Yeni bir araştırmaya göre, küresel enerji tüketimi 2050’ye kadar yüzde 60 oranında azaltılacak olursa, 10 milyar insan yine de makul yaşam koşullarından yararlanabilecek.
Leeds Üniversitesi’ndeki bilim insanları , dünya nüfusuna gıda, su, hareketlilik, barınma ve hijyen gibi temel insan ihtiyaçlarını sağlamak için ne kadar enerji gerektiğini tahmin ettiler. Ayrıca, yüksek kaliteli sağlık hizmetleri, eğitim ve telefon, bilgisayar ve internet dahil teknolojiye erişim gibi daha modern gereksinimleri de hesaba kattılar.
Çalışma, bugün dünya genelinde kullanılan enerjinin yüzde 40’ından daha azı için artan küresel nüfusa makul yaşam standartları sağlanabileceğini buldu. Bu, temiz enerjinin 2050 yılına kadar gezegenimizde yaşayan beklenen 10 milyar insan için kolayca yeterli olabileceği anlamına geliyor.
“Şu anda, küresel tüketimin yalnızca %17’si fosil olmayan yakıt kaynaklarından geliyor. Ancak bu, 2050’de herkes için makul bir yaşam standardı sağlamak için gerekli olduğunu tahmin ettiğimizin neredeyse %50’si, ”diyor çalışmanın baş yazarı Dr. Joel Millward-Hopkins.
“Genel olarak, çalışmamız, güç tüketimini sürdürülebilir bir düzeye düşürmeyi desteklemek için teknolojik çözümlerin halihazırda mevcut olduğu şeklindeki uzun süredir devam eden argümanlarla tutarlı.”
Enerji Tasarrufu Bizleri Karanlık Çağa Sokmaz
Öyle dünyanın en zengin insanlar tarafından aşırı tüketim ihtiyaçlarının azaltılması için bu çalışma düzleştirilebilmesini küresel ve ulusal eşitsizlikler için izin sonucuna vardı. “Daha fazlası daha iyidir” fikrine karşı savaşırken, kişi başına en yüksek tüketimin olduğu ülkelerde enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 95 oranında azaltılması gerekecektir.
Çalışmanın yazarları, bu vizyonu yaratmak için hayatımızın tüm yönlerinde radikal değişiklikler yapılması gerektiğini vurguluyor ancak bu, “karanlık çağlara dönüş” anlamına gelmiyor.
Ortak yazar Profesör Julia Steinberger, “Hükümet yetkilileri, çevre aktivistlerinin ‘yaşam tarzımızı tehdit ettiği’ suçlamalarını yükseltirken, bu yaşam tarzının neleri gerektirdiğini yeniden incelemeye değer” diye açıklıyor.
Tahminleri, iç ortam sıcaklıklarını konforlu tutmak için çok sıcak veya çok soğuk ülkelerde yaşayanlar tarafından daha fazla enerji kullanımına izin veriyor. Ayrıca uzak bölgelerdekiler için daha fazla seyahate izin veriyorlar. Herkesin hâlâ yeterince büyüklükte bir evi, temiz sıcak ve soğuk suya erişimi, çamaşır makinesi, buzdolabı-dondurucu, dizüstü bilgisayar ve akıllı telefonu olacaktı.
Ekip, tahminlerine göre, evrensel erişim için yeterli sayıda hastane ve okulu da dahil etti ve en zengin ülkelerdekiler için üç kat daha fazla toplu taşıma önerdi.
Profesör Steinberger, “İklimimizi ve ekosistemlerimizi korurken, herkes için iyi bir yaşam sağlamak açıkça bizim elimizde” diyor.
İlgili Makale: Arabalar Suyla Çalışır mı?
Yorum yap