Son zamanlar da bir çok kişi, çok fazla flor yutulmasının özellikle çocuklarda toksisiteye yol açabileceğine inanıyor.
Florür, dağlık birikintilerde doğal olarak kalsiyum florür kristalleri olarak bulunan inorganik bir monoatomik anyondur. (Kimyasal adı kalsiyum florür-CaF2’dir). Florür çevreye doğal olarak su ve havaya salınır. Bu nedenle, çekildiği alana bağlı olarak, florür konsantrasyonu bu nedenle kaynak suyunda doğal olarak meydana gelme açısından farklılık gösterir.
Florür ayrıca ıspanak, siyah çay, patates, kahve, kabuklu deniz ürünleri (yengeçler ve karidesler), üzüm kuru üzüm ve şarap gibi bazı yiyeceklerde de bulunur . Çay ve kahvede bulunan florür miktarı, onu yapmak için kullanılan sudaki florür miktarına da bağlı olacaktır. Bitkilerde olanlar ise yetiştirildikleri toprağa bağlıdır. Havada bazı florür elementleri de vardır.
Su Florlama Tarihçesi
Birleşik Krallık’ta içme suyuna florür eklemenin tarihi 1925’te başladı. Tıp Konseyi adına bir Essex Diş Hekimi, dağlık alanda yaşayan çocukların neden daha az diş çürüğü olduğunu araştırdı. Daha sonra, sularında florür bulunduğunu ve dolayısıyla daha az doğal florür olduğu düşünülen alanlarda su floridasyonunun başladığını keşfetti.
Çoğu ülke (yaklaşık% 97) genel bir kural olarak sularına florür eklememektedir. Burada İngiltere’de doğal flor oranı düşük olarak algılanan alanlara eklenmekte ve diş çürümesini önlemek için yapılmaktadır.
Bu, özünde su floridasyonunun ihtiyacınız olmayabilecek tıbbi bir tedavi olduğu anlamına gelir. Ve bu, su floridasyonuna karşı çıkanların bir nedenidir.
İçinde flor bulunan genel bir su kaynağına sahip olmak yerine, diş çürüğü olan insanları florürle tedavi etmek daha iyidir. Florür ayrıca ağız çalkalama suyunda, profesyonel olarak uygulanan diş jeli, yok olma, köpük ve diyet takviyelerinde bulunabilir.
Diş çürüğü , bakterilerin diş plağının oluşturduğu asitlerin neden olduğu diş dokusunun tahrip olmasıdır. Diş plağı, dişler üzerinde sürekli oluşan yapışkan bir filmdir. Diş plağı şekere eğilimlidir ve diş dokusuna saldıran bir asit oluşturur.
Plak oluşumuna izin verilirse, hem diş etine hem de dişlere zarar verebilir.
Su Florlama Güvenliği
Yukarıda bahsedildiği gibi, bazı insanlar genel su florlamasına karşı çıkarlar çünkü örneğin diş macunu, tuz ve süt gibi başka florlama örnekleri vardır. Bu, ne yazık ki, vücuda çok fazla florür alımına izin verir.
Florlamanın tek faydası diş çürümesini önlemektir (bazen diş çürüğü olarak da bilinir). Bununla birlikte, sistemdeki çok fazla florürün, yüksek florür maruziyetini takiben ortaya çıkabilen dental floroz (diş minesinde) ve iskelet florozu (kemikte) gibi birçok dezavantajı vardır.
Genel florlamaya karşı çıkanlar, tıbbi tedaviyi doğrudan ihtiyacı olanlara tercih ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), aşırı pozlama ve az pozlama arasında bir denge kurmak istiyor. Karşı olanlar, hükümetin bunun yerine su kaynaklı hastalıklara odaklanmasını tercih ederler.
Süt Florlama
Burası, özellikle okulda çocuklara verilen süte florür eklendiği yerdir. Dört yaşından büyük çocukların diş çürümesinin erken başlamasını önlemek için bunu almaları gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şu anda dünyanın on beş ülkesini anaokulu öğrencilerine süt floridasyon programında desteklemektedir . Bir 2015’te Bulgaristan çalışması, çürüklerin engellenmesi süt florür takviyesi etkinliğine olumlu sonuçlar göstermiştir.
Tuz Florlama
Suyun floridasyonunun iyi bir altyapı ve merkezi su sistemi ile sınırlı olması gerçeği, bunun (WHO) olmasını istedikleri kadar ülkede kullanıma sunulmasını engellemektedir. Bu, özellikle birçok gelişmekte olan ülke için geçerlidir. Dolayısıyla tuz florlaması devreye giriyor.
Tuz floridasyonu ilk olarak 1955 yılında, guatrın önlenmesi için tuz kullanımının başarılı bir sonucunun ardından İsviçre’de başlatıldı. Tuz florlama, sofra tuzu, ikram paketleri, ekmek ve gıda çeşnileri vb. Olarak mevcuttur. Tuz floridasyonunun diş çürüklerini önlediği keşfedildi
Diş macunu Florlama
Diş macununa florür eklemek, hükümet tarafından hem yetişkinlerde hem de çocuklarda diş çürümesini önlemek için başlatılan bir başka önlemdir. Florür miktarı milyonda parça (ppm) olarak ölçülür.
1350 ile 1500 ppm arasındaki bu tür diş macunları en etkilidir. Bununla birlikte, dişler ve diş etleri yüksek risk veya ileri diş çürüğü nedeniyle özel dikkat gerektiriyorsa, diş hekimleri bazen daha yüksek olanları reçete eder.
Ağız çalkalama, yok olma ve jel gibi başka florür tedavileri de vardır. Vanish ve jel diş hekimleri tarafından profesyonel olarak uygulanır.
Florür içeren bazı yiyecekler ve ilaçlar vardır, liste hariç tutmasa da:
- Kaya tuzu mevsimi olan bazı hazır yiyecekler ve atıştırmalıkların 157 ppm florür içerdiği bulunmuştur.
- Çiğnenmiş tütün
- Antibiyotikler, antidepresanlar, antifungal, kolesterol düşürücü ilaçlar, antienflamatuvar, antasitler, artrit, osteoporoz ve steroid ilaçları gibi bazı ilaçların tümü bir miktar florür içerir.
Florür alımı su, diş macunu, tuz, süt ve deniz ürünlerinden (esas olarak yengeç, karides, ıstakoz vb. Gibi yenilebilir kabuklu deniz ürünleri yoluyla) ve diyet takviyelerinden olabilir.
Diş macunu, ağız gargaraları ve su, florürün yutulmasının en yaygın yoludur. Diş macunundaki florür tükürük ile karışır ve minenin üzerinde bir tabaka oluşturarak daha fazla asit saldırısını önler.
Bununla birlikte, diş macununu kasıtlı olarak yayan ve yutan çocuklardan bahsetmemek için florürlerin bir kısmı yutulur.
Diyet florür mide ve ince bağırsakta kolaylıkla emilir ve kireçlenmiş dokular (kemikler ve dişler gibi) tarafından alınır. Herhangi bir fazlalık idrarla atılır. Florür alımının yüksek olmasıyla ilgili endişeler:
1. Kemik Osteoblast Aktiviteleri
Kemikteki florür, özellikle lomber omurgada kemik osteoblast aktivitelerini gösterir. Bu basitçe, kemik yoğunluğunun mineral ve iyonları alan ve aynı zamanda onları serbest bırakan kemik hücreleri arasında sürekli değiştiği anlamına gelir.
Bu aslında kemik hücrelerindeki florür konsantrasyonunun artmaya devam ettiği anlamına gelir. Bu, böbrek yetmezliğinde yaygın bir durum olan mineral homeostazında değişikliklere yol açabilir. Başlangıçta bunun osteoporoz hastaları için yardımı artıracağı düşünülüyordu, ancak maalesef onlar için hiçbir fark yaratmıyor.
2. İskelet Florozu
Bu, vücudun sert dokularında aşırı florür birikiminin neden olduğu zayıflatıcı bir kemik hastalığıdır (zayıflık). Bu, kemik mineralinde ve emiliminde değişikliklere neden olabilir (yukarıda açıklandığı gibi). Düşük kemik yoğunluğu, zayıf kemikler ve çok kötü durumlarda kemik ve eklem ağrısı arasında değişir.
Erken belirtiler eklem sertliğini içerir ve daha sonraki aşamada bağlar kireçlenerek kas ağrısına neden olabilir. Aşırı durumlarda, kan damarlarına ve sinirlere baskı uygulayarak felce yol açan kemik daralması olabilir.
İskelet Dışı Floroz
Bu, florürün vücudun yumuşak dokuları üzerindeki etkisidir. Etkiler:
- Düşük hemoglobin seviyesi – Kırmızı kan hücrelerindeki florür birikimi kalsiyumu ortadan kaldırarak hücreleri makrofajlara karşı savunmasız hale getirir (yenir) ve dolaşımdan atılır.
- Bağlar ve kan damarları kireçlenmesi – bunlar benim sertleşir ve böylece kan akışını engeller.
- İdrar Yolu Enfeksiyonu – Florür birikmesi sağlıksız idrara kırmızı bir renk verir ve bu daha sonra cinsel organlarda kaşıntıya neden olabilir.
- Kas Zayıflığı – kesinlikle normal günlük aktiviteleri önleyecektir.
- Nörolojik – Aşırı florür, sinirlilik ve depresyona, el ve ayak parmaklarında karıncalanma, aşırı susama ve sürekli idrara çıkma ihtiyacına neden olabilir.
- Gastro-intestinal – şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı ve salya akması.
Bu, dişlerin yüzeyinde lekelenme ve çukurlaşma görünümü ile kolayca fark edilir. Bu, kolayca beyazlatılabilen tütün ve çay boyama ile karıştırılmamalıdır.
Dişler, bazen koyu lekelerle birlikte, kireçli beyaz görünür.
Vücuttaki florür birikiminin azaltılması
Hükümet tarafından kitlesel florlamaya karşı bu kadar çok şey varsa, kendimizi yüksek florür alımından korumak için hangi alternatiflere sahibiz?
1. Florürlü Diş Macunu Kullanmayı Bırakın
Piyasada pek çok florür içermeyen diş macunu ve durulama ürünleri bulunmaktadır. Size uygun olanı bulun.
2. İçme suyunuzu flüorlaştırın
Florürü içme suyunuzdan çıkarmanın pek çok yolu vardır.
a). Biri kimyasal çökeltme yoluyla – suya şap ekleyerek. Şap, altta çamur olarak florürü toplar. Çamur atılır ve kabın üstünde toplanan su, içme için güvenli deflorid suyudur.
b). Elektrolit defloridasyonu – evdeki içme suyu tankına bir alüminyum elektrolit geçirilir. Elektrolit, florürü çamur olarak emer. Bu daha sonra yıkanır ve su içmek için güvenlidir.
c). Filtrasyon – Bu, aktifleştirilmiş alümina, aktif kömür veya iyon reçineleri gibi florürleri emen malzemelerden filtrasyon yoluyla yapılır.
Lütfen filtreleme musluklarının, aktif karbon aracılığıyla filtrelemenin (genellikle ev kullanımı için satılır) ve ayrıca kaynatma ve dondurmanın florürü gidermediğini unutmayın.
d). İyonik Ayırma – iyon atomunun çıkarıldığı ters ozmoz ve elektro-diyalizi içerir, böylece sudaki bir hidrojen atomuyla bağlanmayı etkisiz hale getirir, böylece suyu florüre edemez.
3. Sağlıklı Beslenme
Özellikle florürün sisteminizdeki etkisine karşı koymak için. Kalsiyum, demir, antioksidanlar ve C vitamini yönünden zengin besinler özellikle etkilidir.
4. İyi Ağız Hijyeni
Diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önlemek için bunun etkisi küçümsenemez. Bunlardan herhangi birine sahipseniz, diş hekiminizin sizi yüksek florürlü diş jeli ile tedavi etmekten başka seçeneği kalmayacaktır.
Yorum yap