecek iş aletleri gibi nesneleri eve getirmeyin.
Berilyuma maruz kalıp kalmadığımı gösteren tıbbi bir test var mı?
Berilyum idrarda ve kanda ölçülebilir, ancak idrar veya kandaki berilyum miktarı maruz kaldığınız miktarı yansıtmayabilir. İdrarda ve kanda berilyum ölçümü, ne kadar yakın zamanda maruz kaldığınızı belirlemeyebilir. Küçük miktarlarda insan akciğeri ve derisi vücuttan çıkarılabilir ve bu dokularda berilyum olup olmadığını belirlemek için incelenebilir. Bu testler doktor muayenehanesinde veya hastanede yapılabilir. İdrarda, kanda veya dokularda yüksek berilyum seviyeleri, aşırı miktarda berilyuma maruz kaldığınızı gösterirken, düşük berilyum seviyeleri, mutlaka aşırı miktarda maruz kalmadığınız anlamına gelmez. Berilyum lenfosit proliferasyon testi (BeLPT) adı verilen bir kan testi, berilyuma duyarlı olup olmadığınızı ve kronik berilyum hastalığınız olup olmadığını belirleyebilir.
Berilyumun Kimyasal Özellikler
Grimsi metal; altıgen sıkı paketlenmiş kristal sistemi, kafes sabiti, a=2.286 Å ve c=3.584 Å; yoğunluk 1,85 g/cm3; x-ışınlarına karşı geçirgen; son derece sünek; modül ağırlık oranı çok yüksek, 25°C’de elastik modül 44.5 x 106 (sıcak preslenmiş blok ve levha için); erime noktası 1.287°C; 2,471°C’de buharlaşır; ses iletim hızı 12.600 m/sn; yansıtma (beyaz ışık) %55; termal nötron absorpsiyon kesiti 0,0090 ahır/atom; elektrot potansiyeli, Be/Be2+(sulu) 1,85 V; elektrik direnci 3,36 x 10–10 ohm.m (20°C’de).
Berilyum, kömür, petrol, belirli kaya mineralleri, volkanik toz ve toprağın bir bileşeni olarak bulunan kırılgan, çelik grisi bir metaldir. Güçlü asitler ve güçlü bazlarla reaksiyona girerek yanıcı/patlayıcı gaz oluşturur. Havacılık, nükleer ve imalat endüstrilerinde çeşitli uygulamalara sahiptir. Ayrıca berilyum, dişçilik aletlerinde, golf kulüplerinde, kıvılcım çıkarmayan aletlerde, tekerlekli sandalyelerde ve elektronik cihazlarda kullanıldığı bir metal alaşımı olarak inanılmaz derecede çok yönlüdür.
Berilyum Kullanım Alanları
Berilyum, çelik, nikel, magnezyum, çinko ve alüminyum da dahil olmak üzere bir dizi metal içeren alaşımlarda kullanılır; en yaygın olarak kullanılan alaşım berilyum-bakırdır – tam anlamıyla “bronz” olarak adlandırılır – yüksek çekme mukavemeti ve kapasitesi vardır. Isıl işlemle sertleştirilir. Berilyum bronzları kıvılcım çıkarmayan aletlerde, elektrik anahtar parçalarında ve saat yaylarında kullanılır. Metalin en büyük kullanımlarından biri nükleer reaktörlerde termal nötronların moderatörü ve reaktör çekirdeğinden nötron sızıntısını azaltmak için bir reflektör olarak kullanılmasıdır. Nötron kaynağı olarak genellikle karışık bir uranyum-berilyum kaynağı kullanılır.
Folyo olarak berilyum, x-ışını tüplerinde pencere malzemesi olarak kullanılır. Hafifliği, yüksek elastik modülü ve ısı stabilitesi, onu uçak ve uzay endüstrisi için çekici bir malzeme haline getiriyor. Berilyumorlar, elektrik ve yüksek teknoloji uygulamaları için özel seramikler yapmak için kullanılır. Berilyum alaşımları otomobillerde, bilgisayarlarda, spor ekipmanlarında (golf kulüpleri ve bisiklet çerçeveleri) ve diş köprülerinde kullanılır. Düşük termal nötron absorpsiyon kesitine sahip olduğu için nükleer reaktörlerde reflektör veya moderatör olarak kullanılır. Hafiflik, sertlik ve boyutsal stabilitenin gerekli olduğu jiroskoplarda, bilgisayar parçalarında ve aletlerde kullanılır.
Oksit çok yüksek bir erime noktasına sahiptir ve nükleer işlerde ve seramik uygulamalarında da kullanılır. Normalde, genel nüfus hava, yiyecek ve suda düşük seviyelerde berilyuma maruz kalır. Berilyumun çıkarıldığı, işlendiği, işlendiği veya metal, alaşımlar ve diğer kimyasallara dönüştürüldüğü endüstrilerde çalışan kişiler yüksek düzeyde berilyuma maruz kalabilirler. Bu endüstrilerin yakınında yaşayan insanlar ayrıca havada normalden daha yüksek berilyum seviyelerine maruz kalabilirler. Kontrolsüz tehlikeli atık alanlarının yakınında yaşayan insanlar, normalden daha yüksek berilyum seviyelerine maruz kalabilirler.
Fiziki Özellikleri
Grup 2’deki (IIA) ilk element olan berilyum, alkali toprak metallerinin en küçük, en hafif ve en kararlı atomlarına sahiptir. Erime noktası 1278°C, kaynama noktası 2970°C ve yoğunluğu 1.8477 g/cm3’tür. Rengi beyazımsı-gridir.
Berilyum adı, rullos, beril anlamına gelen Yunanca sözcükten ve uçuk yarı değerli değerli taş Beril’e atıfta bulunarak solgunlaşmaya yönelik imada Prakrit veruliya’dan gelir. Gl), tuzlarının tatlı tadı nedeniyle Yunanca tatlı kelimesinden gelen isim. İki değerli bir element olan berilyum, doğada minerallerdeki diğer elementlerle kombinasyon halinde bulunur. Berilyum içeren dikkate değer değerli taşlar arasında Beril (Akuamarin, Zümrüt) ve Crysoberyl bulunur. Serbest element, atom ağırlığı 9.01218 g/mol olan çelik grisi, güçlü, hafif, kırılgan, toprak alkali metaldir. Öncelikle berilyum bakır olmak üzere alaşımlarda sertleştirme maddesi olarak kullanılır. Yapısal olarak, berilyumun çok düşük yoğunluğu (suyun 1,85 katı), yüksek erime noktası (1278°C), yüksek sıcaklık kararlılığı ve düşük termal genleşme katsayısı, onu birçok yönden ideal bir havacılık malzemesi yapar ve kullanılmıştır. Roket nozullarında ve gelecekte planlanmış uzay teleskoplarının önemli bir bileşenidir. X-ışınlarına ve diğer iyonlaştırıcı radyasyon türlerine nispeten yüksek şeffaflığı nedeniyle berilyum metali, radyasyon ve parçacık fiziği deneyleri için filtre ve pencere olarak da birçok kullanıma sahiptir. Berilyum metalinin ticari kullanımı, berilyum içeren tozların toksisitesi (özellikle soluma yoluyla) nedeniyle teknik zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Berilyum, insan dokusunda doğrudan aşındırıcı bir etki yaratır ve duyarlı kişilerde Berylliosis adı verilen, yaşamı tehdit eden kronik bir alerjik hastalığa neden olabilir.
Berilyum, geleneksel yıldız nükleosentezinde oluşmadığı için hem Dünya’da hem de Evren’de nispeten nadir bir elementtir. “Büyük Patlama (Big Bang)” sırasında ve daha sonra kozmik ışınların yıldızlararası toz üzerindeki etkisinden oluştuğu daha doğru bir tanım olur.
Berilyum İzotopları
Berilyum izotoplarından sadece 9Be kararlıdır ve diğerleri nispeten kararsız veya nadirdir. Bu nedenle mono-nüklid bir elementtir. Kozmojenik 10Be, atmosferde oksijen ve nitrojenin kozmik ışın sıçraması ile üretilir. Kozmojenik 10Be, nispeten uzun yarılanma ömrünün (1,51 milyon yıl) 9Be’ye bozunmadan önce uzun bir kalma süresine izin verdiği toprak yüzeyinde birikir. Bu nedenle, 10Be ve yan ürünleri, toprak erozyonu ve regolitten (kaya ayrışması veya bitki büyümesi yoluyla oluşan materyalden oluşan toprak), lateritik toprakların gelişiminin yanı sıra güneş aktivitesindeki değişimleri ve toprak oluşumunu incelemek için kullanılmıştır. buz çekirdeklerinin yaşı. Güneş aktivitesi, 10Be üretimi ile ters orantılıdır, çünkü güneş rüzgarı, Dünya’ya ulaşan galaktik kozmik ışınların akışını azaltır. Berilyum-10 ayrıca nükleer patlamalarda, hızlı nötronların havadaki karbondioksitte 13C ile reaksiyona girmesiyle oluşur ve nükleer test sahalarındaki geçmiş faaliyetlerin tarihsel göstergelerinden biridir.
7Be ve 8Be’nin kararsız olmasının derin kozmolojik sonuçları vardır, çünkü bu, berilyumdan daha ağır elementlerin “Big Bang”de nükleer füzyonla üretilemeyeceği anlamına gelir, çünkü Big Bang genişlemesinin nükleosentez aşamasında üretmek için yeterli zaman yoktu. 4He çekirdeklerinin füzyonu ile karbon. Diğer faktör, kısa yarı ömrü nedeniyle mevcut 8Be’nin nispeten düşük konsantrasyonlarıydı. Gökbilimci Fred Hoyle, 8Be ve 12C enerji seviyelerinin, daha fazla sentez süresinin mevcut olduğu helyum yakıtlı yıldızlarda üçlü alfa işlemiyle karbon üretimine izin verdiğini ilk kez gösterdi. 7Be elektron yakalama ile bozunur. Bu nedenle, bozunma hızı, elektron konfigürasyonuna bağlıdır ve nükleer bozunmada nadir görülür. Berilyumun bilinen en kısa ömürlü izotopu, nötron emisyonu yoluyla bozunan 13Be’dir. 2.7×1021s’lik bir yarı ömre sahiptir. 6Be ayrıca 4.96×1021s yarılanma ömrü ile çok kısa ömürlüdür. Egzotik izotoplar 11Be ve 14Be’nin bir “nükleer hale” sergilediği bilinmektedir.
Berilyum Adının Kökeni
Berilyum, birkaç tuz bileşiğinin tatlı tadı nedeniyle, başlangıçta “şeker” anlamına gelen Yunanca glukos kelimesinden “glukina” (glikoz) olarak biliniyordu. Daha sonra berilyum, daha sonra berilyum elementini içerdiği bulunan yeşilimsi mavi değerli taş berilden (zümrüt) sonra Yunanca beryllos adı verildi.
Berilyum Oluşumu
Berilyum, keşfinden bu yana, yerkabuğunda bulunan elementler arasında en bol bulunan 36. element olarak sınıflandırılmıştır. Berilyum’un ana kaynağı, berilyum, silikon ve oksijen kompleksinden oluşan bir mineraldir. Genellikle Brezilya, Arjantin, Güney Afrika ve Hindistan’ın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nde Colorado, Maine, New Hampshire ve Güney Dakota’da altıgen kristal formlar halinde bulunur. Kanada’da bazı mevduatlar bulundu. Mineralin birçok kristali çok büyük olabilir 27 fit uzunluğunda ve 25 ton ağırlığında bir yığın 1969’da Albany, Maine’de bulundu. Berilyum metali elde etmenin bir yöntemi kimyasal indirgemedir, bu sayede berilyumoksit amonyum florür ve bazı diğer berilyum florür üretirken safsızlıkları gidermek için ağır metaller. Bu berilyum florür daha sonra bir katalizör olarak magnezyum kullanılarak yüksek sıcaklıklarda indirgenir, bu da metalik berilyum “çakılları” ile sonuçlanır. Berilyum metali elde etmek için başka bir yöntem, elektrolit olarak NaCl ile birlikte bir berilyumklorür (BeCl2) çözeltisinin elektrolizidir. Erimiş halde tutulan ancak berilyumun erime noktasının altında kalan çözelti. (4Be’nin nispeten yüksek bir erime noktası 2,332,4°F’dir.) Theberilyum metali, diğer elektrolitik hücrelerdeki metaller gibi negatif katotta toplanmaz, işlemin sonunda daha çok berilyum metal parçaları hücrenin altında bulunur.
Berilyum Özellikleri
Berilyum, alüminyumun üçte biri kadar yoğundur. Metalin yeni kesilmiş yüzeyleri oksitlenir, böylece alüminyum gibi daha fazla oksidasyona direnç gösterir. Hafif, sert, kırılgan bir metaldir. Pek çok şekle işlenebilir (haddelenebilir, gerdirilebilir ve dövülebilir) ve hafif alaşımlar üretmek için kullanılır.
Berilyum Tarihi
Berilyum, 1798’de Vauquelin tarafından beril ve zümrütlerde oksit olarak keşfedildi. Metal, 1828’de Wohler ve Bussy tarafından potasyumun berilyum klorür üzerindeki etkisiyle bağımsız olarak izole edildi. Berilyum, en önemlileri bertrandit, beril, krizoberil ve fenasit olan yaklaşık 30 mineral türünde bulunur. Akuamarin ve zümrüt değerli beril formlarıdır. Berilyum mineralleri ABD, Brezilya, Rusya, Kazakistan ve başka yerlerde bulunur. Kolombiya zümrütleriyle ünlüdür. Beril (3BeO · Al2O3 · 6SiO2) ve bertrandit (4BeO · 2SiO2 · H2O), elementin ve bileşiklerinin en önemli ticari kaynaklarıdır. Metalin çoğu artık berilyum florürün magnezyum metali ile indirgenmesiyle hazırlanır. Berilyum metali 1957’ye kadar endüstri için hazır hale gelmemişti. Çelik grisi rengindeki metal, arzu edilen birçok özelliğe sahiptir. Tüm metallerin en hafiflerinden biridir ve hafif metallerin en yüksek erime noktalarından birine sahiptir.
Esneklik modülü, çeliğinkinden yaklaşık üçte bir daha fazladır. Konsantre nitrik asidin saldırısına direnir, mükemmel termal iletkenliğe sahiptir ve manyetik değildir. X ışınlarına karşı yüksek bir geçirgenliğe sahiptir ve radyum veya polonyumdan olduğu gibi alfa parçacıkları tarafından bombardıman edildiğinde, yaklaşık 30 nötron/milyon alfa parçacığı oranında nötronlar üretilir. Sıradan sıcaklıklarda berilyum havadaki oksidasyona direnir, ancak camı çizme yeteneği muhtemelen ince bir oksit tabakasının oluşumundan kaynaklanır. Berilyum, yaylar, elektrik kontakları, nokta kaynak elektrotları ve kıvılcım çıkarmayan aletler için yaygın olarak kullanılan berilyum bakır üretiminde alaşımlama maddesi olarak kullanılır. Yüksek hızlı uçaklar, füzeler, uzay araçları ve iletişim uyduları için yapısal bir malzeme olarak uygulama bulmuştur. Uzay mekiğinin ön cam çerçevesinde, fren disklerinde, destek kirişlerinde ve diğer yapısal bileşenlerinde kullanılmaktadır. Berilyum X-ışınlarına nispeten şeffaf olduğundan, ultra-ince Be-folyo, mikrominyatür entegre devrelerin yeniden üretilmesi için X-ışını litografisinde kullanım bulmaktadır. Doğal berilyum 9Be’den yapılmıştır ve stabildir. Sekiz diğer radyoaktif izotop bilinmektedir.
Berilyum, düşük termal nötron absorpsiyon kesitine sahip olduğu için nükleer reaktörlerde reflektör veya moderatör olarak kullanılır. Hafiflik, sertlik ve boyutsal stabilitenin gerekli olduğu jiroskoplarda, bilgisayar parçalarında ve aletlerde kullanılır. Oksit çok yüksek bir erime noktasına sahiptir ve nükleer işlerde ve seramik uygulamalarında da kullanılır. Berilyum ve tuzları zehirlidir ve çok dikkatli kullanılmalıdır. Berilyum ve bileşikleri, berilyumun tatlı doğasını doğrulamak için tadına bakmamalıdır (ilk deneycilerin yaptığı gibi). Metal, alaşımları ve tuzları, belirli iş kodlarına uyulursa güvenle kullanılabilir, ancak uygun güvenlik önlemlerine aşina olmadan berilyumla çalışmak için hiçbir girişimde bulunulmamalıdır. Berilyum metali yaklaşık 5$/g (%99,5 saflık) maliyetle mevcuttur.
Berilyum Nerelerde Kullanır
- 94Be + 42He 612C + 10n denklemine göre alfa parçacıkları ile bombardıman edildiğinde nötronların kaynağı. Bu, milyon alfa parçacığı başına yaklaşık 30 nötron verir. Ayrıca nükleer reaktörlerde nötron reflektörü ve nötron moderatörü olarak. Berilyum bakır ve berilyum alüminyum alaşımlarında (berilyum oksidin Cu veya Al varlığında karbon ile doğrudan indirgenmesiyle). Havacılık, uçak ve uydu yapılarında; x-ışını iletim pencereleri; füze parçaları; nükleer silahlar; yakıt kapları; hassas aletler; roket iticileri; seyir sistemleri; ısı kalkanları; ve aynalar. Fiber optik ve hücresel ağ iletişim sistemleri için.
- Yirminci yüzyılın ortalarında berilyumun bir takım benzersiz özelliklere sahip olduğunun belirlenmesi, berilyum metalinin elektroliz yoluyla ticari ölçekte üretilmesine yol açtı. Uydularda, uçaklarda ve uzay araçlarında kullanım için özel, güçlü, ancak hafif yapısal metaller üretmek için bir alaşım metali olarak değerli olduğunu kanıtladı. Bakır ile %2 berilyum karışımı, bakır metalden altı kat daha güçlü olan benzersiz bir bronz alaşımı üretir. Bu alaşım, çekiçle vurulduğunda kıvılcım çıkarmaz; bu, metallerin patlayıcı gazlı ortamlarda kullanılması gerektiğinde değerli bir özelliktir. Bu alaşım bazen, alaşımın eşzamanlı sertliği ve kıvılcım çıkarmayan nitelikleri göz önüne alındığında, anahtarlama ekipmanı için mükemmel elektriksel iletkenlik sağlayan nikel veya kobalt gibi küçük miktarlarda başka metaller içerir. Berilyum aynı zamanda X-ışınlarına “saydamdır”, bu da onu X-ışını tüpleri için pencereler için ideal kılar. 1932’de James Chadwick (1891–1974), berilyumu serbest nötronlar üreten alfa parçacıkları (heliumnüklei) ile bombaladı. O zamandan beri, bu nükleer süreç, berilyumu laboratuvar nükleer araştırmaları için güvenilir nötron yayıcı haline getirdi. Berilyum sadece nükleer reaktörlerde yüksek hızlı nötronları yavaşlatmak için mükemmel bir moderatör değil, aynı zamanda nötronların yansıtıcısı olarak da işlev görebilir. Berilyum, helyum atomlarının çekirdeği olan mükemmel bir alfa parçacıkları kaynağıdır. Alfa parçacıkları (radyasyon) ) çok nüfuz edici değildir. Bu parçacıklar havada sadece birkaç santim hareket eder ve bir karton levha tarafından durdurulabilir. Alfa parçacıkları siklotronlarda (atom parçalayıcılar) üretilir ve özelliklerini incelemek için diğer elementlerin çekirdeklerini bombalamak için kullanılır. ) kırık tüpler solunan berilyum tozu ürettiğinde. Kansere neden olma potansiyeli nedeniyle, 1949’dan beri berilyum artık floresan tüplerin iç kaplaması olarak kullanılmamaktadır. Berilyum ayrıca bilgisayar parçaları, elektrikli alet bileşenleri ve katı yakıtlı roket yakıtları için de kullanılır. X-ışınlarına karşı şeffaf olan birkaç metalden biri olduğu için, X-ray ekipmanı için özel cam yapımında kullanılır.
- Berilyum sac veya tel; seramik; özellikle elektronik alanında kullanılan alaşımlarda sertleştirici madde
Berilyum Üretim Yöntemleri
Metalik berilyum, berilyum halojenürün sodyum, potasyum veya magnezyum ile indirgenmesiyle üretilir. Ticari olarak esas olarak cevheri olan berilden elde edilir. Berilyum oksit, cevherin eritilmesi, katı çözeltinin söndürülmesi ve yüksek sıcaklık ve basınçta sülfürik asitte çözünmesi yoluyla cevherdeki silika ve alüminadan ayrılır. Silika ve alümina pH ayarlaması ile uzaklaştırılır. Berilyum, hidroksitine dönüştürülür. Alternatif olarak, beril, kompleks florür ile kavrulur. Ürünler suda çözülür ve ardından pH, berilyum hidroksit üretecek şekilde ayarlanır.
Yukarıda elde edilen saf olmayan hidroksit, daha sonra termal ayrışma üzerine berilyum florür veren bir çift tuza, amonyum berilyum florüre dönüştürülerek saflaştırılır. İkincisi, saf berilyum metali oluşturmak için magnezyum metal BERİLYUM 97 ile ısıtılır:
BeF +Mg→Ol + MgF2
Son olarak, ya vakumda eritme ya da bir organofosfat reaktifi ile şelatlama ve ardından sıvı-sıvı ekstraksiyonu ile saflaştırılır. Berilyum halojenür alternatif olarak metale indirgenebilir veya elektroliz yoluyla alaşıma dönüştürülebilir.
Berilyum Reaksiyonları
Berilyumun kimyasal reaksiyonlarının çoğu, alüminyumun ve daha az ölçüde magnezyumunkine benzer. Genel olarak, tüm yaygın mineral asitler berilyuma saldırır ve hidrojen oluşumuyla karşılık gelen tuzlarını oluşturur:
Be + 2HCl → BeCl2 + H2
Bununla birlikte, soğuk, konsantre nitrik asit, metalle karıştırıldığında hiçbir etkisi yoktur.
Alkalilerle reaksiyonlar önce hidrojen oluşumuyla birlikte çözünmeyen berilyum hidroksit üretir. Fazla alkali, hidroksiti suda çözünür berilata dönüştürür:
Be(OH)2 + 2NaOH → Na2BeO2 + H2O
Berilyum, normal sıcaklıklarda ve normal atmosferde oksijenle reaksiyona girmez. 700°C’nin üzerinde ısıtıldığında, metal nitrojen ile birleşerek (oksijensiz bir atmosferde) berilyum nitrür, Be3N2’yi oluşturur.
Berilyum, havanın yokluğunda 900°C’nin üzerinde ısıtıldığında karbonla birleşerek berilyum karbür oluşturur.
2Be + 2C→(>900℃)→Be2C
Berilyum, flor veya klor ile akkor reaksiyona girerek berilyum florür veya klorür üretir.
Berilyumun Hava ve Su ile Reaksiyonu
Son derece yanıcı. Suda çözünmez.
Berilyum Reaktivite Profili
Bor triflorür, magnezyum hariç alkali metaller veya alkalin toprak metalleri ile ısıtıldığında akkor ile reaksiyona girer [Merck 11th ed. 1989]. İnce bölünmüş veya birleştirilmiş metal HCl, dil HNO3 veya dil H2SO4 ile reaksiyona girer; hidrojen gazının evrimi ile güçlü bir baz tarafından saldırıya uğradı [Merck 11th ed. 1989]. BERİLYUM deneysel olarak karbon tetraklorür veya trikloretilen ile BERİLYUM karışımının ağır darbede parlayacağı veya kıvılcım çıkaracağı belirlenmiştir [ASESB Pot. Incid. 39 1968]. Berilyum ve fosfor buharları arasındaki reaksiyon akkorlukla ilerler [Mellor 8:842 1946-47].
Tehlike
Berilyumun temel metalik formu, bileşiklerinin çoğu gibi oldukça toksiktir. Solunduğunda, berilyumun dumanları, tozu veya parçacıkları oldukça kanserojendir. Bazı berilyum bileşikleri derideki kesiklere girdiklerinde (örneğin eski bir flüoresan tüp kırıldığında) zehirlidir. Berilyum oksit solunduğunda, berilyoz (silikoza benzer, ancak ondan daha toksik) olarak bilinen ölümcül bir hastalığa neden olabilir.
Diğer birçok kimyasalda olduğu gibi berilyumun da olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Önemli bir endüstriyel kimyasal olmasına rağmen, berilyumun işlenmesi uygun tesislerde deneyimli işçilere ve laboratuvar personeline bırakılmalıdır.
Endüstriyel kullanımlar
Yapısal metaller arasında berilyum (symbolBe) benzersiz bir özellik kombinasyonuna sahiptir. Düşük yoğunluğa (alüminyumun üçte ikisi), ağırlık başına yüksek modüle (ultra mukavemetli çeliklerin beş katı), yüksek özgül ısıya, yoğunluk başına yüksek mukavemete, mükemmel boyutsal kararlılığa ve x-ışınlarına karşı şeffaflığa sahiptir. Bununla birlikte, berilyum pahalıdır ve darbe mukavemeti, diğer birçok metalin değerlerine kıyasla düşüktür. Berilyum, mekanik özelliklerinden ziyade mükemmel fiziksel özellikleri için kullanılan çelik grisi hafif bir metaldir. Formagnezyum (Mg) hariç, 1855 kg/m3 yoğunluğu ile adi metallerin en hafifidir. Ayrıca en yüksek özgül ısıya (1833J/kg K) ve 1290°C erime noktasına sahiptir. Manyetik değildir, bakırın yaklaşık %40 elektrik iletkenliğine, 190 W/m K termal iletkenliğe, x-ışınlarına karşı yüksek geçirgenliğe ve 500°C’nin üzerinde bir erime noktasına sahip herhangi bir metalin en düşük nötron kesitine sahiptir.
Potansiyel Maruziyet
Berilyum, elektrik bileşenleri, kimyasallar, seramikler, nükleer reaktörler üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır; havacılık endüstrisinde; ve röntgen tüpleri. Berilyum ve Bileşikler 423 Daha fazla gerilme mukavemeti, elektrik iletkenliği ve korozyon ve yorulmaya karşı direnç sağlamak için berilyumun eklendiği bir dizi alaşım üretilir. Metal, yüksek akışlı test reaktörlerinde nötron reflektörü olarak kullanılır. İnsan maruziyeti esas olarak berilyum tozu veya dumanlarının berilyum cevheri madencileri, berilyum alaşımı üreticileri ve imalatçıları tarafından solunması yoluyla meydana gelir; fosfor üreticileri; seramik işçileri; füze teknisyenleri; nükleer reaktör çalışanları; elektrikli ve elektronik ekipman çalışanları; ve kuyumcular. Genel nüfusun berilyuma maruz kalmasının ana kaynağının kömürün yanması olduğu düşünülmektedir. Kömür ve yağ yakıtlı brülörlerden yaklaşık 250.000 pound berilyum salınır. EPA, berilyumun nokta kaynaklardan atmosfere toplam salınımının yılda yaklaşık 5500 pound olduğunu tahmin ediyor. Başlıca emisyonlar berilyum bakır alaşımı üretiminden kaynaklanmaktadır. Nokta kaynakların 12,5 mil (20 km) yakınında yaşayan yaklaşık 721.000 kişi küçük miktarlarda berilyuma maruz kalır (ortalama konsantrasyon 0.005 μ/m3). Berilyum seviyeleri içme suyu kaynaklarında ve yiyeceklerde küçük miktarlarda rapor edilmiştir.
Kanserojenlik
Berilyum ve berilyum bileşiklerinin, insanlarda yapılan çalışmalardan elde edilen yeterli kanserojenlik kanıtına dayalı olarak insan kanserojenleri olduğu bilinmektedir. Berilyum ve berilyum bileşikleri, deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen yeterli kanserojenlik kanıtına dayalı olarak, insan kanserojenleri olması makul bir şekilde beklendiği gibi, Kanserojenlere İlişkin İkinci Yıllık Raporda ilk olarak listelenmiştir. Liste, 2002 yılında Kanserojenlere İlişkin Onuncu Rapor’da insan kanserojenleri olarak bilinecek şekilde revize edilmiştir.
Çevresel kader
Berilyum bağışıklık sistemini tehlikeye atar. Magnezyum veya kalsiyum tarafından katalize edilen enzimler, berilyum tarafından inhibe edilebilir; süksinik dehidrojenaz aktive olur. Berilyum maruziyeti, akciğer karbon monoksit yayma kapasitesinde bir eksikliğe yol açar. Hiperkalsemi (kanda kalsiyum fazlalığı) oluşabilir.
Toksisite Değerlendirmesi
Berilyum, temel olarak fosil yakıtların yanmasından ve cevher işlemeden kaynaklanan emisyonlar yoluyla çevreye girer. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortalama ortam havası konsantrasyonları 0,03 ng m-3 olarak ölçülürken, şehirlerdeki medyan konsantrasyon 0,2 ng m-3’tür.
Berilyum ve bileşiklerinin birçoğunun çözünmezliği, tortu veya toprakta birikinceye kadar suda asılı kalan partiküller olarak çevrede uzun süreli kalıcılığa neden olabilir. Toprakta berilyum konsantrasyonları Amerika Birleşik Devletleri’nde ve daha yakın zamanda Brezilya, Arjantin, Madagaskar, Hindistan ve Rusya’da bulunur.
Berilyumun uzun mesafeli taşınması kıtasal nehir sistemlerinde yaygındır, oysa acı karışım bölgeleri süpürme sergiler. Dünya çapında derin okyanus sularındaki berilyum konsantrasyonları aynı olmasına rağmen berilyumun bu nehir ağzı sularında ve tortulardaki tortularda taşımayı durdurup durdurmadığı veya derin okyanusa devam edip etmediği henüz bilinmemektedir.
Berilyum Uyumsuzlukları
Berilyum metali güçlü asitlerle reaksiyona girer; alkaliler (yanıcı hidrojen gazı oluşturan), oksitlenebilir malzemeler. Karbon tetraklorür ve trikloroetilen gibi bazı klorlu solventlerle şoka duyarlı karışımlar oluşturur. Kostikler, klorlu hidrokarbonlar, oksitleyiciler, erimiş lityum ile uyumlu değildir.
Berilyum Atık Bertarafı
Berilyum (toz) için atık, yakma ve partikül toplama teknikleri kullanılarak kimyasal olarak inert oksitlere dönüştürülmelidir. Bu oksitler mümkünse tedarikçilere iade edilmelidir. Geri kazanım ve geri dönüşüm, berilyum hurdası ve berilyum içeren turşu likörlerinin bertarafına bir alternatiftir.
Yorum yap