Galip Arduç Yönetici
Su Arıtma Cihazı Filtreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Belki bir su arıtma cihazı alma aşamasındasınız belki de bir su arıtma cihazına sahipsiniz. Peki, siz de size arındırılmış ve daha sağlıklı suya ulaşmanızı sağlayacak su arıtma cihazlarının en önemli parçaları, filtreler hakkında aklında soru işaretleri olanlardan mısınız?
Filtrelere Başlarken: Kaç Tip Filtre Var?
Filtreleme, temel olarak suyu; içinde bulunan maddelerden, bakterilerden ve virüslerden arındırma işlemidir. Su arıtma cihazlarıyla yapılan bu işlem, içme ve kullanma suyunu temizlemek için yapılmaktadır. Su arıtma cihazı filtreleri de birçok farklı malzeme ve özellikte olmaktadır. Bu filtrelerin yapıları ve çalışma prensipleri ise verimliliklerini doğrudan etkiler.
Gözenekli Yapıda Filtreler
Gözenekli filtreler, suyu süzüp arındırmak için üzerinde küçük gözenekler olan malzemelerden yapılmaktadır. Genellikle kağıttan yapılan bu filtrenin virüs ve bakterilerin çapından daha büyük gözenekleri bulunmaktadır. Bu nedenle mikropları daha az arındırılmaktadır.
Seramik filtreler ise genelde fıçı veya silindirik delik mum biçiminde olur. Kil, gözenekli taş, diyatomik toprak gibi malzemelerden yapılmaktadır. Ne kadar etkili olduğu da gözenek genişliklerine bağlı olarak değişir.
Hangi Filtreyi Seçmelisiniz?
Su arıtma cihazlarında kullanılan filtrelerin farklı özellikleri, onlara farklı avantajlar sağlar. Gözenek boyutu küçüldükçe filtrenin etkisi artar. Performans ve sonuç olarak bakıldığında ters ozmos, suyla taşınan her tür kirliliği temizleyebildiği için en güvenli su düzenleme sistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. En geniş su düzenleme aralığı olan yöntem yine ters ozmostur. Gözenekleri çok küçük olduğu için sudaki pek çok zararlı maddeyi ayrıştırabilmektedir.
Su Arıtma Cihazını Aldıktan Sonra
Cihazınızı aldınız ve kullanmaya başladınız. Peki ya sonra? Her gün kullandığınız su arıtma cihazı filtreleri nasıl temizlenir, biliyor musunuz? Filtre temizliği, aldığınız cihazda kullanılan filtrenin modeliyle ve suyunuzun yapısıyla doğrudan alakalıdır.
Ters ozmos gibi membran filtrelerin nasıl temizleneceği, kullanılan malzemeye göre değişim göstermektedir. Çeşitli malzemeler farklı pH derecelerinde temizlenmektedir. Ürünü en uzun süre ve verimli kullanmak için üretici firmanın temizleme talimatlarına sıkı bir şekilde uymak gerekir.
Aktif karbon filtrelerde ise sudaki organik maddelerin yoğunluğu ve tipi, su ısısı ve pH’ı, sudaki bakteri miktarı gibi faktörler, filtrenin ömrünü etkiler. Filtrenin kullanıldığı zaman uzadıkça filtrede bakteri kolonileri oluşmaya başlamakta ve herhangi bir sızma durumunda içme suyuna zararlı maddeler bulaşmaktadır. Bu nedenle bu filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi şarttır.