Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Dehidrasyon hakkında bilmeniz gerekenler

Dehidrasyon hakkında bilmeniz gerekenler

Dehidrasyon, vücuda girenden daha fazla su ve sıvıyı vücudu terk ettiğinde meydana gelir. Düşük dehidrasyon seviyeleri bile baş ağrısına, uyuşukluğa ve kabızlığa neden olabilir.

İnsan vücudunun kabaca yüzde 75’i sudur. Bu su olmadan yaşayamaz. Su, hücrelerin içinde, kan damarlarının içinde ve hücreler arasında bulunur.

Gelişmiş bir su yönetim sistemi, su seviyemizi dengede tutar ve susuzluk mekanizmamız bize sıvı alımını ne zaman artırmamız gerektiğini söyler.

Gün içinde nefes alıp verirken, terledikçe, idrar yaparken ve dışkılarken sürekli su kaybı olsa da sıvı içerek vücudumuzdaki suyu yenileyebiliriz. Dehidrasyon oluşmaya başlarsa, vücut suyu en çok ihtiyaç duyulan bölgelere de taşıyabilir.

Dehidrasyon vakalarının çoğu sıvı alımını artırarak kolayca tersine çevrilebilir, ancak ciddi dehidrasyon vakaları acil tıbbi müdahale gerektirir.

Dehidrasyon hakkında hızlı gerçekler

  • İnsan vücudunun yaklaşık dörtte üçü sudur.
  • Dehidrasyonun nedenleri arasında ishal, kusma ve terleme bulunur.
  • Dehidrasyon riski daha fazla olan kişiler arasında sporcular, yüksek irtifalardaki insanlar ve yaşlı yetişkinler bulunur.
  • Dehidrasyonun erken belirtileri arasında ağız kuruluğu, uyuşukluk ve baş dönmesi bulunur.

Belirtileri

Dehidrasyonun giderilmesi kolaydır ancak kontrol edilmezse ciddi olabilir.
Dehidrasyonun giderilmesi kolaydır ancak kontrol edilmezse ciddi olabilir.

Dehidrasyonun ilk belirtileri susuzluk, daha koyu renkli idrar ve azalmış idrar üretimini içerir. Aslında, idrar rengi, bir kişinin hidrasyon seviyesinin en iyi göstergelerinden biridir – temiz idrar, yeterince su içtiğiniz anlamına gelir ve daha koyu idrar, susuz kaldığınız anlamına gelir.

Bununla birlikte, özellikle yaşlı erişkinlerde dehidrasyonun susuzluk olmadan da meydana gelebileceğini belirtmek önemlidir. Bu nedenle hastayken veya daha sıcak havalarda daha fazla su içmek önemlidir.

Durum orta derecede dehidrasyona ilerledikçe semptomlar şunları içerir:

  • kuru ağız
  • letarji
  • kaslarda zayıflık
  • baş ağrısı
  • baş dönmesi

Şiddetli dehidrasyon (vücut suyunun yüzde 10-15’i kaybı), yukarıdaki semptomların aşırı versiyonları ile karakterize edilebilir ve ayrıca:

  • terleme eksikliği
  • batık gözler
  • buruşmuş ve kuru cilt
  • düşük kan basıncı
  • artan kalp hızı
  • ateş
  • deliryum
  • bilinçsizlik

Çocuklarda belirtiler

  • bebeklerde – batık bir bıngıldak (başın üstünde yumuşak nokta)
  • kuru dil ve ağız
  • asabi
  • ağlarken gözyaşı yok
  • çökük yanaklar ve/veya gözler
  • 3 saat veya daha fazla altını ıslatmıyorsa

Dehidrasyon Nedenler

Dehidrasyonun temel nedenleri yeterince su almamak, çok fazla su kaybetmek veya her ikisinin birleşimidir.

Bazen, çok meşgul olduğumuz, içecek imkanlarımız veya içecek gücümüzün olmadığı veya içme suyu olmayan bir bölgede olduğumuz için (örneğin yürüyüş veya kamp yaparken) yeterince sıvı tüketmemiz mümkün değildir. Dehidrasyonun ek nedenleri şunlardır:

İshal – dehidrasyonun ve buna bağlı ölümlerin en yaygın nedenidir. Kalın bağırsak, gıda maddelerinden suyu emer ve ishal bunun olmasını engeller. Vücut çok fazla su salgılar ve bu da dehidrasyona neden olur.

Kusma – sıvı kaybına yol açar ve suyu içerek yerine koymayı zorlaştırır.

Terleme – vücudun soğutma mekanizması önemli miktarda su salar. Sıcak ve nemli hava ve şiddetli fiziksel aktivite, terlemeden kaynaklanan sıvı kaybını daha da artırabilir. Benzer şekilde, ateş, terlemede artışa neden olabilir ve özellikle de ishal ve kusma varsa hastanın susuz kalmasına neden olabilir.

Diyabet – yüksek kan şekeri seviyeleri idrara çıkma ve sıvı kaybına neden olur. Diyabetli insanlar için yaz sıcağıyla başa çıkmak için ipuçları.

Sık idrara çıkma – genellikle kontrolsüz diyabetten kaynaklanır, ancak alkol ve diüretikler, antihistaminikler, tansiyon ilaçları ve antipsikotikler gibi ilaçlardan da kaynaklanabilir.

Yanıklar – kan damarları hasar görebilir ve sıvının çevredeki dokulara sızmasına neden olabilir.

Risk faktörleri

Dehidrasyon herkesin başına gelebilse de, bazı insanlar daha büyük risk altındadır. En fazla risk altında olanlar şunları içerir:

Yaşlı yetişkinler genellikle susuz kalır.
Yaşlı yetişkinler genellikle susuz kalır.
  • Yüksek irtifalarda insanlar.
  • Sporcular, özellikle maratonlar, triatlonlar ve bisiklet turnuvaları gibi dayanıklılık etkinliklerinde olanlar. Bu makalede açıklandığı gibi, dehidrasyon spordaki performansı zayıflatabilir.
  • Diyabet, böbrek hastalığı, kistik fibroz, alkolizm ve adrenal bez bozuklukları gibi kronik hastalıkları olan kişiler.
  • Bebekler ve çocuklar – en yaygın olarak ishal ve kusma nedeniyle.

Yaşlı yetişkinlerde dehidrasyon da yaygındır; bazen bu, daha az su içmeleri nedeniyle oluşur, böylece tuvalete sık sık kalkmak zorunda kalmazlar. Ayrıca beyinde, susuzluğun her zaman oluşmadığı anlamına gelen değişiklikler de vardır.

Dehidrasyon Komplikasyonları

Dehidrasyon kontrol edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir; bunlar şunları içerebilir:

Düşük kan hacmi – daha az kan, kan basıncında bir düşüşe ve dokulara ulaşan oksijen miktarında bir azalmaya neden olur; bu hayatı tehdit edici olabilir.

Nöbetler – elektrolit dengesizliği nedeniyle.

Böbrek sorunları – böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları ve nihayetinde böbrek yetmezliği dahil.

Isı yaralanması – hafif kramplardan ısı bitkinliğine ve hatta sıcak çarpmasına kadar.

Dehidrasyon Teşhisi nasıl Konulur

Bir doktor dehidrasyonu teşhis etmek için hem fiziksel hem de zihinsel muayeneleri kullanacaktır. Oryantasyon bozukluğu, düşük tansiyon, hızlı kalp atışı, ateş, ter eksikliği ve esnek olmayan cilt gibi semptomlar gösteren bir hasta genellikle susuz olarak kabul edilir.

Kan testleri genellikle böbrek fonksiyonlarını test etmek ve sodyum, potasyum ve diğer elektrolit seviyelerini kontrol etmek için kullanılır. Elektrolitler vücuttaki hidrasyonu düzenleyen ve sinir ve kas fonksiyonu için çok önemli olan kimyasallardır. İdrar analizi, dehidrasyonun teşhisine yardımcı olmak için çok faydalı bilgiler sağlayacaktır. Susuz kalmış bir kişide, idrar daha koyu renkte ve daha konsantre olacaktır – ketonlar olarak adlandırılan belirli bir düzeyde bileşikler içerir.

Bebeklerde dehidrasyonu teşhis etmek için doktorlar genellikle kafatasında batık bir yumuşak nokta olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca ter kaybı ve belirli kas tonusu özelliklerini de arayabilirler.

Dehidrasyon Tedavileri Nelerdir

Dehidrasyon vücuttaki sıvı seviyesi yenilenerek tedavi edilmelidir. Bu, su, berrak et suları, donmuş su veya buz patlamaları veya spor içecekleri (Gatorade gibi) gibi berrak sıvılar tüketerek yapılabilir. Bununla birlikte, bazı dehidrasyon hastaları, rehidrate olmak için intravenöz sıvılara ihtiyaç duyacaktır. Susuz kalan kişiler kahve, çay ve gazlı içecekler gibi kafein içeren içeceklerden kaçınmalıdır.

Dehidrasyona neden olan altta yatan koşullar da uygun ilaçlarla tedavi edilmelidir. Bu, ishal önleyici ilaçlar, kusma önleyici (kusmayı durduran) ve ateş önleyici ilaçlar gibi reçetesiz veya çevrimiçi olarak satın alınabilen ilaçları içerebilir.

Dehidrasyonu Nasıl Önleriz

Önleme gerçekten dehidrasyon için en önemli tedavidir. Bol miktarda sıvı ve su içeriği yüksek yiyecekler (meyve ve sebzeler gibi) tüketmek çoğu insan için dehidrasyonu önlemek için yeterli olmalıdır.

İnsanlar aşırı sıcaklarda veya günün en sıcak saatlerinde aktivite yaparken dikkatli olmalı ve egzersiz yapan herkes sıvıları yenilemeyi bir öncelik haline getirmelidir.

Yaşlılar ve çok genç olanlar susuz kalma riski altında olduğundan, yeterli sıvı aldıklarından emin olmak için onlara özel dikkat gösterilmelidir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.