Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Trihalometanlar (Bromoform, Bromdiklorometan, Kloroform, Dibromoklorometan)

Trihalometanlar (THM’ler), ham su kaynaklarında doğal olarak bulunan organik maddelerin klorlanması sonucu içme suyunda esas olarak oluşur. THM oluşumunun hızı ve derecesi, klor ve humik asit konsantrasyonu, sıcaklık, pH ve bromür iyon konsantrasyonu fonksiyonu olarak artar. Kloroform en yaygın THM ve klorlu içme suyundaki başlıca dezenfeksiyon yan ürünüdür. Bromürlerin varlığında, bromlu THM’ler tercihli olarak oluşur ve kloroform konsantrasyonları orantılı olarak azalır. Suda bulunan çoğu THM’nin nihayetinde uçucu olmaları nedeniyle havaya taşındığı varsayılır. Örneğin, kloroform için bireyler duş alma sırasında klorlu şebeke suyundan gelen yüksek konsantrasyonlara maruz kalabilir. Uçucu THM’ler için, toplam maruziyete yaklaşık olarak eşit katkılar dört alandan gelir: içme suyunun yutulması, esas olarak içme suyundan buharlaşma nedeniyle iç mekan havasının solunması, duş alma veya banyo yapma sırasında inhalasyon ve dermal maruziyet ve gıda alımı, gıda dışındaki tüm maruziyet esas olarak içme suyundan kaynaklanır. Düşük havalandırma oranlarına sahip evlerde ve yüksek duş alma ve banyo yapma oranlarına sahip ülkelerde iç mekan havasına maruz kalma özellikle önemlidir.

Kılavuz değerlerKloroform: 0,3 mg/l (300 µg/l) Bromoform: 0,1 mg/l (100 µg/l) Dibromoklorometan (DBCM): 0,1 mg/l (100 µg/l) Bromodiklorometan (BDCM): 0,06 mg/l (60 µg/l)
OluşumTHM’lerin ham suda bulunması beklenmez (kirlilik kaynağına yakın olmadığı sürece), ancak genellikle bitmiş veya klorlu suda bulunur; konsantrasyonlar genellikle 100 µg/l’nin altındadır; çoğu durumda kloroform baskın bileşiktir
TDIKloroform: 15 µg/kg vücut ağırlığı, 25 belirsizlik faktörü kullanılarak 7,5 yıl boyunca diş macununda kloroform tüketen köpeklerde fizyolojik temelli farmakokinetik modellemeyle oluşturulan, %5’lik hepatik kist vakası için %95’lik alt güven sınırından türetilmiştir ( Toksikokinetik ve toksikodinamikteki tür içi farklılıklar için 10 ve türler arası toksikodinamiklerdeki farklılıklar için 2,5)

Bromoform: 17,9 µg/kg vücut ağırlığı, 1000 belirsizlik faktörü kullanılarak (tür içi ve türler arası varyasyon için 100 ve olası varyasyon için 10) sıçanlarda yapılan iyi yürütülmüş ve iyi belgelenmiş 90 günlük bir çalışmada karaciğerde histopatolojik lezyonların bulunmamasına dayanmaktadır. kanserojenlik ve kısa maruz kalma süresi)

DBCM: 21,4 µg/kg vücut ağırlığı; 1000 belirsizlik faktörü (tür içi ve türler arası varyasyon için 100) kullanılarak, sıçanlarda yapılan iyi yürütülmüş ve iyi belgelenmiş 90 günlük bir çalışmada karaciğerde histopatolojik etkilerin bulunmamasına dayanmaktadır. Ve çalışmanın kısa süresi için 10); Mısır yağı taşıyıcılarından kaynaklanan fare karaciğer tümörleri ile ilgili sorular ve genotoksisiteye ilişkin kesin olmayan kanıtlar nedeniyle potansiyel karsinojenite için ek bir belirsizlik faktörü uygulanmadı.
Kılavuz değer türetmenin temeliBDCM: NTP biyoanalizinde erkek farelerde gözlenen böbrek tümörlerinin görülme sıklığında gözlemlenen artışlar için doğrusallaştırılmış çok aşamalı modelin uygulanması.
Algılama limiti0,1–0,2 µg/l (yöntem tespit limitleri), kromatografik sistemle kombinasyon halinde temizleme ve yakalama ve sıvı-sıvı ekstraksiyonu ve doğrudan sulu enjeksiyon yoluyla; GC-ECD’ye göre 0,1 µg/l; GC-MS’ye göre 2,2 µg/l
Arıtma performansıKonsantrasyonlar, dezenfeksiyon uygulamasındaki değişiklikler (örneğin, organik THM öncüllerinin azaltılması) veya hava sıyırma kullanılarak azaltılabilir.
Kılavuz değer türetme • suya tahsis • ağırlık • tüketimBromoform ve DBCM için TDI’nın %20’si Kloroform için TDI’nın %75’i 60 kg yetişkin 2 litre/gün
THM’ler hakkında ek yorumlarKatkı maddesi toksisitesini hesaba katmak üzere toplam bir THM standardı oluşturmak isteyen yetkililer için aşağıdaki fraksiyonlama yaklaşımı kullanılabilir:

Cbromoform/GVbromoform + CDBCM/GVDBCM + CDBCM/GVDBCM + Cchloroform /GVchloroform ≤ 1

burada C = konsantrasyon ve GV = kılavuz değer.

Toplam THM’ler için bir kılavuz değer kullanmak isteyen otoriteler, bir standarda ulaşmak amacıyla tek tek bileşiklerin kılavuz değerlerini basitçe toplamamalıdır.

THM’lere yönelik yönergeleri karşılamaya çalışırken yeterli dezenfeksiyondan asla taviz verilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, olumsuz üreme sonuçları ile THM’ler, özellikle de bromlu THM’ler arasındaki potansiyel bağlantı göz önüne alındığında, içme suyundaki THM seviyelerinin mümkün olduğu kadar düşük tutulması tavsiye edilir.
Kloroform ile ilgili ek yorumlarEvlerde havalandırma oranlarının düşük olduğu ve duş alma ve banyo yapma oranlarının yüksek olduğu ülkelerde, büyük ölçüde içme suyundan kaynaklanan buharlaşma ve soluma ve duş alma veya duş alma sırasında cilt yoluyla maruz kalma nedeniyle iç mekân havasının solunmasından kaynaklanan ek maruz kalmaları hesaba katmak için kılavuz değer düşürülebilir. Banyo yapmak.

Kılavuz değeri üçüncü baskıdakiyle aynı çalışmaya dayanmaktadır; değerdeki artış esas olarak içme suyuna maruz kalma oranının %50’den %75’e çıkarılmasının bir sonucudur; bu da kloroformun orijinal kılavuzun geliştirildiği 1993 yılında olduğundan daha az kullanıldığı gerçeğini açıklamaktadır.
BDCM ile ilgili ek yorumlar
Sağlığınız için 21 µg/L değerinin optimal olduğu hesaplanmış olsa da 60 µg/L’lik önceki rehber değeri iki nedenden dolayı korundu: Her iki hesaplama da aynı çalışmaya dayanmaktaydı, aralarındaki tek farklar rehber değerini türetmek için kullanılan model ve model varsayımlarıydı. Bu nedenle, rehber değerinde bir değişikliği haklı çıkaracak bilimsel bir temel bulunmamaktadır. Mevcut teknoloji kullanılarak, dezenfeksiyonun etkinliğini tehlikeye atmadan 50 µg/L’den düşük BDCM konsantrasyonlarına ulaşmak zor olabilir. Kloroformda olduğu gibi, düşük havalandırma oranı ve yüksek duş alma oranına sahip ülkeler, dermal ve inhalasyon maruziyetlerini hesaba katmak için rehber değerini düşürmek isteyebilirler. Ancak, yukarıda belirtildiği gibi, 50 µg/L’den düşük konsantrasyonlara ulaşmak, mevcut teknoloji kullanılarak dezenfeksiyonun etkinliğini tehlikeye atmadan zor olabilir.

BDCM, yakın zamanda içme suyunda dozlandığı bir NTP biyoassayinde kanserojenik olmadığı için, rehber değerin aşılmasının muhtemelen artan bir kanser riskiyle sonuçlanmayacağı düşünülmektedir.
Değerlendirme tarihi2004
Başlıca referanslarIPCS (2000) Dezenfektanlar ve dezenfektan yan ürünleri

IPCS (2004) Kloroform

USNTP (1987). F344/N sıçanlarında ve B6C3F1 farelerinde bromodiklorometanın toksikoloji ve karsinogenez çalışmaları (sondayla besleme çalışmaları)

WHO (2005) İçme suyundaki trihalometanlar

Kloroform

Kloroformun genotoksisitesine ilişkin kanıt ağırlığı olumsuz olarak kabul edilir. IARC, kloroformu insanlarda karsinojeniteye dair sınırlı kanıt ancak deney hayvanlarında karsinojeniteye dair yeterli kanıt temelinde insanlarda muhtemelen karsinojenik (Grup 2B) olarak sınıflandırmıştır. Farelerde karaciğer tümörlerine ilişkin kanıt ağırlığı, bir eşik indüksiyon mekanizması ile uyumludur. Sıçanlarda böbrek tümörlerinin benzer şekilde bir eşik mekanizması ile ilişkili olması makul olsa da, bu konuda veritabanının bazı sınırlamaları vardır. Kloroformun en evrensel olarak gözlenen toksik etkisi, karaciğerin sentrilobüler bölgesine verilen zarardır. Bu etkilerin doz başına şiddeti, kloroformun uygulandığı türlere, taşıyıcıya ve uygulama yöntemine bağlıdır.

Bromoform

Bir NTP biyoassayinde, bromoform her iki cinsiyetten farelerde nispeten nadir görülen kalın bağırsak tümörlerinde küçük bir artışa neden oldu ancak farelerde tümör oluşturmadı. Bromoformun genotoksisitesi ile ilgili çeşitli testlerden elde edilen veriler belirsizdir. IARC, bromoformu Grup 3’e (insanlarda karsinojenik olup olmadığı sınıflılandırılamayan) sınıflandırmıştır.

Dibromoklorometan

Bir NTP biyoassayinde, DBCM dişi farelerde ve muhtemelen erkek farelerde ancak sıçanlarda hepatik tümörler oluşturdu. DBCM’nin genotoksisitesi çeşitli testlerde araştırılmıştır, ancak mevcut veriler yetersiz olarak kabul edilir. IARC, DBCM’yi Grup 3’e (insanlarda karsinojenik olup olmadığı sınıflılandırılamayan) sınıflandırmıştır.

Bromdiklorometan

IARC, BDCM’yi Grup 2B’de (insanlarda muhtemelen karsinojenik) sınıflandırmıştır. BDCM, çeşitli in vitro ve in vivo genotoksisite testlerinde hem pozitif hem de negatif sonuçlar verdi. Bir NTP biyoassayinde, BDCM her iki cinsiyetten sıçanlarda ve erkek farelerde böbrek adenomları ve adenokarsinomaları, her iki cinsiyetten sıçanlarda kalın bağırsağın nadir tümörleri (adenomatöz polipler ve adenokarsinomalar) ve dişi farelerde hepatosellüler adenom ve adenokarsinomalar oluşturdu. Bununla birlikte, BDCM, içme suyuna doz verilen son bir NTP biyoassayinde karsinojenite açısından negatifti. BDCM’ye maruz kalma, üreme etkilerinde (spontan abort veya ölü doğum riski artışı) olası bir artışa da bağlanmıştır.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.