Arsenik, Dünya’nın kabuğunda -3, 0, +3 ve +5 oksidasyon seviyelerinde, genellikle sülfitler veya metal arsenidler veya arsenatlar olarak yaygın olarak bulunur. Suda çoğunlukla arsenat (+5) olarak bulunur, ancak anaerobik koşullarda arsenit (+3) olarak bulunma olasılığı yüksektir. Genellikle doğal sularda 1-2 µg/l’den daha düşük konsantrasyonlarda bulunur. Ancak, özellikle sülfit mineral yatakları ve volkanik kayalardan türetilen sedimanter yatakların bulunduğu sularda, özellikle yeraltı sularında konsantrasyonlar önemli ölçüde yükselebilir.
Arsenik, besinde, özellikle balık ve kabuklu deniz ürünlerinde, esas olarak daha az toksik organik formda bulunur. Yiyeceklerde inorganik arsenik oranına ilişkin sadece sınırlı veri vardır, ancak bunlar gıdanın türüne bağlı olarak yaklaşık %25’inin inorganik formda olduğunu göstermektedir. Mesleki maruziyet dışında, en önemli maruziyet yolları, içme suyundan yapılan içecekler dahil olmak üzere gıda ve içme suyundan geçer. İçme suyundaki arsenik konsantrasyonu 10 µg/l veya daha fazla olduğunda, bu baskın alım kaynağı olacaktır.
Geçici kılavuz değeri | 0.01 mg/l (10 µg/l) |
Kılavuz değer, arıtma performansı ve analitik ulaşılabilirlik esas alınarak geçici olarak belirlenmiştir. | |
Oluşum | Doğal sulardaki seviyeler genellikle 1 ila 2 µg/l arasında değişir, ancak doğal kaynakların bulunduğu bölgelerde konsantrasyonlar yükselebilir (12 mg/l’ye kadar). |
Kılavuz değer türetmenin temeli | Düşük konsantrasyonlardaki gerçek riskler konusunda önemli bir belirsizlik mevcuttur ve etki şekline ilişkin mevcut veriler, doğrusal veya doğrusal olmayan ekstrapolasyonun kullanılması için biyolojik bir temel sağlamamaktadır. Arseniğin içme suyundan uzaklaştırılmasındaki pratik zorlukların yanı sıra 1-10 µg/l civarındaki pratik miktar limiti göz önüne alındığında, 10 µg/l’lik kılavuz değer korundu ve geçici olarak belirlendi. |
Algılama limiti | ICP-MS’ye göre 0,1 µg/l; Hidrit üretimi AAS veya alev AAS ile 2 µg/l |
Arıtma performansı | Çeşitli olası arıtma yöntemlerinden herhangi birini kullanarak 5 µg/l veya daha düşük arsenik konsantrasyonlarına ulaşmak teknik olarak mümkündür. Ancak bu, dikkatli proses optimizasyonu ve kontrolü gerektirir ve daha makul bir beklenti, geleneksel arıtmayla (örn. pıhtılaşma) 10 µg/l’ye ulaşılabilmesi gerektiğidir. |
Değerlendirme tarihi | 2011 |
Başlıca referanslar | FAO/WHO (2011) Gıdadaki belirli kirletici maddelerin değerlendirilmesi IARC (1987) Kanserojenliğe ilişkin genel değerlendirmeler IPCS (2001) Arsenik ve arsenik bileşikleri ISO (1982) Su kalitesi – toplam arseniğin belirlenmesi USNRC (2001) İçme suyundaki arsenik, 2001 güncellemesi WHO (2011) İçme suyunda arsenik |
Çorba veya benzer yemeklerin diyetin önemli bir parçası olduğu durumlarda, içme suyu ile gıda hazırlanmasından kaynaklanan katkı daha da büyük olacaktır. Hem beş değerli hem de üç değerli çözünür arsenik bileşikleri gastrointestinal sistemden hızlı ve kapsamlı bir şekilde emilir. Metabolizma, 1) beş değerli arseniğin üç değerli arseniğe redüksiyonu ve 2) üç değerli arseniğin oksidatif metilasyonu ile mono-metile, di-metile ve tri-metile ürünler oluşturması ile karakterizedir. İnorganik arseniğin metilasyonu, insan vücudundan inorganik arseniğin atılmasını kolaylaştırır, çünkü nihai ürünler olan mono-metilarsonik asit ve di-metilarsonik asit idrarda kolayca atılır. Metilasyonun türler arası niteliksel ve nicel farklılıkları vardır, ancak insanlar ve en yaygın laboratuvar hayvanlarında inorganik arsenik kapsamlı bir şekilde metile edilir ve metabolitler esas olarak idrarda atılır. İnsanlarda arsenik metilasyonunda büyük bireyler arası farklılıklar vardır, muhtemelen metiltransferazların aktivitesinde ve olası polimorfizmde geniş bir farklılıktan kaynaklanır. Yutulan organoarsenikaller çok daha az metabolize edilir ve inorganik arsenikten daha hızlı idrarda atılır.
Arsenik, insanlar için gerekli olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır. İnsanlarda arsenik bileşiklerinin akut toksisitesi, vücuttan uzaklaştırılma hızlarının bir fonksiyonudur. Arsine, arsenitler, arsenatlar ve organik arsenik bileşikleri takip ederek en toksik form olarak kabul edilir. Çok yüksek konsantrasyonlarda (21,0 mg/l) arsenik içeren kuyu suyu yutulması ile ilişkili akut arsenik zehirlenme bildirilmiştir. Hiperpigmentasyon ve hipopigmentasyon gibi dermal lezyonlar, periferik nöropati, cilt kanseri, mesane ve akciğer kanserleri ve periferik vasküler hastalık dahil olmak üzere kronik arseniksizmin belirtileri, arsenik kirli içme suyu tüketen popülasyonlarda gözlenmiştir. Dermal lezyonlar, yaklaşık 5 yıllık minimum maruziyet sürelerinin ardından en sık görülen semptomdur. Kardiyovasküler sistem üzerindeki etkiler, ortalama 7 yıl boyunca arsenik kirli su (ortalama konsantrasyon 0,6 mg/l) tüketen çocuklarda gözlenmiştir.
Çok sayıda epidemiyolojik çalışma, içme suyu yoluyla alınan arseniğin kansere riskini incelemiştir. Bunlardan birçoğu ekolojik tipte çalışmalardır ve özellikle maruziyet ölçümü konusunda metodolojik kusurlardan muzdariptir. Bununla birlikte, yüksek düzeyde arseniğin içme suyu yoluyla tüketilmesinin, cilt, akciğer, mesane ve böbrek gibi çeşitli yerlerde kanser gelişimi ile nedensel olarak ilişkili olduğuna dair ezici kanıtlar mevcuttur. Yine de, hem kanserojenik mekanizma hem de düşük alımlarda doz-cevap eğrisi konusunda önemli belirsizlikler ve tartışmalar devam etmektedir. Uluslararası Kimyasal
Güvenlik Programı (IPCS), içme suyundaki arseniğe uzun süreli maruziyetin, cilt, akciğer, mesane ve böbrek kanserinin artan riski ile birlikte hiperkeratoz ve pigmentasyon değişiklikleri gibi diğer cilt değişiklikleri ile nedensel olarak bağlantılı olduğu sonucuna varmıştır. Bu etkiler, farklı çalışma tasarımları kullanan birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu son noktaların her biri için doz-cevap ilişkileri ve yüksek riskler gözlemlenmiştir. Etkiler en kapsamlı olarak Tayvan, Çin’de araştırılmıştır, ancak diğer ülkelerdeki çalışmalardan da önemli kanıtlar bulunmaktadır. Akciğer ve mesane kanseri risklerinin ve arsenik ile ilişkili cilt lezyonlarının, litre başına 50 µg’den az arsenik konsantrasyonlu içme suyu tüketimi ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Uygun müdahale yöntemlerinin geliştirilmesine ve pratik müdahale politikalarının belirlenmesine yardımcı olmak amacıyla, cilt lezyonları ve kanser için doz-zaman-cevap ilişkisini belirlemek için daha analitik epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır.
İnsanlarda İnorganik Arseniğin Kanserojen Etkisi ve Risk Tahminleri
- İnorganik arsenik bileşikleri, insanlarda kanserojenlik için yeterli kanıt ve hayvanlarda sınırlı kanıt temelinde IARC tarafından Grup 1 (insanlar için kanserojen) olarak sınıflandırılmıştır.
- Hem iç hem de cilt kanserleri ile içme suyundaki arsenik tüketimi arasındaki ilişki hakkında önemli bir veri tabanı olmasına rağmen, düşük konsantrasyonlarda gerçek riskler hakkında hala önemli bir belirsizlik vardır.
- ABD Ulusal Araştırma Konseyi, güncellenmiş değerlendirmesinde, “mevcut arsenik üzerine kanser oluşum mekanizması verileri, lineer veya non-lineer ekstrapolasyon kullanılması için biyolojik bir temel sağlamamaktadır” sonucuna varmıştır.
- Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) içme suyunda 10 µg/l’lik arsenik konsantrasyonuna maruz kalan popülasyonlar için mesane ve akciğer kanseri için en yüksek olasılık tahminleri, sırasıyla kadınlar için 10.000 nüfusta 12 ve 18, erkekler için ise 10.000 nüfusta 23 ve 14’tür. Bu tahmini riskler tarafından belirtilen gerçek sayıların mevcut epidemiyolojik yöntemlerle tespit edilmesi çok zor olacaktır.
- Arsinik alımına gıdalardan yapılan katkı (daha yüksek inorganik arsenik alımı risk tahminini düşürür) ve arsenik metabolizmasındaki farklılıklar ile beslenme durumu gibi faktörlerin etkisi konusunda da belirsizlik vardır.
- 50 µg/l’den biraz daha yüksek arsenik konsantrasyonlarına sahip bölgelerde yapılan bazı çalışmalar, bölge sakinlerinde arsenik ile ilişkili olumsuz etkiler tespit etmemiştir. Çeşitli arsenik alımları ile ilişkili kanser riski tahminlerinin aslında abartılmış olması mümkündür.
- Arsinik’in kansere neden olduğu mekanizmanın acilen tanımlanmasına ihtiyaç vardır, çünkü bu en hassas toksisite uç nokta gibi görünmektedir. Bu mekanizmanın anlaşılması ile birlikte, hiçbir etki gözlemlenmeyecek şekilde içme suyundaki arsenik konsantrasyonunu belirlemek daha kolay olacaktır.
Arseniğin İçme Suyunda Miktar Tayini ve Rehber Değerleri
- Arseniğin pratik kantifîkasyon limiti 1-10 µg/l bölgesindedir ve çoğu durumda arseniği 10 µg/l’nin altındaki konsantrasyonlara çıkarmak zordur.
- Özellikle küçük tesislerden arseniği içme suyundan uzaklaştırmadaki pratik zorluklar ve arsenik için pratik kantifîkasyon limiti göz önüne alındığında, 10 µg/l’lik rehber değer hedef olarak bırakılır ve geçici olarak belirlenir.
- Geçici 10 µg/l rehber değeri daha önce, içme suyuna %20 tahsisat varsayımıyla 15 µg/kg vücut ağırlığı JECFA PTWI tarafından desteklenmişti. Ancak JECFA, yakın zamanda arseniği yeniden değerlendirdi ve mevcut PTWI’nin, epidemiyolojik çalışmalardan hesaplanan %0,5 yanıt için kıyaslama dozunun (BMDL0.5) alt güven sınırına çok yakın olduğunu ve bu nedenle artık uygun olmadığını söyledi. Bu nedenle PTWI geri çekildi.
- Bununla birlikte, birçok ülkede geçici rehber değerin bile ulaşılamayabileceği göz önüne alındığında, konsantrasyonları makul ölçüde olabildiğince düşük tutmak için her türlü çaba gösterilmesi şartıyla, tedavi performansı ve analitik ulaşılabilirlik temelinde rehber değer muhafaza edilmektedir.
Pratik Hususlar
- Arseniğin saptanması için gümüş dietilditiyokarbamat spektrofotometrik yöntemi (ISO 6595:1982) mevcuttur; tespit limiti yaklaşık 1 µg/l’dir. Grafit fırın AAS, hidrit üretim AAS ve ICP-MS daha hassastır. ICP-MS ile birlikte HPLC ayrıca çeşitli arsenik türlerini belirlemek için kullanılabilir.
- Farklı olası arıtma yöntemlerinden herhangi birini kullanarak 5 µg/l veya daha düşük arsenik konsantrasyonlarına ulaşmak teknik olarak mümkündür. Ancak, bu dikkatli proses optimizasyonu ve kontrolü gerektirir ve daha makul bir beklenti, 10 µg/l’nin geleneksel arıtma (örneğin pıhtılaştırma) ile elde edilebilir olmasıdır.
- Yerel boru hatlı olmayan su kaynakları için, ilk seçenek genellikle mikrobiyolojik olarak güvenli, düşük arsenikli kaynaklarla ikame etmek veya onları seyreltmektir. Ayrıca, içme ve yemek için alternatif kaynaklar kullanmak ancak kirli kaynakları yıkama ve çamaşır gibi amaçlar için kullanmak da uygun olabilir. Ayrıca, genellikle pıhtılaştırma ve çöktürme veya adsorpsiyon etrafında kurulan, nispeten düşük maliyetle küçük kaynaklardan arsenik gidermek için giderek artan sayıda etkili küçük ölçekli arıtma tekniği bulunmaktadır. İçme suyunda arsenik kirliliğinin tespiti ve yönetimi hakkında daha fazla bilgi için Arsenik kılavuzuna (Ek 1) bakın.
Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
- 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
- 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
- 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
- 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
- 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
- AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
- Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
- ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
- AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
- AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
- AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
- ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
- ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
- BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
- BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
- BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
- BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
- BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
- Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
- bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
- CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
- Col: colorimetry – Col: kolorimetri
- CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
- CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
- Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
- CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
- DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
- DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
- DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
- DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
- DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
- DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
- DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
- DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
- DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
- DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
- DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
- DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
- DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
- EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
- EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
- ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
- EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
- EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
- EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
- ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
- EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
- ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
- F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
- F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
- FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
- FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
- FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
- FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
- FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
- GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
- GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
- GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
- GV: guideline value – GV: kılavuz değer
- HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
- HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
- HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
- HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
- HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
- HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
- HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
- HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
- HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
- IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
- IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
- ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
- ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
- IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
- IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
- IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
- ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
- JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
- JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
- LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
- LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
- LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
- MC: microcystin – MC: mikrosistin
- MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
- MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
- MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
- MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
- MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
- MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
- MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
- MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
- MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
- MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
- NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
- NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
- NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
- NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
- NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
- NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
- PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
- PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
- PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
- PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
- PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
- PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
- PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
- PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
- PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
- PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
- PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
- PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
- PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
- PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
- QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
- RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
- SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
- SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
- STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
- sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
- spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
- subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
- TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
- TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
- TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
- TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
- TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
- TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
- TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
- THM: trihalomethane – THM: trihalometan
- TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
- UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
- UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
- UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
- UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
- USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
- UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
- UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
- WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
- WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
- WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
- YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
- YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları
Yorum yap