Su Yumuşatma Nedir?

Kullanılan suların temiz olması yanında yumuşak su olması da çok önemlidir. Çünkü yumuşak olmayan yani sert su denilen sular öncelikle sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve su kullanan çeşitli cihaz ve parçaların kullanım ömürlerini de kötü etkileyebiliyor. Bunun nedeni sert suların içinde çokça bulunan kalsiyum, magnezyum gibi maddelerdir. Kalsiyum ve magnezyum nedeniyle su kullanılan beyaz eşyalar gibi çeşitli eşyalarda kireç oluşabiliyor.

Zamanla meydana gelen kireç, özellikle çamaşır makinelerindeki rezistansların ömrünü kısaltıyor. Bu durum da çamaşır makinesi parçalarının arıza vermesine neden oluyor. Oluşan arızaların tamir edilmesi gerektiğinden kullanıcı maddi zarara uğruyor. Sert su sadece makine ve cihazların bozulmasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda insan sağlığı için de tehdit oluşturabiliyor. Sert su mide rahatsızlıklarına, saç problemlerine ve çeşitli cilt problemlerinin oluşmasında önemli bir etkendir.

Su tesisatındaki borularda da sert su yüzünden kireç meydana geliyor. Kireç, zamanla birikerek iyice sert bir hal alıyor. Daha sonra biriken kireç borunun kesit alanını daraltarak borunun tıkanmasına sebep oluyor. Bu durumlardaki gibi sorunların giderilmesi için suyun içinden suya sertlik veren çeşitli maddelerin sudan ayrılması gerekmektedir. Suyun sertliğinin giderilmesi için kireç oluşumunu tetikleyen kalsiyumun yanında diğer maddelerde sudan arıtılmalıdır. Bu maddelere demir, kurşun ve çinko gibi metal iyonları örnek verilebilir. Suda az miktarda olan bu maddelerinde sudan ayrıştırılmasında fayda vardır.

Otomatik Su Yumuşatma Filtresi (Reçine)

Su Yumuşatma Yöntemleri Nelerdir?

Suyun içinden sertlik veren maddelerin ayrıştırılması için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden birisi su arıtma cihazlarında kullanılmakta olan Ters Ozmos yöntemidir. Ters Ozmos yönteminde kullanılan Membran Filtre çok küçük gözeneklere sahip olduğu için neredeyse suyun içindeki tüm yabancı maddeleri arıtarak saf suya yakın bir su verir. Suya sertlik veren maddeler ve iyonlar membran filtrenin küçük gözeneklerinden geçemez. Böylece daha yumuşak bir su elde edilir. Aktif Karbon da suyun yumuşatılmasına katkı sağlayabilmektedir. Bir diğer etkili yöntem ise su yumuşatma cihazlarıdır. Su yumuşatma cihazları içlerinde bulundurduğu reçine sayesinde sertlik veren maddeleri tutar ve kaliteli yumuşak suyu kullanıma sunmaktadır. Bu yöntemler haricinde damıtma gibi endüstriyel alanlarda bir takım kullanılan yöntemler de bulunmaktadır.

Su Yumuşatma Cihazları Nasıl Çalışır?

Tuzlu su çekme ve yavaş durulama modu

Suyun sertliğini gidermede en etkili yöntemlerden olan su yumuşatma cihazları tamamen bu hedef doğrultusunda üretilmişlerdir. Ters ozmos su arıtma cihazlarından farklı olarak reçine filtrasyon yöntemi ile çalışmaktadırlar. Reçine filtrasyon yöntemi ile suya sertlik veren en önemli iki madde olan kalsiyum ve magnezyum reçine tarafından tutulur. Kalsiyumun ve magnezyumun sudan uzaklaştırılmasıyla kireç oluşumunun önüne geçilir.

Evlerde kullanılan su yumuşatma cihazlarında Sodyum iyonlu reçine bulunmaktadır. Geleneksel su yumuşatma cihazları iyon değiştirme yöntemi ile çalışmaktadırlar. Reçine, sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarını tutarak sodyum ve potasyum iyonları ile değiştirir. Bu işlem sonunda suyun sertliği de azaltılmış olur. İyon reçineleri küçük boncuk şeklinde üretilmektedir. Yapılarında organik polimer malzeme kullanılmaktadır. Bu organik polimerler kalsiyum iyonlarına çok güçlü bir şekilde bağlanma özelliğine sahiptirler.

Kullanılan su yumuşatma cihazının reçinesi belli bir süre geçtikten sonra doyuma ulaşmaktadır. Bunun nedeni reçinede bulunan tüm sodyum iyonlarının sudaki kalsiyum iyonları ile yer değiştirmesidir. Reçinede sodyum iyonu tükenince suyun yumuşatılması sekteye uğrar. Su yumuşatma cihazının verimi düşeceğinden dolayı reçinenin rejenarasyon edilmesi gerekir. Rejenarasyon işlemi sodyum klorür gibi çözeltiler kullanılarak yapılır. Sonrasında tuzlu suda yıkanmış olan reçine tekrar işlevselliğini kazanır ve kullanıma hazır hale gelir. Oluşan atık su ise sistemden dışarı atılır. Reçinenin rejenarasyona kadar olan kullanım süresi reçine miktarına göre değişir.

Yumuşatılacak suda kirletici madde ve mineral oranı fazla ise su yumuşatma cihazının yanında arıtma filtresi de kullanılmalıdır. Eğer suda silikat minerali bulunuyorsa su yumuşatma cihazları bu minerali arıtamaz, bu işlem için Ters Ozmos yöntemiyle çalışan su arıtma cihazları kullanılmalıdır.

Su Yumuşatma Cihazlarındaki Önemli Parçalar

  1. İyon Değişim Reçinesi
  2. Reçine Tankı
  3. İyon Çözeltili Su Tankı

Çeşitli su yumuşatma cihazlarının farklı özellikleri ve birçok parçası bulunmaktadır fakat temel olarak bu parçalardan oluşmaktadırlar.