Galip Arduç Yönetici
Limon Suyu Asit mi Alkali mi?
Limon suyu hastalıklara karşı özelliğiyle sağlıklı bir içecek olarak bilinir. Limon suyu alkali özelliği göstermesi sebebiyle alternatif sağlık birlikleri için oldukça popülerdir. Bu makale limonun asidik PH’a sahip olmasına rağmen neden limon suyunun alkali olarak kabul edildiğini açıklamaktadır.
Yüksek miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonların asidik pH’ları vardır. FDA‘ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar.
Limon suyu asit pH’sına sahip olduğu halde neden alkali olarak düşünülüyor?
Bir gıdanın vücuda asidik veya alkali etkisi olması ile, gıdaların sindirilmesinden önceki Ph’ının ilgisi yoktur. Bunun yerine, alkalinin ve asidin yan ürünlerinin sindirildiğinde, vücudunuz tarafından işlediğine ve ürettiğine bağlıdır. Bir gıdanın hangi türev ürün üreteceğini tahmin etmek için “kül analizi” tekniği kullanılmaktadır. Gıdalar laboratuarda yakılmakta ve küller elde edilmektedir. Küllerinin pH’si gıdaları asit veya alkalin olarak sınıflandırmak için kullanılmaktadır.
Bununla birlikte, kül analizi, kesin olmayan bir tahmin olması sebebiyle bilim insanları artık potansiyel böbrek asit yüküne (PRAL) dayanan farklı bir formül kullanmayı tercih ediyor. Belirli bir gıdanın PRAL değeri, vücudun bu gıdayı metabolize ettikten sonra böbreklere ulaşması beklenen asit miktarıdır. Normalde, böbrekler idrar yoluyla fazla asit veya alkali atmak suretiyle kan pH’sını sabit tutar. Protein, fosfor ve sülfür gibi asidik besinler böbreklerin filtrelemek zorunda kaldığı asit miktarını arttırır.
Diğer meyveler gibi limon suyu da metabolize olduktan sonra alkali yan ürün üretir. Dolayısıyla, negatif bir PRAL puanı vardır.
Alkali Diyetin pek çok savunucusu idrarının alkalitesini kontrol etmek için pH test şeritleri kullanır. Bunun, vücutlarının gerçekte ne kadar alkali olduğunu belirlemelerine yardımcı olduğuna inanıyorlar. Farkında olmadıkları nokta ise, limon suyunun idrarın pH’sını daha alkali hale getirirken kan pH’sı üzerinde aynı etkiye sahip olmadığıdır.