Ağustos 2020, kuzeybatı Pasifik Okyanusu’nda ve Japonya kıyılarında yeni rekor yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları (SST) belirledi. Ulusal Çevre Araştırmaları Enstitüsü (NIES) araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, bu ısınma kaydının insan kaynaklı iklim değişiklikleri olmadan gerçekleşemeyeceğini ortaya koydu.
Kuzeybatı Pasifik deniz yüzeyi her yıl Ağustos ayı civarında mevsimsel olarak ısınır. Bununla birlikte, Japonya Meteoroloji Ajansı ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre Ağustos 2020’de benzeri görülmemiş derecede yüksekti. Eylül ortasına kadar süren 30 ° C’yi aşan aşırı yüksek SST’ler, Typhoon Haisheng gibi tropikal siklonları yoğunlaştırarak Doğu Asya ülkelerinde ciddi hasarlara neden olabilir. Karbondioksit gibi insan kaynaklı sera gazı emisyonları, 20. yüzyılın ortalarından bu yana kuzeybatı Pasifik Okyanusu’nu kademeli olarak ısıtmış olsa da, geçmiş insan faaliyetlerinin bu tür bölgesel rekor düzeydeki SST’lerin ortaya çıkma olasılığını ne kadar artırabileceği belirsizliğini koruyor.
Ortak yazar ve İklim Riski Değerlendirmesi başkanı Hideo Shiogama, “Hint-Pasifik ve Atlantik Okyanuslarındaki tropikal sıcak su genişlemesini anlamak, gelecekte tropikal siklonların ve diğer hava olaylarının özelliklerindeki değişiklikleri öngörmek için çok önemlidir” dedi. Küresel Çevre Araştırma Merkezi, NIES. “Sera gazı emisyonlarını ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için uygun önlemleri almak için son zamanlarda bölgesel aşırı sıcaklıkları neyin tetiklediğinin nicel bir değerlendirmesi gereklidir.”
Geophysical Research Letters’da yayınlanan makale , insan faaliyetleri tarafından salınan sera gazlarının Ağustos 2020’de kuzeybatı Pasifik Okyanusu’ndaki benzeri görülmemiş derecede yüksek SST’ler üzerindeki nicel etkisini göstermektedir. 1901’den 2020’ye kadar çok sayıda gözlemsel veri kümesini ve çok sayıda deneysel çıktıyı analiz ederek son teknoloji sayısal iklim modelleri, NIES’deki bir iklim araştırma grubu, kuzeybatı Pasifik Okyanusu’nun (120 ° D-180 ° ve 20 ° K-35 ° K) meydana gelme olasılığındaki değişiklikleri istatistiksel olarak tahmin etti. Ağustos 2020’de geçmişten geleceğe sıcak SST. Bilim adamları, mevcut iklimdeki olasılığının, insan kaynaklı iklim değişiklikleri nedeniyle 1000 yılda birden 15 yılda bire yükseldiğini ortaya çıkardı.
İnsan kaynaklı iklim değişikliklerini tespit etmek
NIES’de bir araştırma görevlisi olan ilgili baş yazar Michiya Hayashi, “Sayısal iklim modeli toplulukları, Dünya sisteminin doğal değişkenliği ile insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişiklikleri arasında niceliksel olarak ayrım yapmak için güçlü araçlardır” dedi. Birleşik Model Karşılaştırma Projesi’nin (CMIP6) altıncı aşamasına katılan 31 iklim modelinden oluşan topluluk, bir dizi tarihi deneyden ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı ve aerosol emisyonları ile 1850’den itibaren doğal volkanik ve güneş varyasyonları tarafından zorlanan gelecekteki senaryo deneylerinden oluşmaktadır. 2100’e kadar. “
Shiogama, “Kuzeybatı Pasifik ısınması 1980’lerden beri açıkça ilerledi” dedi. “Azalan aerosol emisyonları artık sera gazı konsantrasyonunu artırarak zorlanan ısınma sinyalini iptal etmediğinden ısınma hızı son kırk yılda hızlandı.” Sonuçlar, CMIP6 topluluğunun, tarihsel simülasyonlardaki ’20 yılda bir’ olaylar aralığında kuzeybatı Pasifik Ağustos SST’sinde gözlemlenen uzun vadeli değişikliği iyi bir şekilde yeniden ürettiğini göstermektedir. Ortak yazar Seita Emori, “Sanayi öncesi aralığı aşan SST’ler 20. yüzyılda nadiren gözlemleniyor, ancak 2010’dan beri sık sık görülüyor, bu da Kuzeybatı Pasifik Okyanusu’ndaki insan etkilerinin gözlemlerde zaten tespit edilebildiğini gösteriyor” dedi.
Bu yeni çalışma, Ağustos 2020 düzeyini aşan yüksek kuzeybatı Pasifik SST’lerinin oluşum sıklığının, 20. yüzyılda (1901-2000) 600 yılda bir iken mevcut iklimde (2001-2000) 15 yılda bire yükseldiğini tahmin etmektedir. -2020) CMIP6 topluluğunu kullanarak. Öte yandan, yalnızca doğal volkanik ve güneş enerjisi faaliyetlerinin zorladığı alt toplulukta 2001-2020 için frekansın 1000 yılda bir veya daha az olduğu tahmin edilmektedir. Hayashi, “Kuzeybatı Pasifik SST’sinin Ağustos ayında rekor yüksek seviyesi 2001-2020’de yaklaşık 15 yılda bir gerçekleşmiş olabilirdi, ancak insan kaynaklı sera gazları olmadan veya 20. yüzyılda gerçekleşmemiş olması muhtemeldir” dedi.
Önemlisi, bilim adamları ayrıca gelecekteki senaryo deneylerinden, 2020 rekor yüksek SST’nin Ağustos ayında Kuzeybatı Pasifik bölgesinde, 2031-2050’ye kadar, küresel olarak ortalama hava sıcaklığının sanayi öncesi seviyelere göre 1,5’i aşacağı yeni bir normal iklim koşulu haline geldiğini ima ediyorlar. ° C. Bu durumda, 28 ° C’yi aşan tropikal ılık deniz yüzey suyu Japonya’ya, Kore Yarımadası’na, Hindistan’ın batı kıyısına, ABD anakarasının doğu kıyısına ve Hawai Adaları’nın batısına ulaşabilir. Hayashi, “Biz insanlar Paris Anlaşması’nın 1,5 ° C hedefine ulaşabilsek bile, böylesine sıcak okyanus koşullarında yaşamaya hazırlanmamız gerekebilir” dedi.
Emori, “İnsan kaynaklı okyanus ısınması, geçmişten günümüze tropikal siklonları, yoğun yağışları ve deniz yaşamını etkilemiş olabilir ve muazzam azaltma önlemleri uygulanmadıkça gelecekte de devam edecek” dedi. “Sera gazı emisyonlarını azaltmak ve değişen iklime uyum sağlamak için toplumumuzu dönüştürmek için hızlı adımlar atmanın zamanı geldi.”
Yorum yap