Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Bromodichloromethane (BDCM)

Bromodichloromethane (BDCM)

Bromodichloromethane (BDCM), içme suyunda klorlama işlemi sonucu ortaya çıkan renksiz, uçucu bir organik bileşiktir. Her ne kadar düşük seviyelerde doğal olarak oluşabilse de, insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle dikkatle incelenmesi gereken bir maddedir. Bu makalede, BDCM’nin ne olduğunu, nasıl oluştuğunu, insan sağlığına ve çevreye etkilerini ve kendimizi bu maddeden nasıl koruyabileceğimizi detaylı bir şekilde ele alacağız.

CAS ID#: 75-27-4

Etkilenen Organ Sistemleri: Kanser, Gelişimsel (organların gelişimi sırasında etkiler), Karaciğer (Hepatik), Bağışıklık Sistemi (İmmünolojik), Böbrekler (Renal)

Kanser Sınıflandırması: Kanser ve kanser sınıflandırması ile ilgili sorularınız için lütfen NTP, IARC veya EPA ile iletişime geçin.

Kimyasal Sınıflandırma: Uçucu organik bileşikler (VOC)

Özet: Bromodichloromethane renksiz, yanıcı olmayan bir sıvıdır. Az miktarda okyanuslardaki algler tarafından doğal olarak oluşur. Bir kısmı suda çözünür, ancak kolayca havaya buharlaşır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yalnızca az miktarda bromodichloromethane üretilir. Üretilen küçük miktarlar laboratuvarlarda veya diğer kimyasalları yapmak için kullanılır. Bununla birlikte, çoğu bromodichloromethane, bakterileri öldürmek için içme suyuna klor eklendiğinde bir yan ürün olarak oluşur.

Bromodichloromethane (BDCM) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bromodichloromethane nedir?

Bromodichloromethane renksiz, yanıcı olmayan bir sıvıdır. Suda çözünür ancak hızla havaya karışır. Çoğunlukla, içme suyuna bakterileri öldürmek için klor veya klor içeren kimyasallar eklendiğinde bir yan ürün olarak oluşur. Az miktarda okyanuslardaki algler tarafından doğal olarak da oluşur. Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece küçük miktarlarda üretilir ve laboratuvarlarda veya diğer kimyasalların yapımında kullanılır.

Bromodichloromethaneye nasıl maruz kalabilirim?

Bromodichloromethaneye maruz kalmanın en olası yolu, evlere, iş yerlerine ve halka açık yerlere verilen klorlu sudur. Suyu içerek, duş ve banyo sırasında klorlu sudan salınan buharları soluyarak ve bulaşık yıkama, banyo yapma, duş alma ve klorlu havuzda yüzme gibi suyla ilgili aktiviteler sırasında cildinizden çok küçük miktarlarda maruz kalabilirsiniz. Bu çok düşük seviyelerin zararlı olması olası değildir.

Bromodichloromethane sağlığımı nasıl etkileyebilir?

Az sayıda çalışma, bromodichloromethaneye maruz kalma ile insanlar üzerindeki zararlı sağlık etkileri arasındaki olası ilişkileri incelemiştir. Ancak, çoğu insan aynı zamanda diğer kimyasallara da maruz kaldığından, bildirilen sağlık sorunlarının tek nedeni bromodichloromethane maruziyeti olmayabilir.

Laboratuvar hayvanlarında yapılan araştırmalar, karaciğer hasarı, böbrek hasarı ve bağışıklık tepkisinde azalmalar olduğunu bulmuştur. Bromodichloromethane ayrıca hayvanlarda erken gebelik düşüklerinde artışa ve doğum ağırlığında azalmalara neden olabilir. Hayvanlarda bulunan bu etkiler, insanların normalde evlerinde veya günlük ortamlarında maruz kalacaklarından çok daha yüksek seviyelerde meydana gelmiştir.

Çevrede doğal olarak bulunan bromodichloromethane seviyeleri, sağlık sorunlarına neden olduğu bilinen seviyelerden daha düşüktür.

Bromodichloromethane çocukları nasıl etkileyebilir?

Çocuklarda bromodichloromethaneye maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Ancak, yüksek seviyelere maruz kalan çocukların yetişkinlerle aynı sağlık sorunlarını yaşaması beklenmektedir.

Bromodichloromethane kansere neden olabilir mi?

Yüksek seviyelerde bromodichloromethaneye maruz kalan laboratuvar hayvanlarında kalın bağırsak, böbrek ve/veya karaciğer tümörleri bulunmuştur. Bu seviyeler, genellikle çevrede bulunan seviyelerden daha yüksektir.

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı, bromodichloromethanenin insanlar için kanserojen (insanlarda kansere neden olan) olma riskinin makul olduğunu düşünmektedir. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), bunun olası bir insan kanserojeni olduğunu düşünmektedir.

Bromodichloromethane için tıbbi test yaptırabilir miyim?

Bromodichloromethane kan, nefes ve idrarda ölçülebilir. Doktor muayenehaneleri rutin olarak bu testleri sunmaz.

Kanınızda veya idrarınızda bromodichloromethane seviyelerinin yükselmesi, yakın zamanda maruz kaldığınızı gösterebilir. Ancak, bu, bromodichloromethane’den kaynaklanan sağlık sorunlarınız olup olmayacağını tahmin etmez.

Kendimi ve ailemi bromodichloromethane’den nasıl koruyabilirim?

Çoğu insanın günlük yaşamlarında bromodichloromethane’den kaçınmak için herhangi bir özel önlem almasına gerek yoktur.

Suyunuzda yüksek bir seviye olduğunu biliyorsanız, daha kısa banyo veya duşlar alabilirsiniz. Mümkün olduğunda, banyo yaparken banyo pencerelerini açabilir veya havalandırma fanları kullanabilirsiniz. Ticari olarak temin edilebilen filtre sistemlerinin evde kurulması da musluk suyundan bromodichloromethaneye maruz kalmayı azaltabilir.

Sağlık üzerindeki etkiler, doz (ne kadar), süre (ne kadar süreyle), sıklık (ne sıklıkla) ve maruz kalma yolu ile belirlenir.

Minimum Risk Seviyeleri (MRL’ler)

  • Solunum: Bromodichloromethane için akut, orta veya kronik süreli solunum MRL’leri türetilmemiştir.
  • Ağızdan Alım: Bromodichloromethane için akut süreli oral MRL 0.07 mg/kg/gün olarak belirlenmiştir.
  • Orta Süreli Oral MRL: Bromodichloromethane için orta süreli oral MRL türetilmemiştir.
  • Kronik Süreli Oral MRL: Bromodichloromethane için kronik süreli oral MRL 0.008 mg/kg/gün olarak türetilmiştir.

Sağlık Etkileri

  • Epidemiyolojik Çalışmalar: Az sayıda epidemiyolojik çalışma, genel popülasyonda bromodichloromethaneye maruz kalma ile olumsuz sağlık etkileri arasındaki olası ilişkileri incelemiştir. Bu çalışmalar, çoklu dezenfeksiyon yan ürünlerine maruz kalmayı içerir ve nedensellik ilişkisini kurmaz.
  • Hayvan Çalışmaları: Laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalar, karaciğer, böbrek, bağışıklık sistemi ve gelişmekte olan organizma dahil olmak üzere çeşitli toksisite hedeflerini belirlemiştir.
  • Maruz Kalma Seviyeleri: Laboratuvar hayvanlarında gözlemlenen etkiler, insanların normalde bromodichloromethaneye konut veya çevresel maruziyet yoluyla karşılaştıklarından çok daha yüksek maruz kalma seviyelerinde meydana gelir.
  • Karaciğer Etkileri: İnsanlar için varsayılan bir sağlık etkisi olan karaciğer etkileri, serum enzimlerinde artış ve hepatositer yağlı dejenerasyonu içerir. Safra kanalı hasarı da gözlenmiştir.
  • Böbrek Etkileri: İnsanlar için şüpheli bir sağlık etkisi olan böbrek etkileri, böbrek tübüler dejenerasyonu ve uyarıcılara karşı bağışıklık tepkilerinde azalma, bromodichloromethaneye maruz kalan sıçan ve farelerde de gözlenmiştir.
  • Gelişimsel Etkiler: İnsanlar için varsayılan bir sağlık etkisi olan gelişimsel etkiler, hayvanlarda tam çöp emilimlerinde artış, iskelet kemikleşmesinde gecikmeler ve doğum ağırlığında azalmalar olarak görülmüştür.
  • Çocukların Sağlığı: Yüksek seviyelerde bromodichloromethaneye maruz kalan çocukların, yetişkinlerde beklenenlerle aynı etkileri yaşaması beklenmektedir.

Çevrede Bromodichloromethane

  • Buhar Basıncı: Bromodichloromethane nispeten yüksek bir buhar basıncına sahiptir. Çevrede bulunan bromodichloromethane’nin %99’undan fazlasının havada bulunduğu tahmin edilmektedir. Yeraltı suyu ve toprakta düşük seviyelerde bulunur.
  • Gıdalarda Bulunuşu: Gıdalarda sadece eser miktarda bromodichloromethane bulunur.
  • Atmosferik Bozunma: Atmosferdeki bromodichloromethane muhtemelen hidroksil radikalleri veya singlet oksijen ile oksidatif reaksiyonlar yoluyla bozunur. Atmosferik ömrünün 2-3 ay olduğu tahmin edilmektedir.
  • Suda ve Toprakta Bozunma: Bromodichloromethane’nin su ve topraktaki çevresel kaderi, uçuculuk ve biyolojik bozunmayı içerir.
  • Biyoakümülasyon: Bromodichloromethane’nin balık veya diğer suda yaşayan türlerde biyolojik olarak birikmesi olası değildir.

Bu bilgiler, bromodichloromethane’nin çevrede nasıl hareket ettiğini ve bozunduğunu, potansiyel maruziyet yollarını ve çevresel etkilerini anlamamıza yardımcı olur.

Bromodichloromethane Renksiz Bir Sıvıdır

  • Yüksek buhar basıncı ve suda çözünürlüğü: Bromodichloromethane nispeten yüksek bir buhar basıncına ve yüksek suda çözünürlüğe sahiptir.
  • Su klorlama sırasında oluşan bir dezenfeksiyon yan ürünüdür.
  • Organik sentez için kimyasal ara ürün ve kimyasal laboratuvar reaktifi olarak kullanılır.
  • Solunum: Duş, banyo, bulaşık yıkama ve yüzme havuzu aktiviteleri sırasında sudan buharlaşan bromodichloromethane’e maruz kalma, birincil maruziyet yoludur.
  • Ağızdan alım: Su dezenfeksiyonunun bir yan ürünü olarak oluşan bromodichloromethane’e maruziyet, birincil maruziyet yoludur.
  • Deri yoluyla: Klorlu su ile deri teması da birincil maruziyet yoludur.

Bu bilgiler, bromodichloromethane’nin fiziksel özelliklerini, kullanım alanlarını ve insanlar için potansiyel maruziyet yollarını özetlemektedir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.