Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

1,3-Bütadien

1,3-Bütadien

1,3-Bütadien

CAS ID#:  106-99-0

Etkilenen Organ Sistemleri: Dermal (Deri), Nörolojik (Sinir Sistemi), Oküler (Gözler)

Kimyasal Sınıflandırma: Uçucu organik bileşikler

Özet: 1,3-Bütadien, petrolün işlenmesinden elde edilen bir kimyasaldır. Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen 36. en yüksek hacimli kimyasaldır. Hafif benzin benzeri bir kokuya sahip renksiz bir gazdır. Üretilen 1,3-bütadien’in yaklaşık %75’i sentetik kauçuk yapmak için kullanılır. Sentetik kauçuk, otomobil ve kamyonlardaki lastikler için yaygın olarak kullanılmaktadır. 1,3-Bütadien ayrıca akrilikler de dahil olmak üzere plastiklerin yapımında kullanılır. Benzinde az miktarda bulunur.

Öne Çıkanlar

1,3-bütadiene maruz kalma, esas olarak kirli havanın solunmasından kaynaklanır. 1,3 bütadien ile kirlenmiş havayı soluyan kişilerde sinir sistemi üzerindeki etkiler ve göz, burun ve boğaz tahrişleri görülmüştür. 1,3-Bütadien, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen 1.699 Ulusal Öncelikler Listesi alanının en az 13’ünde bulunmuştur.

1,3-Bütadien Nedir?

1,3-Bütadien, petrolün işlenmesinden elde edilen bir kimyasaldır. Hafif benzin benzeri bir kokuya sahip renksiz bir gazdır. Son üretim hacimleri mevcut değildir.

Üretilen 1,3-bütadien’in yaklaşık %60’ı sentetik kauçuk yapmak için kullanılır. Sentetik kauçuk, otomobil ve kamyonlardaki lastikler için yaygın olarak kullanılmaktadır.

1,3-Bütadien ayrıca akrilikler de dahil olmak üzere plastiklerin yapımında kullanılır. Benzinde az miktarda bulunur.

Çevreye girdiğinde 1,3-bütadiene ne olur?

  • Üretim, kullanım, depolama, nakliye veya bertaraf sırasında sızıntılardan gaz olarak hızla havaya buharlaşır.
  • Havaya giren 1,3-bütadinin yarısının 6 saat içinde parçalanması bekleniyor.
  • Su ve topraktan çok çabuk buharlaşır.
  • Çok kolay buharlaştığı için suda veya toprakta bulunması beklenmez ancak miktarlarını ölçmek için yeterli testler mevcut değildir.
  • 1,3-Bütadien topraktaki mikroorganizmalar tarafından parçalanabilir.
  • Balıklarda birikmesi beklenmez.

1,3-bütadiene nasıl maruz kalabilirim?

  • Kentsel ve banliyö havası solunur, ancak bu seviyeler kirli şehirler veya onu kullanan kimyasal, plastik ve kauçuk tesislerinin yakınları dışında genellikle çok düşüktür.
  • Üretildiği veya kullanıldığı yerde kontamine işyeri havasını solumak.
  • Araba ve kamyon egzozundan, atık yakma veya odun yangınlarından kirli hava solumak.
  • Sigara dumanını solumak.
  • Üretim veya atık sahalarının yakınında kontamine su içmek.
  • Plastik veya kauçuk gıda kaplarında bulunan gıdaları yutmak, ancak seviyeleri genellikle çok düşüktür veya hiç yoktur.
  • Benzinle cilt teması ve benzin dumanını solumak, ancak seviyeler düşüktür.

1,3-bütadien sağlığımı nasıl etkileyebilir?

Yüksek düzeyde 1,3-bütadien’in kısa süre solunması mide bulantısı, ağız ve burun kuruluğu, baş ağrısı ve kan basıncının ve nabız hızının düşmesine neden olabilir.

Laboratuvar hayvanlarında 1,3-bütadien burun dokularının iltihaplanmasına, akciğer, kalp ve üreme dokularında değişikliklere, nörolojik etkilere ve kan değişikliklerine neden olur.

1,3-bütadien kansere neden olma olasılığı nedir?

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS), IARC ve EPA, 1,3-bütadien’in insanlar için kanserojen olduğunu belirlemiştir.

Çalışmalar, 1,3-bütadiene maruz kalan çalışanların mide, kan ve lenfatik sistem kanseri riskinde artış olabileceğini göstermiştir.

Hayvan çalışmaları, 1,3-bütadien maruziyetinden çeşitli tümör tiplerinde artışlar buldu.

1,3-bütadien çocukları nasıl etkileyebilir?

Yüksek miktarda 1,3-bütadiene maruz kalan çocuklarda görülen sağlık etkilerinin yetişkinlerde görülen etkilere benzer olması muhtemeldir.

1,3-bütadiene maruz kalmanın insanlarda doğum kusurlarına veya diğer gelişimsel etkilere yol açıp açmayacağını bilmiyoruz. Hayvan çalışmaları, hamilelik sırasında 1,3-bütadien solumanın doğum kusurlarının sayısını artırabileceğini göstermiştir.

Aileler 1,3-bütadiene maruz kalma riskini nasıl azaltabilir?

  • Odun yakma sırasında eve salınan duman miktarını en aza indirmek için önlem alın.
  • Garaj gibi kapalı bir alanda araba motorlarının kapatıldığından emin olun.
  • Yoğun trafiğe sahip alanların yakınında geçirilen süreyi en aza indirin ve yoğun yollara çok yakın yaşamaktan kaçının.
  • 1,3-Bütadien, tütün dumanının bir bileşenidir. Çocuklara ve diğer aile üyelerine maruz kalmayı sınırlamak için ev veya araba gibi kapalı alanlarda sigara içmekten kaçının.

1,3-bütadiene maruz kalıp kalmadığımı gösteren tıbbi bir test var mı?

Şu anda 1,3-bütadiene maruz kalıp kalmadığınızı belirlemek için güvenilir bir tıbbi test bulunmamaktadır. Ancak bilim adamları, 1,3-bütadien’in kandaki bileşiklere bağlanıp bağlanmadığını göstermek için testler üzerinde çalışıyorlar.

Tehlikeli Maddelerin Öncelik Listesi  – Ulusal Öncelik Listesi (NPL) sahalarında sıklık, toksisite ve insan maruziyet potansiyellerinin bir kombinasyonuna dayalı olarak maddelerin önceliklendirilmesi.

Referanslar

Toksik Maddeler ve Hastalık Kayıt Ajansı (ATSDR). 2009. 1,3-Bütadien için Toksikolojik Profil (Kamu Yorumu için Taslak). Atlanta, GA: ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı, Halk Sağlığı Servisi.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.