Asidik su, tanım gereği, pH’ı 7.0’ın altında olan herhangi bir sudur.
EPA’nın önerdiği pH seviyesi, 6.5 – 8.5 pH arasındadır.
pH’ı düşük olan su, tesisat armatürlerinde ve borularda istenmeyen etkilere neden olabilir. Armatürlerde yeşil lekelenme asidik suyun yaygın bir göstergesidir. Bakır boru, pH’ı düşük olan suyla zarar görebilir.
Düşük pH, su arıtımında da bir sorundur. Bazen, diğer arıtma stratejilerinin uygulanabilmesi için asidik suyun pH’ını yükseltmek gereklidir. Örneğin, demiri filtrelemeye hazırlamak için oksitlemek, suyun pH’ı düşükse zor olabilir, bu yüzden suyun pH’ını yükseltmek genellikle kuyu suyundan demiri çıkarmada ilk adımdır.
Hemen hemen tüm su arıtma sorunları bir şekilde pH ile ilgilidir. Suyun bileşenleri pH değiştikçe doğası değişir, bu yüzden birçok tedavi, yalnızca pH istenen aralıkta olduğunda uygulanabilir.
Asidik Suyun Sağlık Etkileri
pH’ı düşük içme suyunun sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Tabii ki, pH çok düşükse tat bir sorun olabilir.
Asidik Su için Su Arıtma
Asidik su, çeşitli su arıtma stratejileriyle düzeltilebilir. Yaygın bir tedavi, soda külü enjeksiyonudur ve daha agresif bir tedavi, kostik soda (sodyum hidroksit) enjeksiyonudur. Bu genellikle, soda külü veya kostik sodanın bir çözeltisinin su borularına doğrudan enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir.
İkinci bir strateji, suyu bir kalsit yatağından (en yaygın tedavi minerali) veya corosex’ten geçirmektir. Düşük pH’lı su yatak boyunca geçerken, mineral suya çözülür ve pH’ını yükseltir.
Kalsit tedavisi, suya kalsiyum karbonat ekleyerek pH’ı yükseltir. Bu, suyun sertliğini biraz artırma gibi bazen istenmeyen bir etkiye sahip olabilir. Kalsit ve corosex, genellikle geri yıkama filtrelerinde kullanılır, ancak su makul derecede temizse kalsit tek başına basit yukarı akışlı filtrelerle kullanılabilir. Kalsit ayrıca, ters ozmoz üniteleri için bir son filtrasyon tedavisi olarak kartuş formunda yaygın olarak kullanılır. RO, pH’ı düşürür ve kalsit filtreler, pH’ı tekrar nötrale getirmek için kullanılır.
Yorum yap