Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

5.5 Raporlama ve İletişim

Başarılı bir gözetim programının temel unsurlarından biri, sonuçların paydaşlara raporlanmasıdır. Tüm ilgili organlara uygun raporlama sistemleri oluşturmak önemlidir. Doğru raporlama ve geri bildirim, etkili iyileştirme stratejilerinin geliştirilmesini destekleyecektir. Gözetim programının, su teminini iyileştirmek için müdahale etme yeteneği, bilgileri farklı hedef kitlelere anlamlı bir şekilde analiz etme ve sunma yeteneğine büyük ölçüde bağlıdır. Gözetim bilgilerinin hedef kitlesi tipik olarak şunları içerecektir:

  • Yerel, bölgesel ve ulusal düzeylerdeki halk sağlığı yetkilileri
  • Su tedarikçileri
  • Yerel yönetimler
  • Topluluklar ve su kullanıcıları
  • Gelişme planlaması ve yatırımdan sorumlu yerel, bölgesel ve ulusal yetkililer

Raporlama sıklığı ve formatı:

  • Raporlama sıklığı, gözetim programının kapsamına ve karmaşıklığına göre değişebilir. Genel olarak, yıllık raporlar ve özet raporlar ile birlikte düzenli üç aylık raporlar yeterli olacaktır.
  • Raporlar, hem teknik hem de teknik olmayan hedef kitleler için anlaşılır olmalıdır. Teknik bilgiler, eklerde veya ayrı bir raporda sunulabilir.
  • Görsel öğeler, tablolar, grafikler ve haritalar, bilgileri daha anlaşılır ve akılda kalıcı hale getirmek için kullanılabilir.
  • Raporlar, temel bulguları, eğilimleri, sorunları ve önerileri net bir şekilde ifade etmelidir.

İletişim kanalları:

  • Gözetim sonuçlarının ilgili paydaşlara iletilmesi için çeşitli iletişim kanalları kullanılabilir. Bu kanallar şunları içerebilir:
    • yazılı raporlar (e-posta, posta)
    • toplantılar ve atölyeler
    • medya brifingleri
    • kamuoyu duyuruları
    • sosyal medya
  • Paydaşların ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlamak ve uygun iletişim kanallarını seçmek önemlidir.

Geri bildirim ve müdahale:

  • Raporların paydaşlardan alınan geri bildirimlere göre güncellenmesi ve iyileştirilmesi önemlidir.
  • Gözetim sonuçları, su temini sorunlarını çözmek ve iyileştirmeler yapmak için müdahale stratejilerinin geliştirilmesini bildirmelidir.
  • Müdahale stratejilerinin uygulanması ve etkisi izlenmelidir.

Özet olarak, başarılı bir gözetim programı, verimli raporlama ve iletişim sistemlerine sahip olmalıdır. Bu, bilgilerin ilgili tüm paydaşlara ulaşmasını ve su temininde gerekli iyileştirmeleri yapma yeteneğini artırır.

5.5.1 Topluluk ve Tüketicilerle Etkileşim

Topluluk katılımı, özellikle topluluk ve evsel içme suyu kaynakları için gözetimin arzu edilen bir bileşenidir. Geliştirilmiş içme suyu kaynaklarının birincil yararlanıcıları olarak, topluluk üyeleri karar verme sürecinde yer alma hakkına sahiptir. Topluluk, yerel bilgi ve deneyim için yararlanılabilecek bir kaynağı temsil eder. İçme suyundaki sorunları ilk fark edecek olan kişilerdir ve bu nedenle acil müdahale gerektiğinde bir gösterge sağlayabilirler. İletişim stratejileri şunları içermelidir:

  • Tüketicilere özet bilgi sağlamak (örneğin yıllık raporlar veya internet aracılığıyla)
  • Yerel, bölgesel ve ulusal düzeylerde tüketici derneklerini kurmak ve dahil etmek

Tüketicilerin kendilerine evsel kullanım amacıyla sağlanan suyun güvenliği konusunda bilgi edinme hakkı esastır.

Ancak birçok toplulukta, basit bilgiye erişim hakkı, bireylerin kendilerine verilen suyun kalitesinin veya güvenliğinin farkında olmasını garanti etmez. Gözetimden sorumlu kurumlar, elde edilen sonuçların önemini yayma ve açıklama stratejileri geliştirmelidir. Gözetim kurumunun geribildirim bilgilerini doğrudan tüm topluluğa sağlaması mümkün olmayabilir. Bu nedenle, var olan topluluk örgütlerini kullanarak, kullanıcılara geri bildirim bilgisi sağlamak için etkili bir kanal oluşturmak uygun olabilir. Bazı yerel örgütler (örneğin yerel konseyler ve topluluk tabanlı örgütler, kadın grupları, dini gruplar ve okullar) hizmet verdikleri topluluklarda düzenli toplantılar düzenler ve bu nedenle topluluk içindeki çok sayıda insana önemli bilgileri iletmek için bir mekanizma sağlayabilirler. Dahası, yerel örgütleri kullanarak, topluluk içinde su kalitesi ile ilgili tartışma ve karar alma sürecini başlatmak genellikle daha kolaydır. Yerel örgütlerle çalışmanın en önemli unsuru, seçilen örgütün tüm topluluğa erişebilmesini ve gözetim sonuçları hakkında tartışma başlatabilmesini sağlamaktır (bkz. bölümler 7.6.1 ve 8.7).

Bu bölümde vurgulanan önemli noktalar şunlardır:

  • Topluluk katılımının önemi: Topluluk üyelerinin karar verme süreçlerine katılımı, içme suyu kaynaklarının sürdürülebilirliğini ve kullanıcıların memnuniyetini artırır.
  • Bilgi paylaşımı: Gözetim sonuçları anlaşılır bir şekilde toplulukla paylaşılmalı ve yerel örgütler bu bilgilerin yayılmasında önemli bir rol oynayabilir.
  • Geri bildirim mekanizmaları: Topluluk üyeleri, gözetim sonuçları hakkında geri bildirim verebilmeli ve bu geri bildirimler gelecekteki gözetim faaliyetlerinde dikkate alınmalıdır.

5.5.2 Bölgesel Veri Kullanımı

Bölgesel önceliklendirme stratejileri genellikle orta vadelidir ve belirli veri gereksinimlerine sahiptir. Ulusal düzeyde bilginin yönetimi, ortak veya tekrarlayan sorunları vurgulamayı hedeflerken, bölgesel düzeyde amaç, bireysel müdahalelere bir dereceye kadar öncelik vermektir. Bu nedenle, göreceli bir sağlık riski ölçüsü türetmek önemlidir. Bu bilgi, hangi sistemlere acil müdahale edilmesi gerektiğini belirlemek için tek başına kullanılamasa da (ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel faktörlerin analizini de gerektirir), bölgesel öncelikleri belirlemek için son derece önemli bir araç sağlar. Yüksek risk olarak sınıflandırılan sistemlerin önceden belirlenen bir oranında her yıl düzeltici işlem yapma amacının açıkça ilan edilmesi gerekir.

Bölgesel düzeyde, hem tek tek içme suyu kaynaklarındaki hem de genel olarak kaynaklardaki iyileşmeleri (veya kötüleşmeleri) izlemek de önemlidir. Bu bağlamda, tüm sistemlerin ortalama sanitasyon denetim puanı, belirli derecede fekal kontaminasyonlu sistemlerin oranı, farklı hizmet düzeyine sahip nüfus ve ortalama evsel tüketim maliyeti gibi basit ölçümler her yıl hesaplanmalı ve değişiklikler izlenmelidir. Bölüm 7.4’teki Tablo 7.10’da gösterildiği gibi, amaç, Escherichia coli gibi fekal indikator organizmaları içermeyen içme suyu sağlamaktır. Ancak, birçok gelişmekte ve gelişmiş ülkede, özellikle ev tipi ve küçük topluluk içme suyu sistemlerinin çoğu, E. coli yokluğu da dahil olmak üzere su güvenliği gereksinimlerini karşılayamıyor.

Bu gibi durumlarda, kademeli iyileştirme için gerçekçi hedefler üzerinde anlaşmaya varılması ve uygulanması önemlidir. Su kalitesi sonuçlarını, Tablo 5.2’de gösterildiği gibi, eylem önceliğine bağlı olarak genel bir su güvenliği sınıflandırması açısından sınıflandırmak pratiktir. Sınıflandırma şemaları, test sıklığının düşük olduğu ve yalnızca analitik sonuçlara güvenmenin özellikle uygun olmadığı topluluk kaynaklarında özellikle faydalı olabilir. Bu tür şemalar, Tablo 5.3’te gösterilen Matris gibi matrisler aracılığıyla hem analitik bulguları hem de sanitasyon denetim sonuçlarını dikkate alacaktır.

Tablo 5.2 Eylemlerin önceliklendirilmesi amacıyla içme suyu sistemlerinin nüfus büyüklüğü ve kalite derecelendirmesine göre sınıflandırılmasına ilişkin örnek (ayrıca bkz. Tablo 7.10)

Sanitasyon denetimi ve su kalitesi verilerinin birleştirilmiş analizi, kontaminasyonun en önemli nedenlerini ve kontrol önlemlerini belirlemek için kullanılabilir. Bu, etkili ve akılcı karar vermeyi desteklemek için önemlidir. Örneğin, sahada veya saha dışında sanitasyonun içme suyunun kirlenmesiyle ilişkili olup olmadığını bilmek önemlidir, çünkü her bir kirlenme kaynağını ele almak için gereken düzeltici eylemler çok farklı olacaktır. Bu analiz, şiddetli yağmur gibi kontaminasyonla ilişkili diğer faktörleri de ortaya çıkarabilir. Veriler parametresiz olacağından, uygun analiz yöntemleri chi-kare, oran oranları ve lojistik regresyon modelleri içerir.

Tablo 5.4 Mikrobiyal kalite ve sıhhi denetim derecelendirmesi veya puanlarına ilişkin bir derecelendirme sistemine dayalı olarak evsel içme suyu sistemleri için iyileştirici eylem önceliğinin değerlendirilmesi örneği

Sanitasyon denetimi ve su kalitesi verilerinin birleştirilmiş analizi, özellikle evsel su yönetim sistemlerini değerlendirmek için faydalıdır. Mikrobiyal su kalitesi verileri genellikle sınırlıdır ve bu nedenle sanitasyon denetim risk puanlaması, evsel su sistemlerini, yönetimlerini ve düzeltici eylemler için önceliği değerlendirmede önemli bir husus haline gelir. Evsel su sistemleri için risk değerlendirmek ve düzeltici eylemlere öncelik vermek için birleşik bir sistemin bir örneği Tablo 5.4’te gösterilmiştir.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.