Paris iklim anlaşmasından beş yıl sonra, tüm gözler dünyanın karbonsuz bir geleceğe giden yolda ilerlemesine odaklanıyor. Bu hedefin önemli bir kısmı, fosil yakıtlardan güneş, su, rüzgar ve dalga enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara enerji geçişini içeriyor. Bunlar arasında güneş enerjisi, dünyadaki en güvenilir ve bol enerji kaynağı olarak bilim camiasında her zaman en yüksek umudu tutmuştur. Son yıllarda, güneş pilleri daha ucuz, daha verimli ve çevre dostu hale geldi. Bununla birlikte, mevcut güneş pilleri opak olarak imal ediliyor, bu da onların daha geniş kullanımlarını ve günlük malzemelere entegrasyonunu engelleyerek, çatılarda ve uzaktaki güneş enerjisi çiftliklerinde sıralanmakla sınırlıyor.
Peki ya yeni nesil güneş panelleri pencerelere, binalara ve hatta cep telefonu ekranlarına entegre edilebilirse? Kore Incheon Ulusal Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden Profesör Joondong Kim’in umudu bu yönde. Journal of Power Sources’de yayınlanan yakın tarihli bir çalışmada, kendisi ve meslektaşları en son buluşlarını detaylandırıyor: Tamamen şeffaf bir güneş pili. Prof. Kim, “Şeffaf fotovoltaik hücrelerin benzersiz özelliklerinin teknolojide çeşitli uygulamaları olabilir” diyor.
Şeffaf güneş pilleri fikri uzunca bir süredir biliniyor, ancak bilim adamlarının bu fikri uygulamaya dönüştürebildikleri bu yeni uygulama çok önemli yeni bir bulgu. Şu anda, güneş pilini opak yapan malzemeler, ışığı yakalamaktan ve onu elektrik akımına çevirmekten sorumlu olan yarı iletken tabakalardır. Bu nedenle, Prof. Kim ve meslektaşları, istenen özellikleri nedeniyle önceki araştırmacılar tarafından belirlenen iki potansiyel yarı iletken malzemeye gözlerini çevirdiler.
İlki, güneş pilleri yapmak için zaten yaygın olarak kullanılan, iyi bilinen bir yarı iletken olan ”Titanyum Dioksit” (TiO2). Mükemmel elektriksel özelliklerinin yanı sıra TiO2, aynı zamanda çevre dostu ve toksik olmayan bir malzemedir. Bu malzeme UV ışığını (ışık spektrumunun çıplak gözle görülemeyen bir kısmı) emerken, görünür ışık aralığının çoğunu geçmesine izin verir. Bu bağlantıyı yapmak için araştırılan ikinci malzeme, yüksek optik şeffaflığa sahip olduğu bilinen başka bir yarı iletken olan ”Nikel Oksit” (NiO)’dir. Nikel, yeryüzünde buğu bol bulunan elementlerden biri olduğu ve oksidi düşük endüstriyel sıcaklıklarda kolayca üretilebildiği için NiO, çevre dostu hücreler yapmak için de harika bir malzeme.
Artık şeffaf bir güneş pilinin pratikliğini gösterdiklerine göre, bilim insanları yakın gelecekte panellerin verimliliğini daha da artırmayı umuyorlar. Sadece daha ileri araştırmalar, bunların gerçekten olup olmayacağını söyleyebilir, ancak tüm niyetler ve amaçlar için, bu yeni teknoloji, temiz enerjinin geleceğine – oldukça gerçek – bir pencere açıyor.
Yorum yap