Su Arıtma Arıza Çözümleri

Su Arıtma Arıza Çözümleri

Su arıtma arıza ve çözümleri ile ilgili hazırlanmış harika bir makale her türlü su arıtma cihazı arızalarını ele aldık ve çözümlerini sıraladık aradığınız arıza tipi yada çözümü burada yoksa lütfen bir soru sor bölümünden sorarsanız daha iyi çözüm yolu bulabiliriz.

Su arıtma cihazına tankına nasıl hava basılır?, Su arıtma cihazı tankında ne kadar hava basıncı olmalı?, Filtrelerimin tıkalı olduğunu nasıl anlarım?, Eski filtreler su sızıntısı yapar mı ?, Tıkanmış Filtreler Su Kaçağına Neden Olur mu ?, Fazla Basınçtan Çatlayan Filtrede Su Sızdırma Sorunu, Su Arıtma Cihazımın Filtrelerinden Su Kaçırıyor, Tank Vanasından Kaynaklanan Su Kaçakları ve Çözümleri, Arıtma Cihazımın Haznesinde Su Birikintisi Var ?, Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazından Su Az Akıyor Ne Yapmalıyım?, Atık Su Durmuyor, Sürekli atık su veriyor ne yapmalıyım?, Arıtma suyu kireçli, bulanık veya beyaz baloncuklar var?, Arıtma Suyu Neden Bulanık Olur?, Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?, Su Arıtma Cihazı İlk Kullanımı Nelere Dikkat Edilmelidir?, Su Arıtma Cihazı Suyun Tadı Acı, Koku Geliyor, Ekşi veya Kötü mü?, Su Arıtma Cihazı Tankına Su Dolmuyor, Su Arıtma Cihazından Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?

Arıtma cihazınızdan su aldığınızda ilk başta 1 su bardağı yada daha az su hızlı akıyor sonrasında birden ince ip gibi akmaya başlıyorsa su tankınızda arıza var demektir. öncelikle su tank vanasını kontrol edin açık olup olmadığına bakınız vana açık ve durum aynı ise su tankınız dışarıda ise tankın ağırlığını kontrol edin tank ağır ve suyu yukarı vermiyorsa kesinlikle tank arızalıdır. Arıtma cihazı tankları belli bir hava ile çalışır bu hava eksildiğinde tank içindeki suyu yukarı veremez tank da ki suyun sıkışması için ve basınç oluşturması için tankın havasını tamamlamanız gerekli.

Peki ürünüm kapalı kasa ve tank kasa içinde tank ağırlığını kontrol etmem imkansız bunun içinde yukarıdaki durum tank arızası ile ilgili olduğu için kapalı kutu cihaz içindeki tankı dışarı çıkarmanız gerekiyor zaten dışarı çıkarmadan hava basma imkanınız varsa tanka hava basarak sorunu çözebilirsiniz.

Tanka hava basmadan önce kontrol edilmesi ve yapılması gerekli işlemler - Su tankına nasıl hava basılır?


Arıtma cihazı tank sibop yeri

Resimde bir su arıtma tankının hava basma yeri neresi bakıyoruz resimde işaretli yer sibop kapağıdır bu mavi sibop kapağını çevirerek açıyoruz ve sibopa ulaşıyoruz bakınız aşağıdaki açılmış kapak resmine.
Su arıtma cihazı tankına hava nasıl basılır

Bu resimde sibop iğnesini görüyoruz öncelikle bu iğneye sivri bir cisim ile içine bastıralım ve buradan su çıkıyor mu kontrol edelim şayet iğneyi içeri bastırdığımızda su çıkıyor ise bu tankın tamiri mümkün değildir bu tank yenisiyle değişmelidir. Su çıkmıyor az bir hava yada hiç hava çıkmıyor ise tanka hava basarak tankımızı normal haline getirebiliriz.

Nasıl hava basacağım öncelikle bir araç pompası yada bisiklet pompası ile tankın havasını tamamlayabilirsiniz tank da su kalmadığı zaman olması gereken hava 6 PSI'dır. elinizde bir pompa yoksa benzin istasyonlarında yada bir lastik tamircisinde yada pompası olan her yerde tanka hava basabilirsiniz.

**Tank da su yok ise sadece 6 PSI hava basın yeterli
**Tank da su var ise öncelikle 20-30 PSI hava basın ve siz hava bastıkça tank da ki su boşalmaya başlayacaktır. Tank da hiç su kalmadığı zaman tankın havasını 6PSI değerine geri düşürün yada ayarlayın.
Klorlu, beyaz, yağlı, kireçli, kabarcıklı su akması

Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.

Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.

Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?


Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak 1-4 hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır.

Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.

Teknik olarak anlatım


Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır.

Beyaz akan suyun çözümü var mı?


Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.
12 litrelik su tankınız var ama aldığınız su 2-4 litre arası kadar su alıyorum sonrasında su kesiliyor yada damla damla akmaya başlıyor tankı kontrol ettim tankta su yok tank hafif, bu durumun bir kaç nedeni var aşağıda sıralayalım

  • 1 Membran filtre arızalı olabilir?
  • 2 ön filtrelerden bir tanesi tıkalı olabilir?
  • 3 Şebeke suyu basıncınız yeterli olmayabilir?


Çözümleri


Ön Filtre Kontrolü


Öncelikle ön filtrelerde tıkanıklık var mı kontrol edelim ön filtreler tıkandığında membrana yeterli su gelmez ve su arıtma tankını tam dolduramaz. Tank vanasını kapatalım ve arıtma çeşmesinden akan suya bakalım akan su ince ip gibi kesintisiz akıyorsa hiç bir problem olmadığını gösterir ama su damla damla yada kesik kesik akıyorsa önce şu denmeyi yapalım şimdi su damla damla akıyor burada bir problem olduğu kesin cihazın giriş vanasını kapatalım ve ilk filtreye giren su hortumunu sökelim daha sonra bu hortumu direk membran filtrenin girişine takalım suyun akışı hızlanırsa ön filtreler tıkalı olduğu anlamı çıkıyor ön filtreleri değiştirdiğinizde problem düzelir ama suyu direk membrana verdiğimizde yine damla damla akıyorsa ya şebeke suyu basıncı düşük yada membran arızalıdır.

Şebeke Suyu basınç Kontrolü


Şebeke suyunuzu kontrol edin yeterli seviyede basınç var mı? arıtma cihazının (pompasız olanları) çalışma basıncı en az 3 yada 3,5 bar olması gerekli bar ölçme şansınız yoksa akan sudan suyun tazyikinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz basıncınız düşük ise arıtma cihazınıza pompa ekleyin sorun düzelir.

Membran Filtre Kontrolü


Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.
Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık 25-30 litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır.

Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor yada azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir 1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir. Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama 20-30 TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz.

Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?


Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke
Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke
Su arıtma cihazlarında belirli bir zaman sonra damlatma yada sızdırma yapabiliyor bu durumlarda arıtma cihazı musluğu genelde yenisiyle değişim sağlanır ama isterseniz de arıtma musluğu salmastrasını değişim yapmak koşuluyla su sızdırma arızaları giderilebilir genelde arıtma musluklarında 3/8 aç-kapa musluk salmastrası kullanılır. örnek bir arıtma musluğu salmastrası nasıl değiştirilir resimlerle anlatmaya çalıştım ama bir çok arıtma musluğu salmastra sökme şekilleri farklı olabilir.
arıtma musluğu tamiri

arıtma musluğu tamiri

arıtma musluğu tamiri

arıtma musluğu tamiri

Biz resimlerde NSF onaylı bir musluğun salmastrasını açtık ama çoğu cihazda bu salmastra metal olur aşağıdaki resimde metal olanlara bir örnek resim ekliyoruz.
arıtma musluğu tamiri

arıtma musluğu tamiri

Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)





Pompasız su arıtma cihazı bağlantı şeması




Motorlu Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)





Pompalı su arıtma cihazı bağlantı şeması




Permeta Pump Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)





Permeta pump Bağlantı Şeması
Permeta pump Bağlantı Şeması