Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı

Kullanım, saklama ve bakım, pH probunun hassasiyeti ve kullanım ömrü üzerinde çok etkilidir. Hava kabarcıkları, kristalleşme, düşük elektrolit dolumu, KCl sızıntısı veya kontaminasyon gibi küçük faktörler bile olumsuz etki yaratabilir. Sorunları önlemek için aşağıdakileri yapın:

1. Yeni elektrotların kullanımı

Genellikle pH problarıyla birlikte cam hazneyi nemli tutan bir saklama kapağı verilir.

Yeniden doldurulabilir elektrotların dolum ağzı da taşıma sırasında sıvı elektrolitlerin sızmasını önlemek için yapışkan bantla kapatılır. Buna rağmen taşıma sırasında cam hazneye hava girebilir veya diyafram kuruyabilir.

İpucu: Yeni bir elektrodu ilk kez kullanmadan önce şartlandırın.

Yeniden doldurulabilir sıvı elektrolitli elektrotlar için ilk önce:

• Yapışkan bandı çıkarın

• Gereken miktarda sıvı elektrolit ile doldurun (dolum deliğinin yaklaşık 3 mm aşağısına kadar)

Daha sonra, jel veya sıvı elektrolit kullanılan elektrotlar için:

• Cam haznede hava kabarcığı olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa, 5. bölümdeki talimatları uygulayarak hava kabarcıklarını yok edin.

• Üreticinin talimatlarına göre şartlandırın. Bu işlem genellikle elektrodu birkaç dakikalığına numunede veya tampon çözeltide tutularak yapılır. Yeni ve şartlandırılmış bir elektrodun pH tamponlardaki tepki süresi 25 °C’de genellikle 30 saniyeden azdır.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 1
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 12

2. Sıvı elektrolit elektrotları

Elektrolitin doldurulması

Yeniden doldurulabilir pH problarında elektrolitin doldurulabileceği bir delik bulunur. Dolum seviyesi işleve bağlıdır. Elektrotta yeterli seviyede elektrolit varsa (dolum deliğinin yaklaşık 3 mm aşağısına kadar), hidrostatik basınç diyaframda yeterli elektrolit akışı olmasını sağlar. Bu ayrıca numunenin elektrota girmesini önler. KCl’nin sızmaması veya kristalleş[1]memesi için dolum deliğinin altında biraz boşluk bırakın. Dolum deliğini her ölçümden önce açın ve elektrotun kullanılmadığı veya saklanacağı durumlarda kapatın.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 2
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 13

Elektrolitin boşaltılması

Dahili elektrolit çözeltisi kontamine olursa kanül takılmış bir şırınga kullanarak tüm sıvıyı boşaltın. Elektrotun içine zarar vermemek için sıvıyı yavaş ve dikkatli bir şekilde boşaltın.

Doğru doldurma çözeltisi elektrot kılavuzunda tanımlanmıştır. En çok kullanılan elektrolit çözeltisi 3 M KCl’dir; bunun bir çeşidi ise AgCl ile doyurulmuş 3 M KCl’dır.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 3
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 14

Kristalleşme

Kristalleşme aslında ne elektrota zarar verir ne de performansını etkiler. Dış kısımdaki tuz kristalleri suyla durulanarak temizlenebilir. Elektrotun iç kısmında bulunan tuz kristalleri, elektrot ılık (45 °C) suya batırılılarak çözülebilir. Elektrodu saklama çözeltisinde doğru şekilde saklamak, diyaframda tuz kristallerinin oluşmasını önler.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 4
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 15

3. Düzenli bakım

Elektrotun temizlenmesi gerektiğini gösteren bazı belirtiler vardır:

  • Uzun stabilizasyon süresi
  • Yanlış ölçüm değerleri
  • Kalibrasyon sorunları

Düzenli bakım ölçüm tepki süresini kısaltır, hassasiyeti artırır ve elektrotun kullanım ömrünü uzatır. Elektrotun düzenli bakımı, elektrodu ölçümler arasında önerilen saklama çözeltisinde saklamanın yanı sıra, elektrolit dolumunu kontrol etmeyi ve gerekiyorsa yenilemeyi içerir. Optimum sonuçlara diyafram kurumadığında ulaşılabilir.

Numunelere bağlı olarak elektrot düzenli olarak temizlenmelidir. Söz konusu kontaminasyona göre iyi bir temizlik çözeltisi seçilmelidir. Örneğin gresler, yağlayıcılar ve yağlar iyonik olmayan temizlik ürünleri veya etanolle temizlenir; yiyeceklerde bulunan proteinler asidik pepsin çözeltisiyle temizlenir; mineral birikintiler ise asidik çözelti ile çözülür. Tablo 9’dan faydalanarak doğru temizlik ürününü seçebilirsiniz.

Daha sonra elektrodu distile su ile iyice durulayın ve belirtilen saklama çözeltisinde saklayın.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 5
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 16

4. pH cam haznenin ve diyaframın düzenli temizliği

Optimum cevap süresi için pH cam hazne ve diyaframdaki kirliliklerin ve birikintilerin temizlenmesi gerekir. Cam hazneyi temizlemek için elektrot kılavuzundaki talimatları uygulayın. Genellikle diyaframın geçirgenliğini korumak için elektrotun ılık suda veya özel bir çözeltide (bkz. tablo 9) birkaç dakika bekletilmesi önerilir.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 6
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 17

5. Cam haznedeki hava kabarcıkları

Elektrottaki elektrolit, elektrot taşınırken veya yatay olarak saklanırken hareket edebilir. Bu, cam haznede ölçümleri veya kalibrasyonları bozan hava kabarcıklarının oluşmasına neden olabilir. Her ölçümden önce cam haznenin yeterli miktarda elektrotla dolu olup olmadığının ve gözle görülen hava kabarcıkları bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi önerilir.

Cam haznede gözle görülür hava kabarcıkları varsa elektrotun alt kısmına termometre gibi birkaç kez vurun. Bu, hava kabarcıklarını yok eder.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 7
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 18

6. Elektrot içinde kontaminasyon

Bazı numuneler açık diyaframdan elektrota girebilir ve biyolojik büyümeye neden olabilir.

Bu kontaminasyon elektrodun performansını etkiler. Elektrodu tiyoüre çözeltisinde birkaç saat bekletin, ardından distile su ile iyice durulayın.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 8
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 19

7. Elektrodun dışında kontaminasyon

Kontamine numuneler veya cam haznedeki numune kalıntıları hatalı sonuçlara neden olabilir. Tablo 9’dan faydalanarak doğru temizlik ürününü seçebilirsiniz. Kontamine olmuş cam hazne genellikle aşağıdaki şekilde temizlenir: Elektrodu elektrot temizleme çözeltisinde yaklaşık olarak on altı saat (gece boyunca) bekletin. Daha sonra elektrodu distile su ile iyice durulayın ve elektrodu pH 4,0 tampon çözeltisinde yirmi dakika daha bekletin.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 9
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 20

8. Sülfür birikintisi

Sülfürler ve gümüş iyonları doldurulabilir elektrotlarda koyu bir birikinti oluşturabilir. Bu birikinti diyaframın çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Birikintinin çözünmesi için elektrodu tiyoüre çözeltisinde birkaç dakika bekletin.

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 10
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 21

9. Doğru temizlik ürününün seçilmesi

pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 11
pH Problarının Temizliği Ve Bakımı 22

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.