Evinizde kullandığınız şehir şebeke yada kuyu suyunuzun, içmek için güvenli olduğunun garantisi yoktur. Gördüğümüz en yaygın musluk suyu kirleticilerinden bazıları, bir arıtma tesisinden çıkan su uzun bir yoldan sonra evinize ulaşır suyun ulaşımı ile ilgili kullanılan borular ve bağlantı parçalarından sonra su sizin musluğunuza ulaşır .
Bir su filtresi veya yumuşatıcı bu suyun kirlenmemesine çözüm olabilir, suyun içinden yabancı maddeleri kaldıran etkili bir sistem kullandığınızdan emin olmanız gerekir. İçme suyuna yönelik potansiyel tehdit unsurlarının listesi uzar gider.
Ortak musluk şebeke suyu kirleticileri nelerdir?
- Klor
- Demir — demir ve ferrik
- Manganez
- Hidrojen sülfür
- Tortular
- Yükseltilmiş asidik seviyeler
- Arsenik
- Kurşun
- Nitrat
- Mikrobiyolojik
- İlaç
Yukarıdaki listeyi ele alıp her suyun kontaminasyon etkisini ve nasıl bir çözüm bulabileceğinize bakalım.
Musluk Suyu Kirleticileri Türleri: Etkileri & Çözümleri
SERT SU
Sert su, sudaki yüksek mineral içeriğinden kaynaklanır. Bu mineraller genelde kalsiyum ve magnezyumdur. Suyun doğal döngüsü boyunca suda birikirler. Kalsiyum ve magnezyum kayalar taşlar üzerinde ve toprak üzerinden suya karışır su bir sülük gibi bu mineralleri emer. Sert su tehdidi illere göre değişiklik gösterir. Suyu sert olan bir ilde mi yaşıyorsun? Sert su ve bu kirletici maddeleri nasıl azaltabileceğiniz hakkında detaylı bilgi almak için bir soru sorun.
Duş aldıktan veya ellerinizi yıkadıktan sonra cildinizde bir şeyin varlığını hissettiğinizde sert su elde ettiğinizi bilirsiniz. Sümüklü, yapışkan ve pullu hissi olarak tarif edilmiştir. Bu temizlik sırasında kullanılan daha fazla sabun anlamına gelir, yıkandıktan sonra kuru bir cilt, ve evinizin her yerinde daha fazla kireç birikimi, mutfak musluğu, diğer musluklar, su boruları ve her yerde fark edeceksiniz.
Sert su yüksek mineral seviyesi nedeniyle bu şekilde hissettiriyor. Şehrinizin su arıtma merkezine ulaşmadan önce, su doğal olarak kalsiyum ve magnezyumu üzerine topluyor. Bazı bölgelerde bu mineral oranları daha yüksek olabilmektedir.
Cildinizi yapışkan hissettirmenin ötesinde, sert suyun başka etkileri vardır:
- Artık kalıntılar duşunuzda ve diğer su kullanan cihazlarınızda toplanır
- Musluk ve atık bölümünde tortu birikimi
- Yıkadınız çamaşırlarda sertlik hissi ve soluk görünüm oluşturur
- Sert su aktivasyonunu engellemediği için sabun düzgün bir şekilde köpürmez.
- Sert suyun ısınması daha uzun sürer ve yüksek elektrik yada doğalgaz faturalarına sebep olur.
- Düşük su basıncı
Size zaman ve para kazandıracak tek sert su çözümü; su yumuşatma cihazı satın almanız. Ama sadece bir su arıtma mağazasına gidip gördüğünüz ilk şeyi satın almak çözüm getirmeyebilir. Evinize gelip suyunuzun ne kadar sert olduğunu test edilip suyunuza göre çözüm üreten firmalarla iletişim sağlamanız kesin çözüm olacaktır.
KLOR & KLORAMİNLER
Klorun çok farklı bir kokusu vardır. Hiç halka açık bir havuzda yüzmeye gittiniz mi ya da bir jakuzi oturdunuz mu, suda klor varlığı nedeniyle önemli bir kokusu vardır. Çamaşır suyu gibi kokar ve birçok ev temizlik ürünleri de bu kokuyu verir.
Havuz suyu iyi bir nedenle klor gibi kokuyor. Klor kimyasal bir dezenfektan. Klor havuz keyfi yapanlara zarar verebilecek suda bulunabilecek bakterin olmamasını sağlar.
İçme suyunda ise düşük miktarda klor ilavesi aynı nedenle su klorlanır. Çevre Koruma Ajansı şehir arıtma merkezlerinde su klor belirli seviyelerde izin verir, böylece su evinize ulaştığında, bakteri içermez.
Bu tesislerin çoğu klor ve amonyon bir arada kloraminler kullanırlar. Ancak, bu kirletici çok fazla koku ve suyu tatsız hale getirir. Ayrıca gözlerinizi ve cildinizi tahriş edebilir, özellikle egzaması olanlar için.
Kloraminler kaldırmak için en iyi çözüm eviniz için çalışan bir su filtrasyon sistemi kurmaktır. Klor yok etmek için en iyi yöntemlerden birisi Aktif karbon filtreleridir.
DEMİR
Demir her yerdedir ve yerkabuğunun yüzde 5’ini oluşturur. Ama suyunuzda demir olmamalı. Metalik bir tadı ve kokusu vardır suyunuzda demir olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer drenaj ve su kullanan cihazlar üzerinde pas benzeri lekeler fark ederseniz, büyük olasılıkla bu demirden kaynaklıdır..
Suyunuzda demir varsa bardağa doldurduğunuz su sarımsı kırmızıya doğru bir renkte olur genelde su tesisatında metal boru kullanıldığında çok görülür.
Demir kirlenmesi suyun doğal döngüsü sırasında başlar. Su demir taşıyan kayaların üzerinden geçtiğinde — yerkabuğunun yüzde 5’i – demir kirleticileridir arıtma sürecinden evinize kadar taşınır.
Demir kontaminasyonu duş başlıklarından mutfak lavabo musluklarına kadar günlük eşyaların işlevini etkileyebilir. Demir musluk ağzında onları tıkanması neden toplar. Demir aynı zamanda boruları tıkayan, tesisatınızı verimsiz hale getirerek daha yüksek enerji faturaları anlamına gelir.
Özel bir filtre ve/ veya su yumuşatıcı su demir kirlenmesi için en iyi çözümdür.
MANGANEZ
Manganez sert suyun arkasındaki 2 suçludan 1’idir. Önemli bir mineraldir ve toprak ve kayalardan kaynaklı doğal olarak oluşur. Doğa ve insanoğlu bu mineralin var olmasına ihtiyaç duyar, ama yüksek miktarda olması sağlık risklerine neden olabilir.
Manganez konsantrasyonları milyonda parçalar halinde ölçülür. Manganez 0,5 ppm’den yüksekse, suyunuz metalik tatmaya ve evinizin lavabolarının etrafında kahverengimsi lekeler bırakmaya başlayabilir. Suyunuz özel bir kuyudan geliyorsa, bu su kirletici konsantrasyonları 3 ppm kadar yüksek olabilir.
Manganez suda doğal olarak toplandığı için, bir su yumuşatma sistemi bu kirletici için ihtiyacınız olan çözüm olabilir.
HİDROJEN SÜLFÜR
Hidrojen Sülfür, çevrede yarattığı koku ve sinir sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir gaz türüdür. Genelde renksiz ve yanıcı bir etkiye sahip olan Hidrojen Sülfür, yüksek derecede toksik bir gazdır. İşte, çürük yumurta kokusuna benzer bir etkiye sahip olan Hidrojen Sülfür suya karışabiliyor.
Hidrojen sülfür (H2S) renksiz, yanıcı ve yüksek derecede toksik bir gazdır. Endüstriyel faaliyetlerle meydana gelen H2S salınımları istenmeyen kokulara ve aşınmaya neden olur. Düşük dozlarda bile merkezi sinir sistemi üzerinde etkiye sebep olur.
Hidrojen sülfür (H2S) yeterli havalandırmanın olmadığı kuşatılmış yerlerde ve zemindeki çukurlarda birikir ve bu nedenle dibe çöker. Renksiz, yanıcı havadan daha ağır olan bu gazın istenmeyen koku oluşturması nedeniyle biyogazdan giderilmesi konusunda birtakım metotlar yer almaktadır.
Özellikle atık suların derelere ve açık kanallara verildiği yerler ile kanalizasyonlarda türbülans artışından ve yaz aylarında hidrojen
sülfürün sudaki çözünürlüğü azaldığından dolayı ciddi koku problemi oluşur.
Hidrojen sülfür başlıca volkanlardan, bataklık ve nehir ağızlarındaki çürüyen bitkilerden açığa çıkar. Hidrojen sülfür renksiz, yoğun kötü kokulu bir gaz olup özellikle kirli suların arıtılması işlemleri sırasında, madencilik ve petrol arıtım işlemleri sırasında organik maddelerin anaerobik dekompozisyonu sonucu ortaya çıkan bir gazdır.
suya karışan hidrojen sülfür giderimi biraz pahalıya patlayabilir uzman kişiler tarafından uygun bir filtrasyon sistemi tercih edilmelidir.
DÜŞÜK PH
pH bir çözeltideki asitlik düzeyini ölçmek için kullanılan 0-14 ölçektir. Sayı ne kadar düşükse, o kadar asidik ve sayı ne kadar yüksekse, o kadar alkalidir. Su bir çözelti olduğundan, saf suyun pH’ı 7 veya nötr olmalıdır. Bu sayı azaldığında, daha asidik ve zararlı hale gelir.
Su kirlilik sayesinde asidik hale gelebilir. Atmosferik karbondioksit veya asit yağışı saf suyu hızlı bir şekilde asidik bir çözeltiye dönüştürebilir. Suyunuz bir fabrika veya maden tesisinin yakınındaki bir kaynaktan geliyorsa, suyunuzun düşük pH’a sahip olma olasılığı o kadar artar.
Suyunuzun metal gibi tadı ne kadar çok yüksekse o kadar asidik hale geldiğini fark edeceksiniz. Ayrıca musluk yakınında görünen mavi-yeşil lekeler varsa düşük pH etkilerini görebilirsiniz.
Asidik su malzemeyi yiyip bitirir ve su ısıtıcı ve diğer armatürler için pahalı hasara neden olabildiği gibi demir veya bakırı zayıf hale getirir.
Suyunuzun pH seviyesini test etmek için dijital pH metre ile çok basit bir şekilde ölçüm yapabilirsiniz.
ARSENİK
Arsenikli su çeşitli nedenlerden dolayı tehlikelidir. Bu kimyasal kokusuz ve tatsız. Aynı zamanda bir kanserojendir ve insanı öldürebilir.
Peki ilk etapta suyuna nasıl giriyor? Arsenik toprakta, havada, bitkilerde ve hayvanlarda doğal olarak bulunur. Ayrıca metaller, ilaçlar, yarı iletkenler ve temizlik ürünlerinde kullanılır. Ancak, en fazla arsenik endüstriyel ahşap koruyucularda bulunur.
Eğer arsenik için su testi istiyorsanız, bir devlet sertifikalı laboratuvara gönderilmesi gerekir. Arsenik den ro sistemleri ile zararı en aza indirebilir, hatta tamamen yok edebilirsiniz.
NİTRAT
Nitratlar gıda kaynağımız için hayati önem taşır. Uzun bir mahsul yetiştirme sezonundan sonra toprağı yenileyerek çiftçilere yardımcı olan gübrelerde ortaya çıkarlar. Ama toprağın iyileşmesine yardımcı olan bu aynı nitratlar doğrudan besin zincirine girdiklerinde zehirlidir. Bu, nitrat ın su kaynağımıza karıştığında da zehirlidir.
Tarımsal ve kırsal topluluklarda yaygın kullanımı nedeniyle, nitrat su kirliliği daha sık geniş tarım arazileri yanındaki kasabalarda oluşur. Gübre içeren su genellikle kontaminasyon için sürücüdür. Nitratlar tortu kadar kolay yüzey ve yeraltı suyu kaynaklarına girebilirler.
Bitkiler gübredeki nitratlara iyi tepki verir. Ama insanlar ve diğer canlılar için verdiği rahatsızlıklar:
- Organ yetmezliği
- Çocuklarda gelişimi yavaşlatır.
- Üreme sistemine zararlar verir.
Nitrat gibi maddeleri RO (Reverse Osmosis) su arıtma sistemleri ile tamamen kurtulabilirsiniz.
Yorum yap