Tatlı suya erişimi kısıtlı olan pek çok ülke içme ve kullanma amaçlı su ihtiyacını tuzlu suların (özellikle deniz ve okyanus kökenli) termik ve mekanik yöntemlerle arıtımı yoluyla gerçekleştirmektedir.
Mekanik enerjili yöntemlerin içerisinde olan Ters Ozmos (TO) yöntemi, tatlı suya erişimi sınırlı olan veya erişimi olmayan ülkelerce en fazla tercih edilen yöntemdir. A.B.D.’nin yaklaşık %69’u, Orta Doğu’nun (Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Umman dâhil olmak üzere) yaklaşık %10,7’si ve dünya genelinin yaklaşık %44’ü TO yöntemini kullanmaktadır.
Ülkemizde ise TO sistemleri genellikle endüstri, eczacılık, oteller, tatil köyleri ve konutlarda içme suyu arıtımında kullanılmaktadır. Ülkemizde tüketime yönelik bir tesiste TO sistemi uygulanıyor ise, insani tüketim amaçlı su yönetmeliği 25. Madde de belirtilen özellikleri taşımaktadır. 25. Maddeye göre “içme sularında, suyun fiziksel ve kimyasal niteliklerini değiştirici TO, filitrasyon ve benzeri işlemler uygulandığı takdirde bu hususların etiket üzerinde okunacak şekilde belirtilmesi zorunludur” (Sağlık Bakanlığı 2013).
Dünya Sağlık Örgütü tanımlarına göre içinde hastalığa neden olmayan, gözle görülmeyen kimyasalların bulunmadığı suya ‘güvenli su’, içinde yaşam için gerekli belirli oranda mineralleri içeren suya da ‘sağlıklı su’ denilmektedir.
Halkın güvenli, sağlıklı, temiz, içilebilir ve kaliteli suyu kullanma isteği, pet şişe ve damacanalarda satılan sulara veya ev tipi su arıtma cihazlarına yönelmesine neden olmaktadır. Bu durum özellikle musluk suyunda bulunabilen doğal veya antropojenik nedenli kaynakta meydana gelen bölgesel kirlilikler, suyun renginde bulanıklık ve tadının içilebilir olmaması gibi nedenlerle de desteklenmektedir.
Ülkemizdeki içme suyu tüketimi büyük oranda polikarbon damacanalarla karşılamıyor olması pek çok soru işaretini de beraberinde getirmektedir. Ve her geçen gün tüketiciler tarafından kaygı verici bir hal almaktadır. Bu kapsamda yürütülen bir çalışmada Türklab tarafından incelenen 55 damacana içerisinden yalnız 14 tanesinin standartlara uygun çıktığı tespit edilmiştir.
Bu ve benzeri örneklerin artması, tüketicilerin zamanla plastik şişe ve damacanalardan uzaklaşarak ev tipi su arıtma cihazlarını tercih etmelerine sebep olmaktadır. Tüketiciler, ekonomik durumlarına bağlı olarak fiyatları 1000 TL ile 5000 TL https://royalgreen.com.tr/urun-kategori/royal-green-serisi/ arasında değişen ev tipi su arıtma cihazlarına kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Söz konusu sistemler arasında basit reçine, filtre, aktif karbon ve 5-12 kademeli TO sistemlerin olduğu görülmektedir. Gerek firmaların pazar arayış çabaları gerek tüketicinin ucuz ama güvenilir bir arıtım cihazı istemeleri, odak noktasının TO sistemi olmasını sağlamıştır.
Su arıtma cihazı seçilirken dikkat edilmesi gereken hususları ve su arıtma metotları
Cihaz seçimi yaparken kullanıcının teknik servis ağı yaygın firmanın seçilmesi, NSF, ISO, TSE Standart gereksinimlerini karşılayan ve cihaz alımı yaparken periyodik filtre değişim anlaşması yapan firmayı tercih etmesi gerekmektedir.
Yorum yap