Endüstriyel su arıtımı
Arıtılmış Su Kirliliği, Ham kanalizasyonun güvenli bir şekilde çevreye geri salınabilmesi için önce bir su arıtma tesisinde doğru şekilde arıtılması gerekir. Bir su arıtma tesisinde, kanalizasyon, atıkların miktarını ve toksisitesini azaltmak için bir dizi oda ve kimyasal işlemden geçer.
- Kanalizasyon ilk önce birincil aşamadan geçer. Bu, askıya alınmış, katı parçacıkların ve inorganik malzemenin bir kısmının filtreler kullanılarak çıkarıldığı yerdir.
- Arıtmanın ikincil aşaması organikin azaltılmasını içerir, bu organik atık malzemeyi doğal olarak bozan biyolojik filtrelerin ve işlemlerin kullanılmasıyla yapılır.
- Tedavinin son aşaması üçüncül fazdır; su yeniden kullanılmadan önce bu aşama yapılmalıdır. Neredeyse tüm katı parçacıklar sudan çıkarılır ve kalan safsızlıklardan kurtulmak için kimyasal katkı maddeleri sağlanır.
Denitrifikasyon
Denitrifikasyon, topraktaki nitratların sızmasını önlemek için kullanılabilecek ekolojik bir yaklaşımdır, bu da herhangi bir yeraltı suyunun besinlerle kirlenmesini durdurur.
- Gübreler azot içerir ve bitki büyümesine yardımcı olmak ve verimi artırmak için genellikle çiftçiler tarafından ürünlere uygulanır.
- Topraktaki bakteriler gübredeki azotları nitratlara dönüştürerek bitkilerin emilmelerini kolaylaştırır.
- Hareketsizleştirme, nitratların toprak organik maddenin bir parçası haline geldiği bir süreçtir.
- Oksijen seviyeleri düşük olduğunda, başka bir bakteri türü nitratları azot, azot oksit ve azot dioksit gibi gazlara dönüştürür.
- Bu nitratların gaza dönüştürülmesine denitrifikasyon denir. Bu, nitratların toprağa sızmasını ve yeraltı suyunu kirletmelerini önler.
Fosseptikler ve kanalizasyon arıtma
Foseptikler, atıkları bir arıtma tesisi veya kanalizasyon sistemi aracılığıyla taşımak yerine, bulunduğu yerde kanalizasyonları arıtır. Fosseptikler genellikle tek bir binadan gelen kanalizasyonları arıtmak için kullanılır.
- Bir özellikten arıtılmamış kanalizasyon fosseptik çukuruna akar ve katılar sıvıdan ayrılır.
- Katı malzeme yoğunluklarına bağlı olarak ayrılır. Daha ağır parçacıklar tankın dibine yerleşirken, sabun pisliği gibi daha hafif parçacıklar tankın üstünde bir tabaka oluşturacaktır.
- Biyolojik işlemler katı maddelerin bozulmasına yardımcı olmak için kullanılır.
- Sıvı daha sonra tanktan bir kara drenaj sistemine akar ve kalan katı maddeler filtrelenir.
Ozon atıksu arıtımı
Ozon atıksu arıtımı popülaritesi artan bir yöntemdir. Su kaynağındaki kirleticileri parçalamak için bir ozon jeneratörü kullanılır.
- Jeneratörler ultraviyole radyasyon kullanarak veya bir elektrik boşaltma alanı ile oksijeni ozona dönüştürür.
- Ozon, suda bulunan bakterileri, küfleri, organik maddeleri ve diğer kirleticileri oksitleyen çok reaktif bir gazdır.
- Atık suyu arıtmak için ozon
kullanmanın birçok faydası vardır: – Bakterileri etkili bir şekilde öldürür.
– Demir ve kükürt gibi maddeleri çözeltiden süzülebilmeleri için oksitler.
– Tedaviden üretilen kötü koku veya kalıntı yoktur.
– Ozon hızlı bir şekilde oksijene dönüşür ve kullanıldıktan sonra iz bırakmaz. - Ozonun atık su için bir arıtma olarak
kullanılmasının dezavantajları şunlardır: – Arıtma elektrik şeklinde enerji gerektirir; bu paraya mal olabilir ve güç kaybedildiğinde çalışamaz.
– Tedavi çözünmüş mineralleri ve tuzları temizleyemez.
– Ozon tedavisi bazen kontrol altına alınmadığı takdirde insan sağlığına zarar verebilecek bromat gibi yan ürünler üretebilir.
Yorum yap