Cuma günü yayınlanan yeni veri analizine göre, geçen yıl küresel ortalama sıcaklıklar rekor seviyedeki en yüksek sıcaklıkla bağlandı ve bu da gezegenin küresel ısınma nedeniyle, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak on yılıydı.
Son altı yıl, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak altı yıl oldu ve 2020, kaydedilen en sıcak yıl olan 2016 ile aynı seviyede.Yeni analiz, Avrupa Birliği’nin küresel sıcaklıkları ve iklim değişikliği etkilerini izleyen birkaç veri kümesinden biri olan Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti’nden geliyor .Geçen yılki sıcaklıklar, 1981 ila 2010 ortalamasından 0,6 santigrat derecedaha sıcak ve sanayi öncesi ortalamanın 1,25 santigrat derece üzerindeydi.
Küresel ısınma, gezegeni 1,5 santigrat derecelik ısınma eşiğine daha da yaklaştırdı ; bilim adamları, yüz milyonlarca insanı potansiyel olarak etkileyebilecek daha şiddetli yangınlar, kuraklıklar, seller ve yiyecek kıtlığı riskini artıracağı konusunda uyardı .Bununla birlikte, 2020’de dünyanın zaten iklim değişikliğinden kaynaklanan felaketlerin kötüleştiğini gördüğü çok açıktı.Ocak ayında, sıcaklığın ve kuraklığın Avustralya’da benzeri görülmemiş orman yangınları başlatmasıyla başladı. Alevler nihayet söndüğünde, yangınlar Florida eyaletinden daha büyük bir alanı kömürleşmişti. Geçen yıl yapılan bir analiz, iklim değişikliğinin yangınları en az %30 daha olası hale getirdiğini buldu.
Ardından , 12’si ABD’de karaya inen 30 isimlendirilmiş fırtına rekoru kıran Atlantik kasırga sezonu geldi . Bu fırtınaların çoğu, bilim adamlarının kasırgaları daha yıkıcı hale getirdiğini söylediği iklim değişikliğinin parmak izlerini taşıdı .Son derece sıcak ve kurak koşullar, aynı zamanda , tahminen 10,3 milyon dönümlük bir alanı alevler içinde yutan Batı ABD’de kaydedilen en kötü orman yangını sezonunu da körükledi .Ve Kuzey Kutbu’nda, bölge gezegenin geri kalanından iki kat daha hızlı ısınmaya devam ettiğinden, Dünya’nın herhangi bir yerinde en aşırı sıcaklıklardan bazıları 2020’de gözlemlendi .
Kuzey Kutbu ‘nun büyük kısımları, ortalamanın üzerinde 3 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar gördü ve bazı yerler, yıl boyunca normalin 6 santigrat derecenin üzerinde ortalama sıcaklıklar gördü.Yaklaşık 20.000 yıl önce meydana gelen ve Kuzey Amerika’nın çoğunun buzla kaplı olduğu son buz çağında, 6 derecelik bir farkın ne kadar büyük olabileceğini göstermek için, gezegenin ortalama sıcaklığı bugün olduğundan yaklaşık 6 santigrat derece daha soğuktu .Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktörü Carlo Buontempo bir haber bülteninde, “2020, Kuzey Kutbu’ndaki olağanüstü sıcaklığı ve Kuzey Atlantik’teki rekor sayıda tropikal fırtınasıyla öne çıkıyor” dedi. “Son on yılın kayıtlardaki en sıcak dönem olması şaşırtıcı değil ve gelecekte olumsuz iklim etkilerini önlemek için iddialı emisyon azaltımlarının aciliyetinin bir başka hatırlatıcısı.”
La Niña Küresel Isınmaya Karşı Koyamıyor.
2020’de sıcağı daha da şaşırtıcı kılan, yılın Pasifik Okyanusu’ndaki normalden daha düşük sıcaklıklarla karakterize , doğal olarak oluşan bir iklim döngüsü olan La Niña’ya sahip olması . Daha soğuk okyanus suyunun geniş alanı ve bunun sonucunda küresel iklim üzerindeki etkiler, gezegen için doğal bir klima görevi görüyor.
Daha önce kaydedilen en sıcak yıl olan 2016’nın, yılın ilk yarısında güçlü bir El Niño’ya sahip olması şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, La Niña ‘nın soğutma etkileri mevcut olsa bile, 2020’nin aynı miktarda küresel ısınmayı içermesi oldukça şüphelendirici.Bu, insan kaynaklı küresel ısınmanın gezegenin iklimi üzerindeki etkisini ölçmek için başka bir kıstas sağlıyor.
Karantinaya Rağmen Sera Gazı Seviyeleri Yükseliyor.
2020, Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, Mayıs ayında karbondioksit konsantrasyonlarının milyonda maksimum 413 parçaya (ppm) ulaşmasıyla başka bir rekor daha kırdı.
Covid ile ilgili kesintilerin hüküm sürdüğü ve küresel üretim ve taşımacılığın durduğu bir yılın kayıtlardaki en yüksek CO2 seviyelerine sahip olması mantıksız görünebilir. Ancak gerçek şu ki, fosil yakıt üretimi net sıfıra ulaşana kadar veya karbondioksit atmosferden büyük, küresel olarak koordine edilen bir ölçekte uzaklaştırılana kadar, her yıl muhtemelen bir öncekinden daha yüksek karbondioksit seviyeleri görecek .2020’de atmosferik CO2 konsantrasyonundaki artış, son iki yılın her birinde görülenden biraz daha azdı. Küresel Karbon Projesine göre, bu kısmen, bazı tahminlere göre 2020’de insan CO2 emisyonlarının yaklaşık %7 oranında azaldığını göstermesi karantinanın bir sonucu olabilir . Bununla birlikte, salgının geçen yıl emisyonları azaltmada tam olarak ne kadar büyük bir rol oynadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
İlgili Makale: Su Olmadan Ne Kadar Yaşayabilirsin?
Yorum yap