Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Florür Zararları ile İlgili Bilim Yayınları

Florür Zararları ile İlgili Bilim Yayınları

2015 yılında HHS tarafından floridasyon hedefinin 0.7 ppm’ye düşürülmesi önerisinden bu yana yayınlanan su floridasyonu ile ilgili bilimsel çalışmaların ve raporların bir örneği aşağıda listelenmiştir.

Bu çalışmaların, 0.7 ppm’nin ne optimal ne de güvenli olduğunu ve aksini iddia edenlerin temelsiz olduğunu gösterdiğini düşünüyorum. Ayrıca, floridasyonun yasaklanması için daha fazla araştırma yapılması gerektiği yönündeki itirazlar, bireysel rıza olmadan insan deneylerine örtük bir onaydır ki bu, tıbbi saldırıdır. – Karen F. Spencer

2024

AMERİKAN KEMIKLERİ: 8 ila 19 yaş arasındaki 1.413 ergen için 2015-2016 NHANES verilerini kullanan yazarlar, olumsuz bir doğrusal olmayan doz yanıt etkisine östrojen aracılık ettiğini doğruladılar. Erkekler, florür maruziyeti ile ilişkili olarak daha düşük kemik mineral yoğunluğuna (BMD) sahipken, kızlar çok düşük florür maruziyetinde BMD’de bir artışa sahipti. Bununla birlikte, florür maruziyeti arttıkça, koruyucu östrojen etkisi boğulmuş, bu nedenle kızlar da daha düşük BMD yaşamıştır. KMY, kemik kütlesi ve gücünün, kırık riskinin, genel iskelet sağlığının (osteoporoz, osteoskleroz ve iskelet anormallikleri) ve yaşam kalitesinin bir göstergesidir.

https://www.mdpi.com/2072-6643/16/17/2948

  • Kong H, et al. ABD’li Çocuk ve Ergenlerde Florür ve Kemik Mineral Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Bir Pilot Çalışma. Besinler 2024

İSKELET FLOZİSİ: Florür kaynaklı kemik yaralanmaları, florürün kemik ve kıkırdak çekmesi, birikmesi ve iltihaplanmasının sonucudur. PI3K-Akt sinyal yolu kemik hücrelerinin ölümüne neden olur ve IL-17 ve TGF-beta sinyal yolları inflamasyona neden olur. Kırıklar, kırılganlık ve artrit bu meta-analizin sonucudur.

https://www.mdpi.com/2072-6643/16/15/2500

  • Miao Wang ve ark. Florür Kaynaklı Kemik Yaralanmaları ile İlgili Apoptoz ve Enflamasyon. Özel Sayı: Kemik Sağlığı İçin Besin Takviyesi. Besin. Temmuz 2024.

KALİFORNİYA ÇAĞLAYANI: Florürün Amerikalı çocuklarda bilişsel-davranışçı eksiklikler üzerindeki doz-yanıt etkisini araştırmak için araştırmacılar, kuzey Kaliforniyalı kadınlarda 2. trimester kordon kanını incelediler. Maternal serum, idrar ve amniyotik sıvıdaki florür konsantrasyonları ile topluluk su florür seviyeleri arasında anlamlı pozitif ilişkiler buldular ve bunların tümü 1.0 ppm’ye yakın veya altındaydı. Florürün proteinleri ve kan pıhtılaşmasını etkilediğini, ayrıca hücresel ölümün arttığını, hücre canlılığının azaldığını ve karaciğer ve böbreğin bilinen toksisite profillerini oluşturduğunu, Oksidatif stresin, kademeli aşağı regüle edilmiş etkilerin ve inflamasyonun bir endişe kaynağı olduğunu buldular. Çalışma, “hamilelik sırasında düşük düzeyde florür maruziyeti fetal gelişimi değiştirebilir” sonucuna varıyor. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11267808/ 

  • Tuomivaara ST, Fisher SJ, Hall SC, Goin DE, Mattis AN, Den Besten PK. Fetal kordon kanı proteomunda florür ile ilgili değişiklikler; bir pilot çalışma. Çevre Sağlığı. 2024 Temmuz 23; 23(1):66.

EPİGENETİK: 2001 ve 2003 yılları arasında doğan, florürlü Amerikan topluluklarında yaşayan ve Cincinnati Çocuk Alerjisi ve Hava Kirliliği Çalışmasına (CCAAPS) kayıtlı ergenlerin çalışması, florür maruziyetini belirlemek için bireysel idrar kullandı. Araştırmacılar, sağlık üzerinde farklı maruziyetler ve cinsiyete özgü etkiler buldular. Normal bir ABD popülasyonu arasındaki tipik florür maruziyeti, “epigenomu değiştirerek nörotoksik etkilerini ortaya çıkarabilir” ve “nörogelişim ve diğer biyolojik işlevlerde yer alan genlerin ekspresyonunu etkileyebilir”. Bu etki aynı zamanda çok kuşaklı bir etkiye sahiptir.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969724050666

  • Ruehlmann AK ve ark. Erken ergenlik döneminde florür maruziyeti ve ABD’li çocuklar arasında DNA metilasyonu ile ilgili epigenom çapında ilişkilendirme çalışması. Sci Toplam Çevre. 2024.

DİYABET, TBI VE BEYİN: Hem sıçan modellerini hem de insan hastaları kullanan yazarlar, florür kaynaklı oksidatif stresin diyabet hastalarının ve travmatik beyin hasarı (TBI) olanların beyinlerine özellikle zararlı olduğunu bulmuşlardır. Yazarlar ayrıca florüre uzun süre maruz kalmanın diyabet insidansını artırdığını ve “düşük ila orta düzeyde florür seviyelerine maruz kalmanın aşırı kilo ve obezite ile ilişkili olduğunu” belirtti.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969723081421

  • Xiang J ve ark. Florüre maruz kalma, endemik florozlu bölgelerde yaşayan diyabetik hastaların yanı sıra poli (ADP riboz) polimeraz-1 / P53 yolunun aşırı aktivasyonunu içerebilecek bir mekanizma yoluyla streptozotosin tarafından indüklenen tip 2 diyabetli sıçanların bilişsel eksikliğini şiddetlendirir. Sci Toplam Çevre. 2024 Şubat 20;912:169512.

KADIN DOĞURGANLIĞI: 52 yıllık çalışmaların meta-analizi, kan, mitokondri, DNA ve hormonlar üzerindeki etkiler de dahil olmak üzere kadın üreme sistemine zarar veren çoklu sodyum florür eylemlerini tanımlar. Yazarlar, uzun süreli florür maruziyetinin, dış bozulmalara karşı savunmasızlığı ve hassas hormonal düzenlemesi ve hücresel aktiviteleri nedeniyle üreme sistemi nedeniyle özellikle toksik göründüğünü bulmuşlardır.

https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-024-04203-7

  • Fisha, A. ve ark. (2024) Florür Toksisitesinin Memelilerin Dişi Üreme Sistemi Üzerindeki Etkileri: Bir Meta-Analiz, Biyolojik İz Element Araştırması.

OTOTOİMÜNİYET: Çoklu karıştırıcı faktörler, florür kaynaklı bağışıklık bozukluğunu dolaylı olarak etkiler. Ayrıca, florür insan vücudunda gereksizdir. Uzun süreli maruziyet, bağışıklık sistemi düzensizliklerine ve homeostatik dengesizliğin yanı sıra vücutta florür birikimi de dahil olmak üzere fonksiyonel hasara yol açar. Bu dengesizlik ve immünosupresyon, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer patojenlerden kaynaklanan zorluklara karşı savunmasızlığın artmasına neden olabilir. Yazarlar, florür kaynaklı bağışıklık sistemi bozukluğunun mekanizmasını belirlemek için florür maruziyetinin timus, T hücreleri, PKC-0 ve Tregs / Teff dengesi üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için insan verilerini ve hayvan çalışmalarını kullandılar. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969724032285 

  • PKC-θ, düzenleyici T hücrelerinin / efektör T hücrelerinin florür kaynaklı immün dengesizliğinin önemli bir itici gücüdür. Sci Toplam Çevre. 2024 Mayıs 15;934:173081.

MUSLUKTA DOĞUM ÖNCESİ ZEHİR: Los Angeles’ta anne-çocuk çiftleri üzerinde yapılan bir Amerikan araştırması (MADRES), hamilelik sırasında ‘optimal şekilde florlanmış’ suya maruz kalmanın yavrularda daha fazla nörodavranışsal problemle (duygusal patlamalar, anksiyete, depresyon, uyku sorunları, öğrenme güçlüğü, düşük IQ, otizm spektrum bozukluğu vb.) ilişkili olduğunu doğrulamaktadır. Yazarlar, “Bu bulgular, doğum öncesi dönemde florür maruziyetini sınırlamak için önerilerde bulunmaya ihtiyaç olabileceğini düşündürmektedir” diye yazıyor.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2818858

  • Malin AJ, Eckel SP, Hu H, et al.(2024) 36 Aylıkken Maternal İdrar Florür ve Çocuk Nörodavranışı. JAMA Netw Açık.

MEYVE SUYU: İran’da karpuz üzerinde yapılan bir araştırma, Orta Doğu’da popüler bir meyve suyu olan karpuzdaki florür konsantrasyonunun, su kaynağındaki florür konsantrasyonu ile ilişkili olduğunu belirledi. Makale, 21. yüzyıl referansları ile diğer ülkelerdeki araştırmacılar tarafından tanımlanan diğer hayvansal olmayan gıdalardaki florür içeriği tablosunu içerir. Yazarlar, 4 ila 9 yaş arasındaki çocukların, nörotoksik etkiler, diş ve iskelet florozu ve eklem deformasyonu dahil olmak üzere florür lekeli gıda ve meyve suyu tüketiminden kaynaklanan olumsuz florür etkileri açısından en yüksek risk altında olduğunu tavsiye ettiler.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15569543.2024.2329908

  • Mahbubeh Tangestani, vd. (2024) Karpuz tüketimi ve risk değerlendirmesi yoluyla florür alımı. Araştırma Makalesi. Toksin İncelemeleri.

İMMÜNOTOKSISITE: Florür, toprakta ve suda bulunan ve gastrointestinal sistemden kan dolaşımına neredeyse tamamen emilen ve biyolojik zarları geçebilen zehirli bir çevresel kirleticidir. Florür, karaciğer, testis, epididim, böbrek, kardiyovasküler sistem ve beyin dahil olmak üzere çeşitli doku ve organlara zarar verir. Çalışma, birincil savunma sistemine, bağışıklık sistemine florür hasarını inceler. Temel bir besin maddesi olan riboflavin biraz koruyucudur, ancak bu hayvan çalışması, florürün riboflavin taşınmasını ve metabolizmasını bozarak, ayrıca mitokondriyal disfonksiyona neden olarak ve dalak iltihabını teşvik ederek immünotoksisiteye neden olduğunu bulmuştur. Yazarlar, kronik florür maruziyetinin hastalığa yatkınlığı artırdığı sonucuna varmışlardır.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304389424016649

  • Qiao Y ve ark. Florür, kısmen dalakta IL-17A yoluyla riboflavin taşınmasını ve metabolizmasını düzenleyerek immünotoksisiteyi indükler. J Tehlike Malzemesi. 2024 Temmuz 2;476:135085.

GIDALARDAKİ FLORÜR: Karasal ve deniz hayvanları, çevrelerinden florürü biyolojik olarak biriktirerek, tüketiciler için potansiyel risk oluşturur ve bu da vücutlarında florür biriktirir. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157524004290

  • Juan R. Jáudenes-Marrero, et al. Avrupa’nın en dış bölgesinde bazı hayvansal gıdaların tüketiminden kaynaklanan florür maruziyeti. Gıda Bileşimi ve Analizi Dergisi, Cilt 133, Eylül 2024.

HİPERTANSİYON: Hem in vitro hem de in vivo modelleri kullanan hayvan çalışması, florür maruziyetinin sıçan aortunda kan basıncının artmasına ve patolojik değişikliklere yol açtığını doğruladı.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651324007577

  • Yang W, vb. RhoA / ROCK yolunu ve vasküler düz kas hücrelerinin fenotipik dönüşümünü düzenleyerek florür kaynaklı hipertansiyon: İn vitro ve in vivo kanıt. Ekotoksikoloji Çevre Güvenliği. 2024.

BEYİN MEKANİĞİ: Farklı yaşlarda doğrudan ve dolaylı florür kaynaklı beyin etkilerinin farklı türlerine genel bakış. Bilişsel bozukluklar arasında oksidatif stres (sinir sistemine zarar veren), sinaptik ve nörotransmisyon disfonksiyonu, mitokondriyal ve enerji metabolizmasının (enzimler) bozulması ve kalsiyum kanal düzensizliği bulunur. Yazarlar, anneler arasında anne idrarı, kan plazması ve göbek kordonu örneklerinde florür dozunun on kat değiştiğini belirtti. Ayrıca, farklı doku örneklerindeki bireysel dozun maruziyetten sonra farklı zamanlarda zirve yaptığını, yani kandaki zirvenin maruziyetten 15 dakika sonra ve kontrol grubundan 34 kat daha yüksek olduğunu, böbreklerde, karaciğerde ve midede florürün hala önemli ölçüde yükseldiğini buldular. Bilişsel bozukluk riskleri arasında öğrenme güçlüğü ve Alzheimer hastalığı bulunur. https://doi.org/10.1016/j.neuroscience.2024.08.011 

  • Y. Zhang, Y. Gao, X. Liu, Aşırı florürün neden olduğu bilişsel bozulmaya odaklanma: bir güncelleme incelemesi, Sinirbilim. 2024.

BOZULMUŞ NÖROJENEZ: Sodyum florüre maruz kalan sıçanların hipokampusta daha az beyin nöronu vardı ve öğrenme yetenekleri bozuldu. Doğal bir anti-inflamatuar ve antioksidan biyoaktif bileşik olan Carvacrol (CAR), sinir sistemini nörojenez hasarı, otoimmün ensefalomiyelit, hipokampal nöronal bozukluk ve öğrenme ve hafıza eksikliklerinden sorumlu NaF kaynaklı Notch1 sinyalinden korudu.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38880328

  • Du Y, et al. Notch1 sinyali yoluyla florürün neden olduğu bozulmuş nörojenez ve karvakrol müdahalesinin etkileri. Çevre kirliliği. 2024 Eylül 1;356:124371.

ERKEK ÜREME TOKSİSİTESİ: Hayvan çalışmaları, ergenlik döneminde florür maruziyetinin testis yapısını bozduğunu, germ hücre apoptozunu indüklediğini, testosteron seviyelerini düşürdüğünü ve farelerde sperm sayısını azalttığını göstermektedir. İnsan faaliyetlerinin ve endüstriyel emisyonların yeraltı sularının florür kirlenmesini önemli ölçüde artırdığını ve bunun da daha yüksek insan maruziyetine neden olduğunu not eder. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691524003399 

  • Wang R, et al. Ergenlik döneminde florür maruziyeti, farelerde ER stresi ile tetiklenen apoptoz yoluyla testis bozukluğuna neden olur. Gıda Kimyasal Toksikol. 2024 Temmuz;189:114773.

HÜCRE ÖLÜMÜ: Ferroptoz, nörolojik bozuklukların patofizyolojik sürecinde rol oynayan yeni tanınan bir programlanmış hücre ölümü türüdür. Bu hayvan çalışması, florür maruziyetinin bu mekanizmayı nasıl tetiklediğini ve bilişsel bozulmaya neden olduğunu göstermektedir.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969724022125

  • GPX4 bozunması, mtROS şaperon aracılı otofaji yoluyla florür kaynaklı nöronal ferroptoza ve bilişsel bozulmaya katkıda bulunur. Sci Toplam Çevre. 2024.

TESTISLER: Bu hayvan çalışması, erkek üreme sistemine florür kaynaklı zararın altında yatan mekanizmaları ortaya çıkarmaktadır. Florür, enflamatuar bir maddedir ve her yerde bulunan bir çevre kirleticisidir. Maruziyet öncelikle su yoluyla olur. Florür sperm kalitesini düşürür, testis morfolojisine zarar verir, sperm üretimini baskılar ve testiküler piroptoza neden olur. Piroptoz, enflamatuar bir etki tarafından tetiklenen programlanmış bir hücre ölümü sürecidir. Bifidobacterium müdahalesi, olumsuz üreme sonuçlarını bir miktar hafifletti.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S004896972402179X

  • Cheng A, et al. Florür, IL-17A aracılı kaspaz-1/11’e bağımlı yollar ve testiste Bifidobacterium müdahalesi yoluyla piroptozu indükler. Sci Toplam Çevre. 2024 Mar 28:172036. Baskıdan önce Epub.

BÖBREK KATİLİ: Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, florür maruziyetinin böbrek hücrelerine zarar verdiği ve nihayetinde öldürebildiği mekanizmaları açıklamaktadır: “Özetlemek gerekirse, aşırı flor, mitokondriyal fisyon ve füzyon dengesini bozan, mitokondriyal fisyon sürecine müdahale eden ve daha sonra böbrek dokusu yapısına ve apoptoza zarar veren güçlü bir nefrotoksisite etkisine sahiptir.”

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38057486

  • Zuo Q, Lin L, Zhang Y, Ommati MM, Wang H, Zhao J. Florür Kaynaklı Böbrek Disfonksiyonunda Mitokondriyal Fisyon ve Apoptozun Ayak İzleri. Biol İz Elem Arş. 2023. [baskıdan önce çevrimiçi]

FETAL PROTEİNLER: Florürlü su konsantrasyonları 0.9 ppm veya altında olan Kaliforniya topluluklarında yaşayan 2. trimester kadınlardan alınan kordon kanı örneklerinin kütle spektrometresi analizi, fetal hematopoietik sistem üzerinde beklenmedik etkiler buldu. Dokuz kan proteini, fetal karaciğer ve hipokampal nörojenezi etkileyen serum florür konsantrasyonu ile önemli ölçüde ilişkiliydi. Bu pilot çalışma, çoklu fetal sistemleri etkileyen florür kaynaklı aşağı regülasyonun bir çalışma ve endişe alanı olması gerektiğini göstermektedir.

https://www.researchsquare.com/article/rs-3995767/v1

  • Sami T. Tuomivaara ve ark. Fetal kordon kanı proteomunda florür ile ilişkili değişiklikler; bir pilot çalışma. Araştırma Meydanı. San Francisco Üniversitesi. 1 Mart 2024 [ön baskı]

CNS & BAĞIŞIKLIK: Mikroglia, merkezi sinir sisteminin (CNS) birincil bağışıklık hücreleridir. Patojenlere saldıran ve beyin ve omurilikteki kalıntıları temizleyen enflamatuar bir hücredir. Bu çalışma, sodyum florürün florür kaynaklı mikroglia hasarı ile sonuçlanan klasik bir yanıtı tetiklediğini doğrulamıştır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38367109/ 

  • Zhang, Q., Li, T., Shi, R. ve diğerleri. Florür, NLRP3 / Kaspaz-1 / GSDMD yolu yoluyla mikrogliadaki enflamatuar faktörlerin salgılanmasını teşvik eder. Environ Sci Kirlilik Res (2024).

ÇIKIŞ NOKTASI (PoD): Florür yanlısı hükümet raporları ve çok düşük kaliteli olduğu düşünülen en az bir çalışma gibi analiz için şüpheli materyallerin önyargısına ve dahil edilmesine rağmen, halk sağlığı yazarları, Kuzey Amerika’daki florür maruziyet seviyelerinin IQ’yu azaltabileceğini, tiroid ve böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olabileceğini ve diş florozuna neden olabileceğini destekleyen kanıtlar nedeniyle önlem alınması gerektiği sonucuna varmıştır. Sonuç olarak, bir referans doz ve halk sağlığı güvenliği yönergeleri oluşturmak amacıyla dental floroz kanıtı için bir LOAEL belirlemelerine dayalı olarak güvenlik yönergelerinin belirlenmesi için “başlangıç noktasının” 1,56 mg/L olması gerektiğini öne sürüyorlar – RSI yazarlarının hesapladığı IQ kaybı için 0,179 mg/L PoD’yi göz ardı ederek, bu da yüksek kaliteli veriler kullanarak daha kritik bir son nokta için daha kesin bir ölçümdür, daha düşük aralıkta daha fazla değişkenlik olsa da. Ne olursa olsun, minimum 10 güvenlik faktörünün uygulanması, içme suyundaki florür için 0.156 ppm’lik bir MCLG ile sonuçlanacak ve bu da topluluk florlama programlarını sona erdirecektir. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408444.2023.2295338 

  • Mohamed Kadry Taher ve ark. (2024) İçme suyundaki florürün sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin epidemiyolojik ve toksikolojik kanıtların sistematik olarak gözden geçirilmesi, Toksikolojide Kritik İncelemeler.

MATERNAL TİROİD: Bu MIREC çalışması, hamilelikte florür maruziyeti ile maternal tiroid hormon seviyeleri arasındaki ilişkideki cinsiyet farklılıklarını araştıran ilk çalışmadır. 1876 Kanadalı kadınların çoğu üniversite eğitimli, beyaz ve evliydi. Tiroid hastalığı olan veya iyot eksikliği olan kadınlar çalışma dışı bırakıldı. Dişi yavru taşıyan kadınlar, hamilelik boyunca maternal tiroid hormonuna bağımlı olan yavrulara koruyucu bir etki sağlayabilecek önemli ölçüde daha yüksek TSH seviyelerine sahipti. Bu etki, kadınlarda görülmeyen florür maruziyetinden erkeklerde önemli bir gelişimsel nörotoksik etki bulan diğer çalışmaların sonuçlarını açıklayabilir. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016041202400028X 

  • Hall M, Horning R, Chevrier J, Ayotte P, Lanphear B, Till C. Gebelikte florür maruziyeti ve tiroid hormon seviyeleri: MIREC kohortu. Çevre Uluslararası. 2024.

TİROİD HORMONLARI: Florür-tiroid çalışmalarının bu sistematik incelemesinin yazarları, florürün hayvan çalışmalarında florürün etkisi göz önüne alındığında biyolojik olarak makul olan florür maruziyetinin zararlı etkilerine dair genel bir gösterge olmasına ve T3 ve T4 üzerinde farklı doz-yanıt etkilerinin kanıtları olmasına rağmen, U şeklinde bir eğri ile sonuçlanan, hala bilinmeyen çok şey olduğunu bulmuşlardır. Bilinen şey, 1) 2.5 mg / L florürün üzerinde içme suyu tüketimi ile ilişkili TSH konsantrasyonlarında doza bağlı bir artışın tutarlı bir bulgusu olduğu ve 2) bazı popülasyonların ve bireylerin florür maruziyetinden kaynaklanan tiroid fonksiyonu üzerinde olumsuz bir etkiye karşı yüksek bir duyarlılığa sahip olma olasılığının yüksek olduğudur. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38029816/ 

  • Iamandii ve ark. Florür maruziyeti tiroid fonksiyonunu etkiler mi? Sistematik bir inceleme ve doz-yanıt meta-analizi. Çevre Res. 2023 Kasım 28;242:117759. doi: 10.1016/j.envres.2023.117759. Baskıdan önce Epub. PMID: 38029816.

MALİYET-FAYDA: Birleşik Krallık’ta 12 yaşındaki 6,4 milyon çocuk üzerinde yapılan on yıllık retrospektif kohort LOTuS çalışması, 2022 CATFISH raporunun bulgularıyla tutarlı olan “bireyler için anlamlı olmayabilecek çok küçük olumlu sağlık etkileri” buldu. Mevcut su florlama planlarının klinik etkisinin ve maliyet etkinliğinin bu pragmatik değerlendirmesi, ne belediye altyapı maliyetlerini ne de dental florozun ve nüfus üzerindeki diğer olumsuz etkilerin etkisini dikkate almamıştır. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cdoe.12930 

  • Moore D, et al. Yetişkinler ve ergenler için su florlama ne kadar etkili ve uygun maliyetlidir? LOTUS 10 yıllık retrospektif kohort çalışması. Topluluk Dent Oral Epidemiol. 2024 Ocak 8.

BEBEK MAMASI: İspanyol araştırmacılar 26 bebek formülünü test etti. Formül, florür konsantrasyonu <0.1 ppm olan su ile yeniden oluşturulduğunda kaydedilen riskler için herhangi bir kötü etki veya endişe yoktu. Bununla birlikte, yetkililer tarafından hala “güvenli” olarak kabul edilen daha yüksek konsantrasyonlarla, bebeklerin% 100’ü izin verilen maksimum dozları büyük ölçüde aşan dozlar aldı ve bu da onları yan etkiler için risk altına soktu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38239163/ 

  • Gallego-Reyes SM,, et al. İspanya’da pazarlanan farklı bebek formülleri ve su markalarıyla ilişkili potansiyel diş florozu riski. J Clin Pediatr Dent. 2024.

TOPİKAL v. SİSTEMİK: Riskle ilgilenen diş, hukuk ve halk sağlığı araştırmacıları: fayda, “Topikal florürlerin önemli ölçüde daha büyük bir önleyici etkisi, sistemik etkilere kıyasla yakın geçmişte yaygın olarak belirlenmiştir” diye yazdı. Dental florozisin yanı sıra sistemik maruziyetten kaynaklanan olumsuz kemik ve bilişsel-davranışsal etkilere dikkat çektiler ve yüksek riskli “toplu ilaç” florlama programları yerine eğitim ve hedefe yönelik topikal tedaviler önerdiler. Florlamanın, çeşitli “anayasal haklarla” çatışan zorunlu aşılara benzer bir devlet paternalizmi olduğu için dikenli bir yasal mesele olduğu sonucuna varıyorlar.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38236001

  • Veneri F, Vinceti SR, Filippini T. Florür ve çürük önleme: halk sağlığı politikalarının kapsam belirleme incelemesi. Annali di Igiene. 2024 17 Ocak.

GENLER VE NESİLLER: “Florürün fetal nörogelişimde oynadığı rolü tanımlamak” ve “anne neslinden olgunluğa kadar florür alımı üzerine farelerin beynindeki gen ekspresyonu eğilimini ve metabolizmanın bozulmasını açıklamak” için tasarlanan fare çalışması, “sinir sistemindeki florür kaynaklı değişikliklerin moleküler mekanizmasının spektrumunu” ortaya çıkarır. Yazarlar, hamilelik ve emzirme döneminde florür maruziyetinin nörotoksik etkiye sahip genlerin anormal ekspresyonu ile sonuçlandığı sonucuna varmışlardır.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651323012563

  • Xinliang Shou ve diğerleri. Fare beyninde florür maruziyetinin neden olduğu gelişimsel nörotoksisitenin bütünleştirici transkriptom ve metabolom analizi. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği. Cilt 269, Ocak 2024.

MOLEKÜLER MEKANİZMALAR: “Bu derleme, miRNA’ların florozis patogenezindeki önemli rolünü araştırıyor, özellikle hücre hasarı, işlev bozukluğu ve ölümü içeren hem sert (iskelet ve diş) hem de yumuşak (beyin, karaciğer, böbrek, kalp ve üreme organları) dokular üzerindeki etkisini inceliyor. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39269498/ 

  • Manoharan, S., Ashfaq, S.S. & Perumal, E. Florozis patogenezinde mikroRNA’lar: diş, iskelet ve yumuşak dokular üzerindeki etkisi. Kemer Toksikol (2024)

2023

İLTİHAP: 1 ppm’den daha az florür konsantrasyonu içeren su kaynaklarına sahip topluluklarda yaşayan çocuklar, inflamatuar, immünolojik ve diğer iskelet dışı bedensel zararlara karşı hala savunmasızdır. Dental florozis (DF) bu düşük maruziyetlerde bile mevcuttur ve cinsiyet aracılı gibi görünmektedir. DF, gençken florür zehirlenmesinin gözle görülür bir işaretidir. https:// http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269749122022102

  • Tang H, Wang M, Li G, Wang M, Luo C, Zhou G, Zhao Q, Dong L, Liu H, Cui Y, Liu L, Zhang S, Wang A. Düşük ila orta derecede florür maruziyeti olan okul çağındaki çocuklarda dental floroz prevalansı ve inflamasyon seviyeleri arasındaki ilişki. Çevre kirliliği. 2023 Ocak

HİPOTİROIDİZM VE GEBELIK: Yazarlar, optimal olarak florürlü su alan prospektif bir gebelik kohortunda maternal florür maruziyetini ve tiroid fonksiyonunu incelemek için çoklu ölçümler ve altın standart yaklaşımlar kullanarak, içme suyu florür konsantrasyonundaki 0.5 mg / L’lik bir artışın, hamile kadınlarda 1.65 artmış primer hipotiroidizm olasılığı ile ilişkili olduğunu ve primer hipotiroidizmi olan kadınlardan doğan çocukların daha düşük FSIQ puanlarına sahip olduğunu bulmuşlardır. özellikle erkekler. Yazarlar, bu Kanadalı kohortta (MIREC) diğer çevresel toksik maddeler tarafından karıştırıldığına dair hiçbir kanıt bulamadılar. Maternal idrar florür konsantrasyonu, diyetten florür maruziyetindeki dalgalanmalara bağlı olabilecek hipotiroidizm ile ilişkili değildi. Sonuç olarak, su konsantrasyonu daha kararlı bir faktör olduğunu kanıtladı ve aslında su florlaması birincil maruz kalma kaynağıdır ve sonuç olarak vücut yükünü temsil eder. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969722082523

  • Hall M, Lanphear B, Chevrier J, Hornung R, Green R, Goodman C, Ayotte P, Martinez-Mier EA, Zoeller RT, Till C. Kanadalı bir hamilelik kohortunda florür maruziyeti ve hipotiroidizm. Toplam Çevre Bilimi. 2023.

EŞİK: Araştırmacılar, florür için revize edilmiş en düşük advers etki eşiğini belirlemek için florlamanın yasaklandığı bir Danimarka çalışmasından elde edilen verileri, florürlü su ve tuzların yaygın olduğu Kuzey Amerika çalışmaları ile birleştirdi. Kohorttaki 827 Danimarkalı çocuk için bireysel florür dozu, medyan 0.52 mg / L ile .08 ile 3.04 mg / L arasındaydı. Yazarlar, bireysel savunmasızlığın ve genetik yatkınlığın muhtemelen duyarlılıkta rol oynadığı ve florürün tüm bilişsel alanları eşit şekilde etkilemeyebileceği sonucuna varmışlardır. Bulguları: “1500’den fazla anne-çocuk çifti üzerinde yapılan birleşik gözlemler göz önüne alındığında, genel BMC (kıyaslama konsantrasyonu) sonuçları muhtemelen birçok ülkede yaygın olan seviyelerde meydana gelen doğum öncesi florür maruziyetinin olumsuz bilişsel etkileri için bir eşiği yansıtmaktadır” ve “Daha yüksek maruziyetlerde önceki iki prospektif çalışmadan elde edilen verilerle birleştirildiğinde, maternal gebelik idrarında yaklaşık 0.3 mg / l’lik revize edilmiş bir BMCL (kıyaslama konsantrasyon seviyesi) florür konsantrasyonu, yüksek olduğunu göstermektedir. Hamilelik sırasında içme suyu, siyah çay veya diğer kaynaklardan florür alımı, halk sağlığına dikkat gerektirebilir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37798092/

  • Grandjean P, Meddis A, Nielsen F, Beck IH, Bilenberg N, Goodman CV, Hu H, Till C, Budtz-Jørgensen E. Üç prospektif çalışmada okul çağında bilişsel performans ile doğum öncesi florür maruziyeti ilişkilerinin doz bağımlılığı. Eur J Halk Sağlığı. 2023 Ekim

DİYABET: Düşük D vitamini seviyeleri osteoporoz, kemik kırıkları, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, kronik böbrek hastalığı (KBH) ve diyabet ile bağlantılıdır. Bu çalışma, florür kaynaklı insülin direnci ve D vitamini eksikliğinin diyabete yol açtığını buldu ve ABD yetkilileri tarafından “güvenli” olarak kabul edilen F konsantrasyonlarına sahip musluk suyu içme yoluyla florür maruziyetinin diyabet gelişimi için bir risk faktörü olduğunu doğruladı. Çalışma, D vitamini eksikliği ve açlık kan şekeri seviyelerinin (BGL’ler) su florür seviyeleri ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu göstermektedir. Yazarlar güvenli su (şişelenmiş veya arıtılmış) ve D vitamini takviyesi kullanılmasını önermektedir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36705502/

  • Kumar P, Gupta R, Gupta A. Diyabetli hastalarda D vitamini eksikliği ve su florür düzeyleri ile ilişkisi. J Su Sağlığı. 2023 Ocak; 21(1):125-137.

EGZAMA: Florüre erken yaşam maruziyeti, artan alerjiler ve toksik metallerin bağışıklık üzerindeki olumsuz etkisine ilişkin diğer gözlemlerle tutarlı olarak atopik egzama ile ilişkilidir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37422976/  

  • Kampouri M, et al. 1 yaşında gıda alerjisi veya atopik egzama tanısı ile toksik metallere ve florüre gebelik ve erken yaşam maruziyeti arasındaki ilişkiler. Çevre Uluslararası 2023 Haziran 29;178:108071.


MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ: Bu çalışma, florürün kan-beyin bariyerini geçmenin yanı sıra hormonlar ve organlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan çevresel bir kirletici olduğunu kabul etmektedir. Yazarlar, florürün pediatrik beyin tümörlerinin artan insidansı ile ilişkisini göz önünde bulunduran herhangi bir çalışma bulamamış olsalar da, florürün merkezi sinir sistemi (CNS) üzerindeki etkilerinin dolaylı kanıtı, florürün gliomlar ve diğer beyin tümörleri üzerindeki etkisine odaklanan araştırmaları teşvik edecek şekildedir. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1422-0067/24/2/1558/htm

  • Żwierełło, W.; Maruszewska, A.; Skórka-Majewicz, M.; Gutowska, I. Merkezi Sinir Sisteminde Florür ve Beyin Tümörlerinin Gelişimi ve İnvazivliği Üzerindeki Potansiyel Etkisi—Bir Araştırma Hipotezi. Int. J. Mol. Sci. 2023, 24, 1558.

KÖTÜ KEMİKLER: Hayvan çalışması, insan florür maruziyetinin düşük doz eşdeğerliklerinin GPX aktivitesini inhibe ettiğini ve oksidatif stresi aktive etmek için MDA seviyesini artırdığını, ayrıca süngerimsi kemiği bozduğunu ve redoks dengesizliğine neden olduğunu buldu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36640257/  

  • Li H, Chen X, Zhang Z, Zhang J, Xu H. Florozis Sıçanlarında Kancellöz Kemiğin Mikroyapısal Analizi. Biol İz Elem Res. 2023 14 Ocak.

SİSTEMATİK İNCELEME VE META-ANALİZ: Florür maruziyetinin yapısal bir kusur olan diş ve iskelet florozu ile sonuçlanabileceğine dair bir tartışma olmamasına rağmen, mevcut maruziyet seviyelerinde beyinler ve bedenler üzerindeki etkisi bir tartışma kaynağıdır. Ulusal Toksikoloji Programı (NTP), ABD yetkilileri tarafından optimal veya güvenli kabul edilen konsantrasyonlarda gelişimsel nörotoksisite kanıtlarını gözden geçirdi. NTP, çoğu çalışmanın, düşük maruziyet seviyelerinden başlayarak, florür maruziyetinin çocukların IQ’su üzerinde olumsuz bir etki yarattığını öne sürdüğünü buldu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36639015/

  • Veneri F, Vinceti M, Generali L, Giannone ME, Mazzoleni E, Birnbaum LS, Consolo U, Filippini T. Florür maruziyeti ve bilişsel nörogelişim: Sistematik inceleme ve doz-yanıt meta-analizi. Çevre Res. 2023 Mart 15;221:115239.

ARSENIK, FLORÜR ve BÖBREKLER: Tek başına ve kombinasyon halinde, arsenik ve florür mikrobiyomu nefrotoksik etkiye neden olacak şekilde değiştirir” “Metabiyom verileri, tek ve birleşik As ve F maruziyetinin serum metabolitlerini önemli ölçüde değiştirdiğini gösterdi…” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36692655/

  • Tian X, Yan X, Chen X, Liu P, Sun Z, Niu R. Arsenik ve Florür Maruziyetinin Neden Olduğu Nefrotoksisite ile İlişkili Serum Metabolitlerinin ve Bağırsak Bakteri Türlerinin Belirlenmesi. Biol İz Elem Res. 2023 24 Ocak.

ORAL MİKROBİYOM: Çürükleri, ağız sağlığı sorunları veya diğer karışıklıkları olmayan iki yüz öğrenci, diş florozu prevalansı %47 olan bir üniversite popülasyonundan seçildi. Yarısı kontrol edildi. Tükürük mikrobiyotası dikkatli bir şekilde analiz edildi: “β çeşitliliğinin analizleri, kontrol bireyleri ile dental florozis hastaları arasında önemli farklılıklar ortaya çıkarırken, hafif ve orta ila şiddetli dental florozu olan hastalar arasında tükürük mikrobiyal çeşitliliğinde önemli bir fark yoktu.” Gen ekspresyonu, periodontitis ve sistemik akciğer veya bağırsak hastalıkları, florozisin ciddiyetinden bağımsız olarak, değişmiş mikrobiyomun potansiyel etkileridir. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9946311/

  • Liu S, vd. (2023) Dental florozis popülasyonunda tükürük mikrobiyom değişiklikleri. J Oral Mikrobiyol. 2023 Şubat 20; 15(1):2180927.

TOPIKAL: İki topikal florür tedavisi ve bir plasebodan oluşan randomize bir klinik çalışma, “altı ayda bir% 5 NaF,% 38 SDF veya plasebo uygulaması arasında yaklaşık çürük gelişiminin önlenmesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu.” Bu bulgu, florür mitolojisinden yararlanan diş hekimleri tarafından desteklenen anlatıyı daha da sorgulamaktadır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37268914/  

  • Sirivichayakul P, Jirarattanasopha V, Phonghanyudh A, Tunlayadechanont P, Khumsub P, Duangthip D. Topikal florürlü ajanların süt dişlerinde yaklaşık çürük gelişimini önlemedeki etkinliği: randomize bir klinik çalışma. BMC Ağız Sağlığı. 2023 Haziran 2; 23(1):349.


YÜRÜTÜCÜ FONKSİYON: 2009 ve 2012 yılları arasında Alberta Gebelik Sonuçları ve Beslenme (APrON) çalışmasında 616 anne-çocuk çiftinde ‘optimal’ florürlü suya doğum öncesi maruz kalma, doğum öncesi florür maruziyetinin, inhibitör kontrol eksikliği de dahil olmak üzere yürütme işleviyle ilişkili davranışsal ve bilişsel eksiklikleri artırdığını buldu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37236475/ 

  •  Dewey D, et al. APrON Çalışma Ekibi. Hamilelik sırasında bir topluluk su kaynağından florür maruziyeti, okul öncesi çocuklarda yürütme işleviyle ilişkilidir: Prospektif bir ekolojik kohort çalışması. Sci Toplam Çevre. 2023 Mayıs 25;891:164322.

META-ANALİZ: Bu meta-analiz “florüre erken maruz kalmanın, DEHB tanısı ile ilgili davranışsal, bilişsel ve psikosomatik semptomları etkileyen nörogelişim üzerinde nörotoksik etkileri olabileceğini düşündürmektedir.” Yazarlar ayrıca, florürün doğum öncesi ve erken yaşamda kan-beyin bariyerini kolayca geçtiği ve hafıza ve öğrenme yeteneklerinden sorumlu beyin bölgelerinde yoğunlaştığı ve ayrıca oksidatif stres yoluyla nöronal ve glial hücrelerin metabolizmasını ve fizyolojisini etkilediği ve tiroid fonksiyonunu baskılayabildiği gibi bir etkinin biyolojik akla yatkınlığından bahsetmektedir. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10143272/ 

  • Fiore G, Veneri F, Di Lorenzo R, Generali L, Vinceti M, Filippini T. Florür maruziyeti ve DEHB: epidemiyolojik çalışmaların sistematik bir incelemesi. Medicina (Kaunas). 2023 Nisan 19; 59(4):797.

ABD’DEKİ DİŞ FLOROZİ: Hükümet verilerini kullanarak, florür yanlısı araştırmacılar, diş florozunun Amerikalı çocukların çoğunu etkilediğini ve arttığını doğrulamaktadır. Yazarlar, musluk suyunu kimin tükettiğine erişemediklerini itiraf ediyorlar. Ayrıca, florür tablet takviyesinin kendi kendine bildirildiğini ve süreyi içermediğini belirttiler. Araştırmacılar ayrıca diş florozunu azaltmaya yönelik adımların gerekli olduğunu kabul ediyorlar. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10290240/ 

  • Hung M, Hon ES, Mohajeri A, Moparthi H, et al. Florür seviyeleri ile dental floroz arasındaki ilişkiyi araştıran ulusal bir çalışma. JAMA Netw Açık. 2023.

UZUN SÜRELI MARUZ KALMA VE BEYİN HASARI: Yazarlar ergen ve yetişkin erkek fareler üzerinde çalıştılar ve düşük F maruziyetinin bile beynin hipokampal bölgesinde davranışı etkileyebilecek protein değişikliklerine yol açtığını, ancak bu değişikliklerin bilişsel değişikliklerle ilişkili olan yüksek maruziyette o bölgedeki değişikliklerden önemli ölçüde farklı olduğunu buldular. Ayrıca, daha yüksek maruziyetlerin nöron yoğunluğunda değişikliklere neden olduğunu belirtti. Yazarlar, uzun süreli yetişkin maruziyetinin Alzheimer hastalığı gibi dejeneratif nörolojik durumlarla ilişkili olabileceğini ve düşük seviyelerde F-maruziyetinin farklı yaşlarında ve sürelerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu öne sürmektedir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37422569/

  • Bittencourt LO, Dionizio A, Ferreira MKM, Aragão WAB, de Carvalho Cartágenes S, Puty B, do Socorro Ferraz Maia C, Zohoori FV, Buzalaf MAR, Lima RR. Ergenlikten yetişkinliğe kadar yüksek florür seviyelerine uzun süre maruz kalmak, hipokampusta moleküler, morfolojik ve fonksiyonel bozukluklara neden olur. Bilim Temsilcisi 2023 8 Temmuz; 13(1):11083.

DENTAL FLOZIS SİSTEMATİK İNCELEMESİ: Küçük çocuklar florüre en fazla maruz kalırlar ve tükettikleri florürün %80’ini korurlar. Bu popülasyon ayrıca eski popülasyonlara kıyasla daha yüksek florür plazma konsantrasyonuna sahiptir. Yazarlar, florürün çeşitli diş, iskelet ve biyolojik olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve “çocukların herhangi bir olumsuz etki yaşama olasılığını azaltmak için florür ile muamele edilmemiş suya erişimlerinin sağlanmasının çok önemli olduğunu” belirtiyorlar. https://www.mdpi.com/2071-1050/15/16/12227  

  • Ömer MF. Dental Florozise Neden Olan Su Florür Seviyeleri Üzerine Sistematik Bir İnceleme. Sürdürülebilirlik. 2023, 15,12227.

TAYVAN, ÇAY VE ALERJİLER: Tayvan’da 562 okul çocuğu üzerinde yapılan çalışmada, idrar florür aralığı 0.03 ila 2.08 mg/L, geometrik ortalama 0.32 mg/L ve içme suyu florür seviyeleri 0.02 ila 0.14 mg/L arasında değişmektedir. Florüre birincil maruz kalma çay tüketiminden kaynaklanmaktadır. Çalışma çocukları arasında orta ila şiddetli dental floroz yoktu ve hafif florozlu çocuklar önemli ölçüde daha düşük IQ göstermedi, ancak bu çocukların dental florozu olmayan kohortlarından önemli ölçüde daha fazla alerjisi vardı. https://www.mdpi.com/2227-9067/10/6/987

  • Lin YY, Hsu WY, Yen CE, Hu SW. Okul Çocukları Arasında Dental Floroz ve Üriner Florür Zeka ile İlişkisi. Çocuklar (Basel). 2023 Mayıs 31; 10(6):987.

ÇAY: Yeşil ve siyah çaylardaki değişken ve genellikle yüksek florür ve alüminyum konsantrasyonları, tüketiciler için gizli bir sağlık riski oluşturur. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37687225/  

  • Pavlovič A, Tavčar G, Ponikvar-Svet M. Çayda Florür ve Alüminyum (Camellia sinensis L.) -Çay kalite göstergeleri ve tüketiciler için risk faktörleri. Molekül. 2023 Eylül 1; 28(17):6396.

DİZDE OSTEOARTRIT: Florüre düşük maruziyet bile dizlerde OA insidansını (KOA) neredeyse üç katına çıkarır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37715839/ 

  • Meng X, Wang J, Liu Y, Li M, Guan Z, Sowanoua A, Yang D, Pei J, Gao Y. İçme suyundaki nispeten düşük florür diz osteoartriti (KOA) riskini artırır: Çin’de popülasyona dayalı kesitsel bir çalışma. Çevre Geochem Sağlık. 2023 Eylül 16.

SIÇAN POZİYONU: Hayvan çalışması, doz alınan sıçanlarda kontrol grubuna kıyasla daha yüksek idrar florürü, kemik florürü ve oksidatif stres ve inflamatuar faktör seviyeleri ile ilişkili kan florürünün yanı sıra öğrenme ve hafıza yeteneklerinin azaldığını buldu. Florüre maruz kalan sıçan beyin dokusu ayrıca anormal AchE ve ChAT aktivitesine, seyrek düzenlenmiş hipokampal nöronlara, bulanık hücre sınırlarına, önemli ölçüde daha az astrosit ve şişmiş hücrelere sahipti. Ayrıca, nükleoller, katlanmış nöron zarları, deforme olmuş mitokondri, krista, vakuol oluşumu ve piknotik ve hiperkromatik kromatin içeren florüre maruz kalan sıçan beyin dokusunda yoktu. “Florozisin neden olduğu doku hasarı için etkili bir tedavi yöntemi yoktur” sonucuna varıyor. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37711250/ 

  • Wang F, Li Y, Tang D, Yang B, Tian T, Tian M, Meng N, Xie W, Zhang C, He Z, Zhu X, Ming D, Liu Y. Beyin hasarı ve florozun öğrenme ve hafıza etkileri mekanizmasında SIRT1 aracılı BDNF-TrkB sinyal yolunun araştırılması. Ön Halk Sağlığı. 2023 Ağustos 30;11:1247294.

AMERİKALI KADINLAR: NIH sponsorluğunda Çevresel ve Sosyal Stresörlerden Kaynaklanan Anne ve Gelişimsel Riskler (MADRES) kohort çalışması, Los Angeles kadınlarının hamilelik sırasında florüre maruz kalmasının, maruz kalmanın “daha kötü nörogelişimsel sonuçlar” ile sonuçlandığını bulan son çalışmalarda Kanadalı ve Meksikalı kadınlara eşdeğer olduğunu buldu. Kandaki daha fazla kurşun ve diğer metaller, diğer çalışmalarla tutarlı olan daha yüksek florür maruziyeti ile de ilişkilidir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37880740/

  • Malin AJ, Hu H, Martínez-Mier EA, et al. Los Angeles, California’daki hamile kadınlar arasında idrar florür seviyeleri ve metal ortak maruziyetleri. Çevre Sağlığı. 2023 Ekim 26; 22(1):74.

FLOROZİS VE ZEKA: Okul çağındaki 711 Çinli çocukta dental floroz ve IQ ile ilişkili katılımcı değişkenleri dikkate alan ayrıntılı çalışma. Yazarlar, diğer çalışmaların bulgularıyla tutarlı olarak, önemli ölçüde daha “donuk, normal ve altı” çocuklar ve dental floroz ve aşırı idrar florürü ile ilişkili “üstün zekada azalma” buldular. Yazarlar, diş ve iskelet florozisinin, uzun süre florür maruziyetinden kaynaklanan kademeli dejeneratif hastalıklar olduğunu belirtmişlerdir. https://link.springer.com/article/10.1007/s12403-023-00597-2  

  • XIa, Y. ve ark. Okul Çağındaki Çocuklarda Yüksek Su Florürüne Maruz Kalmanın IQ Düzeyleri Üzerindeki Etkileri: Jiangsu, Çin’de Kesitsel Bir Çalışma. Expo Sağlık (2023).

PEDİATRİK KIRIKLAR: Araştırmacılar, CDC verilerini kullanarak, Amerika’nın florürlü bölgelerinde 4 ila 10 yaş arasındaki çocuklar arasında daha yüksek önkol ve femur kırık oranları belirlediler. Ayrıca, “Florür seviyelerinin tüm kırık tipleri için kırık oranları ile pozitif korelasyonları vardı” diye yazdılar ve daha fazla araştırmayı teşvik ettiler. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37796978/ 

  • Lindsay SE, Smith S, Yang S, Yoo J. Topluluk Suyu Florlama ve Pediatrik Kırık Oranı. J Acad Orthop Surg Glob Res Rev. 2023 5 Ekim; 7(10).

TİROİD: Sonuçlar, öncelikle Asya çalışmalarının bu sistematik incelemesinde ve doz-yanıt meta-analizinde karışık olsa da, yazarlar şunları yazdı: “Florür, tiroidin düzgün çalışmasına zarar verebilir, Na/K-ATPaz ve iyodotironin deiyodinaz ile etkileşime girebilir, hormon reseptörlerinin hassas G-proteinlerini bozabilir, TSH’yi taklit edebilir ve deiyodinasyonu katalize eden enzimler üzerindeki etkiler yoluyla T4’ün T3’e dönüşümünü bozabilir. iyodotironin deiyodinazlar Florür ayrıca mitokondriyal şişme ve parçalanmayı belirleyerek ve DNA-RNA hasarını indükleyerek tiroid hücrelerine zarar verebilir. Ayrıca tiroid hücreleri ve tiroid foliküler morfolojisi üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve tiroid yapısını değiştirebilir.” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001393512302563X 

  • Benamandi I, et al. Florür maruziyeti tiroid fonksiyonunu etkiler mi? Sistematik bir inceleme ve doz-yanıt meta-analizi. Çevre Araştırması 2023 28 Kasım.

GÖRME KESİĞİ, KARDİYAK FONKSİYON, SOSYO-DUYGUSAL FONKSİYON: Araştırmacılar, florürlü ve florürsüz Kanada topluluklarında anne-çocuk çiftlerinden oluşan geniş bir kohort (MIREC) kullanarak, kardiyak otonom sinir sistemini (ANS) etkileyen görme keskinliği ve kalp atış hızı değişkenliğinin, doğum öncesi düşük dozda florür maruziyetinden olumsuz etkilendiğini belirlediler. “Organ sistemleri arasında homeostazın korunmasında kritik bir rol oynayan ANS, doğum sonrası ilk yıl boyunca kalp atış hızı değişkenliği (HRV) ölçümleri kullanılarak güvenilir bir şekilde değerlendirilebilir. Düşük HRV’nin, daha zayıf sosyo-duygusal işlevsellik, psikiyatrik risk ve yaşam boyu olumsuz kardiyometabolik sonuçlar riski ile ilişkili olan durumsal taleplere / çevresel zorluklara uyarlanabilir yanıtları koordine etmek için daha zayıf ANS kapasitesini yansıttığı düşünülmektedir. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412023006098

  • Krzeczkowski JE, et al. 6 aylık bebeklerde doğum öncesi florür maruziyeti, yavru görme keskinliği ve otonom sinir sistemi fonksiyonu. Çevre      Uluslararası. 2023 Kasım 27.

BAĞIRSAK BAKTERİLERİ VE KRONİK HASTALIK: Bu hayvan çalışmasının yazarları “yüksek dozda” florür maruziyeti ile ilgilenseler de, sıçan bağırsak mikrobiyomundaki metabolik ve fonksiyonel değişikliklerin “otoimmünite, böbrekler, karaciğer, sinir sistemi ve üreme gelişimi” insan patolojilerinde gözlenen modellerle tutarlı olduğunu belirttiler. Ayrıca, gözlemlenen doz-yanıt toksisitesinin insanlarda daha fazla araştırmayı garanti etmesini tavsiye ettiler, çünkü “mikrobiyal topluluk toksisitesi, çevresel maruziyet ile mikrobiyal toplulukla ilişkili insan hastalıkları arasındaki eksik bağlantıyı temsil edebilir.” https://www.mdpi.com/2218-1989/13/11/1159 

  • Mo, Zhe ve ark. Sıçanlarda Florür Maruziyetinin Bağırsak Mikrobiyomu ve Fonksiyonel Yolları Üzerindeki Doz-Yanıt Etkisi. 2023. Metabolitler 13, hayır. 11: 1159.

BEYİN KANSERİ: Alman bilim adamları tarafından yapılan buayrıntılı çalışma, florürün vücut kimyası, organlar ve merkezi sinir sistemi (CNS) üzerindeki birçok olumsuz etkisini, onkolojide görülen modellerle tutarlı olarak belgelemektedir. Yaklaşık 1980’den bu yana ağırlıklı olarak ölümcül pediatrik beyin kanserlerinin artan insidansı, florürün kan-beyin bariyerini (BBB) geçme kabiliyeti ile birleştiğinde, çeşitli öğrenme güçlükleriyle ilişkili beyin yapısı üzerinde olumsuz bir etkiye yol açtığında, florürün pediatrik gliomlar gibi kanserlerin invaziv potansiyelini dolaylı olarak destekleyebileceğini düşündürmektedir. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9866357/

  • Żwierełło W, Maruszewska A, Skórka-Majewicz M, Gutowska I. Merkezi Sinir Sisteminde Florür ve Beyin Tümörlerinin Gelişimi ve  İnvazivliği Üzerindeki Potansiyel Etkisi-Bir Araştırma Hipotezi. Uluslararası J Mol Bilim 2023.

ALZHEİMER HASTALIĞI: Alzheimer Hastalığı (AD) gelişmekte olan küresel bir sorundur. Bu hayvan çalışması, ilaçların geliştirilmesine yardımcı olmak için farklı potansiyel nedensellikleri ve spesifik etkileri araştırdı. Nispeten düşük hayvan dozlarında sodyum florür maruziyetinin, ilerleyici AD ile tutarlı olarak beyinde yapısal değişiklikler, hücre ölümü (apoptoz) ve doku hasarı (oksidatif stres) yarattığı bulunmuştur. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38082453/ 

  • Dhapola R, Kumari S, Sharma P, HariKrishnaReddy D. Alzheimer hastalığının ortaya çıkan ve yaygın deneysel in-vivo modellerine ilişkin içgörü. Lab Anim Res. 2023 Aralık 11; 39(1):33.

2022

YAYIN BALIĞI RAPORU: İngiltere, Cumbria’daki florlama şemalarının bu kapsamlı incelemesini finanse eden florlama yanlısı Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün iyimser varsayımına rağmen, araştırmacılar ‘fakir çocuklar’ için önemli bir gelişme bulamadılar ve aslında florürlü topluluklarda incelenen çocuklar arasında florürlenmemiş çocuklara kıyasla bebek dişlerinde sadece 0.3 daha az çürük ve kalıcı dişlerde 0.2 daha az çürük ile çok az diş yararı buldular Topluluk. Bu açıkça hiçbir ekonomik fayda anlamına gelmez. https://&nbsp;http://www.journalslibrary.nihr.ac.uk/phr/SHMX1584/#/full-report

  • Goodwin M, Emsley R, Kelly MP, Sutton M, Tickle M, Walsh T, et al. Cumbria’da su florlama şemasının değerlendirilmesi: CATFISH prospektif boylamsal kohort çalışması. Halk Sağlığı Res 2022; 10(11).

CWF, DIYET, GEBELIK VE TOKSISITE: “Diş çürüklerini önlemek ve durdurmak için gümüş diamin florür de dahil olmak üzere topikal florür kullanımı için bir yer olabilir, ancak diş çürüklerinin önlenmesi için toplum suyu florlama kullanımı artık güvenli olarak kabul edilemez.” https://www.fluorideresearch.online/epub/files/196.pdf

  • Araştırma raporu: Florürün Karanlık Yüzü. Emir Hüseyin Mahvi, Bruce Tükürük. Florür 55(4):388-390 Ekim-Aralık 2022 

DOĞRU SORU: Florlama politikasının gelişimsel nörotoksik etkisine ilişkin sağlam ve tutarlı kanıtlar göz önüne alındığında, topluluklar tarafından değerlendirilmesi gereken soru şu olmalıdır: Bu müdahale, uygulanabilir bir ikame, yani florürlü diş macunları varken en azından belirli bireylerin IQ’sunu düşürme riskine değer mi? https://&nbsp;http://www.karger.com/Article/Abstract/520789

  • Vieira AR Gözden Kaçan Birey: Diş Çürüklerine, Aşındırıcı Diş Aşınmasına ve Amelogeneze Duyarlılık. Monogr Oral Sci. Basel, Karger, 2022, cilt 30, sayfa 140–148.

BESLENME VE POLİTİKA: 1940’ların başında “florür takviyeli yüksek karbonhidratlı beslenme kılavuzları” nın halk sağlığı onaylarında özel çıkarlar önemli bir rol oynamıştır. Bu politik çaba, bilimsel süreçleri önyargılı hale getirdi ve destekleyici kanıtların yokluğunda üç temel bilimsel noktanın tersine çevrilmesini gerektirdi: 1) florür maruziyetinin potansiyel zararları, 2) diş çürüklerinde beslenme yetersizliklerinin rolü ve 3) diş çürüklerinin önlenmesi için düşük karbonhidratlı diyetlerin önerilmesi. Bu bozuk önyargı bugün de devam ediyor: “USDA ve WHO, yüksek karbonhidratlı diyetlerin diş çürüğü dışındaki hastalıklara yol açabileceğine dair kanıtları görmezden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda beslenme kılavuzlarını yazarken düşük kaliteli kanıtlara göre yüksek kaliteli kanıtlara öncelik vermekte başarısız oluyor” kanıta dayalı derecelendirme sistemlerindeki uzmanlara göre. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/2072-6643/14/20/4263/htm

  • Hujoel, P.P. Özel İlgi Alanları ve Florür Takviyeli Yüksek Karbonhidratlı Beslenme Kılavuzlarının Başlangıcı. Besinler 2022, 14, 4263.

PAROTİD BEZLERİ: Hayvan çalışması, florür maruziyetinin oksidatif strese ve en büyük tükürük bezinin oksidatif biyokimyasında değişikliklere yol açtığını, bu da telafi edici mekanizmaları uyardığını ve karmaşık hücre hücre iskeleti riskini artırdığını bulmuştur. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8794182/

  • Miranda GHN ve ark. Uzun süreli florür maruziyetinin etkileri, farelerin parotis bezlerinde oksidatif biyokimya bozukluğu ve küresel proteomik modülasyon ile ilişkilidir, ancak genotoksisite ile ilişkili değildir. PLoS Bir. 2022 Ocak 27; 17(1):E0261252.

DÜŞÜK PERFORMANS IQ: Meksika’daki Erken Yaşam Maruziyetlerinden Çevresel Toksik Maddelere (ELEMENT) kadar anne-çocuk ikililerinde doğum öncesi florür maruziyetinin IQ üzerindeki uzunlamasına ve alana özgü etkilerini belirlemek için çocukların IQ’sunu üç ayrı zaman noktasında (4, 5 ve 6-12 yaş) inceledi. Esas olarak florürlü tuz programlarından kaynaklanan florüre doğum öncesi maruz kalma, IQ üzerindeki sürekli etkilerle ilişkilidir. Sözel olmayan yetenekler, sözel yeteneklere kıyasla doğum öncesi florür maruziyetinden kaynaklanan bozulmaya karşı daha duyarlı olabilir. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935122003206?via%3Dihub

  • Goodman C, et al. ELEMENT kohortunda 4, 5 ve 6-12 yaşlarında doğum öncesi florür maruziyetinin çocuk IQ’su üzerindeki alana özgü etkileri. Çevresel Araştırma. 2022

İYOT ve IQ: MIREC’in çocuk-anne çiftleri üzerinde yaptığı çalışma, “doğum öncesi florür maruziyeti ile bu kohortta daha önce tanımlanan tam ölçekli zeka arasındaki ilişkinin, erkekler arasında hamilelikte düşük anne iyotu ile daha da kötüleştiğini” bulmuştur. Kanada’da florürlü ve florürsüz topluluklarda yaşayan anne-çocuk çiftleri arasında bulunan bu sonuçlar, erkek çocuklarda florürün nörotoksisitesini en aza indirmek için hamilelikte yeterli iyot alımının önemini vurgulamaktadır. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2920/htm

  • Goodman CV, et al. İyot Durumu, Hamilelikte Florür Maruziyeti ile Okul Öncesi Erkeklerin Zekası Arasındaki İlişkiyi Değiştirir. Besinler 2022, 14, 2920.

TARİHSEL BAĞLAM: 1950’lerden beri florlama konusunda şüpheci olan ve böbreklere özel bir ilgi duyan kıdemli eski halk sağlığı görevlisi ve araştırma bilimcisi, on yıllar boyunca bilim, hukuk ve önemli yanlısı ve karşıtı kişiliklerle yapılan konuşmalar üzerine düşünüyor. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/2072-6643/14/17/3507/htm

  • Taves, Donald R. (2022) Florür: Besinlerden Şüpheli Nörotoksine Besinler 14, hayır. 17: 3507.

GENOTOKSIK: Halk sağlığı yetkililerine göre, florür yararlı olan konsantrasyon ile olumsuz etkileri olan konsantrasyon arasında dar bir aralığa sahiptir. Florür iyonuna birincil maruziyet, florosilisik asit (FA) ile takviye edilmiş içme suyu yoluyla olur. ‘Güvenli’ dozlarda FA, insan osteoblast hücrelerinde DNA hasarına neden olur, telomer uzunluğunu azaltır ve oksidatif strese neden olur. Florürün diğer toksinlerle kombinasyonları sinerjik bir etkiye sahip olabilse de, bu çalışma tek başına FA’nın insan kemik hücrelerinin genomik bütünlüğünü etkilediğini bulmuştur. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35483789/

  • Garcia ALH, Matzenbacher CA, Soares S, Rohr P, da Silva J. Florosilisik asit ve kotinin, ayrı ayrı ve kombinasyon halinde, insan osteoblast hücre hattı MG63’te genotoksisite ve telomerik azalmaya neden olur. Mutat res genet, toksikol environ mutagen. 2022 Nisan-Mayıs;876-877:503474.

PROBİYOTİKLER: Okul sütüne probiyotik eklenmesi, çocuklarda çürükleri önlemede florürlü vernikten daha etkili ve daha az maliyetlidir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35567374/

  • Rodriguez GA, Cabello RA, Borroni CP, Palacio RA. Okul öncesi çocuklarda çürüğün önlenmesinde probiyotiklerin ve florürlü verniğin maliyet etkinliği. J Halk Sağlığı Dent. 2022 14 Mayıs.
  • ARTRİT, ENTEZİT VE PERİOSTİT: Vaka çalışması. Florür içeren bir ilaca uzun süre maruz kalmak, kemik hücre dışı matriks içinde florür birikimine neden olarak periostit ve artrit ile sonuçlandı. “Serum ALP’nin normalleşmesi ile klinik semptomların tam olarak çözülmesi, vorikonazolün kesilmesinden sonraki dört hafta içinde meydana geldi.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35137565/  
  • Klinik Görüntüler: Vorikonazol kaynaklı sinovit, entezit ve periostit. Artrit Romatol. 2022 Temmuz; 74(7):1183.

ERKEK DOĞURGANLIĞI: Florür, tek başına veya arsenit ile kombinasyon halinde, her ikisi de içme suyunda yaygın olarak bulunan elementler, steroidojenik enzimlerin ve bu enzimleri kodlayan genlerin ekspresyonunu önemli ölçüde baskılamıştır. “Sonuç olarak, bu çalışma, su ile dağılan çevresel olarak ilgili konsantrasyonlarda As ve F’ye maruz kalmanın, erkek üreme sisteminin önemli bir hücresi olan Leydig hücrelerinde testosteron üretimini azalttığını gösterdi. Çevreden insanlara ulaşabilen en düşük konsantrasyondaki As ve F elementlerinin bile Leydig hücresi ve dolayısıyla erkek infertilitesi üzerindeki zararlı etkileri, bu elementler için yeni güvenli sınırların gerekliliğini vurgulamaktadır.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36182826/

  • Orta Yılmaz B, Aydın Y. Leydig hücresi steroidojenik fonksiyonunun sodyum arsenit ve / veya sodyum florür ile bozulması. Tenyojenoloji. 2022 Eylül 22;193:146-156.

FLORÜR KAYNAKLI GELİŞİMSEL NÖROTOKSİSİTE: İn vivo ve in vitro verileri kullanan hayvan çalışması, florür maruziyetinin erkek yavru farelerde yapıyı, kimyasal işlevi ve boyutu etkileyen öğrenme ve hafıza eksikliklerine neden olduğu çeşitli mekanizmalar bulmuştur. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014765132200522X

  • Li W, Lu L, Zhu D, Liu J, Shi Y, Zeng H, Yu X, Guo J, Wei B, Cai Y, Sun M. Florüre gestasyonel maruziyet, C57 BL / 6 J erkek yavru farelerde p-Creb1-BDNF-TrkB sinyal yolu yoluyla bilişi bozar. Ekotoksikol Çevre Saf. 2022 Temmuz 1.

VÜCUT VE BEYİN: “Daha yüksek konsantrasyonlarda florür veya daha düşük dozlara sürekli maruz kalmanın, yaygın olarak gözlenen genotoksik, immünotoksik ve sitotoksik etkilerden ayrı olarak hayvanlarda zihinsel dengesizliğe neden olduğu bulunmuştur. Florür ile tedavi edilen hayvanların davranış profili, florür zehirlenmiş insanlarda görülen klinik semptomları doğrulamıştır.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35488996/

  • Ottappilakkil H, Babu S, Balasubramanian S, Manoharan S, Perumal E. Deney hayvanlarında florür kaynaklı nörodavranışsal bozukluklar: Kısa bir inceleme. Biol İz Elem Res. 2022 Nisan 30.

OVARIAN & TESTICULAR: Üreme fonksiyonu üzerinde olumsuz etki gösteren uterodan ergenliğe kadar hayvan çalışması. “Bebekler ve çocuklar tarafından emilen florürün yaklaşık %80-90’ı vücutta birikir. Anneden plasenta yoluyla çocuğun göbek kordonu kanına girebilir. Ek olarak, anne sütündeki önemli ölçüde yüksek florür içeriği, bebeklerde florür maruziyetinin bir göstergesidir. Küçük çocuklar, az gelişmiş savunma mekanizmaları ve yüksek geçirgenliğe sahip kan-beyin bariyeri nedeniyle florürün toksik etkilerine karşı yetişkinlere göre daha az direnç gösterirler.” https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-022-03220-8

  • Li, W., Sun, Z., Li, M. et al. Rahimden ergenliğe kadar florüre maruz kalmak, yavru sıçanlarda gonadal yapıyı ve steroid hormonu ekspresyonunu değiştirir. Biol İz Elem Res (2022).

DOĞUM ANTROPOMETRİSİ: Yazarlar, ELEMENT kohortunu kullanarak, annenin florür maruziyetinin farklı duyarlılık pencerelerine sahip yenidoğanların uzunluğunu ve ağırlığını etkilediğini belirlediler. Kadınlara hamilelik sırasında florürden kaçınmalarını tavsiye eder. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35660617/

  • Ortíz-García SG, Torres-Sánchez LE, Muñoz-Rocha TV, Mercado-García A, Peterson KE, Hu H, Osorio-Yáñez C, Téllez-Rojo MM. Hamilelik ve doğum ağırlığı ve uzunluğu sırasında maternal idrar florürü: ELEMENT kohort çalışmasından elde edilen sonuçlar. Sci Toplam Çevre. 2022 Haziran 2.

BÖBREK KATİLİ: ABD NHANES verilerini kullanarak, su florlamasının düşük böbrek fonksiyonuna sahip sağlıklı gençlerde önemli ölçüde daha yüksek plazma florür seviyelerine yol açtığını ve KBH’li olanlar için kısır bir geri bildirim döngüsü olduğunu düşündürür. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935122009306

  • John Danziger, Laura E.Dodge, Howard Hu. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ergenler arasında içme suyu florürü ve plazma florür ilişkisinde böbrek fonksiyonunun rolü: NHANES, 2013–2016. Çevresel Araştırma. 7 Haziran 2022. 7 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.

İSKELET FLOROZİ: 0.7 mg/L'< maruz kalmanın iskelet ve iskelet dışı sistemler üzerindeki olumsuz etkilerinin özeti, “düşük florür gerçekten de insan sağlığına zarar verebilir. Sonuç olarak, düşük florürün çeşitli vücut sistemleri üzerindeki etkilerini dikkate alarak daha uygun su florür standardını formüle etmek gerekir. Ek olarak, giderek daha fazla kanıt, düşük florürün vücut üzerindeki etkisinde bireysel farklılıklar olduğunu göstermektedir…. büyük olasılıkla genetik polimorfizmler nedeniyle. Bu nedenle, florür maruziyeti ile ilgili olarak hem çevresel maruziyeti hem de bireylerin gerçek genetik durumunu dikkate almak gerekir.”

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35661326

  • Zhou J, Sun D, Wei W. Düşük Florürün İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkilerine Dikkat Etme Gerekliliği: Epidemiyolojik Araştırmalarda ve Laboratuvar Çalışmalarında İskelet ve İskelet Dışı Hasarlara Genel Bir Bakış. Biol İz Elem Res. 2022 Haziran 6.

BEYİN BAĞLANTISI: Dental florozis (DF), konsantrasyon, öğrenme ve hafızanın yanı sıra anksiyete, gerginlik ve depresyon gibi artan zihinsel semptomları etkileyen yapısal bir beyin kusuru, yani “anormal beyin yapısı ve beyin fonksiyonu” ile ilişkili yapısal bir diş kusurudur. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36049331/

  • Ren C, Li HH, Zhang CY, Şarkı XC. Kronik florozun beyin üzerindeki etkileri. Ekotoksikol Çevre Saf. 2022 Ağustos 29;244:114021.

FLORÜR KAYNAKLI KARACİĞER HASARI: Hayvan çalışması, florürün karaciğerdeki glikolipid metabolizmasını bozduğunu ve 35 miRNA ve 480 mRNA’nın diferansiyel ekspresyonu ile sonuçlandığını doğrulamaktadır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36222057/

  • Zhao Y, Yu Y, Ommati MM, Xu J, Wang J, Zhang J, Sun Z, Niu R, Wang J. Multiomics analizi, florür kaynaklı hepatik glikoz ve lipid metabolizması bozukluklarında miRNA’ların moleküler mekanizmasını ortaya çıkardı. J Agric Gıda Kimyası 2022 Ekim 12.

FAYDALI DEĞİL: Dental florozis (DF), yaşamın erken dönemlerinde florür maruziyetinden kaynaklanan diş minesinde kalitatif bir kusurdur. DF, bilişsel eksiklikler, kemik problemleri, tiroid bozuklukları vb. gibi diğer sistemik durumlarla ilişkilidir. Su konsantrasyonunda 0.25 ppm florür bulunan bölgelerde önemli DF insidansı bulunur. Florür maruziyeti olmadan remineralizasyon tavsiye edilir. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/19/12/7153/htm

  • Strużycka I, et al. İçme Suyunda Düşük Florür İçeriği Olan Alanlarda Floroz İnsidansı, Florotik Emaye Mimarisi ve Bileşim Değişikliklerinin Değerlendirilmesi. Int J Environ Res Halk Sağlığı. 2022 Haziran 10; 19(12):7153.

GENETİK YATKINLIK: “Sonuç olarak, dental florozis gelişme riskini artırmada veya azaltmada rol oynayan farklı tek nükleotid polimorfizmlerinin alelleri ve genotipleri vardır.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36354656/

  • González-Casamada C, Nevarez-Rascón M, Nevarez-Rascón A, et al. Tek Nükleotid Polimorfizmleri ve Dental Floroz: Sistematik Bir İnceleme. Göçük J (Basel). 2022 Kasım 6; 10(11):211.

KADIN BAĞIRSAKLARI: Hayvan çalışması, florür maruziyetinin, florürlü topluluklarda menopoz sonrası kadınlar arasında artan gastrointestinal hastalık paterni ile tutarlı olan östrojen yokluğunda bağırsak hücrelerine zarar verdiği süreci detaylandırmaktadır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36252517/

  • Jin Y, Gao XY, Zhao J, Tian WS, Zhang YL, Tian EJ, Zhou BH, Wang HW. Östrojen eksikliği, sıçanlarda florür kaynaklı ince bağırsak mukozası hasarını ve kavşak komplekslerini protein ekspresyon bozukluğunu şiddetlendirir. Ekotoksikol Çevre Saf. 2022 Ekim 14;246:114181.

ENFLAMASYON: Yazarlar, çocuklar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ABD NHANES verilerini kullanarak, tipik çocukların florür maruziyetinin, bağışıklık fonksiyonunu etkileyen ve doku hasarına neden olan beyaz kan hücresi (WBC) fonksiyonunu bozan inflamatuar yanıtlara neden olabileceğini ve sonuçlandığını belirlediler. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608888/

  • Den Besten P, Wells CR, Abduweli Uygurturk D. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çocuklarda ve ergenlerde florür maruziyeti ve inflamasyonun kan hücresi belirteçleri: NHANES, 2013-2016. Çevre Sağlığı. 2022 Ekim 27; 21(1):102.

GIDA DOZU: Florürlü su ile hazırlanan gıdalardan florür maruziyetinin, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak içme suyundan maruziyeti aşabilecek, daha önce şüphelenilmeyen ağır florür konsantrasyonlarına sahip olduğunu bulur. Florür maruziyetinde azalma önermektedir, özellikle bebekler, çocuklar ve kırılganlar gibi düşük ağırlıklı popülasyonlar için kritiktir. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304389422019562

  • Sawangjang B, Takizawa S. Gıda ve içme suyundan florür alımının yeniden değerlendirilmesi: Kaynatma ve florür adsorpsiyonunun gıda üzerindeki etkisi. J Tehlike Malzemesi. 2022 Ekim 12.

KAN BASINCI: “Bu çalışma, florür maruziyetinin çocukluk çağı kan basıncını etkileyebileceğini düşündürmektedir.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35168424/

  • •Guo M, Afrim FK, Li Z, Li N, Fu X, Ding L, Feng Z, Yang S, Huang H, Yu F, Zhou G, Ba Y. Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 ila 19 yaş arası çocuk ve ergenlerde florür maruziyeti ile kan basıncı arasındaki ilişki: NHANES, 2013-2016. Int J Environ Sağlık Res. 2022 Şubat 15:1-11.

DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIĞI VE ÇEVRESEL ADALET: “Bulgularımız, yerleşik LBW risk faktörlerinden bağımsız olarak, Hispanik kadınlarda aşırı su florür maruziyeti (>0.7 ppm) ile LBW ağırlığı arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir.” EPA MCL/MCLG 4 ppm’dir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35897326/

  • Arun AK, Rustveld L, Sunny A. Su Florür Düzeyleri ile Düşük Doğum Ağırlığı Arasındaki İlişki: Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi (NHANES) 2013-2016. Int J Environ Res Halk Sağlığı. 2022 Temmuz 23; 19(15):8956

EPA BAŞARISIZLIĞI VE TSCA: Florürden bahsetmez, ancak kimyasal maruziyetten hassas alt popülasyonlara daha fazla risk ve gerçek zarar veren organizasyonel modellere odaklanır. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9454241/ 

  • Toksik Maddeler Kontrol Yasası (TSCA) Uygulaması: Değiştirilen Yasa, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Savunmasız Nüfusları Toksik Kimyasallardan Korumada Nasıl Başarısız Oldu? Environ Sci Technol. 2022 6 Eylül; 56(17):11969-11982.

2021

BENCHMARK DOZ ANALİZİ: Yazarlar, sonuçları diğer çalışmalarla tutarlı olan MIREC ve ELEMENT projelerinden elde edilen florür çalışmalarını girdi olarak kullanarak, 0.2 mg / L’nin nörogelişim üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu belirlemektedir. “Prospektif çalışmalar, doğum öncesi nörotoksisiteye dair güçlü kanıtlar sunuyor ve kıyaslama sonuçları, hamile kadınları ve küçük çocukları korumayı amaçlayan su-florür önerilerinin revizyonuna ilham vermelidir.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34101876/

  • Grandjean P, Hu H, Till C, Yeşil R, Bashash M, Flora D, Tellez-Rojo MM, Şarkı P, Lanphear B, Budtz-Jørgensen E. Çocuklarda Anne Gebelik İdrar-Florür ve IQ için Kıyaslama Doz Analizi. Risk analizi. 8 Haziran 2021. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.

YAŞAM BOYU MARUZ KALMA: Florlama, 3 ila 79 yaş arasındaki 1.629 Kanadalı için florür maruziyetinin birincil kaynağıdır ve CHMS verilerini kullanan florürlü topluluklarda yaşla birlikte artan önemli ölçüde daha yüksek yaşam boyu florür maruziyeti bulur. Florürün olumsuz etkilerine karşı savunmasız alt popülasyonlar gençler, iyot eksikliği olanlar ve menopoz sonrası kadınlar olarak belirtilmiştir. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/18/12/6203/htm

  • Julia K. Riddell, Ashley J. Malin, Hugh McCague, David B. Flora ve Christine Till. Topluluk Suyu Florlaması olan ve olmayan Kanadalılar arasında İdrar Florür Seviyeleri. Int. J. Çevre. Res. Halk Sağlığı 2021, 18(12), 6203.

DF ve BİLİŞ: Hindistan’da yapılan bir çalışma, çocuklarda bozulmuş biliş ile dental florozis arasında anlamlı bir ilişki bulmuştur. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8680901/

  • Prabhakar A, Abdulkhayarkutty K, Cheruvallil SV, Sudhakaran P. Endemik Florozisin Kerala, Alappuzha Bölgesindeki Okul Çocuklarının Bilişsel İşlevleri Üzerindeki Etkisi: Kesitsel Bir Çalışma. Ann Indian Acad Neurol. 2021 Eylül-Ekim; 24(5):715-720.

BÖBREKLER: 1.070 yetişkin üzerinde yapılan bu çalışma, idrar florür konsantrasyonlarındaki her 1 mg / L’lik artışın, potansiyel karıştırıcı faktörlere göre ayarlandıktan sonra böbrek fonksiyonu yaralanması riskinde% 22.8’lik önemli artışlarla ilişkili olduğunu buldu. Yazarlar, uzun süreli florür maruziyetinin yetişkinlerde böbrek fonksiyonunun bozulması ile ilişkili olduğu ve idrar NAG’sinin florür maruziyetinin neden olduğu böbrek fonksiyon bozukluğunun hassas ve sağlam bir belirteci olduğu sonucuna varmışlardır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34478979/

  • Wu L, Fan C, Zhang Z, Zhang X, et al. Yetişkinlerde florür maruziyeti ve böbrek fonksiyonu arasındaki ilişki: Çin’deki endemik florozis alanına dayalı kesitsel bir çalışma. Ekotoksikol Çevre Saf. 2021 Ağustos 31;225:112735.

DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ: Cincinnati Çocukluk Çağı Alerjisi ve Hava Kirliliği Çalışması’ndaki (CCAAPS) çocuklar 12 yaşında değerlendirildi. Özellikle erkek çocuklar önemli bir anksiyete veya depresyon yaşamadılar, ancak çocukluk çağı idrar florür (CUF) konsantrasyonlarına dayanan somatik davranışlara sahiptiler, “risk altında” içselleştirici semptomoloji sergileme olasılığı yedi kat daha fazlaydı. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34755609/

  • Adkins EA, Yolton K, Strawn JR, Lippert F, Ryan PH, Brunst KJ. Erken ergenlik döneminde florür maruziyeti ve içselleştirici semptomlarla ilişkisi. Çevre Res. 2021 Ekim 29:112296.

DIŞ FLOROZISI; “NHANES 2015-2016 anketinde ABD’li çocuklarda ve ergenlerde dental florozis prevalansı% 70 idi.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34166938/

  • Dong H, Yang X, Zhang S, Wang X, Guo C, Zhang X, Ma J, Niu P, Chen T. ABD’li çocuklar ve ergenler arasında düşük düzeyde florür maruziyetinin dental floroz ile ilişkileri, NHANES 2015-2016. Ekotoksikol Çevre Saf. 2021 Eylül 15;221:112439.

KRİTİK PENCERELER: Araştırmacılar, MIREC prospektif kohortundaki 596 anne-çocuk Kanadalı çiftten alınan idrar örneklerini ve test puanlarını kullanarak, gelişimsel nörolojik hasarın florür maruziyetinin zamanlamasına ve cinsiyete dayandığına dair kanıtlar buldular, “Florür maruziyeti ile PIQ (performans IQ) arasındaki ilişkiler, maruziyet zamanlamasına göre farklılık gösterdi. Doğum öncesi pencere erkekler için kritik olabilirken, bebeklik dönemi kızlar için kritik bir pencere olabilir.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34051202/

  • Farmus L, Till C, Green R, Hornung R, Martinez-Mier EA, Ayotte P, Muckle G, Lanphear B, Flora D. Kanadalı Çocuklarda Florür Nörotoksisitesinin Kritik Pencereleri. Environ Res. 2021 Mayıs 26:111315.

GENLER: Bazı genler, bireyleri cinsiyet farklılıklarıyla birlikte nörotoksik etkiye karşı daha savunmasız hale getirir, ayrıca mitokondriyi etkiler ve demansa karşı savunmasızlığı düşündürür. Çin’de su, idrar, saç ve tırnak florürü kullanılarak 7 ila 13 yaşları arasındaki 952 okul çocuğu üzerinde yapılan araştırma, düşük florür maruziyetinden olumsuz etkilere neden olan çoklu nörogelişimsel metabolik yollar tanımladı. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412021003068

  • Yu X, Xia L, Zhang S, et al. Florür maruziyeti ve çocukların zekası: Kesitsel bir çalışmaya dayalı bir vaka kontrol tasarımı kullanılarak SNP-seti, gen ve yol analizine dayalı gen-çevre etkileşimi. Çevre Uluslararası 2021 Haziran 4;155:106681.

GENETİK SAVUNMASIZLIK: Dopamin ile ilgili genler, bireylerin güvenli su konsantrasyonlarında bile florür toksisitesine duyarlılığını etkiler ve bu da IQ’nun düşmesine neden olur, böylece “düşük-orta derecede florür maruziyeti çocukların IQ’su ile ters orantılıdır.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33360592/

  • Zhao L, Yu C, Lv J, et al. Florür maruziyeti, dopamin bağıl gen polimorfizmi ve zeka: Çin’de kesitsel bir çalışma. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği. 2021 Şubat;209:111826.

BRITTLE BONES: “Menopoz sonrası kadınlardan oluşan bu kohortta, florür maruziyetinin iki ayrı göstergesi ile ilişkili olarak kırık riski artmıştır. Bulgularımız RCT’lerle tutarlıdır ve ∼1 mg / L florür konsantrasyonu ile yüksek içme suyu tüketiminin yaşlı kadınlarda hem BMD’yi (kemik mineral yoğunluğu) hem de iskelet kırılganlığını artırabileceğini düşündürmektedir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33822648/

  • Helte E, Donat Vargas C, Kippler M, Wolk A, Michaëlsson K, Åkesson A. Postmenopozal Kadınlarda Kemik Mineral Yoğunluğu ve Kırık İnsidansı ile İlişkili Olarak İçme Suyu, Diyet ve İdrarda Florür. Çevre Sağlık Perspektifi. 2021 Nisan; 129(4):47005.

OSTEOARTRİT: Florürü, eklem kıkırdağı ve osteoartrit (OA) riski üzerinde olumsuz etkileri olan çevresel bir kimyasal olarak tanımlar. “Tam numune analizinde, UF (idrar florür) seviyesinde 1 mg / L’lik bir artış, %27 daha yüksek OA riski ile ilişkilendirildi.” https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-021-02937-2

  • Sowanou, A., Meng, X., Zhong, N. ve ark. Tongyu Sakinleri Arasında Osteoartrit ve Su Florürü Arasındaki İlişki, Çin, 2019: Popülasyona Dayalı Bir Çalışmanın Vaka Kontrolü. Biol İz Elem Res (2021).

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLAR İÇİN HİÇBİR FAYDA YOK: Polonya’da yapılan bir araştırma, sudaki ‘optimal’ florür konsantrasyonlarının hiçbir diş yararı sağlamadığını buldu. Diş çürüğü deneyimi ağız hijyeni ve diyetine bağlıdır. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0946672X2100016X

  • Opydo-Szymaczek J, et al. Farklı doğal florür seviyelerine sahip iki bölgede yaşayan okul öncesi çocuklarda florür maruziyeti ve diş çürüklerini etkileyen faktörler. Tıp ve Biyolojide İz Elementler Dergisi. Cilt 65. 2021.

ÜREME SAĞLIĞI: “Medyan (IQR) su ve plazma florür düzeyleri sırasıyla 0.48 (0.53) mg/L ve 0.34 (0.30) μmol/L idi. Su florüründe bir IQR artışı, 3.3 ay önceki ilk adet dönemi ile ilişkilendirildi (B = -0.28,% 95 CI: -0.54, -0.02, p = 0.05). Ek olarak, menarş yaşı ile ilişkili olarak plazma florür ile ırk/etnik köken arasında anlamlı bir etkileşim gözlemledik (p = 0.01). Hispanik olmayan siyah kadınlar için, plazma florürdeki her IQR artışı, 5 ay daha erken bir menarş yaşı ile ilişkilendirildi (B = -0.42,% 95 CI: -0.61, -0.23, p < 0.001).” https://ehp.niehs.nih.gov/doi/abs/10.1289/isee.2020.virtual.O-OS-619

  • Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ergen kızlar arasında florür maruziyeti ve üreme sağlığı: NHANES 2013-2016. A. J. Malin, SA Busgang, J. C. Garcia, P. Curtin ve AP Sanders. ISEE Ulusal Toplantısı Sunumu. Çevre Sağlığı Perspektifleri. 23-26 Ağustos 2021.

ALTERNATİF: Bu sistematik derleme ve meta-analiz, biyomimetik hidroksiapatit içeren, florür içermeyen ağız bakım ürünlerinin, özellikle florürlü ürünlerin topikal kullanımına özgü dental florozis ve nörotoksisite riski olmayan çocuklarda diş çürümesini azaltmada etkili olduğu sonucuna varmıştır. https://files.cdha.ca/profession/journal/2752.pdf

  • Hardy Limeback, Lisans, Doktora, Diş Hekimi; Joachim Enax, Dr; Frederic Meyer, Dr. Biyomimetik hidroksiapatit ve çürük önleme: sistematik bir inceleme ve meta-analiz. | Can J Dent Hyg 2021; 55(3): 148-159.

AMERİKAN BÖBREKLERİ: Son iki döngüden elde edilen ABD NHANES verilerini kullanarak, ‘optimal’ miktarda florürlü suyun ergenlerde yüksek ürik asit insidansına yol açtığını ve böbrek hastalığı ve diğer hastalıklar riskinin daha yüksek olduğunu düşündürür. Gençlerin plazma florüründeki doz-yanıt eğilimini tanımlar.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651320315074

  • Yudan Wei, Jianmin Zhu, Sara Ann Wetzstein. Ergenler arasında plazma ve su florür seviyeleri ve hiperürisemi: 2013-2016 yılları için Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal olarak temsili bir örneğinin kesitsel bir çalışması. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği. Cilt 208. 15 Ocak 2021. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar: Obezite, Büyüme, Çevre ve Sosyal Stresörlerde Programlama Araştırması (PROGRESS) kohortu, Mexico City’den 948 anne-çocuk çiftini içeriyordu. Bu prospektif ve boylamsal çalışmada, hamilelik sırasında yiyecek ve içeceklerden maternal florür alımı ile yavruların nörogelişimi arasındaki ilişkileri incelemek için bir ila 24 ay arasındaki çocukların kör testi, “hamilelikte yiyecek ve içecek tüketiminden florüre daha fazla maruz kalma, azalmış bilişsel sonuçla ilişkiliydi, ancak yaşamın ilk iki yılında erkek yavrularda dil ve motor sonuçla ilişkili değildi.” https://fluoridealert.org/wp-content/uploads/cantoral-2021.final_.pdf

  • Alejandra Cantoral, Martha M. Tellez-Rojo, Ashley J. Malin, Lourdes Schnaas d, ErikaOsorio-Valencia, Adriana Mercadob, E. Angeles Martínez-Mier, Robert O. Wright, Christine Till. Hamilelik sırasında diyetle florür alımı ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda nörogelişim: İlerleme kohortunda prospektif bir çalışma. Nörotoksikoloji 87 (2021): 86–93.

CNS: ABD EPA tarafından güvenli kabul edilen düşük ila orta konsantrasyonlarda florür ile su tüketen Çinli çocuklar üzerinde yapılan çalışma, florür maruziyetinin kolinerjik sistem, dental floroz, IQ ve AChE değişikliği ile ilişkili olduğunu belirlemektedir, yani merkezi sinir sistemi, florür maruziyeti ile eş zamanlı olarak olumsuz etkilenir ve bu da diş kusurlarına ve bilişte ölçülebilir eksikliklere neden olur. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34808511/

  • Wang S, Zhao Q, Li G, Wang M, Liu H, Yu X, Chen J, Li P, Dong L, Zhou G, Cui Y, Wang M, Liu L, Wang A. Düşük-orta derecede florür maruziyeti olan okul çağındaki çocuklarda kolinerjik sistem, zeka ve dental floroz. Ekotoksikol Çevre Saf. 2021 Kasım 20;228:112959.

GÜVENLİ DOZ YOK: Meksikalı çocuklar ve anneleri üzerinde, diğer ülkelerdeki daha büyük çalışmaların bulgularıyla tutarlı olarak, idrar florür ve su konsantrasyonları ile ilişkili diş florozu ve düşük IQ ölçümleri kullanılarak yapılan çalışma. Yazarlar, DSÖ florür kılavuzlarının güvensiz olduğunu beyan etmekte ve 0.045 F-mg / gün’ün koruyucu bir maruziyet https:// olduğunu varsaymaktadır http://www.mdpi.com/1660-4601/18/21/11490/htm

  • Farías P, Estevez-García JA, Onofre-Pardo EN, Pérez-Humara ML, Rojas-Lima E, Álamo-Hernández U, Rocha-Amador DO. Guanajuato, Meksika’da Kirlenmiş Bir Havzada Farklı İçme Suyu Kaynaklarından Florür Maruziyeti: Deterministik Bir İnsan Sağlığı Risk Değerlendirmesi. Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi. 2021; 18(21):11490.

BEBEK BEYİN ZEHİRİ: Gebeliğin ilk gününden başlayarak emzirmenin son gününe kadar devam eden florürlü suya (10 mg/L ve 50 mg/L) maruz kalma, Wistar sıçan yavrularının hipokampusunda nörolojik gelişimi etkileyecek kimyasal dengesizlikler, hücresel hasar ve değişiklikler gösterir.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33096359

  • Ferreira MKM, Aragão WAB, Bittencourt LO, Puty B, Dionizio A, Souza MPC, Buzalaf MAR, de Oliveira EH, Crespo-Lopez ME, Lima RR. Hamilelik ve emzirme döneminde florür maruziyeti, yavru sıçanların hipokampusunda oksidatif stresi ve moleküler değişiklikleri tetikler. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği. 2021 Ocak 15;208:111437.

KÖTÜ DİŞLER – KÖTÜ BEYIN: Çin’de yapılan bir araştırma, hem hasarlı dişleri hem de düşük IQ’su olan çocuklarda 1.6 ppm v. 0.1 ppm ile sonuçlandığını doğruladı. Yazarlar, florürün tiroid fonksiyonunu, nörotransmiterleri ve mitokondriyal enerji enzimlerini etkilediğini doğrulamaktadır. F düzeyi düşük olan bölgede düşük IQ’ya sahip öğrenci bulunamamıştır. Florozis yaşamayan öğrencilerin %96.6’sında IQ yüksekti.

https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0213911121001965

  • Yani SI, Seweng A, Mallongi A, et al. İçme suyundaki florürün Palu İlindeki İlkokul Öğrencilerinin Florozis İnsidansı ve Zekası Üzerine Etkisi. Gaç Sanit. 2021; 35 Ek 2:S159-S163.

BAĞIRSAKLAR VE BEYİNLER: Florüre maruz kalan farelerde hafıza fonksiyonu azaldı ve bağırsak mikrobiyota yapısı önemli ölçüde değişti. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651321002190

  • Xin J, Wang H, Sun N, Bughio S, Zeng D, Li L, Wang Y, Khalique A, Zeng Y, Pan K, Jing B, Ma H, Bai Y, Ni X. Probiyotik, farelerde bağırsak mikrobiyotasını yeniden yapılandırarak florür kaynaklı hafıza bozukluğunu hafifletir. Ekotoksikol Çevre Saf. 2021 Haziran 1; 215:112108

İLTİHAPLI BAĞIRSAKLAR: Her iki dozda da (10 mg / L ve 50 mg / L) florürlü suya maruz kalmak, sıçanlarda bağırsakları iltihaplandırır ve kontrole (0 mg / L) kıyasla bağırsak mikrobiyomunu değiştirir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33508686/

  • Dionizio A, Uygurtürk DA, Melo CGS, Sabino-Arias IT, Araujo TT, Ventura TMS, Perles JVCM, Zanoni JN, Den Besten P, Buzalaf MAR. Sıçanlarda florür maruziyeti ile ilişkili bağırsak değişiklikleri: Bütünleştirici morfolojik, proteomik ve mikrobiyom analizleri. Kemosfer. 2021 Ocak 11;273:129607.

ERGENLİK: Optimal şekilde florürlenmiş su tüketen siyah kızlar daha erken menarş geçirir. https://doi.org/10.1007/s12403-021-00448-y

  • Malin, A.J., Busgang, S.A., Garcia, J.C. ve ark. Florür Maruziyeti ve Menarş Yaşı: Amerika Birleşik Devletleri’nde Ergen Kızlar ve Kadınlar Arasındaki Potansiyel Farklılıklar. Expo Sağlık (2021).

ZARARLI YETERLI ALIM (AI): Çalışma, ELEMENT kohortunda “diyet F alım seviyelerinin mevcut AI’nın altında olduğunu, gebeliğin sonuna doğru ve Meksika diyet önerisine orta ve yüksek derecede uyumlu olan kadınlarda daha yüksek olduğunu” buldu ve düşük doz maruziyetinde bile gelişimsel nörotoksisite kanıtları nedeniyle gelecekteki diyet önerilerinin değiştirilmesini önerdi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33602354/

  • Castiblanco-Rubio, G., Muñoz-Rocha, T., Cantoral, A., Téllez-Rojo, M., Ettinger, A., Mercado-García, A., Peterson, K.E., Hu, H., Martínez-Mier, E. (2021). Meksikalı kadınlarda hamilelik boyunca diyetle florür alımı. Halk Sağlığı Beslenmesi, 1-25.

GEBELİKTE KALSİYUM VE FLORÜR: Hamilelik sırasında kalsiyum alımı, ELEMENT kohortunda bilinmeyen bir mekanizma ile idrar florür (UF) konsantrasyonlarını düşürür. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34176079/

  • Castiblanco-Rubio GA, Muñoz-Rocha TV, Téllez-Rojo MM, Ettinger AS, Mercado-García A, Peterson KE, Hu H, Cantoral A, Martínez-Mier EA. Hamilelik Boyunca ve Doğum Sonrası Bir Yıllık Dönemde İdrar Florür Üzerindeki Diyet Etkileri. Biol İz Elem Res. 2021 26 Haziran.

GÜVENLİK: Dental florozis ve sözde güvenli konsantrasyonlardan vücutlar ve beyinler üzerindeki diğer olumsuz etkilerin kanıtı endişe vericidir. “Küresel diş çürüklerinin azaltılması için içme suyu florlamasının halk sağlığı yaklaşımının güvenliği için acilen daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.” https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651321005510?via%3Dihub

  • Dong H, Yang X, Zhang S, Wang X, Guo C, Zhang X, Ma J, Niu P, Chen T. ABD’li çocuklar ve ergenler arasında düşük düzeyde florür maruziyetinin dental floroz ile ilişkileri, NHANES 2015-2016. Ekotoksikol Çevre Saf. 2021 Haziran 22;221:112439.

İSKELET FLOZİSİ: İskelet florozunun patogenetik ilerlemesi üzerine yapılan bu Çin çalışması, lokal sinyal yollarının, hormonların, promotör DNA hipermetilasyonunun, RNA ekspresyonunun vb. florür maruziyetinden nasıl etkilendiğini ve ağrı ve sakatlığa yol açtığını detaylandırır. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1422-0067/22/21/11932/htm

  • Qiao L, Liu X, He Y, Zhang J, Huang H, Bian W, Chilufya MM, Zhao Y, Han J. İskelet Florozu Patogenezinde Sinyal Yollarının, Stres Yollarının ve Epigenetiğin İlerlemesi. Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi. 2021; 22(21):11932.

DEPRESYON: Hayvan çalışması, sodyum florür (NAF) maruziyeti ile beyin yapısında ve davranışında olumsuz değişiklikler bulur. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34735150/

  • Zhou G, Hu Y, Wang A, Guo M, Du Y, Gong Y, Ding L, Feng Z, Hou X, Xu K, Yu F, Li Z, Ba Y. Florür, SIK2-CRTC1 Sinyal Disfonksiyonu ile İlişkili Anksiyete ve Depresyon Benzeri Davranışları Uyarır. J Agric Gıda Kimyası 2021 Kasım 4. PMID: 34735150.

YAŞLI İNSANLAR: Bireysel kan florür ölçümü kullanan Çin çalışması, <0.8 ppm olan bölgelerdekilere kıyasla 2 ppm veya daha yüksek suda florür tüketenlerin bilişsel gerileme ve demans geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. ABD EPA, 4 ppm’ye kadar güvenli olduğunu onaylar. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8656079/

  • Ren C, Zhang P, Yao XY, Li HH, Chen R, Zhang CY, Geng DQ. Yüksek florozlu bölgelerde yaşayan yaşlıların bilişsel bozukluğu ve risk faktörleri: DKK1’e dikkat edilmesi gerekir. BMC Halk Sağlığı. 2021 Aralık 9; 21(1):2237.

ALDATMACA: Bu tarihsel analiz, ADA’nın, üyelikleri için daha karlı olan ve daha karlı olan yanlış florürü teşvik etmek için sağlıklı dişler ve kemikler için D vitamininin gerekli olduğuna dair yerleşik bilimi nasıl bastırdığını belgeliyor. “Halk sağlığı, ilaç endüstrisine bakış açımızdan farklı olmayan profesyonel toplumlara bakmaya bağlı olabilir – kırılgan kanıtlara dayanarak geleneksel bilgeliği şekillendirme gücüne sahip çelişkili kuruluşlar.” https://&nbsp;http://www.mdpi.com/2072-6643/13/12/4361/htm#

  • Hujoel PE. Beslenme Eksikliği Florür ile Nasıl Tedavi Edildi? Besin. 2021.

2020

AMERİKAN FETAL MARUZ KALMA: Kaliforniya ve Montana’daki hamile kadınlar üzerinde yapılan araştırma, “Kadınlardan alınan idrar, serum ve amniyotik sıvıdaki florür konsantrasyonları, topluluk suyunun florlanmasının kamuya açık kayıtlarıyla pozitif olarak ilişkiliydi” ve bu konsantrasyonun, bu konsantrasyonların artan öğrenme güçlüğü ve yavrularda düşük IQ ile ilişkili olduğunu bulan Kanada çalışmalarının bulgularıyla tutarlı olduğunu buldu. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7132865/

  • Abduweli Uygurtürk D, Goin DE, Martinez-Mier EA, Woodruff TJ, DenBesten PK. Kuzey Kaliforniya’daki hamile kadınlar arasında gebeliğin ortasında florüre anne ve fetal maruziyetler. Çevre Sağlığı. 2020 Nisan 6; 19(1):38.

TİROİD & IQ: ABD’de optimal ve güvenli olarak kabul edilen içme suyundaki florür konsantrasyonları, Çinli çocuklarda tiroid fonksiyonunun değişmesine ve IQ’nun düşmesine neden olur. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412019301370

  • Wang M, Liu L, Li H, et al. Çinli okul çağındaki çocuklar arasında tiroid fonksiyonu, zeka ve düşük-orta derecede florür maruziyeti. Çevre Uluslararası. Cilt 134, Ocak 2020.

KAN: Kanada Sağlık Önlemleri Araştırması (CHMS), Kanadalıların çevresel kimyasallara maruz kalmasını değerlendirmek için kullanılan kapsamlı biyoizleme verilerini toplar, idrarda önemli ölçüde daha yüksek kan kurşunu, idrar kurşunu vb. ile ilişkili daha yüksek florür bulur. Ayrıca, idrar selenyumunun florürlü Kanada topluluklarında önemli ölçüde daha düşük olduğunu bulur, “bu, Kanada popülasyonunun alt kümeleri için sağlam tahminler oluşturmak amacıyla çoklu CHMS döngülerinden elde edilen biyoizleme verilerinin birleştirildiği ilk çalışmadır. Bu tür değerlendirmeler, Kanadalıların çevrelerindeki kimyasallara maruz kalmalarını azaltmak için kontrol önlemlerinin bölgesel düzeyde önceliklendirilmesine katkıda bulunabilir.” https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31972364?dopt=Abstract

  • Valcke M, Karthikeyan S, Walker M, Gagné M, Copes R, St-Amand A. Kanada’da insan kimyasal maruziyetlerinde bölgesel varyasyonlar: Quebec ve Ontario eyaletleri için Kanada Sağlık Önlemleri Anketi’nden elde edilen biyoizleme verilerini kullanan bir vaka çalışması. Int J Hyg Çevre Sağlığı. 2020 Ocak 20;225:113451.

AŞIRI DOZDA KANADALI BEBEKLER: MIREC çalışması, Kanadalı biberonla beslenen bebeklerin, florürlü olmayan topluluklardaki bebeklere kıyasla optimal olarak florürlenmiş topluluklarda daha düşük IQ’ya sahip olduğunu belgelemektedir. Çalışma ayrıca, anne sütüyle beslenen bebeklerin, fetal florür maruziyetini kontrol ettikten sonra bile son derece düşük F maruziyetine ve önemli ölçüde daha yüksek IQ’ya sahip olduğunu buldu. https:// http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412019326145

  • Till C, Green R, Flora D, Hornung R, Martinez-Miller EA, Blazer M, Farmus L, Ayotte P, Muckle G, Lanphear B. Kanadalı bir doğum kohortunda bebek maması ve çocuk IQ’sundan florür maruziyeti. Çevre Uluslararası. 2020.

TARAFLI ANLATILAR: Kanadalı araştırmacılar, dental CWF anlatısıyla çelişen yüksek kaliteli çalışmalara, yani bilimsel gerçeklerin politik olarak bastırılmasına yönelik “uzman” saldırıları hakkında yorum yapıyorlar. https://&nbsp;http://www.nature.com/articles/s41390-020-0973-8

  • Till, C., Green, R. Tartışma: Gelişen florür bilimi: yeni kanıtlar mevcut inançlara uymadığında. Pediatr Res (2020).

KEMİK SAĞLIĞI: Düşük ila orta derecede florür maruziyeti kadınlarda kemikleri zayıflatır ve zarar verir. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0147651320308708

  • Minghui Gao ve diğerleri, Çinli yetişkinlerde düşük ila orta derecede florür maruziyeti ile kemik mineral yoğunluğu arasındaki ilişki: RUNX2 promotör metilasyonunun ihmal edilemez rolü. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği. Cilt 203, 15 Ekim 2020.

BONES: Yetişkin kadınlarda florür maruziyeti ile değişmiş CALCA metilasyonu arasında yaşa özgü bir ilişki buldu ve kemik sağlığını etkiledi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32283421/

  • Sun R, Zhou G, Liu L, Ren L, Xi Y, Zhu J, Huang H, Li Z, Li Y, Cheng X, Ba Y. Florür maruziyeti ve CALCA metilasyonu, Çinli kadınların kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilidir. Kemosfer. 2020 Ağustos;253:126616.

ABD’DEKİ CİNSİYET HORMONLARI: “Veriler, ABD’li çocuklarda ve ergenlerde plazma ve sudaki florürün toplam testosteron, estradiol ve SHBG’nin seks steroid hormonları ile cinsiyete ve yaşa özgü ters ilişkilerini gösterdi.” https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749119357963

  • Bai, R., Huang, Y., Wang, F. ve Guo, J. (2020). ABD’li çocuklar ve ergenler arasında florür maruziyetinin seks steroid hormonları ile ilişkileri, NHANES 2013-2016. Çevre Kirliliği, 114003

SİNİR SİSTEMİ: Enterik sinir sistemi (ENS) ikinci beyin olarak adlandırılır ve gastrointestinal yolu yönetir. Dopamin ve serotonin fonksiyonunu içerir. Çalışma, “hamilelik ve emzirme döneminde florür maruziyetinin ENS gelişimsel kusurlarına neden olabileceğini” buldu. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-020-02249-x

  • Sarwar, S., Quadri, J.A., Kumar, M. ve ark. Doğum öncesi ve sonrası dönemlerde florüre maruz kaldıktan sonra enterik sinir sisteminde apoptotik ve dejeneratif değişiklikler. Biol İz Elem Res (2020).

ENDOKRİN SİSTEMİN İNCELENMESİ: Endokrin sistem, epifiz bezi, hipotalamus, hipofiz bezi, paratiroid bezleri ile tiroid, timus, pankreas (kısmi endokrin fonksiyon), adrenal bezler ile florür maruziyetinden olumsuz etkilenen erkek ve dişi gonadları (testisler ve yumurtalıklar) içerir. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045653520317604

  • Marta Skórka-Majewicz ve diğerleri, Florürün endokrin dokular ve salgı fonksiyonları üzerindeki etkisi – gözden geçirme. Chemosphere, Cilt 260, Aralık 2020, 127565.

PİNA BEZİ VE MELATONİN: Florür, epifiz bezini kalsifiye eder ve enzim fonksiyonuna, hormonlara ve uyku düzenine müdahale eder. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/2076-3417/10/8/2885

  • Dariusz Chlubek, Maciej Sikora. Florür ve Epifiz Bezi. Uygulamalı Bilimler. 22 Nisan 2020

DSÖ BÖBREKLERI GÖRMEZDEN GELİYOR: DSÖ’nün 1.5 ppm florür konsantrasyonunun altındaki güvenlik yönergeleri yanlıştır. “İçme suyu için mevcut kılavuzlar, yalnızca normal böbrek fonksiyonuna sahip sağlıklı popülasyonlara dayanmaktadır. Ancak, böbrek fonksiyonu bir kez bozulduğunda, florür vücutta yavaş yavaş birikerek böbrek dokusuna daha fazla zarar verdiği için hastaların bir kısır döngüye girdiği açıktır.” https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045653520313795

  • Shanika Nanayakkara ve ark. Sri Lanka’da florürün belirsiz etiyolojiye (CKDu) sahip kronik böbrek hastalığı üzerindeki etkisi. Kemosfer. Sayı 257, Ekim 2020, 127186

PEDİATRİK KEMİK HASTALIĞI: 1.2 ppm’nin üzerindeki sudaki florür konsantrasyonlarını, pediatrik kemik hastalığına neden olabilecek “tehlikeli derecede yüksek” olarak tanımlar. Etkilenenlerde florürün idrar ölçümleri, Green ve arkadaşları tarafından 2017 Kanada çalışmasına göre, optimal olarak florürlü topluluklarda yaşayan kadınlarda florür konsantrasyonlarının altındadır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32692054/

  • Nipith Charoenngam, Muhammet B. Çevik, Michael F. Holick. İskelet kırılganlığı ile ilişkili pediatrik metabolik kemik hastalıklarının tanı ve yönetimi. Curr Opin Pediatr. 2020 Ağustos; 32(4):560-573.

ÇEVRESEL STRES ÜZERINE EPA: EPA yazarları, florüre maruz kalmanın çocuklarda bilişsel yetenek üzerinde kurşundan bile daha fazla olumsuz etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/17/15/5451/htm

  • Frances M. Nilsen, Jazmin D.C. Ruiz ve Nicolle S. Tulve. Çocukların Genel Bilişsel Yeteneği ile İlişkili Toplam Çevreden Stresörlerin Meta-Analizi. Int. J. Çevre. Halk Sağlığı 2020, 17(15), 5451.

FLORÜR KAYNAĞI: MIREC, ELEMENT & PROGRESS verileri karşılaştırıldı. MIREC & ELEMAN

“günlük yiyecek ve içecek florür alımının PROGRESS’teki CUF ile ilişkili olmadığı” için PROGRESS’ten farklıydı, ancak çalışma “CUF (çocuk idrar florürü) seviyelerinin Mexico City’deki çocuklar ve florürlü Kanada toplulukları arasında karşılaştırılabilir olduğunu buldu, farklı maruz kalma kaynaklarına rağmen. ” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33233802/

  • Green, R., Till, C., Cantoral Preciado, ADJ, Lanphear, B., Angeles Martinez-Mier, E., Ayotte, P., Wright, R.O., Tellez-Rojo, M.M., & Malin, A.J. (2020). Meksika ve Kanada’daki çocuklar arasında idrar, diyet ve su florür konsantrasyonları arasındaki ilişkiler. Toksikler, 8(4), 1-11. [110].

SPERM MOTİLITESİ: Hayvan çalışması, florür maruziyetinin sperm kalitesini ve erkek üreme fonksiyonunu nasıl düşürdüğünü belirler. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31901658/

  • Liang C, He Y, Liu Y, Gao Y, Han Y, Li X, Zhao Y, Wang J, Zhang J. Florür maruziyeti, testiste anahtar protein ekspresyonlarını azaltarak sperm kamçısının ultra yapısını değiştirir. Kemosfer. 2020 Mayıs;246:125772.

DİŞ FLOROZU VE CWF KESİNTİSİ: Diş hekimleri tarafından yapılan diş literatürü taraması, “bırakma sonrası florozis prevalansında önemli bir azalma veya su kaynağına eklenen florür konsantrasyonunda azalma” bulmaktadır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32598322/

  • Nor Azlida Mohd Nor, Kuala Lumpur, Barbara L. Chadwick, Damian JJ. Farnell, Ivor G. Chestnutt. Kamu su kaynaklarındaki florür seviyesinin durdurulmasının veya azaltılmasının dental florozis üzerindeki etkisi: sistematik bir derleme. Çevre Sağlığı Üzerine İncelemeler. 2020.

PREEKLAMPSI: Hindistan’da yapılan bir araştırma, bazı bireylerin florür toksisitesine diğerlerinden daha duyarlı olmasına rağmen, florür maruziyetinin preeklampsi ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu bulmuştur. Yazarlar ayrıca florürün plasentada biriktiğini, kordon kanında bulunduğunu ve diğer kötü etkilere sahip olduğu fetüse geçtiğini not eder. Yazarlar, florür seviyesinin anne ve çocuk için karmaşık ve potansiyel olarak ölümcül bir durum olan preeklampsinin güçlü bir göstergesine hizmet etmesi nedeniyle, maternal serumdaki florürün rutin olarak izlenmesinin akıllıca olduğunu öne sürmektedir. https://www.fluorideresearch.online/epub/files/091.pdf 

Changalvalam K. ve ark. Preeklampik Kadınlarda Biyobelirteç Olarak Serum Florür Düzeyleri: Vaka Kontrol Üçüncü Basamak Hastane Temelli Bir Çalışma. Araştırma Raporu, Florür (53).  Temmuz-Eylül 2020.FLOROZİŞ

Hayvan çalışması, florürün mitokondriyal Ca2+ fonksiyonunu ve morfolojisini değiştirdiğini ve bunun da dişlerde kalıcı hasara ve kemiklerde hasara neden olduğunu buldu. Otoimmün fonksiyon ve mitokondri de etkilenir. Zararlı etkiler, aşağı regülasyon ile birleşir. P değeri istatistiksel anlamlılığı doğruladı.

https://www.science.org/doi/10.1126/scisignal.aay0086

  • Aulestia FJ, Groeling J, Bomfim GHS, vd. (2020) Florür maruziyeti, mine hücrelerinde Ca2+ sinyalini ve mitokondriyal fonksiyonu değiştirir. Bilim Sinyali.

2019

UYKU & PİNEAL BEZ: “Kronik düşük seviyeli florür maruziyeti, ABD’deki yaşlı ergenler arasında uyku döngüsü düzenlemesi ve uyku davranışlarındaki değişikliklere katkıda bulunabilir.” https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-019-0546-7

• Malin, A.J., Bose, S., Busgang, S.A. ve diğerleri. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaşlı ergenler arasında florür maruziyeti ve uyku düzenleri: NHANES 2015-2016’nın kesitsel bir çalışması. Çevre Sağlığı 18, 106 (2019)

DEHB: Optimal olarak florürlenmiş Kanada topluluklarındaki gençlerin, DEHB teşhisi konma olasılığı neredeyse 3 kat daha fazladır ve doz-yanıt eğilim çizgisindeki florürlü olmayan topluluklardaki meslektaşlarına kıyasla önemli ölçüde daha yüksek diğer öğrenme güçlüğü oranlarına sahiptir. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412019315971

• Riddell JK ve ark. Kanadalı gençlerde su florürü ve idrar florür konsantrasyonlarının dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ilişkisi. Çevre Uluslararası. Cilt 133, Kısım B, Aralık 2019.

ASD: Florüre artan maruziyet, florürlü su veya endemik florozis olan bölgelerde daha yüksek ASD insidansı ile ilişkilidir. Biyolojik akla yatkınlık ve insidansa dayanarak, yazarlar artan florür maruziyetinin otizm için çevresel bir risk faktörü olduğunu varsaymaktadır. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/16/18/3431/htm

• Strunecka A, Strunecky O. Kronik florür maruziyeti ve otizm spektrum bozukluğu riski. Int. J. Çevre. Halk Sağlığı 2019, 16(18), 3431.

DOĞUM ÖNCESİ: Yüksek kaliteli NIH sponsorluğundaki prospektif kohort çalışmasında (MIREC) yapılan üç ölçüm, ‘optimal’ florürlü topluluklarda yaşayan, çoğunlukla beyaz, iyi eğitimli Kanadalı kadınların çocuklarında IQ’nun önemli ölçüde düşük olduğunu buldu. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2748634

• Green R, Lanphear B, Hornung R, et al. (2019) Kanada’da Hamilelik Sırasında Annenin Florür Maruziyeti ile Yavrularda IQ Puanları Arasındaki İlişki. JAMA Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları. 2019.

BÖBREK VE KARACİĞER: Mt. Sinai Tıp Okulu’ndaki araştırmacılar, en uygun şekilde florürlenmiş Amerikan kasabalarındaki Amerikalı gençlerin, onları yetişkinler olarak böbrek ve karaciğer hastalığı için daha yüksek risk altına sokan değişmiş böbrek ve karaciğer parametreleri için belirteçlere sahip olduğunu buldular. Notlar: Florürün birincil kaynağı sudur. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412019309274

• Malin AJ, Lesseur C, Busgang SA, Curtin P, Wright RO, Sanders AP. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ergenler arasında florür maruziyeti ve böbrek ve karaciğer fonksiyonu: NHANES, 2013–2016. Çevre Uluslararası. 8 Ağustos 2019.

GUTS: Mikrobiyom sağlığı ve bağışıklık belgeleri üzerine yapılan hayvan çalışması, florürün rektal yapıya ciddi zarar verdiğini ve rektal epitel hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde engellediğini belgelemektedir. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31885060/

• Wang H., Miao C., Liu J. ve ark. Farelerde florür kaynaklı rektal bariyer hasarı ve mikroflora bozukluğu. Çevre Bilimi Kirlilik Res (2019).

DİŞLER: Üç ABD NHANES raporundaki diş florozu verilerinin analizi, Amerikalı gençlerin yarısından fazlasının çocukluk döneminde çok fazla florür tüketiminin bir sonucu olarak florür hasarlı dişlere sahip olduğunu belirtti. Bu, milyonlarca genç yetişkinlik döneminde maliyetli kozmetik diş hekimliği ve daha ciddi şekilde etkilenenlerde çürümenin artmasına neden olur.

(%2011-12 verilerine göre %20 çok hafif + %15 hafif + %28 orta + %3 şiddetli = %65 etkilenmiş) http://fluoridealert.org/wp-content/uploads/neurath.2019-1.pdf

• Neurath C, Limeback H, Osmunson Bm ve ark. (2019) ABD Ağız Sağlığı Araştırmalarında Dental Florozis Eğilimleri: 1986 – 2012. JDR Klinik ve Translasyonel Araştırma.

ALZHEIMER: Dünya Sağlık Örgütü tarafından optimal veya güvenli kabul edilen konsantrasyonlarda veya daha düşük konsantrasyonlarda içme suyundaki düşük florür konsantrasyonları bile demans paterninin artmasına neden olur. https:// http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30868981

  • Russ TC, Killin LOJ, Hannah J, Batty GD. Daha sonraki demans riski ile ilgili olarak içme suyunda alüminyum ve florür. İngiliz Psikoloji Dergisi. Mart 2019.

DNA HASARI: ABD yetkililerine göre optimal veya güvenli olarak tanımlanan sudaki florür konsantrasyonları olan Çinli çocuklarda gözlenen dental florozis ile ilişkili mitokondriyal disfonksiyon. Florürün neden olduğu oksidatif strese cinsiyet farklılıkları da kaydedildi. https:// http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412018326291?via%3Dihub

• Zhou G, Yang L, Luo C, et al. Çinli çocuklarda düşük ila orta derecede florür maruziyeti, nispi mitokondriyal DNA seviyeleri ve diş florozu. Çevre Uluslararası. Cilt 127, Haziran 2019, sayfa 70-77.

DEMANS: Alzheimer ve diğer nörodejeneratif demans hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan en popüler iki ilacın etkinliğinin florür tarafından azaltıldığı veya bloke edildiği mekanizmayı tanımlar. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/16/1/10/htm

•  Marta Goschorska, Izabela Gutowska, Irena Baranowska-Bosiacka, Katarzyna Piotrowska, Emilia Metryka, Krzysztof Safranow, Dariusz Chublek. Alzheimer Hastalığı Tedavisinde Kullanılan Asetilkolinesteraz İnhibitörlerinin Florür Kaynaklı Oksidatif Stres Altında THP-1 Makrofajlarında Antioksidan Enzimlerin Aktivitesi ve Glutatyon Konsantrasyonu Üzerine Etkisi. Int. J. Çevre. Halk Sağlığı, 2019, 16(1), 10.

YETİŞKİN BEYİNLERİ: Orta düzeyde florür kullanan ilk uzun süreli NaF hayvan çalışması (10 hafta), beynin hafıza ve öğrenme ile ilişkili kısımları da dahil olmak üzere bir dizi histolojik değişiklik bulur. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0045653518317508

• Pei Jiang, Gongying Li, Xueyuan Zhou, Changshui Wang, Yi Qiao, Dehua Liao, Dongmei Shi. Kronik florür maruziyeti nöronal apoptozu indükler ve nörojenezi ve sinaptik plastisiteyi bozar: GSK-3b/b-katenin yolunun rolü. Kemosfer. Cilt 214, Ocak 2019, sayfa 430-435.

GECİKMİŞ ERKEK ERGENİĞİ: Düşük doz doğum öncesi maruziyetin doğum öncesi etkisinin NIH sponsorluğundaki ELEMENT araştırmasından yapılan bu 4. çalışma, idrar örneklerinde ölçüldüğü üzere maternal florür ile ilişkili erkekler için önemli bir gecikmiş ergenlik paterni buldu. Kadın verileri erken menarşa doğru anlamlı olmayan bir eğilim gösterdi. Cinsel gelişim üzerindeki etkiyi belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30922319

• Liu Y, Téllez-Rojo M, Hu H, et al. Mexico City’de yaşayan çocuklarda florür maruziyeti ve ergenlik gelişimi. Çevre Sağlığı. 2019 Mart 29; 18(1):26.

ANKSİYON VE DEPRESYON: Hem sıçanlar hem de çocuklar, ruh halini etkileyen florüre uzun süre maruz kalmaktan beyin kimyasında değişiklikler yaşarlar. Serotonin ve prefrontal korteks etkilenir. Kadınlarda daha belirgin olan bu değişiklikleri tespit etmek için sadece kısa süreli maruziyeti inceleyen çalışmalar yetersiz kalmaktadır. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938418309375

• Lu F, Zhang Y, Trevedi A, et al. (2019) Davranışsal sonuçlardaki florür ile ilgili değişiklikler artmış serotonin ile ilişkili olabilir. Fizyoloji ve Davranış.

GÖZ HASTALIĞI: Florür, tüketiciler üzerinde herhangi bir dozda biyolojik etkiye sahip, katarakt, glokom ve makula dejenerasyonunun gelişmesine katkıda bulunan bir zehirdir. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/16/5/856

• Waugh DT. Florürün Göz Hastalıklarının Patogenezine Katkısı: Moleküler Mekanizmalar ve Halk Sağlığı İçin Çıkarımları. Int. J. Çevre. Arş. Halk Sağlığı. 2019, 16(5), 856.

KEMİKLER VE GENLER: 8 mg / L florür içeren bu 30 günlük hayvan çalışması, kemik gelişimini etkileyen ve zayıf kemiklere, kan ve kemik kanserlerine ve iskelet florozuna katkıda bulunan nesiller boyunca aktarılabilen gen ekspresyonunu inhibe eden DNA ve RNA hasarını belgelemektedir. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651318311734?via%3Dihub

• Atule P. Daiwile, Prashant Tarale, Saravanadevi Sivanesan ve diğerleri. İskelet florozu gelişiminde florür kaynaklı epigenetik değişikliklerin rolü. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği. Cilt 169, Mart 2019, sayfa 410-417.

BEYİN HASARI: Florür, beyin kimyasını etkileyen ve hipokampusu zehirleyen kalsiyum metabolizmasına müdahale eder. “Florozun neden olduğu kalsiyum metabolizmasının dengesizliği, florürün neden olduğu beyin hasarının bir patogenezi olabilir.” https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0045653518324007

• Qiuli Yu, Dandan Shao. Rui Zhang, Wei Ouyang, Zigui Zhang. Farelerde içme suyu florozunun hipokampal nöronların L-tipi kalsiyum kanalı üzerindeki etkileri. Kemosfer. Cilt 220, Nisan 2019, sayfa 169-175. [Baskı Öncesi Çevrimiçi]

BEYİN HASARI: İnsan deneyimini simüle etmek için 10, 50 ve 100 mg / L kullanan doğum öncesi ve doğum sonrası hayvan deneyi, öğrenme ve hafıza bozukluklarına neden olan mekanizma olarak mitokondriyal hasarı ve nöronal ölümü belgeler. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30659323

• Zhao, Q., Niu, Q., Chen, J. ve diğerleri. Gelişimsel florür nörotoksisitesinde mitokondriyal fisyon inhibisyonunun rolleri: in vitro etki mekanizmaları ve sıçanlarda ve çocuklarda biliş ile ilişkiler. Kemer Toksikol (2019).

İYOT: Florürün biyokimyasal ve hormonal etkisini ve florlama politikasını, ilgili nörogelişimsel ve patolojik bozuklukları göz önünde bulundurarak iyot metabolizması üzerinde tanımlar ve tartışır. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/16/6/1086

• Waugh DT. Florür maruziyeti, iyot emiliminin bozulmasına ve iyot eksikliğine katkıda bulunan sodyum/iyodür sempatörünün (NIS) inhibisyonunu indükler: moleküler inhibisyon mekanizmaları ve halk sağlığı için etkileri. Int. J. Çevre. Halk Sağlığı 2019, 16, 1086.

ZEHİR BİYOLOJİSİ: Florürün metabolizmayı, hormonları, bağışıklık fonksiyonunu vb. etkileyen biyolojik etkisine derinlemesine dalış. “Ayrıca, bu çalışmanın bulguları ayrıca, hamilelik ve erken bebeklik döneminde kronik F maruziyetinin Na + , K + -ATPaz aktivitesini bozabileceği yaşam boyu duyarlılık pencereleri olduğunu ve hastalık ve sağlıktaki eşitsizlikler için hem kısa hem de uzun vadeli etkileri olduğunu göstermektedir.” https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1660-4601/16/8/1427

• Waugh DT. Florür Maruziyeti, Sodyum ve Potasyumla Aktive Edilen Adenozin Trifosfataz (Na+, K+-ATPaz) Enzim Aktivitesinin İnhibisyonuna Neden Olur: Moleküler Mekanizmalar ve Halk Sağlığı İçin Çıkarımlar. Int. J. Çevre. Halk Sağlığı 2019, 16(8), 1427

DOZ TEPKİSİ: Yetişkin sıçanlar üzerinde yapılan üç aylık bir çalışma, “florürün sıçanların öğrenme yeteneğini bozabileceğini, bunun da sıçan hipokampal nöronlarında otofajinin indüksiyonu ile ilişkili olabileceğini” buldu. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31111310

• Zhang C, Huo S, Fan Y, Gao Y, Yang Y, Sun D. Otofaji, sıçanlarda florür kaynaklı öğrenme bozukluğunda rol oynayabilir. Biol Trace Elem Res. 2019 20 Mayıs.

GENETİK YATKINLIK: Biyolojik etki ile ilgili son bilimsel literatürün gözden geçirilmesi. Aynı popülasyonda aynı maruziyet, bireyleri farklı şekilde etkiler ve genetik savunmasızlığı düşündürür. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcmm.14185

• Wei, W, Pang, S, Güneş, D. Endemik florozisin patogenezi : Son 5 yıldaki araştırma ilerlemesi. J Hücresi Mol Med. 2019; 23: 2333– 2342.

MİTOKONDRİ: Florüre doğum öncesi ve doğum sonrası maruz kalma, nöronal ölüme katkıda bulunan mitokondriyal anormallikler, otofaji ve apotheosis ile sonuçlanır. https:// http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/30659323

• Zhao, Q., Niu, Q., Chen, J. ve diğerleri. Gelişimsel florür nörotoksisitesinde mitokondriyal fisyon inhibisyonunun rolleri: in vitro etki mekanizmaları ve sıçanlarda ve çocuklarda biliş ile ilişkiler. Kemer Toksikol (2019).

BESLENME: F-iyonu bir zehirdir, ancak CaF’nin biyoyararlanımı NaF’den farklıdır, çünkü kalsiyum florür zehirlenmesinin panzehiridir. Su ve dişçilik ürünlerinde bulunmasının yanı sıra, ilaçların %20’si ve tarım kimyasallarının %40’ı florür bazına sahiptir. Sonuç olarak, insanlar kronik hastalığa katkıda bulunan aşırı miktarda florüre maruz kalırlar. https://journals.matheo.si/index.php/ACSi/article/view/4932/2095

• Stepec D, Ponikvar-Svet M. İnsan Sağlığı ve Beslenmesinde Florür. Acta Chim Slov. 2019, 66.

SİNRJİ, DUYARLILIK ve TSCA: Yüksek derecede maruz kalan grupların ve duyarlılığı etkileyen içsel ve dışsal faktörlerin doğru bir şekilde tanımlanması, savunmasız gruplar arasındaki toplam maruziyetin yeterince değerlendirilmesini gerektirir. 1976 Toksik Madde Kontrol Yasası’na (TSCA) yapılan 2016 Lautenberg güncellemesi, gıda ve florürlü sudaki florürlü pestisitlerden kaynaklanan kombine florür maruziyetinin küçük çocuklar üzerindeki etkisini hesaplamak gibi riski azaltan zorlu ve bilimsel olarak disiplinli bir risk değerlendirmesi yapılmasını gerektirir. https://&nbsp;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6715167/

• Koman PD, Singla V, Lam J, Woodruff TJ. Popülasyon duyarlılığı: Lautenberg Toksik Maddeler Kontrol Yasası kapsamında kimyasal risk değerlendirmesinde hayati bir husus. PLoS Biol. 2019 29 Ağustos; 17(8):E3000372.

2018

TİROİD: Kanada topluluklarında ‘optimal’ florürlü su içen kişilerin% 18’i, florür iyot metabolizmasına müdahale ettiği için düşük tiroid fonksiyonu riski yüksektir. Birçoğu subklinik olacak ve hafif hipotiroidi olduklarını bilmeyecek, bu da yine de diyabet, yüksek kolesterol ve diğer problemler için risklerini artıracaktır. Çalışma, zaten tiroid hastalığı teşhisi konmuş olanları dışladı. (CHMS) https:// http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016041201830833X

  • Ashley J. Malin, Julia Riddell, Hugh McCague, Christine Till. Kanada’da yaşayan yetişkinler arasında florür maruziyeti ve tiroid fonksiyonu: İyot durumuna göre etki modifikasyonu. Çevre Uluslararası. Cilt 121, Kısım 1, Aralık 2018, sayfa 667-674.

TİROİD: Sudaki 0.5 ppm florür bile tiroid hormonları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Su şu anda 0,7 ppm’ye kadar florürlenmektedir ve 2015 yılında 1,2 ppm’ye kadar düşmektedir. https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805681/

  • Z. Kheradpisheh ve ark. (2018) İçme Suyu Florürünün İnsan Tiroid Hormonları Üzerindeki Etkisi: Bir Vaka Kontrol Çalışması. Bilimsel Raporlar. Cilt 8.

AŞIRI DOZDA BEBEĞİZ: Florürlü Amerikan topluluklarındaki bebeklerin üçte birinden fazlası (% 37), hükümet düzenlemelerine göre güvenli kabul edilen florür üst sınırlarının üzerinde florür tüketmektedir. Florürlü olmayan topluluklardaki bebeklerin %4’ü bile florürlü su ile yapılan ürünlerin tüketimi nedeniyle aşırı dozda florür almaktadır. En azından, bu çocukları diş florozu geliştirme riski altındadır. Dental florozis, öğrenme güçlüğü, kırık kemikler ve böbrek hastalığı insidansının artmasıyla ilişkilidir. http://jocpd.org/doi/10.17796/1053-4625-43.1.7

• Claudia X Harriehausen, Fehmida Z Dosani, Brett T Chiquet, Michelle S Barratt ve Ryan L Quock. Formülden Bebeklerin Florür Alımı. Klinik Pediatrik Diş Hekimliği Dergisi. 2018.

HÜKÜMET ÖNYARGISI: Florür tüketiminin etkisini inceleyen bir Ulusal Toksikoloji Programı hayvan deneyi, doğum öncesi veya doğum sonrası etkisi olmayan bir bulgu elde etmek için yanlış sıçanlar, yanlış doz ve yanlış çalışma tasarımı kullandı. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987718308600

• Karen Favazza Spencer, Cesur Limeback. Kan Daha Kalın Than Su: Ulusal Toksikoloji Programı Çalışmasındaki Kusurlar. Tıbbi Hipotezler. Cilt 121. Aralık 2018. Sayfa 160-163.

DENTAL FLOROZİŞ: “2001-2002 yıllarında, belirtilen dental florozis kategorilerinin ağırlıklı yüzde prevalansı: %49.8 normal (yani etkilenmemiş), %20.5 şüpheli ve %29.7 çok hafif ve üzeri idi. 2011-2012 yıllarında, ağırlıklı yüzde yaygınlık kategorileri şunlardı: %31.2 normal, %7.5 şüpheli ve %61.3 çok hafif ve üzeridir. 2001-2002 yılları ile 2011-2012 yılları karşılaştırıldığında, 2011-2012 grubu için çok hafif ve üzeri florozis prevalansı %31.6 (P <.0001) artmıştır.” “16 ve 17 yaş arası ergenlerde 2002-2001 yılları arasındaki verilerle karşılaştırıldığında, 2012-2011 yılları arasında dental florozis prevalansında %31,6’lık bir fark vardı. ABD’de florozis oranlarında devam eden artış, prevalansını azaltmak için ek önlemlerin uygulanması gerektiğini göstermektedir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29500282/

• Wiener RC, Shen C, Findley P, Tan X, Sambamoorthi U. Zaman İçinde Dental Floroz: 2001-2002 ve 2011-2012 yılları arasındaki Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi verilerinin karşılaştırılması. J Dent Hyg. 2018 Şubat; 92(1):23-29.

HAMİLE KADINLAR: ‘En iyi’ şekilde florürlü su içen hamile Kanadalı kadınlar, florürsüz Kanada topluluklarındaki hamile kadınlara kıyasla bireysel test başına iki kat daha fazla florür maruziyetine sahipti – ve çocukları doğum öncesi florür maruziyetine (tuzdan) dayalı olarak 6 puana kadar daha düşük IQ’ya sahip olan ELEMENT kohortundaki Meksikalı kadınlardaki aralıkla tutarlıdır. Kanadalı çalışma, böbrek hastalığı gibi sağlık sorunları olanların yanı sıra çay tüketimi gibi kafa karıştırıcı faktörleri de göz ardı etti. https://ehp.niehs.nih.gov/doi/pdf/10.1289/EHP3546

• Christine Till, Rivka Green, John G. Grundy, Richard Hornung, Raichel Neufeld, E. Angeles Martinez-Mier, Pierre Ayotte, Gina Muckle ve Bruce Lanphear. Kanada’daki hamile kadınlardan oluşan ulusal bir örnekte topluluk suyu florlama ve idrar florür konsantrasyonları. Çevre Sağlığı Perspektifleri. Ekim 2018.

ALZHEIMER HASTALIĞI: Alzheimer hastalığının gelişiminde florür kaynaklı stres ve inflamasyonun etkisini tanımlar ve zaman içinde kötüleşen hücre ölümü mekanizmasını gösterir. https://&nbsp;http://www.mdpi.com/1422-0067/19/12/3965

Alzheimer Hastalığının Etyopatogenezinde Florürün Potansiyel Rolü. Int. J. Mol. Sci. 2018, 19 (12), 3965.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ: 200’den fazla çocuk bireysel olarak test edildi. Çalışma, görünüşe göre doza özgü florüre doğum öncesi maruziyetlerinin neden olduğu dikkat eksikliği bozukluğunu buldu. Bu, NIH sponsorluğundaki 12 yıllık ELEMENT projesinin 3. raporudur ve ‘optimal’ florürlü topluluklarda maruziyetle tutarlı olarak florüre düşük dozda doğum öncesi maruziyetin birçok tüketici için ince ama kalıcı beyin hasarına neden olduğunu doğrulamıştır. Akıl hastalığı öyküsü veya diyabet ve böbrek hastalığı gibi durumları olanlar hariç tutuldu. https:// http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412018311814

  • Morteza Bashash, Maelle Marchand, Howard Hu, ChristineTill, Angeles Martinez-Mier, Brisa

N. Sanchez, Niladri Basu, Karen Peterson, Rivka Green, Lourdes Schnaas, Adriana Mercado-García, Mauricio Hernández-Avila, Martha María Téllez-Rojo. Mexico City’de 6-12 yaş arası çocuklarda doğum öncesi florür maruziyeti ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomları. Çevre Uluslararası. Cilt 121, Bölüm 1, Aralık 2018, sayfa 658-666.

KANSER: Bir IARC bilim adamını içeren araştırmacılar, özofagus kanserinin Kenya’nın endemik floroz bölgelerinde diş florozu olanlar arasında 9.4 kat daha yaygın olduğunu buldular. İnflamatuar florürün mikrobiyom ve diğer biyolojik mekanizmaları etkilediğine dair biyolojik olasılık sağlar. Daha fazla çalışma önerir. https:// http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30582155/

  • Menya D, Maina SK, Kibosia C, Kigen N, Oduor M, Some F, Chumba D3, Ayuo P, Middleton DR, Osano O, Abedi-Ardekani B, Schüz J, McCormack V. Afrika Özofagus Kanseri Koridorunda diş florozu ve ağız sağlığı: Kenya ESCCAPE vaka kontrol çalışmasından elde edilen bulgular ve pan-Afrika perspektifi. Int J Kanser. 2018 Aralık 23.

BÖBREKLER: Florür, böbrekler için seçici olarak toksik olan yaygın bir maruziyettir. https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0270929518301827

  • Kirpik LH. Böbrek toksisitesini etkileyen çevresel ve genetik faktörler. Nefroloji Seminerleri. Cilt 39, Sayı 2, Mart 2019, sayfa 132-140.

IQ ve DF: 0.5 ila 3.9 mg / L arasında, her 0.1 mg / L’nin diş florozunu% 2.24 oranında artırdığı ve her 0.5 mg / L’nin IQ’yu 2.67 puan azalttığı bulundu. Ayrıca, yüksek IQ’lu çocukların yarısı kadar daha yüksek F dozu olan çocuklar bulundu. https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/29870912

  • Yu X ve ark. Orta derecede aşırı florür maruziyetinin çocuk sağlığı üzerindeki eşik etkileri: Dental floroz ve mükemmel zeka kaybı arasında potansiyel bir ilişki. Çevre Uluslararası 2018 Haziran 2;118:116-124.

ARSENİKTEN DAHA KÖTÜ: “Sonuç olarak, F maruziyeti, erken böbrek hasarı biyobelirteçlerinin idrarla atılması ile ilişkiliydi ve F maruziyetinin nefrotoksik rolü hipotezini destekledi.” https://&nbsp;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X18302382

  • Monica I. Jiménez-Córdova, Mariana Cardenas-Gonzaleza, Guadalupe Aguilar-Madrid, Luz

C. Sanchez-Peña, Ángel Barrera-Hernández, Iván A. Domínguez-Guerrero, Carmen González-Horta, Olivier C. Barbier, Luz M. Del Razo. Çevresel olarak florür ve düşük arsenik seviyelerine maruz kalan yetişkin bir Meksika popülasyonunda böbrek hasarı biyobelirteçlerinin değerlendirilmesi. Toksikoloji ve Uygulamalı Farmakoloji. Mayıs 2018.

Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF): Çinli hayvan çalışması, bilişsel eksiklikler için in vivo ve in vitro metodolojiyi kullanan mekanizmaları doğrular. “florürün gelişimsel nörotoksisitesinin, ERK1/2 aracılı BDNF-TrkB sinyal bozulmasının neden olduğu sinaptogenez bozukluğu ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir.” BDNF öğrenme, hafıza, yaşlanma ve psikiyatrik hastalık https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30130557/ ile ilgilidir

BDNF-TrkB sinyalinin ERK1/2 aracılı bozulması, florür kaynaklı gelişimsel nörotoksisiteye katkıda bulunan sinaptik bozulmaya neden olur. Toksikoloji. 2018 Aralık 1;410:222-230.

BÖBREK KASKADI: “Birlikte ele alındığında, bu bulgular florür zehirlenmesinin erken evrelerinde karaciğer enzim aktivitelerinde bazı değişiklikler olabileceğini ve ardından böbrek hasarının olabileceğini göstermektedir.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29769014/

  • Perera T. ve ark. Sıçanlarda farklı maruz kalma süresi ile florürün ana organlar üzerindeki etkisi. Çevre Sağlığı ve Koruyucu Hekimlik (2018) 23:17

ASD ve FLORÜR: Beyin iltihabı ve immünoeksitotoksisite otizm spektrum bozuklukları (ASD) ile ilişkilidir. Alüminyum ve florür aynı şekilde kronik inflamasyon ve immünoeksitotoksisite ile ilişkilidir. Her yerde bulunan alüminyum ve florür içeren bir dizi çevresel faktörle etkileşime giren çeşitli genetik yatkınlıklar, bir dizi enzimle etkileşime girer, bu da hücresel enerji üretiminin ve oksidatif stresin önemli ölçüde baskılanmasına neden olur ve bu da ASD popülasyonunda görülen bağışıklık fonksiyon bozuklukları ile tutarlı gözlemlenebilir modellerle sonuçlanır. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909100/

  • Strunecka A, Blaylock RL, Patocka J, Strunecky O. Otizm spektrum bozukluklarının etiyopatolojisi ve tedavisinin merkezi mekanizması olarak immünoeksitotoksisite: Florür ve alüminyumun olası bir rolü. Cerrahi Neurol Uluslararası 2018 Nisan 9;9:74. doi: 10.4103/sni.sni_407_17. Yazım hatası: Surg Neurol Int. 2018 Mayıs 08;9:98.

HASTALIĞIN PROGRAMLANMASI: Yazarlar, florürün çeşitli vücut fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkisini doğrulayan çalışmaların gözden geçirilmesini kullanarak, yapay olarak florürlenmiş içme suyu gibi erken yaşamda büyümenin kritik aşamalarında florüre maruz kalmanın, daha sonraki yaşamda hastalık ve sakatlık ile sonuçlanabileceğini varsaymaktadır.

https://oss.jocpd.com/files/article/20220707-297/pdf/JOCPD42.5.1.pdf

  • Nakamoto T, Rawls HR. Erken Yaşamda Florür Maruziyeti, Daha Sonraki Yaşamda Hastalığın Olası Kök Nedeni Olarak. J Clin Pediatr Dent. 2018; 42(5):325-330.

2017

GÖZDEN GEÇİRME: Su, gıda veya tuz programlarından kaynaklanan florlama şemalarının “astımlı-iskeletsel, nörolojik, endokrin ve cilt sistemlerinde çeşitli hastalıklar için risk oluşturduğu” sonucuna varmıştır. Diş ve iskelet florozu, kronik ve aşırı florür alımının belirtileridir.” https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/28453591

  • Verena Romero, Frances J. Norris, Juvenal A. Ríos, Isel Cortés, Andrea González, Leonardo Gaete, Andrei N. Tchernitchin. Musluk suyunun florlanmasının insan sağlığı üzerindeki etkisi. Rev. méd. Şili, cilt.145, no.2, Santiago, Şubat 2017.

DOZ-YANIT: Çocukların IQ’larının, hamilelik sırasında annelerinin idrar testleri ve yavruların bireyselleştirilmiş IQ testleri yoluyla ölçülen florür maruziyeti miktarı ile ilişkili bir doz-yanıt eğilim çizgisinde düşürüldüğü doğrulanmıştır. Optimal olarak florürlenmiş topluluklardaki dozlarla tutarlı aralıkta, IQ’da 6 puana kadar bir fark vardı. Bu NIH sponsorluğunda, birinci sınıf Amerikan ve Kanada üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından yürütülen 12 yıllık boylamsal çalışma, şeker hastalarının yanı sıra böbrek hastalığı veya hamilelik komplikasyonları olanları dışladı ve birçok karışıklığa izin verdi.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28937959

Morteza Bashash, Deena Thomas, Howard Hu, et al. Meksika’da 4 ve 6-12 Yaş Arası Çocuklarda Doğum Öncesi Florür Maruziyeti ve Bilişsel Sonuçlar. Çevre Sağlık Perspektifi. Eylül 2017. Cilt 125, Sayı 9.

Bu çalışma, kronik oksidatif ve enflamatuar stresin, osteoblast farklılaşması ve kemik gelişiminde florürün neden olduğu engelle ilişkili olabileceğine dair kanıt sunmaktadır.” http://link.springer.com/article/10.1007/s12011-016-0756-6

  • Gandhi, D., Naoghare, P.K., Bafana, A. ve ark. Osteosarkom Hücrelerinde Florür Kaynaklı Oksidatif ve İnflamatuar Stres: Kemik Gelişim Yolunu Etkiler mi? Biol İz Elem Res (2017) 175: 103.

OKUL ÖNCESİ DİYET: İki yaşındaki çocukların beslenmesi güvenli olmayan seviyelerde florür içerir. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cdoe.12283/full

  • Martinez-Mier EA, Spencer KL, Sanders BJ, Jones JE, Soto-Rojas AE, Tomlin, Vinson LA, Weddell JA ve Eckert GJ. 2 yaşındaki çocukların diyetinde florür. Topluluk Dent Oral Epidemiol. 2017; 00:1–7.

DEHIDRASYON: Düşük gelirli ve etnik / ırksal azınlıkların musluk suyu tüketme olasılığı daha düşüktür ve kronik dehidrasyondan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca şişelenmiş su satın alma olasılıkları daha yüksektir. Sonuç olarak, musluk suyunun yoksulların yararına florlanması geçersiz bir argümandır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28727528/ 

  • Brooks CJ, Gortmaker SL, Long MW, Cradock AL, Kenney EL. ABD’li Yetişkinler Arasında Hidrasyon Durumundaki Irksal / Etnik ve Sosyoekonomik Eşitsizlikler ve Musluk Suyu ve Diğer İçecek Alımının Rolü. J Halk Sağlığı. 2017 Eylül; 107(9):1387-1394.

APOPTOZİZ: “Mine florozu, erken çocukluk döneminde supraoptimal seviyelerde florür alımının neden olduğu gelişimsel bir bozukluktur. Emaye kusurları, yatay ince beyaz çizgiler, opaklıklar (yüzey altı gözeneklilikleri), renk bozulmaları ve çeşitli boyutlarda çukurlardan oluşur. Mine florozunun altında yatan moleküler mekanizma hala bilinmemektedir….. Florozisin, hücre ölümüne neden olan doğrudan sitotoksik etkilerin, apikal ve bazolateral yüzeyler arasında sızdırmaz bir bariyer oluşturmak için gerekli olan sıkı bağlantıların gecikmiş gelişiminin ve florürün vektörel kalsiyum ve / veya bikarbonat taşınması üzerindeki doğrudan inhibitör etkisinin bir kombinasyonundan kaynaklandığını varsayabiliriz. https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5770627/

  • Rácz, Róbert ve ark. “Bikarbonat taşınımında değişiklik yok, ancak yeni bir ameloblast modelinde sıkı bağlantı oluşumu florür tarafından geciktiriliyor.” Fizyolojide Sınırlar. 2017; 8: 940.

FLORÜR VE DEMOGRAFİ: “Çocukların yaklaşık% 30’u diş florozu riski altındaydı.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28110134/

  • Jain RB. ABD’li çocuklar ve ergenler için su ve plazmadaki florür konsantrasyonları: NHANES 2013-2014 verileri. Environ Toxicol Pharmacol. 2017 Mart;50:20-31.

DNA: “Seçilen konsantrasyonlarda uzun süreli florür alımının hücresel oksidatif durumun dengesizliğine neden olduğunu, DNA’yı etkilediğini ve hücresel homeostazın bozulduğunu bulur… Florür takviyesinin mevcut çalışma ışığında yeni bir değerlendirme gerektirmesi önerilmektedir.” https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/28089781

  • F.D. Campos-Pereira, L. Lopes-Aguiar, F.L. Renosto, et al. Uzun süreli florür maruziyetinin neden olduğu oksidatif stres indüksiyonu ve antioksidan gen downregülasyonu sonrası genotoksik etki ve sıçan hepatosit ölümü meydana geldi. Kimyasal Biol Etkileşimi. 2017 Şubat 25;264:25-33.

DOĞUM ÖNCESİ ZEHİR: “F, kordon kanı ve anne sütünden geçebilir ve fare yavrularının öğrenmesi ve hafızası üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir.” http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0960327117693067

  • Y Zhang, X Xue, R Niu, J Wang. Gebelik ve emzirme döneminde maternal florür maruziyeti, fare yavrularının öğrenme ve hafıza yeteneğini ve glutamat reseptörü mRNA ekspresyonlarını azalttı. Z Güneş, İnsan ve Deneysel Toksikoloji. 13 Şubat 2017.

BAĞIŞIKLIK: Florüre prenatal ve postnatal erken maruziyet dalak fonksiyonunu ve gelişimini bozarak dalağa ve yaşam boyu bağışıklığa zarar verir. https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/28846973/

  • Yanqin Ma, Kankan Zhang, Fengjun Ren, Jundong Wang, Gelişimsel florür maruziyeti, ERK sinyal yolunun bozulması yoluyla sıçanın dalak gelişimini ve hücre döngüsünü etkiledi, Kemosferde, Cilt 187, 2017, Sayfa 173-180

NÖROİNFLAMASYON: Florürün merkezi sinir sistemi ve bağışıklık üzerindeki toksik etkileri. https://link.springer.com/article/10.1007/s10753-017-0556-y

  • Chen R, Zhao LD, Liu H. ve ark. Florür, BV2 Mikroglial Hücrelerde Nöroinflamasyonu İndükler ve Wnt Sinyal Yolunu Değiştirir. Enflamasyon. 2017; 40: 1123.

2016

ELEŞTİRİ HHS ÖNERİSİ: Diş hekimliği araştırmacılarından oluşan florlama yanlısı ekip, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’nın optimal florür konsantrasyonunu tek bir 0,7 ppm hedefine düşürmesinin sağlam bilimde eksik olduğunu, yani “politikanın tüm popülasyonda ve potansiyel olarak tüm yaşlarda risk ve koruyucu maruziyetlerin dengelenmesinin farkında olması ve kasıtlı olarak toplanan son verilere dayanması gerektiğini, Eleştirel olarak analiz edildi ve dikkatlice yorumlandı… (öneri gibi görünüyor) gerekçesi ve bazen tarihli verilerin kullanımı ve yorumlanması açısından erken.” Bu yazarların yanlılığı 1 ppm’yi korumaktır; yine de, HHS belgesine karşı gerekçeleri uygundur. HHS belgesi bilimsel değil, politiktir.

https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/26710669

  • Spencer AJ, Do LG. İçme suyundaki ‘optimum’ florür konsantrasyonunun değiştirilmesinde dikkatli olunmalıdır. Topluluk Dent Oral Epidemiol. 2016 Nisan; 44(2):101-8.

OSTEOPOROZ: “Sonuç olarak, Dünya Sağlık Örgütü, bilimsel kanıt eksikliğine rağmen çürüğün önlenmesi için F şemalarını desteklemeye devam etse de, F şemaları kristal kalitesini iyileştiremez, aksine diş gelişimini olumsuz yönde etkilemeye katkıda bulunur ve menopoz sonrası osteoporoz gelişme riskini artırır.”

http://dx.doi.org/10.4172/2379-1764.1000170

  • Mitsuo Kakei, Masayoshi Yoshikawa ve Hiroyuki Mishima. Florür maruziyeti postmenopozal kadınlarda osteoporotik değişimi hızlandırabilir: florür kaynaklı osteoporozun hayvan modeli. Adv Tech Biol Med 2016, 4:1

DİYABET: Florlama politikası yaşa bağlı tip 2 diyabet insidansını önemli ölçüde artırır. https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/27740551

  • K. Fluegge. Topluluk suyunun florlanması, 2005 ve 2010 yılları arasında 22 eyalette yaşa göre düzeltilmiş diyabet insidansı ve prevalansında artış öngörmektedir. Su ve Sağlık Dergisi, 2016.

IBD: Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, birçok ülkede florlama başladıktan sonra artar. http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/27199224

  • Follin-Arbelet B, Moum B. Florür: inflamatuar bağırsak hastalığı için bir risk faktörü mü? Scand J Gastroenterol. 2016 Mayıs 19:1-6.

PROPAGANDA: Medyanın yardımıyla, floridasyoncular siyasi bir amaç elde etmek için tarihi ve bilimsel gerçekleri çarpıtıyorlar. https://&nbsp;http://www.researchgate.net/publication/305985332

  • Anat Gesser-Edelsburg ve Yaffa Shir-Raz. ‘Belirsizlik yanlılığı’ içeren sorunlar için riski iletmek: İsrail’deki su florlama vakası bize ne öğretebilir? Risk Araştırmaları Dergisi. Ağustos 2016.

2015

COCHRANE CWF İNCELEMESİ: 0.7 ppm florürleme ile florürlü topluluklarda yaşayan çocukların% 12’sinin% 40’lık bir toplam diş florozu etkisi ile estetik olarak sakıncalı diş florozuna sahip olduğunu tahmin etmektedir. Etkiler 1 ppm için% 47 ve% 15 idi, dental floroz insidansı üzerinde sadece küçük bir etki ve 2000 York İncelemesinin bulguları ile tutarlıydı. http://www.cochrane.org/CD010856/ORAL_water-fluoridation-to-prevent-tooth-decay

  • Iheozor-Ejiofor Z, Worthington HV, Walsh T, O’Malley L, Clarkson JE, Macey R, Alam R, Tugwell P, Welch V, Glenny A. Diş çürüklerinin önlenmesi için su florlaması. Cochrane Sistematik İncelemeler Veritabanı 2015, Sayı 6.

TİROİD: Düşük tiroid tanıları ‘optimal’ florürlü bölgelerde önemli ölçüde daha yüksektir. https://&nbsp;http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/25714098

  • S Peckham, D Lowery, S Spencer. İngiltere’de içme suyundaki florür seviyeleri hipotiroidi prevalansı ile ilişkili midir? GP uygulama verileri ve içme suyundaki florür seviyeleri üzerine geniş bir gözlemsel çalışma. J Epidemiol Toplum Sağlığı. 24 Şubat 2015.

DEHB: Araştırmacılar, ABD’nin florürlü bölgelerinde DEHB’li 67 bin ila 131 bin daha fazla 11 yaş buldular.

http://www.ehjournal.net/content/pdf/s12940-015-0003-1.pdf

  • A Malin ve C Till. Florürlü suya maruz kalma ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu prevalansı. Çevre Sağlığı 2015, 14:17

CWF ENFLAMASYONLARI: “Küçük konsantrasyonlarda bile florürün COX-1 ve COX-2 enzimlerinin miktarlarını ve aktivitesini değiştirdiğini, enflamatuar sürecin başlatılmasında ve geliştirilmesinde rol oynadığını” buldu. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0887233315001605

  • I. Gutowskaa ve ark. THP1 farklılaşmış monositlerde / makrofajlarda inflamasyonu başlatan ve güçlendiren bir faktör olarak florür. in vitro toksikoloji. Cilt 29, Sayı 7, Ekim 2015, sayfa 1661–1668.

NÖROTOKSİK: EPA bilim adamları, florürü, önemli zarar kanıtları olan ‘altın standart’ gelişimsel nörotoksik madde olarak sınıflandırır. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0892036215300362

  • William R. Mundy, Stephanie Padilla, Joseph M. Breier, al. Test setinin genişletilmesi: Memeli beyin gelişimini bozma potansiyeline sahip kimyasallar. Nörotoksikoloji ve Teratoloji. Cilt 52, Kısım A, Kasım-Aralık 2015, sayfa 25–35.

PROPAGANDIZING: Florlama savunucuları ilgili kanıtları görmezden geldiler ve o zaman ve şimdi diş yararı vaatlerini yerine getirmediler. Beklenen özeni de göstermediler ve zarar vermediler. https://doi.org/10.2105/AJPH.2015.302660

  • Carstairs, C. (2015). Dr. Strangelove’dan önce su florlamasını tartışmak. Amerikan halk sağlığı dergisi, 105(8), 1559–1569.

MALİYET ETKİNLİ DEĞİL: CDC tarafından kullanılan maliyet-fayda analizindeki (CBA) hataları ortaya çıkarır. Düzeltmelerden sonraki en iyi durum senaryosu, diş florozu ile ilgili herhangi bir değerlendirmeyle ortadan kaldırılandan daha fazla olan 3 dolarlık bir avantajdır. Florürlü içme suyu, topluluklar için ekonomik bir kayba neden olur. http://www.NCBI.nlm.nih.gov/pubmed/25471729

  • Lee Ko & Kathleen M. Thiessen (2015) Topluluk suyunun florlanmasına ilişkin son ekonomik değerlendirmelerin eleştirisi, Uluslararası Mesleki ve Çevre Sağlığı Dergisi, 21: 2, 91-120
Florür Zararları ile İlgili Bilim Yayınları
Florür Zararları ile İlgili Bilim Yayınları

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:

2017 IAOMT Pozisyon Belgesi: https://iaomt.org/iaomt-fluoride-position-paper-2/

2018 Açık Mektup: http://www.multibriefs.com/briefs/icim/nutrition.pdf

2019 Çocuk Sağlığı Savunma Beyanı: https://childrenshealthdefense.org/news/u-s-water-fluoridation-a-forced-experiment-that-needs-to-end/

2020 Uzman Görüşü: https://&nbsp;http://www.ehn.org/fluoride-and-childrens-health-2648120286.html

2023: HHS siyasi entrikaları tarafından bastırılan NTP Raporu: https://ntp.niehs.nih.gov/ whatwestudy/assessments/noncancer/ongoing/fluoride/index.html2024: Ekim 2023’e kadar yayınlanan çalışmaların bir Ekini içeren NTP Sistematik İncelemesi: https://ntp.niehs.nih.gov/publications/monographs/mgraph08 

“Bu derleme, orta derecede bir güvenle, daha yüksek tahmini florür maruziyetlerinin (örneğin, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1.5 mg / L florür İçme Suyu Kalitesi Yönergelerini aşan içme suyu florür konsantrasyonları gibi maruziyet yaklaşımlarında olduğu gibi) çocuklarda sürekli olarak daha düşük IQ ile ilişkili olduğunu bulmaktadır… Çocukların IQ ve florür maruziyetleri arasındaki ters ilişkinin son meta-analizleri, doz-yanıt ilişkisine dair ek kanıtlar sunmaktadır. – Florür Maruziyeti ve Nörogelişim ve Biliş ile İlgili Bilimin Durumuna İlişkin NTP Monografisi: Sistematik Bir İnceleme (22 Ağustos 2024)

“… florürün insanlar için bilişsel nörogelişimsel bir tehlike olduğu varsayılmaktadır…”

– Ulusal Toksikoloji Programından Monograf Taslağı, “Florür Maruziyeti ve Nörogelişimsel ve Bilişsel Sağlık Etkilerinin Sistematik İncelemesi” (6 Eylül 2019)

“Çocuklarda düşük IQ’ları gösteren en yüksek kaliteli çalışmaların birçoğu Kanada’da en uygun şekilde florürlenmiş (0.7 mg / L) alanlarda yapıldı.” – “NTP Bilimsel Danışmanlar Kurulu’na (BSC) ve BSC Çalışma Grubuna Sağlanan Belgeler s. 352 (15 Mart 2023)

“Tüm zorunlu su florlama programlarının durdurulması, tüm halk sağlığı kurumlarının, etik milletvekillerinin ve bilgili vatandaşların hedefi olmalıdır.”

– Prof. Rita F. Barnett-Rose, J.D. “Zorunlu Su Florlaması” (2014)

TANIMLAR:

• Onay: Onay, etki yaratmak amacıyla bir bakış açısını yansıtan yetkili bir ifadedir. Onay, bir uzman görüşü değildir.

• Yetkili beyan: Bir kuralı, yasayı veya politikayı eylemi yönlendirmek, etkilemek veya zorunlu kılmak amacıyla yorumlayan bir görüş. Yetkili ifadeler doğası gereği güvenilir veya güvenilir değildir, ancak doğası gereği manipülatiftir. “Tanıklık propagandası”, pazarlamada ve siyasette yetkili ifadeleri kullanır. “Otoriteyi sorgula” sloganı, politikayı ve/veya yaptırıma tabi anlatıları onaylayan önyargılı otoriter ifadelerin körü körüne kabulüyle mücadele etmek için eleştirel düşünmeyi teşvik etmeyi amaçlıyordu. (Mantıksal Yanılgılar: Otoriteye İtiraz)

• Uzman Görüşü: Uzman görüşü, kanıtlara ve bir alanda önemli bir çalışma yapmış birinin durum tespitine bağlıdır. Daubert Standardı, bir mahkemede görüş bildiren uzmanların güvenilirliğini doğrulayan yasal bir süreçtir.

ÖRNEKLER:

ONAY: Nisan 2015 HHS bildirisi, diş çürümesinin ‘güvenli ve etkili’ bir şekilde önlenmesi için içme suyunda 0,7 ppm florür konsantrasyonu önermektedir.

vs.

UZMAN GÖRÜŞÜ: Haziran 2015 Cochrane raporu , yetişkinlere veya düşük gelirli çocuklara diş hekimliği yararı olduğuna dair güvenilir bir kanıt bulamamıştır, ancak bazıları muhtemelen maliyetli kozmetik diş hekimliği ile sonuçlanacak olan önemli ölçüde daha yüksek diş florozu oranlarını belgelemektedir.

2019 Ulusal Toksikoloji Programı sistematik incelemesi, florürün insan sağlığı için varsayılan bir tehlike olduğuna dair kanıtlara dayalı bir uzman görüşü sundu

maruziyet doğum öncesi veya sonrası olduğunda nörotoksik etkiye özgüdür.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.