Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

1.1 Genel Hususlar ve İlkeler

  • Su, yaşamın sürdürülebilmesi için gereklidir ve herkese yeterli, güvenli ve erişilebilir su temini sağlanmalıdır.
  • Güvenli içme suyuna erişim iyileştirmek, sağlığa doğrudan faydalar sağlayabilir.
  • Uygulamada mümkün olan en güvenli içme suyuna ulaşmak için her türlü çaba gösterilmelidir.
  • Kılavuzlarda tanımlanan güvenli içme suyu, yaşam boyunca tüketimde, yaşamın farklı aşamalarında ortaya çıkabilecek farklı hassasiyetler dahil olmak üzere, sağlığa önemli bir risk oluşturmaz.
  • Su kaynaklı hastalık riski en yüksek olanlar, bebekler, küçük çocuklar, zayıf bireyler ve yaşlılardır, özellikle sağlıksız koşullar altında yaşamaları durumunda.
  • Genel olarak su kaynaklı hastalık riski taşıyan kişilerin, içme sularını kaynatmak gibi, kendilerini su kaynaklı patojenlere karşı korumak için ek önlemler almaları gerekebilir.
  • Güvenli içme suyu, içme, yemek hazırlama ve kişisel hijyen dahil olmak üzere tüm olağan ev işleri için gereklidir.
  • Kılavuzlar, insan tüketimi amaçlı paketlenmiş su ve buz için de geçerlidir.
  • Ancak, böbrek diyalizi, kontakt lens temizliği veya gıda üretimi ve ilaç kullanımında belirli amaçlar için daha yüksek kalitede su gerekebilir.
  • Kılavuzlar, su canlılarının korunması veya bazı endüstriler için uygun olmayabilir.

İçme suyunun kirlenmesi ile ilgili hastalıklar, insan sağlığı üzerinde önemli bir yük oluşturmaktadır. İçme suyu kalitesini iyileştirmek için yapılan müdahaleler sağlığa önemli faydalar sağlar.

Kılavuzlar, suyun tehlikeli bileşenlerini kontrol ederek içme suyu kaynaklarının güvenliğini sağlayacak risk yönetimi stratejilerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını desteklemek amacıyla tasarlanmıştır. Bu stratejiler, Kılavuzlarda sağlanan bilimsel temele dayanarak geliştirilen ulusal veya bölgesel standartları içerebilir.

Kılavuzlar, tüketicilerin sağlığını korumak için güvenli uygulamaların makul minimum gereksinimlerini tanımlar ve suyun bileşenleri veya su kalitesi göstergeleri için sayısal “kılavuz değerleri” türetir. Zorunlu limitler belirlenirken, Kılavuzların yerel veya ulusal çevresel, sosyal, ekonomik ve kültürel koşullar bağlamında ele alınması tercih edilir.

Kılavuzlar ayrıca, sanitasyon ve gıda kirliliğinin yönetimi gibi diğer stratejileri içeren kapsamlı bir sağlık koruma stratejisinin bir parçası olmalıdır. Bu strateji, normal olarak, Kılavuzları yerel ihtiyaç ve koşullara uyacak şekilde uyarlayan bir yasal ve düzenleyici çerçeveye de dahil edilecektir (bkz. ayrıca 2.6. bölüm)

Ülkeler ve bölgeler arasında içme suyu standartlarının nitelikleri ve biçimleri farklılık gösterebilir. Evrensel olarak uygulanabilir tek bir yaklaşım yoktur. Standartların geliştirilmesi ve uygulanmasında, su, sağlık ve yerel yönetim ile ilgili mevcut veya planlanan mevzuatın dikkate alınması ve ülkedeki düzenleyicilerin kapasitesinin değerlendirilmesi şarttır. Bir ülkede veya bölgede işe yarayan yaklaşımlar, diğer ülkelere veya bölgelere mutlaka aktarılamayacaktır. Her ülkenin bir düzenleyici çerçeve geliştirirken ihtiyaçlarını ve kapasitelerini gözden geçirmesi önemlidir.

Güvenlik yargısı—ya da belirli koşullar altında kabul edilebilir risk seviyesi—toplumun bir bütün olarak oynayacağı bir rolün olduğu bir meseledir. Kılavuzların herhangi birinin veya kılavuz değerlerinin ulusal veya yerel standartlar olarak benimsenmesinden kaynaklanan faydanın maliyeti haklı çıkarıp çıkarmayacağına dair son kararı her ülke kendisi verecektir.

Kılavuzlar, yaşam boyu tüketim için kabul edilebilir bir su kalitesini tanımlasa da kılavuz değerleri de dahil olmak üzere bu Kılavuzların oluşturulması, içme suyu kalitesinin tavsiye edilen seviyeye düşürülebileceği anlamına gelmez. Aksine, içme suyu kalitesini mümkün olan en yüksek seviyede tutmak için sürekli bir çaba gösterilmelidir.

İçme suyu güvenliğinin iyileştirilmesine kaynakların tahsisinde önemli bir kavram, uzun vadeli su kalitesi hedeflerine doğru kademeli gelişmedir.

İçme suyu güvenliğini iyileştirmek için kaynakların tahsisinde önemli bir kavram, uzun vadeli sağlık hedeflerine doğru kademeli gelişmedir. En acil sorunları gidermek için belirlenen öncelikler (örneğin patojenlerden korunma; bkz. bölüm 1.1.2), daha ileri su kalitesi iyileştirmelerinin uzun vadeli hedeflerine bağlanabilir (örneğin, tat, koku ve görünüm açısından içme suyunun kabul edilebilirliğindeki iyileştirmeler; bkz. 1.1.6).

1.1.1 Güvenli İçme Suyu İçin Çerçeve

Güvenli içme suyunu sağlamak için temel ve gerekli şartlar, yetkili bir sağlık otoritesi tarafından belirlenen sağlık temelli hedefler, yeterli ve doğru yönetilen sistemler (yeterli altyapı, uygun izleme ve etkili planlama ve yönetim) ve bağımsız bir gözetleme sisteminden oluşan “güvenli içme suyu çerçevesidir”.

Kapsamlı Risk Yönetimi:

  • İçme suyu temini boyunca- su kaynağı ve havzasından tüketiciye kadarki- risklerin sistematik olarak değerlendirilmesini ve bu risklerin yönetilebilme yollarının belirlenmesini içerir.
  • Günlük su kalitesi yönetimi, aksaklıklar ve arızalar dahil olmak üzere stratejileri kapsar.
  • İklim değişikliği hem suyun kalitesini hem de miktarını etkileme potansiyeline sahiptir ve içme suyu kaynaklarının üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için planlama ve yönetim gerektirir.
  • İklim değişikliği, nüfus artışı gibi demografik değişimler ışığında da ele alınmalıdır.

Önemli Noktalar:

  • Sağlık temelli hedefler, içme suyu kalitesi için sağlık risklerini kabul edilebilir seviyelere düşürmeyi amaçlar.
  • Yeterli altyapı, arıtma ve dezenfeksiyon tesisleri gibi fiziksel unsurlardan oluşur.
  • Etkili planlama ve yönetim, su temin sisteminin tüm yönlerini kapsar.
  • Bağımsız gözetleme, içme suyu kalitesinin sürekli olarak izlenmesini sağlar.
  • Kapsamlı risk yönetimi yaklaşımı, içme suyu güvenliği için güvence sağlar.
  • İklim değişikliği ve nüfus artışı gibi faktörler, içme suyu temini için yeni zorluklar doğurmaktadır.

1999 yılında Stockholm’de, gelecekteki içme suyu, atık su ve rekreasyonel su rehberlerinin, tek bir çerçeve içinde risk değerlendirmesi, risk yönetimi seçenekleri ve maruz kalma kontrol unsurlarını, gömülü kalite hedefleri ile bütünleştirmeleri konusunda anlaşmaya varılmıştır. (Destekleyici belge Su kalitesi- Kılavuzlar, Standartlar ve Sağlık; Ek 1). Bu yaklaşıma göre, risk değerlendirmesi kendi başına bir amaç değil, daha ziyade karar verme için bir temeldir. Güvenli içme suyu için çerçeve ve önerilen düzenlemeler, politikalar ve programlar için tavsiye edilen yaklaşım, Stockholm Çerçevesi olarak bilinen bu genel çerçeveye dayanmaktadır (bkz. 2. bölüm).

1 WHO (2006) ve WHO (2021) yayınları, sırasıyla Tarımda ve Su Ürünlerinde Atık Su, Dışkı ve Gri Suyun Güvenli Kullanımı Kılavuzları (Cilt 1-4) ve Rekreasyonel Su Kalitesi Kılavuzlarını kapsamaktadır. WHO'nun içme suyunun temel kirlilik kaynağı olan dışkının güvenli yönetimi konusundaki tavsiyeleri, WHO'nun Sanitasyon ve Sağlık Kılavuzlarında (WHO, 2018) ele alınmaktadır.

Kılavuzlar, güvenli içme suyu çerçevesini desteklemek amacıyla, mikrobiyal yönler (7. ve 11. bölümler), kimyasal yönler (8. ve 12. bölümler), radyolojik yönler (9. bölüm) ve kabul edilebilirlik yönleri (10. bölüm) dahil olmak üzere çeşitli destekleyici bilgiler sunar. Şekil 1.1, Kılavuzların bireysel bölümleri arasındaki içme suyu güvenliğini sağlamadaki karşılıklı ilişkileri gösterir.

Kılavuzlar, büyük şehirlerdeki ve küçük topluluklardaki borulu içme suyu sistemleri ile topluluklardaki ve bireysel konutlardaki borusuz içme suyu sistemleri için geçerlidir. Ayrıca, binalar, gezginler ve ulaşım araçları dahil olmak üzere çeşitli özel durumlara da uygulanabilir (6. bölüm).

1.1.2 Mikrobiyal Yönler

İçme suyu kaynaklarının mikrobiyal güvenliğini sağlamak, havzadan tüketiciye kadar, içme suyunun kirlenmesini önlemek veya kirliliği sağlığa zararlı seviyelere düşürmek için çoklu filtrelerin kullanılmasına dayanır. Su kaynaklarının korunması, bir dizi arıtma adımının doğru seçimi ve işletilmesi ve dağıtım sistemlerinin (boru hatlı veya başka türlü) yönetimi de dahil olmak üzere, birden fazla bariyerin varlığı güvenliği artırır. Tercih edilen strateji, patojenlerin su kaynaklarına girmesini önlemeye veya azaltmaya öncelik veren ve patojenlerin arıtma süreçlerine bağımlılığı azaltan bir yönetim yaklaşımıdır.

Genel olarak, en büyük mikrobiyal riskler, insan veya hayvan (kuşlar dahil) dışkısıyla kirlenmiş suyun yutulmasıyla ilişkilidir. Dışkı, patojenik bakteri, virüs, protozoa ve helmintlerin kaynağı olabilir. Dışkıdan kaynaklanan patojenler, mikrobiyal güvenlik için sağlık temelli hedefler belirlenirken en önemli endişelerdir.

1.1 Genel Hususlar ve İlkeler 1
1.1 Genel Hususlar ve İlkeler 2

Şekil: 1.1 İçme Suyu Güvenliğini Sağlama Kılavuzlarının Bireysel Bölümleri Arasındaki İlişkiler

Mikrobiyal su kalitesi genellikle hızlı ve geniş bir yelpazede değişir. Kısa süreli patojen konsantrasyonu artışları hastalık risklerini önemli ölçüde artırabilir ve su kaynaklı hastalık salgınlarını tetikleyebilir. Ayrıca, mikrobiyal kirlilik tespit edildiğinde, birçok kişi zaten maruz kalmış olabilir. Bu nedenle, içme suyunun mikrobiyal güvenliğini belirlemek için yalnızca sıklıkla yapılan son ürün testlerine güvenilmemelidir. Bir su güvenliği çerçevesine ve kapsamlı su güvenliği planlarının uygulanmasına özellikle dikkat edilmelidir (bkz. Bölüm 4).

İçme suyu güvenliğini sağlamamanın başarısızlığı, topluluğu bağırsak ve diğer enfeksiyon hastalık salgınları riskine maruz bırakabilir. Su kaynaklı hastalık salgınlarından, aynı anda çok sayıda kişiyi ve potansiyel olarak topluluğun yüksek bir oranını enfekte edebilme kapasiteleri nedeniyle özellikle kaçınılmalıdır. Dışkıdan kaynaklanan patojenlere ek olarak, gine solucanı (Dracunculus medinensis), toksik siyanobakteriler ve Legionella gibi diğer mikrobiyal tehlikeler de belirli koşullar altında halk sağlığı açısından önemli olabilir.

Su, enfeksiyonlu organizmaların çok önemli bir kaynağı olsa da su kaynaklı olabilecek hastalıkların çoğu, insan temasından yiyecek tüketimine ve damlacıklar ve aerosollere kadar diğer yollarla da bulaşabilir. Koşullara bağlı olarak ve su kaynaklı salgınlar olmadığında, bu yollar su kaynaklı bulaşmadan daha önemli olabilir.

Su kalitesinin mikrobiyal yönleri 7. bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınır, özel mikroorganizmalar üzerinde bilgi sayfaları ise 11. bölümde sunulur.

Önemli Noktalar:

  • İçme suyu güvenliği için çoklu bariyer yaklaşımı gereklidir.
  • Mikrobiyal riskler, dışkı kaynaklı patojenlerden gelir.
  • Mikrobiyal su kalitesi sürekli değişebilir.
  • Yalnızca son ürün testlerine güvenilmemelidir.
  • Kapsamlı su güvenliği planları önemlidir.
  • Su kaynaklı hastalık salgınlarından kaçınılmalıdır.
  • Su, tek enfeksiyon kaynağı değildir.

1.1.3 Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyon, güvenli içme suyu temininde tartışmasız bir öneme sahiptir. Patojen mikroorganizmaların yok edilmesi, içme suyu arıtma sürecinde, özellikle de klor gibi reaktif kimyasal maddelerin kullanımı yoluyla çok yaygın bir uygulamadır. Dezenfeksiyon, yüzey suları ve fekal kirliliğe maruz kalan yeraltı suları için birçok patojene (özellikle bakteriye) karşı etkili bir bariyerdir. Kalan dezenfeksiyon, dağıtım sisteminde düşük seviyeli kirlenmeye ve büyümeye karşı kısmi bir güvenlik sağlamak için kullanılır. Feçalleşmiş bir içme suyu kaynağının kimyasal dezenfeksiyonu, hastalık riskini genel olarak azaltacaktır ancak mutlaka güvenli hale getirmeyebilir. Örneğin, içme suyundaki klor dezenfeksiyonunun protozoan patojenlere – özellikle Cryptosporidium – ve bazı virüslere karşı sınırlamaları vardır. Dezenfeksiyon etkinliği, kendilerini dezenfektanların etkisinden koruyan flok veya partiküller içindeki patojenlere karşı da yetersiz olabilir. Yüksek bulanıklık seviyeleri, mikroorganizmaları dezenfeksiyonun etkilerinden koruyabilir, bakteri büyümesini tetikleyebilir ve önemli bir klor talebine yol açabilir. Çeşitli bariyerlerin, kaynak suyu koruması ve uygun arıtma süreçleri ile birlikte depolama ve dağıtım sırasında koruma gibi dezenfeksiyonla birlikte kullanılmasının mikrobiyal kirliliği önlemek veya ortadan kaldırmak için hayati önem taşıdığı kapsamlı bir yönetim stratejisinin uygulanması zorunludur.

Dezenfeksiyon yan ürünlerini kontrol etmeye çalışırken dezenfeksiyondan taviz verilmemelidir.

Kimyasal dezenfektanların su arıtımında kullanımı genellikle kimyasal yan ürünlerin oluşumuyla sonuçlanır. Ancak bu yan ürünlerin sağlığa olan riskleri, yetersiz dezenfeksiyonla ilişkili risklerle karşılaştırıldığında son derece küçüktür ve bu tür yan ürünleri kontrol etme çabasında dezenfeksiyon etkinliğinin tehlikeye atılmaması önemlidir. Klor gibi bazı dezenfektanlar, içme suyu dezenfektanı olarak kolayca izlenebilir ve kontrol edilebilir ve klorlama yapılan her yerde sık sık izleme yapılması tavsiye edilir.

Dezenfeksiyon, 7. bölüm ve Ek 5’te daha ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. 12. bölümde ise spesifik dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yan ürünleri hakkında bilgi sayfaları sunulmaktadır.

Önemli Noktalar:

  • Dezenfeksiyon, içme suyu güvenliğinde önemli bir role sahiptir.
  • Klor gibi kimyasal dezenfektanlar yaygın olarak kullanılır.
  • Dezenfeksiyon, çeşitli patojenlere karşı etkilidir.
  • Kimyasal yan ürünlere rağmen dezenfeksiyon gereklidir.
  • Dezenfeksiyon etkinliği izlenmelidir.

1.1.4 Kimyasal Yönler

İçme suyundaki kimyasal bileşenlerle ilgili sağlık endişeleri, mikrobiyal kirlilikle ilgili olanlardan farklıdır ve esas olarak, kimyasal bileşenlerin uzun süreli maruziyetten sonra olumsuz sağlık etkileri yaratma yeteneğinden kaynaklanır. Tek bir maruziyetten kaynaklanan sağlık sorunlarına yol açabilecek çok az sayıda kimyasal bileşen vardır, ancak içme suyu kaynağının büyük bir kazayla kirlenmesi dışında. Dahası, deneyimler, bu tür olayların çoğunda, ancak tamamında değil, suyun kabul edilemez tat, koku ve görünüm nedeniyle içilemez hale geldiğini göstermektedir. Kısa süreli maruziyetin muhtemelen sağlık sorunlarına yol açmayacağı durumlarda, mevcut kaynakları, suyun arıtılması için pahalı ekipmanlar kurmaktansa, kirlilik kaynağını bulmak ve ortadan kaldırmak için kullanmak genellikle en etkili yöntemdir.

Suyla ilgili belirgin sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu mikrobiyal (bakteriyel, viral, protozoan veya diğer biyolojik) kirlenmenin sonucudur. Bununla birlikte, içme suyunun kimyasal kirlenmesi sonucu kayda değer sayıda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

İçme suyunda birçok kimyasal madde bulunabilir; ancak, herhangi bir durumda yalnızca birkaç tanesi acil sağlık sorununa yol açabilir. Hem izleme hem de içme suyundaki kimyasal kirleticiler için ıslah önlemlerine verilen öncelik, kısıtlı kaynakların gereksiz yere az ya da hiç sağlık riski taşımayanlara yönlendirilmemesini sağlamak için yönetilmelidir (destekleyici belgeler “İçme Suyunun Kimyasal Güvenliği ve İçme Suyu Kalitesi Yönetmelikleri ve Standartlarının Geliştirilmesi”; Ek 1). Hangi hastalığı önlemek için suyun genel alımına yapılan katkının önemli bir faktör olduğu birkaç kimyasal vardır. Buna bir örnek olarak, içme suyundaki florürün diş çürüğüne karşı koruyucu etkisidir.

Kılavuzlar, içme suyundaki kimyasal maddeler için minimum arzu edilen konsantrasyonları tanımlamaya çalışmaz. İçme suyundaki birçok kimyasal bileşen için kılavuz değerleri türetilmiştir. Bir kılavuz değeri, normal olarak, bir bileşenin ömür boyu tüketimi boyunca herhangi bir önemli sağlık riskine yol açmayacak konsantrasyonunu temsil eder. Bir dizi geçici kılavuz değeri, pratik arıtma performansı veya analitik başarılabilirliğe dayanarak belirlenmiştir. Bu gibi durumlarda, kılavuz değeri, hesaplanan sağlık temelli değerden daha yüksektir.

İçme suyu kalitesinin kimyasal yönleri 8. bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır. 12. bölümde belirli kimyasal kirleticiler hakkında bilgi sayfaları sunulmuştur.

Önemli Noktalar:

  • Kimyasal kirliliğin sağlık etkileri, mikrobiyal kirlilikten farklıdır.
  • Çoğu kimyasal, kısa süreli maruziyetten sağlık sorunlarına yol açmaz.
  • Kaynakların önceliği, kirliliği ortadan kaldırmaktır.
  • Yalnızca birkaç kimyasal acil sağlık riski oluşturur.
  • Kılavuz değerleri, ömür boyu tüketim için güvenli konsantrasyonları belirler.
  • Bazı kılavuz değerleri geçicidir ve pratik sınırlamalara dayanır.
  • Kimyasal yönler 8. ve 12. bölümlerde daha detaylı olarak ele alınır.

1.1.5 Radyolojik Yönler

İçme suyunda doğal olarak oluşan radyonüklidlerin varlığıyla ilişkili sağlık riskleri de dikkate alınmalıdır, ancak normal koşullar altında içme suyunun radyonüklidlere toplam maruziyete katkısı oldukça azdır. Resmi kılavuz değerleri, içme suyundaki bireysel radyonüklidler için belirlenmez. Bunun yerine, içme suyunun toplam alfa ve beta radyasyon aktivitesi için tarama yapılması esasına dayanan bir yaklaşım kullanılır. Tarama değerlerinin üzerinde aktivite seviyeleri bulmak, herhangi bir acil sağlık riskine işaret etmese de, yerel koşulları dikkate alarak sorumlu radyonüklidleri ve olası riskleri belirlemek için daha fazla araştırmayı tetiklemelidir. Bu Kılavuzlarda önerilen radyonüklidler için rehber değerleri, kazayla radyoaktif maddelerin çevreye salınması sonucu acil durumlarda kirlenen içme suyu kaynaklarına uygulanmaz.

Önemli Noktalar:

  • Doğal radyonüklidler içme suyunda da bulunabilir.
  • Radyonüklidler, genel radyasyon maruziyetine küçük katkıda bulunur.
  • Bireysel radyonüklidler için formal kılavuz değerleri yoktur.
  • Toplam alfa ve beta radyasyon aktivitesi için tarama yapılır.
  • Yüksek aktivite seviyeleri, daha fazla araştırmayı gerektirir.
  • Bu kılavuzlar, acil durumlarda kirlenen su için geçerli değildir.
  • Radyolojik yönler 9. bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

1.1.6 Suyun Kabul edilebilirliği: Tat, Koku ve Görünüm

Su, tüketicilerin çoğunluğu tarafından rahatsız edici bulunacak tat ve kokulardan arınmış olmalıdır. İçme suyu kalitesini değerlendirirken, tüketiciler başlıca duyularına güvenirler. Mikrobiyal, kimyasal ve fiziksel bileşenler suyun görünümünü, kokusunu veya tadını etkileyebilir ve tüketiciler, suyun kalitesini ve kabul edilebilirliğini bu kriterlere göre değerlendirecektir. Bu bileşenlerin doğrudan bir sağlık etkisi olmamasına rağmen, yüksek bulanıklık, güçlü renk veya rahatsız edici tat veya kokuya sahip su, tüketiciler tarafından güvenli olmadığı gerekçesiyle reddedilebilir. Aşırı durumlarda, tüketiciler estetik açıdan kabul edilemez ancak güvenli içme suyu yerine, daha hoş ancak potansiyel olarak güvenli olmayan kaynakları tercih edebilirler. Bu nedenle, içme suyu kaynaklarını değerlendirirken ve yönetmelikler ile standartlar geliştirirken hem sağlık ile ilgili kılavuz değerlerini hem de estetik kriterleri dikkate almak akıllıca olacaktır. İçme suyu kaynağının normal görünümünde, tadında veya kokusunda meydana gelen değişiklikler, ham su kaynağının kalitesindeki değişikliklere veya arıtma sürecindeki eksikliklere işaret edebilir ve araştırılmalıdır.

Önemli Noktalar:

  • Su, hoş olmayan tat ve kokudan arınmış olmalıdır.
  • Tüketiciler, içme suyu kalitesini duyularına göre değerlendirir.
  • Estetik faktörler, suyun güvenliği algısını etkileyebilir.
  • Suyun normal görünümü, tadı veya kokusundaki değişiklikler araştırılmalıdır.
  • Kabul edilebilirlik yönleri 10. bölümde daha ayrıntılı olarak ele alınır.
Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.