Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

En Kaliteli Su Arıtma Cihazı Filtreleri Hangisi ve Markaları

En Kaliteli Su Arıtma Cihazı Filtreleri Hangisi ve Markaları

En iyi su arıtma cihazı hangisi?

En iyi su arıtma cihazı markası Türkiye’de nedir diye soracak olursak şuanda iki adet marka öne çıkıyor. Bunlar Royal Green Su Arıtma ve İhlas su arıtma cihazlarıdır. Neden derseniz çünkü Türkiye’de sadece bu iki firmanın ürünleri NSF/ANSI 58 sertifikalıdır. En iyi su arıtma cihazı markasında en büyük kriter bir arıtma cihazının NSF/ANSI 58 sertifikalı olmasıdır.

Su arıtma cihazı kireci önler mi?

Evet doğru tercih edilmiş su arıtma cihazı kireci önler RO reverse osmosis cihazları kireci %99 yok eder, bunun yanı sıra kireci reçineli yumuşatma sistemleriyle de kireci önleyebilirsiniz. Genelde bina girişi sistemlerde reçineli sistemler tercih edilir İçme suyu arıtımında ise mutfak tezgahlarının altına montaj yapılan ters ozmoz yani ro reverse osmosis su arıtma cihazları kullanılır.

En iyi su arıtma cihazı kaç aşamalı olmalı?

En iyi su arıtma cihazı 5 yada 6 aşamalı olması yeterlidir. Aşama sayısından çok arıtma cihazının ürettiği suyun kalite değerleri önemlidir. 3-6 aşama ile de yüksek ph ve mineralli su elde edilebilir ama Türkiye şartlarında şuanda piyasada en çok tutulan su arıtma cihaz aşama sayısı altıdır. membran filtreden sonra bir adet tat filtresi ve bir adet biocera mineral filtresi kullanılması yeterlidir. en ideal arıtma kombinasyonu budur.

Su arıtma cihazları sağlığa zararlı mı?

Doğru tercih edilmiş bir su arıtma cihazı sağlığa zararlı değildir aksine zarardan çok faydası vardır. daha kaliteli ve temiz su elde edersiniz. Ama yanlış dizayn edilmiş ve kalitesiz su arıtma cihazları faydadan çok zarar getirebilir bu yüzden NSF/ANSI 58 belgeli bir su arıtma cihazı almaya özen göstermeniz gerekiyor.

Su arıtma cihazı neleri arıtır?

Ters ozmoz su arıtma cihazı suyun içerisindeki aklınıza gelecek her şeyi arıtır ve atık bölümünden dışarı atılır. suyun saf kısmını deposunda biriktirir ve siz musluğu açtığınızda post tat filtresinden su geçer ve burada tatlandırılır tercih edilmişse Biocera filtresi ise ozmozun aldığı mineralleri suya geri kazandırarak mineralli ve sağlıklı su içmenize olanak sağlar. Biocera filtre aynı zamanda suyun pH dengesini de ayarlar ve antioksidan 8 pH dolayında su elde etmenizi sağlar. Bina tesisat girişine takılan üçlü filtreler ise suyun içerisindeki tortu, klor ve bazı inorganik maddeleri yakalar ve üzerinde tutar zamanla filtre doldukça yenisiyle değişim yapmak zorundasınız.

Su arıtma cihazı kaç lira?

su arıtma cihazı 400 lira ile 4000 TL arasında değişik fiyatlara satılmaktadır. Fiyatı belirleyen unsurlar cihazın kalite belgeleri, arıtma cihazının kalitesi, ve satın aldığınız firmanın size satış sonrası vereceği hizmete dayalı olarak değişiklikler göstermektedir. 2021 tarihi itibari ile sağlıklı ve kaliteli bir arıtma cihazı fiyatı ise 2000 tl ile 3000 tl arasında değişmektedir.

Su arıtma cihazı neden kireç yapıyor?

Genelde bu soru ozmoz membranlı su arıtma cihazlarında soruluyor Ters ozmoz emmbranı ömrünü yitirdiğinde artık sudaki mineralleri ve ağır metalleri tutmadığı için arıtma suyunuz kireç yapmaya başlar böyle bir durumda membran filtrenizi ve diğer filtrelerinizi değişim yaptığınızda normale dönecektir.

Su arıtma cihazı en az kaç filtreli olmalı?

En iyi su arıtma cihazı 5 yada 6 aşamalı olması yeterlidir. Aşama sayısından çok arıtma cihazının ürettiği suyun kalite değerleri önemlidir. 3-6 aşama ile de yüksek ph ve mineralli su elde edilebilir ama Türkiye şartlarında şuanda piyasada en çok tutulan su arıtma cihaz aşama sayısı altıdır. membran filtreden sonra bir adet tat filtresi ve bir adet biocera mineral filtresi kullanılması yeterlidir. en ideal arıtma kombinasyonu budur.

Su arıtma cihazları suyu nasıl arıtır?

su arıtma cihazları Türkiye pazarında tercih edilen sistem %90 RO ters ozmoz sistemidir. Bu ters ozmoz su arıtma sistemlerinde genelde 4 ila 6 filtre arasında değişik aşamalarda filtreler kullanır.

Su arıtma cihazlarında kullanılan filtreler

1. Filtresi genelde şebeke suyunun çamur, tortu ve kirlerden uzaklaştırmak için 5 micron sediment filtresi kullanılır. Sediment filtre aynı zamanda spun adı da verilmektedir. genel ismi tortu filtresi olarak geçmektedir.

2. Filtresi ise genelde karbon filtre tercih edilir gac yada cto şeklinde 2 çeşit karbon vardır cto blok şeklinde olup gac karbon ise tanecikli dağınık haldedir ikisi de aynı özelliklerde olup cto karbon filtrenin aynı zamanda 1-5-10 mikron çeşitlerinde tortu görevi de yapmaktadır. 2 filtrenin arıtma cihazlarında ki görevi suyun içindeki klor, asbest, zehirli ilaç ve in organik maddeleri üzerinde tutarlar.

3. Filtresi ise birinci aşamada kullanılan sediment filtrenin 1 micron çeşidi yada 2. aşamada tercih edilen cto blok karbon kullanılır.

4. Filtre RO membranı bu ince film kompozit membran suyun içinde ne varsa hem faydalı hemd e zararlı tüm maddeleri atık bölümünden gidere gönderir ve suyun saf arıt kısmını su tankına iletmektedir.

5. Filtre genelde membran dan sonra geçebilecek bazı gazların suya kötü tat verdiği için bir post karbon filtre kullanılır bu filtre tat filtresi olarak da geçmektedir suya tat vermez esasında suyu kötü tat veren maddeleri üzerinde tutar.

6. Filtre olarak tercihe bağlı olmak kaydıyla saflaştırılmış suyun tekrar mineralli ve alkali değerlerini düzenlemek için bir mineral alkali pH filtresi kullanılır.

7. Filtre olarak dilerseniz suyun bakteri üremesini engellemek için UV ultraviyole filtresi tercihen kullanılabilir.

bir su arıtma işlemi genelde bu tip filtrelerden oluşmakta ve suyu bu şekilde arıtmaktadır.

NSF onayı nedir?

NSF İNTERNATİONA; diye adlandırılan bu sertifika ve test ağı 1944 yılında ANN ARBOR tarafından MİCHİGAN (A.B.D) da kuruldu. Amerikan ürün testi, inceleme ve belgelendirme kuruluşu da diyebiliriz. Bu kuruluş 1944 yıllarında gıda mühendisliği gereksinimlerini standart halde olması için Michigan Üniversitesi Ulusal Sağlık Sanayi vakfı diye kurulmuştur. Bu test merkezinin diğer halk sağlığı ve güvenliği standartlarını geliştirdiği süreç olduğunu belirtilmiştir.

NSF ise bugüne kadar 80’den fazla olan halk sağlığı inkişaf ettirmiştir. Ve bu kurum 1990 yılından itibaren NSF İNTERNATİONAL olarak adı değiştirildi. NSF İNTERNATİONAL, kurumun esas amacı halk sağlığı ve güvenliği standartlarına uyduğunu doğrulamak için ürünleri devamlı olarak sertifika onayı veren bir bağımsız organdır. Bu düzeyde olan kurumlar ürünlerine NSF işaretini koymaya hak kazanmıştır. Ülkemizde ise sadece 2 firma da bulunmaktadır.

  • ROYAL GREEN SU ARITMA SAN. TİC. LİT. ŞTİ.
  • İHLAS GRUBU

NSF merkezinde 170 000 m2 alan ile laboratuvar bölümü çalışmakta olup ve 150’den fazla ülkede şirketlere hizmet etmektedir. Bu kurumda ise;

  • Mikrobiyologlar
  • Kimyagerler
  • Mühendisler
  • Gıda güvenlik uzmanları
  • Çevre mühendisleri
  • Halk sağlığı uzmanları
  • Olmak üzere 1300’ yakın çalışan bünyesinde bulundurur.

NSF Gıda Güvenliği Bölümü; Tarım, işleme, üretim, dağıtım ve süt ürünlerinde tüm tedarik zinciri sektörlerinde akredite hizmetleri vermektedir. Bu sıra da;

  • Deniz İdare Konseyi
  • Global Gıda Güvenliği Girişimi
  • Su Ürünleri Sertifika Konseyi

Sertifikasyon hizmetleri mevcuttur. Bu kurumun Su Bölümü;

  • Su Tesisatı Bileşenleri
  • Su Arıtma Kimyasalları
  • İçme Suyu Filtreleri
  • Havuz Spa Ekipmanı

Ürünleri test ederek onaylar. Sağlık Bölümleri;

  • Ürün Yaşam Döngüsü
  • Tıbbi Cihaz Ve Gıda Takviyesi
  • Danışmanlık
  • Denetim
  • İyi Üretim Ve Laboratuar Uygulamaları Testleri
  • Sertifikalandırma
  • Ar-Ge Vb. Hizmetleri sunmaktadır.

Tüketici bölümü;

  • Ev Aletleri ve Mutfak Gereçleri
  • Fırın Gereçleri
  • Şişelenmiş Su ve İçecekler.

NSF sadece bu alanda değil ticari ve tüketici ürünleri için standart geliştirme, belgelendirme ve talep doğrulama sağlamaktadır. NSF eğitim ve öğretim, gıda güvenliği, su, sağlık bilimleri tüketici ürünleri ve yönetim sistemleri için eğitim ve öğretim amaçlayarak sağlar.

NSF İNTERNATİONAL, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin olmak üzere laboratuarları onaylanarak hizmete sunulmuştur. Bu çalışma alanları ISO17025 sertifikalıdır.

*İçecek Kalitesi

*Besin Takviyesi

*Deniz Ürünleri Endüstrisi

Su Arıtma Endüstrisi testleri yaparak hizmetler vermektedir. NSF standartlarını daha da ilerletmek için Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü tarafından akredite edilerek bir standartlara karışmıştır.

Silifoz sağlığa zararlı mi?

Sert suların yol açtığı kireç ve korozyon problemlerini gidermede kullanılır. Eski borulardaki mevcut kireç birikintilerini, pas ve kireç tabakalarını yavaş yavaş çözer. Silifoz içme suyu ve endüstriyel su tesisatlar için ekonomik ve güvenilir bir su şartlandırma sistemidir. Son derece yüksek saflıkta ve oldukça zayıf bir çözünürlüğe sahip camsı polifosfat silikat bileşiminden oluşmaktadır. Çeşitli kapasitelerdeki dağıtıcı filtre kapları aracılığıyla uygulama yapılır.

Calgon ve benzeri kireç önleyici ürünlerin yerine kullanılabilecek etkili ve daha hesaplı bir kireç önleme filtresidir. Filtre kabı içerisinde bulunan Silifoz (Polifosfat) kristalleri su içerisinde bulunan kireç yapıcı Ca ve Mg iyonlarının yüzeyler üzerinde tutunması ve birikmesini engeller. Silifoz suyu kayganlaştırdığından, kireç hiçbir yüzeye tutunamaz ve kireçten kaynaklanan sorunlar önlenmiş olur. Su sayacının olduğu hatta bağlanabilir.

Bulaşık makinaların da deterjanla birlikte kullanılan diğer kireç önleyicileri kullanmaya gerek yoktur.

Filtre kabı içerisine etkin madde Silifoz bittiğinde defalarca doldurulabilir. Kullanılan Silifoz hijyen ve sağlığa uygundur. İçme suyuna zararı yoktur.

Silifoz Amerikan gıda ve ilaç bakanlığı FDA onaylıdır  ve içme suyunda güvenle kullanılabilir.

Silifoz 45 derece su sıcaklığına kadar kullanılabilmekte ve düşük basınç kaybıyla yüksek akış sağlayabilmektedir. 

Kullanım Alanları:

  • Konutlarda
  • Otellerde
  • İş yerlerinde
  • Okullarda
  • Hastanelerde, içme suyu şartlandırılması amacıyla,
  • Küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri için soğutma sistemlerinde
  • Basınçlı kazanlarda
  • Makine soğutma ekipmanlarında kullanılan suların kireçten arındırılması uygulamalarında büyük bir başarı ile kullanılmaktadır.
  • Su girişine, su sayacının yanına ya da çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinin tesisata bağlanmasından önce kullanabilirsiniz.

Neden su arıtma cihazı kullanmalıyım?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu rapora göre içilen sağlıksız suyun insan sağlığını tehdit eden faktörler arasında altıncı sırada yer aldığını biliyor muydunuz? Su, tüm canlıların sağlıklı bir yaşam sürmesi ve vücut fonksiyonlarının düzenli olarak çalışması için en gerekli maddedir. Sağlıklı bir insanın sadece sağlığını ve yaşamını devam ettirmek için günde en az 2 litre suya ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Normal bir bireyin vücudunun en temel ihtiyacı sudur ve sonrasında gıda, beslenme gibi ihtiyaçlar gelmektedir.

Peki hayatımız için bu kadar hayati önem taşıyan bir yapı taşını biz ne kadar tanıyoruz? Su içiyoruz ama gerçekten sağlığımız için doğru minarellere sahip, doğru şekilde arıtılmış bu öğeyi vücudumuz için sağlayabiliyor muyuz?

Bir çoğumuz sağlıklı suyun temiz, şişelenmiş kaynak suyu olduğuna inanırız; ancak gerçekte bu duruma baktığımızda pet ya da cam şişelenmiş suda bu öğelerin olduğundan tamamen emin olamayız.

Doğal kaynak suları elde edilirken ve ticari olarak satışa sunulurken birçok farklı işlemden geçmektedir. Bu süreçte insan sağlığını tehdit edecek unsurların ortaya çıkması da kaçınılmaz olur. Son yıllarda artan hava kirliliği, kaynakların yakınlarındaki kirlilik ve kentleşmenin de etkisiyle kaynak suları eskiden olduğu kadar doğal halde kalmamaktadır.

Sonrasındaki süreçte ise arıtma ve şişeleme gibi fabrikasyon işlemler sırasında da birçok işleme maruz kalmakta ve doğallığını adım adım kaybetmektedir. Pet şişelerde alınan suların dış koruması olan pet şişelerin de doğayı kirletmekte de çok büyük katkısı olduğu bilinen bir gerçektir.

İşte tam da bu noktada ulaştığınız içme suyunuzun sizden bağımsız koşullarda oluşmasına ve sofranıza gelmesine müdahale edebilirsiniz. Su arıtma cihazı kullanarak sağlıklı içme suyu tüketmeye hemen başlayabilirsiniz.

Peki, neden su arıtma cihazı kullanmalısınız, bunun diğer sulardan farkı ne olacaktır?

Öncelikle eğer sağlıklı, güvenli ve ekonomik bir yol arıyorsanız ve bu yolun evinize yakın bayilerden sipariş edeceğiniz damacanalardan geçtiğini düşünüyorsanız, size küçük bir bilgi vermek isteriz. Kaynak sularını evinize taşıyan damacanaların ömrü yalnızca 20 dolumdur. Ancak 20 dolum sonrası bu damacanaların geri dönüştürüldüğüne ya da atıldığına güvenebilmek oldukça zor. Aynı zamanda kaynak suları çevre kirliliğinin de tehdidi altında olduğundan yeterli işleme tâbi tutulmadığı sürece sağlığınıza zararlı olabilir.

Sanıyoruz ki plastik şişelerde ve bidonlarda evinize taşıdığınız ve sürekli yenilemeniz gerektiği için evinizi bir geri dönüşüm merkezine çeviren bu atıkların doğaya ne kadar zararlı olduğundan bahsetmeye bile gerek yok.

Gelin görün ki, su arıtma cihazları özel filtreler ile şebeke suyunu ideal, sağlıklı bir içme suyuna dönüştürür. Üstelik herhangi bir koku ve tat bırakmaz. İçeriğindeki düşük potasyum ve sodyum oranıyla da sağlığınıza zarar vermez, hatta hızlı emilmeyi sağlayarak böbrek ve bağırsağınıza destek olur. Sizden bağımsız birçok öğeyi devre dışı bırakarak sağlıklı içme suyu edinmeyi evinizde, ofisinizde kendiniz sağlayabilir ve sağlıklı olduğundan da %100 emin olabilirsiniz.

Üstelik tüm bu faydalarının yanı sıra ekonomik olarak da size kolaylık sağlayacaktır. Dört kişilik bir aile ayda ortalama 300 litre temiz su tüketmektedir, bu da 15 damacanaya tekabül eder. Günümüz bayi fiyatları değişiklik gösterse de ayda en az 300 TL’nin yalnızca temiz su için harcandığı gözlemlenmektedir. Bu maliyet hem oldukça ciddi bir maliyettir; hem de bu kullanım alışkanlığında bu maliyetin süreklilik göstereceği anlamına gelmektedir. Siz de su arıtma cihazı kullanarak gereksiz harcamalardan ve sağlığınıza zararlı su tüketiminden kurtulabilirsiniz. Sofranıza koyduğunuz her şey gibi, insan vücudu üzerinde en etkin, en yararlı madde olan içme suyunuzun da sağlıklı ve minarellerini kaybetmediğinden emin olarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Mineral filtre nedir?

Mineral filtre ozmoz su arıtma cihazlarının yok ettiği mineralleri suya geri kazandırmak için kullanılan genelde inline tipinde olan 2 inç kalınlığında suya kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi mineralleri suya geri kazandıran bir filtredir. En iyi mineral filtresi Biocera filtredir nedeni içerisinde kullanılan mineral taşlarının FDA onaylı olmasıdır. Mineral filtre tercih ederken FDA ve NSf onaylı olmasına dikkat ediniz.

Su arıtma cihazı ne kadar atık su atar?

Normal ters ozmoz su arıtma cihazları 1 litre temiz su için 4-7 litre atık su oluşturur.

Tüm RO sistemleri atık su üretir bunu unutmayalım Bir Atık Su Pompası takarak (permeate pump), su sisteminin oranını azaltmak için RO sisteminin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabiliriz , ancak sistem temiz su üretirken hala bir miktar su kaybı illaki olacaktır ama %80 e varan tasarruf sağlanır. bu pompayı google üzerinde “aquatec permeate pump” diye aradığınızda bir çok yapancı e ticaret sitelerinde bulabilirsiniz.

Arıtma Cihazı Ne kadar su israfı yapılıyor?

Basit cevap: Eğer iyi bir basınçla bir belediye su kaynağınız varsa ya da ozmoz pompasına sahipseniz 1:1 civarında arıtılmış su elde edersiniz yanlız su tankı kullanılıyor ise 1 litre temiz su için yaklaşık 4 litre boşa harcanır.

Detaylı cevap: Üretilen su miktarı ve temiz su miktarı birbirine eşit. Yani sistemden ne çıktığını anlayabilmeniz için, sisteme ne olduğunu anlamak zorundasınız. Tüm üretim ve atık su değerleri, 77 ° F, 70psi ve 250ppm NaCl giriş yükü yükünde hesaplanmıştır.

40psi’nin altında sistem çalışmaz ve sadece atık su üretecektir. Bu nedenle, su basıncınızın durumuna göre atık oranı değişmektedir bu tür durumlarda ozmoz pompası takılması gereklidir. Su sıcaklığı, su basıncı gibi performans üzerinde benzer bir etkiye sahip olacaktır. Kışın yaz aylarında olduğundan daha fazla atık ve daha az üretim yapacaktır..

Zorlama yükü, suda bulunan kirletici miktarını ve türünü ifade eder. RO membranı 250 ppm NaCl (sodyum tuzu) olarak derecelendirilmiştir. Bir su bileşiminin basit bir ölçüsü, bir TDS metre ile gerçekleştirilebilir. TDS’nin su kalitesinin iyi bir göstergesi olmadığını lütfen unutmayın, çünkü TDS mineraller, tuzlar ve metalleri ölçer sadece.

Atık su ne sıklıkla üretilir?

Basit cevap: Bir içecek almak için RO musluğunu açar açmaz sistem açılacak ve aldığınız her 3 litre için yaklaşık bir saat çalışacaktır. *

RO sistemleri, bağımsız bir bileşen olarak veya bir permeate pompasına dahil edilmiş bir otomatik kapatma vanasına sahiptir. Depolama tankı dolu ve RO musluğu kapanıncaya kadar saf su üretirken atık suda üretecektir. RO musluğunun dan su alırken nispeten hızlı bir şekilde alırsınız, RO sisteminin depolama tankını nispeten yavaş bir şekilde yeniden doldurmak için su ürettiğini hatırlatmak isteriz bu yüzden 2 dakikada aldığınız suyu tekrar 2 dakikada dolduracak diye bir kaide yok

atık su şu şartlarda artacaktır. – su basıncı düşük, su daha soğuk ve TDS daha yüksek olduğunda. Ayrıca, ön filtreleriniz tıkandığında, atık suyu artıran ve su üretimini azaltan membran basıncını da düşüreceğini unutmayın.

kısaca 1 litre temiz su için 4 litre atık su oluşacaktır. bir permate pompa ile bu atık su oranını %80’e yakın tasarruf sağlayabilirsiniz. bunun dışında atık suya başka türlü müdehale etme şansınız yoktur. atık suyu tamamen yok edemezsiniz 1 litreye 1 litreye düşüremezsiniz. minimum 1 litreye 2 litre atık oluşacaktır.

Su arıtma cihazı atık su kısıtlayıcı ne işe yarar?

Atık kısıtlayıcı arıtma cihazlarında membran filtre içinde su basıncını yükseltmek için kullanılan bir sıvı kısıcıdır genelde Flow 200-300-350-450-550-1200-1500 diye üzerinde numaraları vardır. Numara yükseldikçe atık su miktarı da yükselir ve membran basıncı da numaraya yükseldikçe düşer.

Atık kısıcı kullanılmadan membranda ozmoz olayını gerçekleştirilecek basınç oluşturulamaz bu yüzden muhakkak atık kısıcı parça kullanmak şarttır. daha vazla detay için https://galiparduc.com/flow-akis-kisitlayici-nedir/

Su arıtma cihazında pompa ne işe yarar?

Su arıtma cihazlarının bir çeşidi olan pompalı ürünler, genellikle su basıncının düşük olarak geldiği noktalarda kullanılır. Şehir içerisinde her eve yüksek basınç giderken, köy ve uzak ilçelere giden suyun basıncı bazen 3 barın altına düşebilmektedir. Bu durum makinenizin verimli çalışmasını engelleyebilir.

Pompalı Su Arıtmalar Nerelerde Tercih Edilir?

Pompalı ve pompasız su arıtma cihazları insanların karar verirken zorlandığı ürünlerdir. Su arıtma cihazlarında pompa ne işe yarar? Sorusu sık sorulmakta fakat cevabı net olarak verilmemektedir. Suyun sürekli yüksek şekilde arıtma cihazına ulaşmasını sağlayan pompa:

  •  Köy yerlerinde ve suyun düşük basınçla vardığı noktalarda
  •  Yeterli su imkânı olmayan yerlerde,
  •  Suyun basıncının dengesiz olduğu yerlerde kullanılmalıdır.

Böylece içindeki bölümlerinin eksime ve yıpranma oranı düşmektedir. Şehirlerde kullanılması uygun görülen su arıtma cihazlarının içerisinde pompa bulunmamaktadır, çünkü su devamlı ve basınçlı şekilde gelebilmektedir.

Evler ve İş Yerleri İçin

Suyun basıncının az geldiği yerlerde, insanların su kaynaklarını temiz şekilde tüketmesi pompalar sayesinde olmaktadır. Su arıtma cihazlarının içine yerleştirilen pompaları dilerseniz evinizde ya da iş yerinizde kullanarak temiz su içebilirsiniz.

Bu yüzden köy yerlerinde yaşayan insanların, su arıtma cihazı tercih ederken mutlaka pompalı olanlardan tercih etmesi önerilmektedir. Şehirde yaşayan insanlara yüksek derece basınçlı su geldiği için pompalı ürünler genellikle tercih edilmemektedir.

Pompanın Bölümleri Nelerdir?

Özellikle membran filtreye sürekli basınç sağlayan pompalar, membranın yeterli suya doymasını sağlar. Yıpranma süresi uzayan membran sizlere kaliteli ve uzun bir kullanım sunar. Bir diğer pompa ürünü conta ve diyaframdır.

Suyun pompalanmasını sağlayan ürünün içerisinde yer alan conta, su kaçağını engellemektedir. Elektriğe bağlı olarak çalışan pompaların güç kaynağı adaptörleridir. Bu adaptörlere yüksek voltaj gelmesini engellemelisiniz. Akıllı adaptör sayesinde kendisine yetecek enerjiyi çeken adaptörlerimiz sizlere en iyi hizmeti sunacaktır.

Su arıtma cihazı pH değeri kaç olmalı?

En ideal pH oranı 8,5pH dır. içilebilir su pH oranı ise 6.5 ile 9,5pH aralığıdır.

“Suyun pH” Değeri nedir ?

“pH” suyun içinde bulunan hidrojen iyonlarının ( H+) konsantrasyonunu gösteren bir sayıdır. Bu sebeple pH derecesi için “Hidrojen İyon Konsantrasyonu” da derler. Su içinde bulunan Hidrojen (H+) iyonlarının “mol/litre” olarak miktarı ile suyun “pH” derecesi şöyle hesaplanır:

Bu formülden şunu anlıyoruz: matematik hesaba göre log101 = 1 ve log 102 = 2 olduğuna göre, suyun “pH” derecesi bir puan arttığında veya eksildiğinde suyun BAZİK veya ASİT değeri 10 kez artar veya eksilir. Matematik dilinde anlatıldığında, suyun “pH” sayısının artışı ile suyun ASİT özelliğinin artışı “LİNEER” değildir. Örneğin “pH” derecesi 6 olan bir suya kıyasla “pH” derecesi 5 olan suyun ASİT özelliği tam ON KATI daha fazladır.

“pH” derecesi ile fazlaca işi olmayan teknik kişilerin dahi kısaca şu temel bilgileri edinmelerinde yarar vardır


Teorik olarak nötr suyun “pH” derecesi 7,0 olmasına rağmen suyun “pH” derecesi 6,5 – 8 arasındaysa bu su NÖTR sayılır. Suyun “pH” derecesi 1- 6,5 arasındaysa bu su ASİT özelliktedir. Suyun “pH” derecesi 8 – 14 arasındaysa bu su BAZİK özelliktedir.

Asit ile bazik malzemeler birbirinin zıttıdır. Nötr bir su içine (pH=7,0) ayni molekül sayısında tuz ruhu ( HCl) ve kostik (NaOH) koyarsak, bu iki katkı içindeki H+ ve OH- iyonları birleşerek su molekülü oluştururlar (H2O) ve birbirlerinin etkilerini yok ederler. İşlem sonunda su tekrar nötr olur (pH=7,0), ancak bu kimyasal bileşim sonucu su içinde “NaCl”, yani tuz oluşur ve su tuzlanır. Örnek olarak, pH derecesi 7,8 olan bir yüzme havuzu suyuna tuz ruhu asidi (HCl) eklenerek suyun pH derecesi 7,2’ye düşürülürse bu su içinde “asit yoktur” diyebiliriz. Ayni şekilde, pH derecesi 6,5 olan suya kostik (NaOH) eklenerek suyun pH derecesi 7,5’a yükseltilirse, bu su içinde “kostik yoktur” diyebiliriz.

İçme suyunun pH derecesi

Son yıllarda gazete ve TV yayınlarında bu konuya rastlıyoruz. Bazı yazılar içtiğimiz suların ALKALİ, yani pH derecesinin 7,5-8,5 olması gerektiğini savunurken, bazı yazılar tersini savunup içme sularının hafif ASİDİK, yani pH derecesinin 6,5-7,0 değerinde olması gerektiğini iddia ediyorlar. Bugün geçerli olan İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK’e göre, içme suyunun pH değerleri 6,5-9,5 arası olabilir.

Su arıtma cihazı tankı hava basıncı kaç olmalı?

Su arıtma cihazı tankları üretim esnasında 6-7 Psi olarak sizlere gelir şebeke suyu basınç durumuna göre su tank havasını yükseltebilir veya düşürebilirsiniz. Basınç yükseldikçe depoladığı su miktarı da düşer.

Su arıtma cihazı neden atık su durmuyor?

Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık 25-30 litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır.

Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor yada azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir 1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir. Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama 20-30 TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz.

Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?

Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke
Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke

Su arıtma cihazı neden koku yapar?

Su Arıtma Cihazı Neden Koku Yapar?
Bazen post karbon filtrenin yetersiz kalması da su arıtma cihazı neden koku yapar, sorusunun doğru cevabıdır. Bu tür durumlarda yapılması gereken en iyi şey yeni bir post karbon filtrenin temin edilmesidir. Böylece su arıtma cihazından elde edilen sudaki koku giderilir.

Su arıtma cihazının membran filtresi artık suyu tam arıtmadığı zamanda suda koku ve kireç oluşumları başlar böyle bir durumda membran filtresini yenisiyle değiştirilmeli

Diğer koku sebebi ise su arıtma cihazının tankının dezenfekte etme vaktinin geldiğini göstermektedir. her filtre değişimlerinde su arıtma cihazlarınızı dezenfekte etmeyi unutmayın. Su arıtma cihazlarındaki genel kokular bunlardır.

Su arıtma cihazı su tankı nasıl çalışır?

Su, Butyl adı verilen bir malzemeden yapılmış bir haznede saklanır. Su ihtiyacı olduğunda, su hava basıncı ile tankın haznesinden dışarı itilir.

Resimde, tankın üstündeki gövde, suyun tanka girdiği ve ayrıldığı yerdir. Alt kısımdaki ön taraftaki mavi kapak, standart bir sibop hava valfini kapsar (tıpkı bir bisiklet veya otomobil lastiğindeki valf gibi.) Burası, depoya hava pompalandığı yerdir. Bazı tanklardaki hava valfi farklı yerlerde olabilir, bu yüzden bizleri arayıp bilgi alabilirsiniz.

RO deposu su boşken, RO su arıtmasının çalışmasıyla su depoya doğru zorla itilir, su tankı boş iken yani su yokken maksimum 5-7PSI hava basıncına sahip olmalıdır, su depoya doldukça tankın içindeki basınç artar. Standart Ro su arıtmaları, tanktaki basınç RO su arıtmasını besleyen musluk suyunun basıncının yaklaşık 2/3’üne ulaştığında su üretimini durduran otomatik bir kapatma vanasına sahiptir. Bu nedenle, şehir su basıncınız 60PSI ise, RO ünitesi kapatma öncesinde depolama tankını yaklaşık 40PSI’ya dolduracaktır. Bununla birlikte, şehir basıncınız sadece 50PSI ise, tanktaki basınç 30 psi’nin biraz üzerine ulaştığında RO ünitesi depoyu doldurmayı durduracaktır. Bu düşük bir basınçtır, Buz makinalarında arıtma ro tanklarının ürettiği su basıncı buz makinasına yetersiz gelebilir.

RO tankları ile ilgili yanılgılar

RO tankları hakkındaki en büyük yanlış anlama üzerinde yazan galonların ya da litrenin, tankın depo ettiği su miktarı ile aynı olması, çoğu üretici toplam hacmi listelemesi yapar, aslında tankın iç alanının hava ve diğer su alanını tarafından işgal edildiği ölçüde daha az tutulmasıdır. Yaklaşık olarak, 4 galonluk RO tankı olarak adlandırılan sudan yaklaşık 2.5 galon su alırsınız ortalama 4/1 oranı havadır. 12 litrelik bir su tankı 9 litre su verir ya da 4 galonluk bir su tankı 2,5 galon su verir

Bir diğer yaygın yanlış anlama, tankın dış malzemesinin suyun kalitesini etkilediği inancıdır. Aslında, içeceğiniz su, çoğu modern metal tankında paslanmaz çelik olan üstteki vana girişi dışında, tankın yapıldığı metale veya plastiğe dokunmaz, su metal. Su sadece kauçuk bir malzeme olan Butil haznesi ile temas eder, hem RO arıtma cihazlarında hem de kuyu hidrofor tankları için yıllardır kullanılmaktadır.

Sorun giderme

Depolama tankı, sistemi ilk birkaç yıl kullandıktan sonra tezgah altı RO su arıtma üniteleri ile ilgili en yaygın sorunların kaynağı havadır. Depoda yeterli hava olmaması muslukta yeterli su gelmemesine neden olur. Çok fazla hava, muslukta yeterli su olmamasını sağlar. RO sistemine şebekeden gelen düşük su basıncı, tankın su ile dolmasını önleyecek bir diğer yaygın sorun olduğundan, su tank basınçlarını su basıncınıza göre ayarlamanız gereklidir.

Su arıtma tankları arıtma cihazlarında dolum esnasında atık suyun yükselmesine de sebep olmaktadır ortalama 2 aktı atık oluşumunu hızlandırır nedeni su tankının içindeki genleşen balon basıncın dengesini anında ayarlama yapamadığı için. Atık sudan tasarruf yapmak için su tankının boşken 5-7 psi olan havasını maksimum 20-25 psi kadar yükselterek atık suyun azalmasını sağlayabilirsiniz ama bu defada su tankının biraz daha az suyu depo edeceğini bilmeniz gerekiyor örneğin 10 litre 5-7 psi de veriyorsa 20-25 psi de 6-7 litre su elde edersiniz. Şebeke suyunun düşük basınçlı olduğu yerlerde tank havasının yükseltilmesi tavsiye edilmez motorsuz cihazlarda 3,5 var ve üzerinde yükseltme yapılabilir pompalı cihazlarda fark etmeksizin yükseltilebilir. Hadi şimdi pompayı elimize alıp denemelere başlayabiliriz.  su tankı nedir nasıl çalışır makalemizin sonuna geldik herkese sağlıklı yaşamlar dilerim.

Kireçli su nedir?

Su evrensel bir çözücüdür. Yumuşak yağmur suyu, kalsiyum ve magnezyum karbonatlar da dahil olmak üzere, doğal olarak oluşan çözünmüş mineralleri alır; bu mineraller, kayaların üstünden geçer ve toprağa doğru zorlaşmaya başlar. Çoğu kaynak suyu bir miktar sertlik içerir. Su arıtımı , genellikle, kaynak suyu imalat prosesleri, kazanlar, soğutma kuleleri ve durulama suyu uygulamaları için uygun hale getirmek için gereklidir.

Sert su yumuşatmanın birincil amacı, ekipman ve borulardaki sert su minerallerinin yağış ve birikmesini önlemektir. Sert su ölçeklemesinin azaltılması veya yok edilmesi, fiziksel arıtma ekipmanları kullanılarak veya kısıtlı durumlarda kimyasal katkı maddelerinin kullanılması ile gerçekleştirilebilir.

SERTLİK TANIMI VE KAYNAĞI

Su içerisinde çözünen kireçtaşı “sertlik” olarak adlandırılır. Yeraltı suyu, aşağıdaki adımlarla daha önce oluşan çökellerden kalker eritir: a) Karbondioksit, karbonik asit üretmek için suyla reaksiyona girer ve bu ortamda öncelikle bikarbonat iyonu (HCO 3 -1 ) olarak bulunur; b) Mikroskobik deniz organizmaları karbonat olarak tüketirler ve milyonlarca yılda biriken kalsit iskeletlerini oluştururlar ve dünyanın birçok yerinde yaygın olarak bulunan kireçtaşı birikintileri oluştururlar; c) Anaerobik bozunma ve toprakta bakterilerin harekete geçirilmesi nedeniyle yeraltı suları genellikle hafifçe asidiktir. Bu asidik özellik, kireç taşının kalsiyum ve bikarbonat iyonları şeklinde çözülmesine ve dolayısıyla sertleşmesine neden olur.

SERT SUYLA İLİŞKİLİ SORUNLAR

Kalsiyum karbonat, suda ılımlı bir şekilde çözünür ve su içindeki konsantrasyonu çözünürlük sabitini aştığında sert bir skala formunda çözeltiden çıkacaktır (yani, bir çökelti oluşturacaktır). Bu eğilim sıcak ve soğuk su boruları, su ısıtıcıları, kazan boruları, soğutma kuleleri ve temas ettiği diğer yüzeylerde birikmeye neden olabilir. Aynı zamanda sabun ve deterjan ile reaksiyona girerek cam ve gümüş lekeleri üzerinde lekelenme olarak ve “küvet halkası” olarak görülen bir “pislik” şeklinde bir çökelti oluşturur. Kazanlardaki birikme, ısı transferine müdahale edebilir ve hatta kazan borusu arızasına neden olabilir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.

1 Yorumu

  1. O kadar çok detaylı yazmışsınız ki, soracak soru bırakmamışsınız. Su arıtma cihazı araştırırken buldum sitenizi arıtma ile alakalı her bir bilgiyi gerçekten girmişsiniz arıtmanın wikipediası olacak bir blog sitesi olmuş.