Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Diflubenzuron (Sivrisinek larvası için kullanılan böcek ilacı)

Diflubenzuron, genellikle doğrudan bitkilere veya suya uygulanan direkt etkili bir böcek ilacıdır. Sivrisinek ve zararlı sinek larvalarına karşı halk sağlığı uygulamalarında kullanılır. WHO, diflubenzuronu özellikle dang hummasını kontrol etmek için konteynerlerdeki içme suyunda sivrisinek larvicidi olarak kullanımı için değerlendirmektedir. WHOPES kapsamında konteynerlerdeki içme suyundaki diflubenzuronun önerilen dozu 0,25 mg/l’yi geçmemelidir.

Kılavuz değer oluşturulmamasının nedeniİçme suyunda vektör kontrolü için kullanılan pestisitlere yönelik kılavuz değerlerin belirlenmesi uygun görülmemektedir.
Değerlendirme tarihi2007
Başlıca referanslarFAO/WHO (2002) Gıdalarda pestisit kalıntıları – 2001 değerlendirmeleri WHO (2008) İçme suyunda Diflubenzuron

Gıda veya içme suyu yoluyla halkın diflubenzurona maruziyetinin ihmal edilebilir düzeyde olduğu bildirilmektedir. Ancak, diflubenzuron doğrudan içme suyu depolama tanklarına uygulandığında içme suyu yoluyla direkt maruziyet riski vardır.

Diflubenzuron çok düşük akut toksisiteye sahip olarak kabul edilir. Toksitite için ana hedef, kan hücreleridir, ancak kan zehirlenmesi mekanizması belirsizdir. Diflubenzuronun genotoksik veya kanserojen olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Ayrıca, fetotoksik veya teratojenik değildir ve önemli üreme toksisitesi belirtileri göstermez. Genç hayvanların yetişkinlerden etkilenmeye daha yatkın olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Diflubenzuronu içme suyundaki vektör kontrol ajanı olarak kullanılan resmi bir kılavuz değer belirlemek uygun görülmemektedir. Diflubenzuron içme suyunda vektör kontrolü için kullanıldığında, bu ömür boyu maruziyetten çok daha azını içerecektir. JMPR tarafından 2001 yılında belirlenen ADI, 0-0,02 mg/kg vücut ağırlığı idi. Maksimum içme suyu dozu olan 0,25 mg/l, günde 2 litre su içen 60 kg’lık bir yetişkin için ADI’nin üst sınırının yaklaşık %40’ına eşit olacaktır. 1 litre su içen 10 kg’lık bir çocuk için maruziyet, ADI’nin üst sınırında 0,2 mg ile karşılaştırıldığında 0,25 mg olacaktır. 0,75 litre/gün içen 5 kg’lık biberonla beslenen bir bebek için maruziyet, ADI’nin üst sınırında 0,1 mg ile karşılaştırıldığında 0,19 mg olacaktır. Diflubenzuronun maksimum önerilen uygulanan dozda çözelti halinde kalması pek olası değildir ve gerçek maruz kalma seviyelerinin hesaplananlardan çok daha düşük olması muhtemeldir.

Pratik ise, diflubenzuron uygulamasından sonra biberonla beslenen bebekler için bir süre alternatif su kaynakları kullanımı düşünülmelidir. Ancak, ADI’yi aşmak mutlaka advers etkilere yol açmayacaktır.

Kısaltmalar:

  • ADI acceptable daily intake – ADI (Kabul edilebilir günlük alım miktarı)
  • FAO Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)
  • JMPR Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR  (Pestisit Kalıntılarına İlişkin JMPR Ortak FAO/WHO Toplantısı)
  • WHOPES World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES (Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı)
  • WHO World Health Organization – DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.