Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Kireçli Suyun Zararları Nelerdir?

Kireçli Suyun Zararları Nelerdir?

Suya karışan yabancı ve zararlı maddeler suyun renginde, kokusunda ya da tadında değişiklikler meydana getirebilir. Fakat suyun berrak olması ya da kokusunda, tadında bir değişikliğin olmaması da suyun temiz olduğu anlamına gelmeyebilir. Kireç suda en çok karşılaşılan sorunlardan biridir ve kirecin sudaki varlığını görmek bazı zamanlarda mümkün olmayabilir. 

Kireçli Su Nedir?

Kireçli su veya diğer adıyla sert su, yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum iyonları içeren sudur. Sertlik; alüminyum, baryum, demir, çinko ve manganez gibi metallerden de kaynaklanabilir. Su sertliği oluşmaması için standart miktar ise kalsiyum için 75-200 mg/lt, magnezyum için ise 50-180 mg/lt’dir.

Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 1
Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 7

Sert Su Sağlığı Nasıl Etkiler?

“Kireçli su içmek zararlı mı?” sorusunun yanıtını; suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, özellikle kalsiyum ve magnezyum varlığı verir. Çünkü bu maddelerin su içinde bulunduğu miktarın etkileri farklı olabilir. Magnezyum alımında artış, ishale neden olabilir. Hem magnezyumu hem sülfatı yüksek içme sularının da müshil etkisi olur. Fazla kalsiyum, kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olmasına, yani hiperkalsemiye veya süt alkali sendromuna yatkın kişilerde sorun yaratabilir. Süt alkali sendromu, dokudaki pH’ın normalin üstüne çıkmasıyla oluşan metabolik alkaloz, hiperkalsemi ve böbrek yetmezliğinin aynı anda görüldüğü bir sağlık sorunu olarak tanımlanır .

Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 2
Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 8

Sert Su Cihazlarınız, Tesisatınız ve Bütçeniz İçin Tehdit Oluşturabilir

Kireçli sular; sıcak su sistemleri, kettle, ütü ve diğer ev aletlerinde birikintiye neden olur. Termosifon gibi su ısıtıcılarındaki birikinti ise cihazların ömürlerini kısaltabilir ve verimlerini azaltabilir. Ayrıca bu birikintiler tencere ve tavalarınızda da görülebilir. Bu durum sizi sadece temizleme konusunda uğraştırmaz, aynı zamanda ısı transferini etkileyerek yemeklerinizin eşit ve çabuk pişmesine bile engel olabilir. Ev aletlerinizdeki bu durum ise elektrik, doğalgaz faturalarınıza yansıyabilir.

Ev aletlerinin ve boruların içindeki birikintiler su akışını engellediği için de alet parçalarıyla boruların daha sık değişmesi gerekir. Lavabo, küvet ve tuvaletlerinizde lekeler oluşuyorsa, bulaşık yıkadıktan sonra bardak ve tabaklarınızda lekeler kalıyorsa, sıcak içeceklerinizin yüzeyinde köpükler oluşuyorsa sorumluyu buldunuz demektir: Kireç.Ayrıca çok sert sular, borularda aşınmaya da neden olabilir. Bu aşınma ise suya kurşun ve civa gibi metallerin karışmasına yol açabiliyor, boruların ömrünü kısaltabilir. Bunun yanı sıra sağlığınızı tehdit ettiğini de not düşelim.

Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 3
Drinking water in glass on blue

Suyunuzu Kireçten Arındırmak Birçok Fayda Sağlar

“Suyun kireci nasıl önlenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Su arıtma cihazı kullanabilirsiniz! Bu cihazlar suya sertliğini veren maddeleri arıtarak kireci önler. Kireçsiz su çok az birikme yapar, bu sayede de cihazın ömrü uzayabilir. Böylece hem faturaların artmasının hem de olası cihaz arızalarının ve yenileme zorunluluğunun önüne geçebilirsiniz. Üstelik kireçsiz su, saçınızda ve kıyafetlerinizde sabun, deterjan gibi temizlik maddeleri kalmamasını sağlar, egzamaya iyi gelir. galiparduc.com su arıtma cihazları sayesinde suyu daha yumuşak hale getirmek artık çok kolay! Su arıtma cihazları; suda bulunan tortuları, partikülleri, molekülleri, mikropartikülleri ve ağır metalleri ayrıştırarak geriye daha temiz, daha yumuşak bir su bırakır. 

Su Sisteminde Katı Kireç Nasıl Oluşur?

Suda bulunan Kalsiyum, Magnezyum ve Silikat maddelerinin kristal yapma mekanizmasını hatırlatalım: iyi filtrelenmiş ve katı partiküllerden arındırılmış bir su nasıl oluyor da sert taşlar oluşturuyor? Su sistemlerindeki KİREÇ oluşumu iki ayrı şekilde meydana gelir. 

Birinci KİREÇ oluşum şekli: Şeker ve tuz gibi suda çözünme kabiliyeti olan birçok maddenin, su sıcaklığı yükseldikçe suda çözünme miktarı da yükselir. Diğer bir deyişle, soğuk suya kıyasla sıcak suyun maddeleri çözme kabiliyeti (halk dilinde eritme kabiliyeti) daha yüksektir. Ancak bir istisna var: suda bulunan Kalsiyum Karbonat ve Magnezyum Karbonat maddeleri su soğukken suda çözünmüş halde kalırken, su ısındıkça bu maddelerin bir kısmı KRİSTALLEŞEREK KATI HALE DÖNÜŞÜR. Bu tür KİREÇ oluşumu su sıcaklığı yaklaşık 30C – 35C civarında başlar ve su ısındıkça hızlanır.

İkinci KİREÇ Oluşum Şekli: Suyun faz değiştirerek buharlaşması sırasında yalnızca “saf H2O molekülleri” buharlaşır. Su içindeki “safsızlıklar”, yani sudaki çözünmüş olan mineraller buharlaşmaz ve bunların sudaki oranı artmış olur. Oysa suyun mineralleri çözünmüş halde tutma kabiliyeti sınırlıdır.  Dolayısıyla su bazı minerallere DOYAR ve bu sebeple içinde bulunan bu minerallerin bir kısmını dışarı atar.  Suyun istemediği bu mineraller kristaller oluşturur (KİREÇ).

Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 4
S

Bu iki tür KİREÇ oluşum mekanizmasının aynı anda meydana geldiği yerler evimizdeki çaydanlık, buhar kazanı, buhar jeneratörü ve su soğutma kulesidir. Bu dört noktada da su önce ısınmaya başladığında 1. şekil KİREÇ oluşumu ve daha sonra su kısmen buharlaştığında 2. şekil KİREÇ oluşumu meydana gelir. Bu noktalar dışında, evlerde ve sanayide KİREÇ ile mücadele edilen daha birçok yerler sayabiliriz: borulu ve plakalı ısı eşanjörleri, sıcak su üreten boylerler, şofbenler, kombiler, “chiller” grupları, sıcak su boruları, fıskiyeler, plastik ve metal enjeksiyon makinaları, vakum pompaları gibi. 

KİREÇ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Her sanayi dalı ve her tesis için değişir. Tabii ki en kolay mücadele suların tamamını “yumuşatmak”tır. Ancak yumuşak su elde etmek her işletme için ekonomik olmaz, bu nedenle her işletme için ayrı ayrı ekonomik çözümler aranır.  Çözüm aramadaki kriterler: ham su kalitesi, suyun kullanma yeri ve şekli, tesisin gün içinde ve yıl içinde çalışma süreleridir.  

Örneğin, çok sert olmayan bir kuyu suyuna sahip şanslı bir domates salça fabrikası,  işletmenin bazı yerlerinde yumuşatılmamış su kullanabilir. Çünkü 3-4 ay kadar süren salça imali sezonu sonunda işletme durduğunda bütün cihazlar bakıma girer ve oluşmuş KİREÇLER temizlenir. Ayni suyu kullanan bir demir-çelik fabrikasının böyle bir olanağı yoktur; çünkü genelde bu tür işletmeler yılda 365 gün çalışırlar ve KİREÇ oluşumunu temizleyecek fırsatları olmadığı gibi, KİREÇ’i hiç oluşmamak daha ekonomiktir.

KİREÇ ile mücadele yöntemlerini aşağıda özetleyeceğiz. Çoğu işletmecinin bildiği bu yöntemler işletmenin özelliklerine göre seçilir. Bu seçim sırasında işletmecinin su konusunda uzman bir şirketten danışmanlık hizmeti almasını tavsiye ederiz.

En İyi İçme Suyu Hangisi
Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 9

Tuz ile Rejenere edilen Su Yumuşatma Cihazı

Çok eski fakat halen çok geçerli olan bu yöntemde tuz ile rejenere edilen (sertlik alma kabiliyeti yenilenen) suni reçineler  vasıtasıyla su içinde bulunan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) maddeleri sudan alınır ve yerine tuz (NaCl) içinde bulunan Sodyum (Na) iyonu verilir. Bu sebeple bu cihazlara

“İyon değiştirici” de denir.  Bu cihazın suya verdiği Sodyum iyonunun suda çözünme kabiliyeti çok yüksektir, Sodyum kolayca kristalleşmediği için işletmeye zarar vermez.

Su Kimyasalı Yöntemi

Su tesisatında KİREÇ’i önlemek       için tasarlanmış su kimyasalları vardır ve bu kimyasallar KİREÇ yapan minerallerin kristalleşmesini önler. Kullanılan suyun analizine bakılarak kimyasal yönteme ve kimyasal dozuna karar verilir.

Ters Ozmoz Cihazı

Ham su içinde istenmeyenler yalnızca Kalsiyum ve Magnezyum değilse, suda yüksek miktarda Klorür-Cl, Silikat,  Alkalinite, Tuz gibi istenmeyen maddeler varsa, Ters Ozmoz (T.O.) cihazı ile suyu saflaştırmak doğru bir yöntemdir. T.O. cihazı su içindeki maddelerin %95-99 kadarını alır, bu sırada suyun sertliğini de daha yüksek bir oranda azaltır. 

Kireçli Suyun Zararları Nelerdir? 5
Su Arıtma Filtresi Dow Filmtec Membran Filtre

Fiziksel Yöntem ile Kireç Mücadelesi

Bazı işletmelerde su yumuşatma cihazı, ters ozmoz veya su kimyasalları kullanmak ekonomik olmaz.  Örneğin, bir ısı eşanjörünün soğutulması için eşenjör içinden dere suyu geçiriliyor ve bu su sonra tekrar dereye veriliyorsa, eşanjör içinde KİREÇ oluşmaması için dere suyunun yumuşatılması veya bu suya sürekli kimyasal verilmesi hiç ekonomik değildir. Şehir suyu ile beslenen ve sıcak su üreten bir boylerin içinde KİREÇ oluşmaması için, şehir suyunun yumuşatılması da ekonomik değildir. Bu tür yerlerde KİREÇ mücadelesi için en ekonomik yöntem fiziksel bir güç ile KİREÇ oluşumunu engellemektir.

Son 50 yıl içinde suyun KİREÇ oluşturma kabiliyeti bozan birçok fiziksel yöntem keşfedildi.  Bu konudaki en son ve en başarılı icat, uzun dalga (100-120 kHz) frekans tekniğini kullanarak KİREÇ’i önleyen Frekans Jeneratörleridir. Bu cihazların ürettiği frekans, boru üzerine “kol saatı gibi” takılan özel bir verici anten ile boru içinden geçen suya aktarılır. Frekans jeneratörleri boru üzerine takıldıkları için ve suya değmezler, suyun basıncından ve korozif etkilerinden hiç zarar görmezler. Bu cihazlar kombi, çamaşır makinası, boyler, ısı eşanjörü, sulu soğutma sistemi, buhar kazanı gibi yerlerde KİREÇ önlemede çok başarılıdır. Frekans jeneratörleri daha önce oluşmuş kireçleri de yavaş yavaş çözdüğü için işletmedeki bakımları da azaltır.

Frekans tekniği KİREÇ oluşumunu nasıl önler?

Yazının başındaizah ettiğimiz gibi, özellikleri değişen su MİNERALLERE DOYMUŞ hale geldiğinde, bu minerallerin bir kısmını içinde barındırmaz ve bu mineraller önce mikroskopik kristaller oluşturur. Daha sonra, mikroskopik kristaller birbirleri ile birleşerek istemediğimiz KİREÇ’i meydana getirir. Frekans Jeneratörü bu mikroskopik kristallerin ortaya çıkmasını engelleyemez, fakat bu

küçük kristallerin birbirini çekerek su sistemi üzerinde birleşmelerini ve KİREÇ oluşturmalarını engeller. Mikroskopik kristaller suyun hareketi ile su sistemini terk eder ve su tesisatı KİREÇ’ten kurtulur. Su hareketinin az olduğu buhar kazanı gibi cihazlarda, mikroskopik kristaller cihaz içine çöker, ancak temizliği kolay olur. Neticede frekans tekniği sayesinde ekonomik bir şekilde amaca ulaşılır.

Frekans tekniği su sisteminde her kristalin (KİREÇ) oluşumunu önleyebilir mi? 

1997 yılından bu yana Frekans Tekniğini kendimiz de kullandığımız için şu önemli bilgiyi elde ettik: Frekans Jeneratörleri yalnızca “Kalsiyum Karbonat-CaCO3” kristallerinin birleşerek irileşmesini ve KİREÇ yapmasını önler, çoğunlukla evlerde ve işletmelerde de zaten CaCO3 kristali sorun yaratır. Bazı suların yapısı sebebi ile “magnezyum sülfat” ve “silikat” kristalleri de su sisteminde oluşur ve işletmeye zarar verir, frekans tekniği bu kristalleri etkileyemez. Kullanılan suyun analizi yapıldıktan sonra bu pratik yöntemin seçilmesine karar vermek doğru olur.

Su tesisatında KİREÇ MÜCADELESİ şarttır. Çünkü KİREÇ evlerde, turistik ve sanayi tesislerinde enerji giderini ve bakımları çoğalttığı için ekonomik zarara sebep olur. KİREÇ oluşmayan sistemler arıza yapmaz, az enerji harcar, ekonomik çalışır.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.