Novaluron, çeşitli ülkelerde gıda bitkileri ve süs bitkileri için böcek ilacı olarak kaydedilmiştir. WHO, novaluronu özellikle dang hummasını kontrol etmek için konteynerlerdeki içme suyunda sivrisinek larvicidi olarak kullanımı için değerlendirmiştir. WHOPES kapsamında konteynerlerdeki içme suyundaki novaluronun önerilen dozu 0,05 mg/l’yi geçmemelidir.
Kılavuz değer oluşturulmamasının nedeni | İçme suyunda vektör kontrolü için kullanılan pestisitlere yönelik kılavuz değerlerin belirlenmesi uygun görülmemektedir. |
Değerlendirme tarihi | 2007 |
Başlıca referanslar | FAO/WHO (2006) Gıdalarda pestisit kalıntıları – 2005 değerlendirmeleri DSÖ (2008) İçme suyunda Novaluron. |
Kemirgenlerde kanserojenik potansiyelin olmaması ve in vitro ve in vivo genotoksisik potansiyelin eksikliği göz önüne alındığında, JMPR novaluronun insanlar için kanserojenik risk oluşturmasının pek olası olmadığı sonucuna varmıştır. JMPR ayrıca novaluronun gelişimsel bir toksin olmadığı sonucuna varmıştır. JMPR, sıçanlarda 2 yıllık bir diyet çalışmasında eritrosit hasarı ve sekonder dalak ve karaciğer değişiklikleri için 1.1 mg/kg vücut ağırlığı/günlük NOAEL’e dayanarak, 100 güvenlik faktörü kullanılarak 0-0,01 mg/kg vücut ağırlığı ADI belirlemiştir.
Novaluronu içme suyundaki vektör kontrol ajanı olarak resmi bir kılavuz değer belirlemek uygun görülmemektedir. Önerilen maksimum içme suyu dozu olan 0,05 mg/l’de, 2 litre su içen 60 kg’lık bir yetişkin, ADI’nin üst sınırının yalnızca %17’sini alır. Benzer şekilde, 1 litre su içen 10 kg’lık bir çocuk için alım, ADI’nin üst sınırının %50’si olurken, 0,75 litre su içen 5 kg’lık biberonla beslenen bir bebek, ADI’nin üst sınırının %75’ini alır.
Novaluron’un yüksek log oktanol-su paylaşım katsayısı 4.3, novaluronun büyük olasılıkla kapların kenarlarına adsorbe olacağını ve bu nedenle gerçek konsantrasyonun önerilen dozdan daha düşük olacağını göstermektedir. Gıdadan novaluron maruziyetinin önemli olması beklenmez.
Kısaltmalar:
- ADI acceptable daily intake – ADI (Kabul edilebilir günlük alım miktarı)
- FAO Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)
- JMPR Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR (Pestisit Kalıntılarına İlişkin JMPR Ortak FAO/WHO Toplantısı)
- NOEL no-observed-effect level – NOAEL (Nötr Gözlenen Olumsuz Etki Seviyesi)
- WHOPES World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES (Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı)
- WHO World Health Organization – DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)
Yorum yap