Sağlık temelli hedeflerin niteliği ve tipik uygulamaları Tablo 3.2’de sunulmaktadır. Sağlık temelli hedefler, geliştirilmeleri ve uygulanmaları için gereken kaynak miktarı ile risk yönetimi eylemlerinin halk sağlığı yararlarının ne kadar kesin bir şekilde tanımlanabileceği açısından önemli ölçüde farklılık gösterir. En hassas olanlar, Şekil 3.1’de gösterildiği gibi, kalan hedeflerin türetilmesine temel oluşturan sağlık sonuç hedefleridir. Her hedef türü, Tablo 3.2’deki kendisinden yukarıdakilere dayanır ve hedef türleri arasında aşağı doğru hareket ederken varsayımlar varsayılan değerlerle sunulur. Tablonun üst kısmındaki hedefler, daha fazla bilimsel ve teknik girdi gerektirir ve bu nedenle halk sağlığı koruma seviyesi ile daha kesin bir şekilde ilişkilidir. Tablo 3.2’nin altındaki hedef türleri, uygulayıcılar tarafından en az yorumlama gerektirir, ancak bir dizi varsayıma bağlıdır (örneğin, mikrobiyal patojenler için performans hedefleri uygulamak için yeterli kaynak suyu kalitesi verisi yokken belirli teknoloji hedefleri belirlemek). Kritik verilerin kullanılamaması durumunda hedef belirleme sürecinin bir sonraki aşamasını uygulamak için ek bilgi toplama çabaları gösterilmelidir. Bu kademeli iyileştirme, sağlık temelli hedeflerin yerel koşullara mümkün olduğunca uygun olmasını sağlayacaktır.
Kutu 3.1: Engellilik Ayarlanmış Yaşam Yılı
Suda bulunabilecek çeşitli tehlikeler çok farklı sağlık sonuçlarına yol açabilir. Bazı sonuçlar hafiftir (örneğin, ishal), diğerleri ise ciddi olabilir (örneğin, kolera, Escherichia coli O157 ile ilişkili hemolitik üremik sendrom veya kanser). Bazıları akut (örneğin, ishal), diğerleri ise gecikmiş (örneğin, bulaşıcı hepatit veya kanser). Bazıları özellikle belirli yaş aralıkları ve gruplarla ilişkilidir (örneğin, yaşlı yetişkinlerde iskelet florozisi genellikle çocuklukta yüksek flor seviyelerine uzun süreli maruziyetten kaynaklanır; hepatit E virüsü ile enfeksiyon, hamile kadınlar arasında çok yüksek bir ölüm oranına sahiptir). Ek olarak, herhangi bir tehlike birden fazla etkiye neden olabilir (örneğin, Campylobacter ile ilişkili gastroenteritis, Guillain-Barré sendromu, reaktif artrit ve ölüm).
Halk sağlığı önceliklerinin belirlenmesini desteklemek için, tüm tehlike türlerine uygulanabilen ve olasılıklar, şiddet ve etki süresi dahil olmak üzere farklı sağlık sonuçlarını dikkate alan ortak bir ölçüte ihtiyaç vardır. Engellilik ayarlanmış yaşam yılı (DALY) bu ölçütü sağlar.
DALY’nin temel ilkesi, her sağlık etkisini 0’dan (sağlıklı) 1’e (ölüm) arasında bir şiddet seviyesi açısından değerlendirmektir. Daha sonra ağırlık, etki süresi ve etkilenen kişi sayısı ile çarpılır. Ölüm durumunda, süre normal yaşam beklentisi ile ilişkili olarak kaybedilen yıllar olarak kabul edilir. Bu yaklaşımı kullanarak, 7 gün sürebilen ve şiddet derecesi 0.1 olan hafif bir ishal 0.002 DALY’ye, 30 yıllık yaşam kaybına neden olan ölüm ise 30 DALY’ye eşittir. Dolayısıyla, DALY = YLL (kaybedilen yaşam yılları) + YLD (hastalıkla veya engellilikle yaşanan yıllar). Bu bağlamda, engellilik, sağlıklı yaşamdan uzaklaşan bir durumu ifade eder.
Örneğin, rotavirüs enfeksiyonu (gelişmiş ülkelerde):
%97.5 vakada 7 gün süren hafif ishal (şiddet derecesi 0.1);
vakaların %2.5’inde 7 gün süren şiddetli ishal (şiddet derecesi 0.23);
%0.015 vakada çok küçük çocukların nadir görülen ölümleriyle sonuçlanır.
Bu durumda, durum başına DALY aşağıdaki gibi hesaplanabilir:
DALY = (0.1 × 7/365 × 0.975) + (0.23 × 7/365 × 0.025) + (1 × 70 × 0.00015) = 0.0019 + 0.0001 + 0.0105 = 0.0125
Cryptosporidium enfeksiyonu, çok nadir görülen ölümler (%0.0001) ile 7 gün süren sulu ishale (şiddet derecesi 0.067) neden olabilir. Bu, durum başına 0.0015 DALY’ye eşittir.
DALY’lerin sağlık temelli hedeflerin belirlenmesinde kullanımı hakkında daha fazla bilgi, WHO İçme Suyu Kalitesi Kılavuzları için destekleyici belgede (Ek 1) Quantifying public health risk (Halk Sağlığı Riskini Nicelleştirme) başlığı altında yer almaktadır.
Tablo 3.2 Sağlığa dayalı hedeflerin niteliği ve uygulanması
Hedef türü | Hedefin doğası | Tipik uygulamalar | Notlar |
Sağlık sonucu | Tolere edilebilir hastalık yükünün tanımlanmış olması | Ulusal düzeyde belirlenen üst düzey politika hedefi, kullanıldı Performansın, su kalitesinin ve belirlenen teknoloji hedeflerinin elde edilmesi konusunda bilgi vermek | Bu Kılavuzlar, kişi başına yıllık 10−6 DALY’lik tolere edilebilir hastalık yükünü tanımlamaktadır. |
Olumsuz etki veya ihmal edilebilir risk yok | Kimyasal veya radyolojik tehlikeler | Uluslararası kimyasal veya radyonüklid risk değerlendirmelerinden elde edilmiştir | |
Su kalitesi | Kılavuz değerler | Kimyasal tehlikeler | Bireysel kimyasal risk değerlendirmelerine dayalıdır |
Mikrobiyal su kalitesi hedefleri normalde uygulanmaz | Escherichia coli dışkı kirliliğinin bir göstergesi olarak ve su kalitesini doğrulamak için kullanılır | ||
Radyolojik su kalitesi hedefleri normalde uygulanmaz | Radyolojik tarama seviyeleri uygulanır | ||
Verim | Tehlikelerin belirtilen şekilde ortadan kaldırılması | Mikrobiyal tehlikeler (log azalmaları olarak ifade edilir) | Kantitatif mikrobiyal risk değerlendirmesine ve sağlık sonuç hedeflerine veya ulusal düzeyde belirlenen genel hedeflere dayalı olarak su tedarikçisi tarafından belirlenen özel hedefler |
Kimyasal tehlikeler (yüzde uzaklaştırma olarak ifade edilir) | Su tedarikçisi tarafından kimyasal kılavuz değerlere veya ulusal düzeyde belirlenen genel hedeflere dayalı olarak belirlenen özel hedefler | ||
Belirtilen teknoloji | Tanımlanmış teknolojiler | Mikrobiyal ve kimyasal tehlikelerin kontrolü | Ulusal düzeyde; kaynak suyu değerlendirmelerine dayalı Belirlenen teknolojinin yerleşik veya doğrulanmış performansıyla sıklıkla desteklenen kalite (örneğin, yüzey suyu için filtreleme gerekliliği) |
Sağlık temelli hedefler belirlenirken, “kararlı durum” koşullarının yanı sıra kısa süreli olaylar ve su kalitesindeki dalgalanmalar da dikkate alınmalıdır. Bu, özellikle performans ve belirli teknoloji hedefleri geliştirilirken önemlidir. Kısa süreli su kalitesi, örneğin, şiddetli yağmurdan sonra ve bakım sırasında önemli ölçüde bozulabilir. Felaket olayları, çok düşük kaynak suyu kalitesi ve birçok süreçte verimliliğin büyük ölçüde azalmasıyla sonuçlanabilir, hatta sistem arızası meydana getirebilir ve hastalık salgını olasılığını büyük ölçüde artırabilir. Bu tür olaylar, su güvenliğindeki köklü “çoklu bariyer ilkesi” için ek gerekçe sağlar.
Şekil 3.1 Çeşitli tehlikeler için sağlık temelli hedeflerin nasıl belirleneceğine ilişkin örnekler
Kimyasal tehlikeler için, sağlık temelli hedefler genellikle bölüm 8.5’te özetlenen kılavuz değerlerini kullanarak su kalitesi hedefleri şeklindedir. Yüzde olarak uzaklaştırma olarak ifade edilen performans hedefleri veya belirli teknoloji hedefleri de kimyasal tehlikelere uygulanabilir. Mikrobiyal tehlikeler için, sağlık temelli hedefler genellikle performans veya belirli teknoloji hedefleri şeklindedir. Hedef seçimi, kaynak suyu kalitesi hakkında mevcut verilerin sayısına bağlı olacaktır, performans hedefleri daha fazla bilgi gerektirir. Su kalitesi hedefleri tipik olarak patojenler için geliştirilmez, çünkü patojenler için arıtılmış içme suyunun izlenmesi uygulanabilir veya maliyet açısından etkili bir seçenek olarak düşünülmez. Kişi başına ve yıl başına 10−6 DALY sağlık sonucu hedefine eşdeğer patojen konsantrasyonları tipik olarak 104-105 litre başına 1 organizmadan azdır. Bu nedenle, E. coli gibi indikator organizmalar için izleme yapmak daha uygulanabilir ve maliyet açısından daha etkilidir.
Pratikte, içme suyundan kaynaklanan halk sağlığı riskleri genellikle bir seferde tek bir tehlikeye atfedilir; bu nedenle, hedef türetme sırasında referans risk seviyesi her tehlikeye bağımsız olarak uygulanır.
3.3.1 Sağlık Sonucu Hedefleri
İçme suyu güvenliğinin en doğrudan açıklaması, ishal hastalığı sıklığının veya kanser insidansının üst sınırları gibi sağlık sonuç hedefleridir. Bu üst sınırlar, tahammül edilebilir hastalık yükünü temsil eder ve genellikle ulusal düzeyde belirlenir. Su kalitesi, performans ve belirli teknoloji hedeflerinin türetilmesine temel oluştururlar (Şekil 3.1). Bu Kılavuzlar, kişi başına ve yıl başına 10−6 DALY’lik tahammül edilebilir hastalık yükü tanımlar. Eşik kimyasallar için, sağlık sonucu hedefi gözlemlenmeyen-olumsuz-etki-seviyelerine (bakınız bölüm 8.2) dayanır. Sağlık sonucu hedefleri, su tedarikçisi tarafından su güvenlik planının bir parçası olarak eyleme geçirilebilmek için su kalitesi, performans veya belirli teknoloji hedeflerine çevrilmelidir.
Bu metin, sağlık sonucu hedeflerinin önemini, tahammül edilebilir hastalık yükü kavramını ve su kalitesi, performans ve teknoloji hedeflerine ilişkin temel bağlantıları açıklamaktadır. Bu bilgiler, sağlık temelli hedeflerin geliştirilmesi ve uygulanması için önemli bir temel oluşturmaktadır.
Anahtar noktalar:
- Sağlık sonucu hedefleri, içme suyu güvenliğinin en doğrudan açıklamalarıdır.
- Tahammül edilebilir hastalık yükünü temsil ederler ve ulusal düzeyde belirlenirler.
- Su kalitesi, performans ve belirli teknoloji hedeflerinin türetilmesine temel oluştururlar.
- Bu Kılavuzlar, 10−6 DALY’lik tahammül edilebilir hastalık yükü tanımlar.
- Eşik kimyasallar için, sağlık sonucu hedefi gözlemlenmeyen-olumsuz-etki-seviyelerine dayanır.
- Su tedarikçisi tarafından eyleme geçirilebilmek için su kalitesi, performans veya belirli teknoloji hedeflerine çevrilmeleri gerekir.
3.3.2 Su Kalitesi Hedefleri
Su kalitesi hedefleri, içme suyunda bulunabilecek kimyasallara uygulanan en yaygın sağlık temelli hedef türüdür. Bölüm 8.5’te açıklanan bireysel kimyasallar için kılavuz değerleri, su güvenlik planlarının içme suyundaki kimyasallardan kaynaklanan riskleri yönetmede etkili olduğunu doğrulamak için kullanılabilecek su kalitesi hedefleri sağlar. Kılavuz değerleri, kimyasala suda maruziyetle ilişkili sağlık etkilerinin uluslararası risk değerlendirmeleri temelinde belirlenir.
Bu kılavuz değerlerine dayalı olarak ulusal içme suyu standartları (veya sağlık temelli hedefler) geliştirilirken, kılavuz değerlerinin türetilmesinde kullanılan varsayımların yanı sıra potansiyel maruziyeti etkileyen çeşitli çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik, beslenme ve diğer koşulları dikkate almak gerekir. Diğer kaynaklardan (örneğin, gıda, tüketici ürünleri ve hava) kaynaklanan maruziyete kıyasla, içme suyundaki kimyasallardan kaynaklanan maruziyet genellikle önemsizdir (örneğin, arsenik ve florür gibi birkaç önemli istisna vardır). Bu, ulusal hedeflerin kılavuz değerlerinden önemli ölçüde farklılaşmasına yol açabilir. Bazı durumlarda, içme suyu dışında (örneğin, lehimlenmiş kutulardan ve benzinden gelen kurşun) kaynaklanan bir kimyasala maruziyeti önlemek için önlem almak uygun olabilir.
Bir örnek, içme suyundaki florür için sağlık temelli hedeftir. Ek 3’ün A3.3 Tablosunda 1.5 mg/l kılavuz değeri önerilir ve “Ulusal standartlar belirlenirken tüketilen su hacmi ve diğer kaynaklardan alınan alım dikkate alınmalıdır” yorumu yapılır. Bu nedenle, yıl boyunca sıcak iklime sahip bir ülkede ve şebeke suyunun tercih edilen içme suyu kaynağı olduğu yerlerde yetkililer, su tüketiminin daha yüksek olması beklendiği için, florür için bu kılavuz değerinden daha düşük bir sağlık temelli hedef seçebilirler. Benzer bir şekilde, sağlık temelli hedef, nüfusun en savunmasız kesimine olan etkisi açısından gözden geçirilmelidir.
Spesifik kimyasalları gidermek veya azaltmak için su arıtma işlemleri uygulanan durumlarda (bakınız bölüm 8.4 ve Ek 5), su kalitesi hedefleri uygun arıtma gereksinimlerini belirlemek için kullanılmalıdır. Su kalitesi hedeflerinin, sıkı değerlendirme sonrasında, tüketiciler için içme suyunun kabul edilebilirliği için sağlık açısından endişe verici veya endişe verici olduğu tespit edilen kimyasallar için yalnızca belirlenmesi önemlidir. Sistemde bulunması muhtemel olmayan, kılavuz değerinden çok daha düşük konsantrasyonlarda bulunacak veya insan sağlığına veya içme suyu kabul edilebilirliğine etkisi olmayan kimyasallar için ölçümler yapmanın çok az değeri vardır. Bir örnek, içme suyundaki radyonüklidlerdir; bunlar, içme suyundan kaynaklanan genel sağlık risklerine katkılarının ihmal edilebilir derecede küçük olabileceği kadar küçük miktarlarda bulunabilir. Bireysel radyonüklidlerin analizi sofistike ve pahalı prosedürler gerektirir; bu nedenle, bu gibi durumlarda, bölüm 9.3’te tartışıldığı gibi, içme suyundaki radyonüklidlerin varlığını tarama testleri olarak toplam alfa ve toplam beta aktivitelerinin ölçümleri kabul edilebilir.
Su kalitesi hedefleri, arıtma işlemlerinin sonucu olarak veya suyla temas eden malzemelerden kaynaklanan kimyasallar için sertifika sürecinde de kullanılır. Bu tür uygulamalarda, sertifikalarında kullanılabilecek malzemeler ve kimyasallar için standartlar türetmek için varsayımlar yapılır. Genel olarak, su kaynaklarında bulunan seviyelerin üzerindeki kademeli artış dikkate alınmalıdır. Bazı malzemeler (örneğin, evsel tesisat) için, varsayımlar ayrıca kurulumdan sonraki kısa bir süre için bazı maddelerin nispeten yüksek oranda salınımını da hesaba katmalıdır.
Escherichia coli, su kalitesini doğrulamak için fekal kontaminasyonun önemli bir göstergesi olmaya devam etmektedir, ancak E. coli ölçümleri risk temelli bir su kalitesi hedefi temsil etmemektedir. E. coli’nin indikator organizma olarak kullanımı 7. bölümde daha ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
Su kalitesi hedefleri, içme suyu kalitesi standartlarının bir parçası olarak belirlenirken dikkate alınması gereken hususlar hakkında daha fazla bilgi, destekleyici belge “İçme Suyu Kalitesi Yönetmelikleri ve Standartlarının Geliştirilmesinde (Ek 1) yer almaktadır.
3.3.3 Performans Hedefleri
Su kalitesi hedefleri kimyasal tehlikeler için de uygulanabilir olsa da, en yaygın uygulama borulu şebekelerde mikrobiyal tehlikelerin kontrolü içindir. Performans hedefleri, patojenlerin kaynak koruma, arıtım ve dağıtım sistemlerinin bariyerlerini aşmasını önlemeye veya dağıtım sistemi içinde çoğalmasını önlemeye muktedir olan kontrol önlemlerinin seçimine ve kullanımına yardımcı olur.
Performans hedefleri, kaynak suyu kalitesiyle ilgili gereklilikleri tanımlar. İdeal olarak, bu sistem özel verilerine dayanmalıdır; ancak daha yaygın olarak, hedefler geniş kaynak suyu kalitesi kategorileri ve türüne göre belirlenir (bkz. bölüm 7.2). Performans hedeflerinin türetilmesi, tahammül edilebilir hastalık yükü (kabul edilebilir risk) dahil olmak üzere, hastalık sonuçlarının şiddeti ve patojenler için nicel mikrobiyal risk değerlendirmesi gibi faktörlerin bütünleştirilmesini gerektirir (bkz. bölüm 7.2). Potansiyel olarak su yoluyla bulaşan tüm patojenler için performans hedefleri türetmek için yeterli veri yoktur ve gerçekçi değildir. Pratik yaklaşım, patojen gruplarını temsil eden referans patojenler için hedefler türetmektir (örneğin, bakteri, virüs ve protozoa). Referans patojenlerin seçimi, arıtmaya karşı duyarlılıktaki farklılıkların yanı sıra yerel koşulları, su yoluyla bulaşma prevalansı ve kaynak suyu özellikleri de dikkate almalıdır.
Performans hedeflerinin en yaygın uygulaması, kaynak suyundaki patojen konsantrasyonlarını sağlık sonuç hedeflerine ulaşacak ve dolayısıyla güvenli olacak şekilde düşürmek için uygun arıtma işlemi kombinasyonlarını belirlemektir. Bu, genellikle log azaltma olarak ifade edilir. İşlemlerin seçimi, gerekli performans hedeflerini karşılayacaklarına dair kanıt gerektirir (yani doğrulama; bkz. bölümler 2.2.2 ve 4.1.7). Bölüm 7.3’te arıtma işlemleri ve patojen azaltma örnekleri verilmiştir.
Performans hedefleri, önleyici önlemler yoluyla patojen konsantrasyonlarını düşürmeyi amaçlayan havza kontrollerine ve dağıtım sistemleri yoluyla kirlenmenin girişini önleyen önlemlere uygulanabilir. Performans hedefleri, kullanım noktası cihazlarının ve içme suyu arıtımı için kullanılan belirli teknolojilerin sertifikasyonunda da önemlidir. Cihazların sertifikasyonu başka yerlerde tartışılmaktadır (bkz. bölüm 1.2.9).
Performans hedefleri kimyasal tehlikelere de uygulanabilir. Mikrobiyal tehlikeler için hedeflerle karşılaştırıldığında, tipik olarak belirli kimyasallara uygulanır ve performans, yüzde düşüş cinsinden ölçülür (bkz. bölüm 8.4).
Özet:
- Performans hedefleri, içme suyu güvenliğini sağlamada önemli bir araçtır. Mikrobiyal patojenlerin kontrolünde en sık kullanılırlar, ancak kimyasal tehlikelere de uygulanabilirler.
- Performans hedefleri, kaynak suyu kalitesi, patojenlerin arıtım ve dağıtım sistemleri aracılığıyla bulaşma olasılığı ve tahammül edilebilir hastalık yükü gibi faktörlere dayanır.
- Performans hedefleri, uygun arıtma işlemlerinin seçimi, havza yönetimi ve dağıtım sistemi güvenliği için rehberlik sağlar.
- Performans hedeflerinin seçimi, yerel koşullara ve risk değerlendirmelerine dayanmalıdır.
3.3.4 Belirli Teknoloji Hedefleri
Belirli teknoloji hedefleri, genellikle belirli durumlarda uygulanabilir teknolojilerle ilgili tavsiyeler şeklindedir (örneğin, yüzey suyu için filtrasyon ve dezenfeksiyon). Teknolojilerin seçimi genellikle kaynak suyu türü ve kalitesinin nitel değerlendirmelerine dayanır (örneğin, etkilenen yüzey suyu, korunan yeraltı suyu). Belirli teknoloji hedefleri, en sık olarak küçük topluluk tesislerine ve evde kullanılan cihazlara uygulanır. Hem mikrobiyal hem de kimyasal tehlikelere uygulanabilirler.
Küçük belediye ve topluluk içme suyu tedarikçileri genellikle sınırlı kaynaklara sahip olup, bireysel sistem değerlendirmeleri ve sağlık temelli hedefler geliştirme yeteneğine sahip değildirler. Bu nedenle ulusal düzenleyici kurumlar doğrudan teknoloji gereksinimlerini veya onaylı seçenekleri belirleyebilir. Bunlar şunları içerebilir:
- Kaynak türleri ve özellikleriyle ilgili özel ve onaylı arıtma işlemleri;
- Kuyu başı koruması için gereklilikler hakkında rehberlik sağlamak;
- Dağıtım sistemlerinde içme suyu kalitesinin korunması için gereklilikler.
Belirli hedefleri düzenli olarak gözden geçirmek, teknolojinin kendisi ve uygulaması hakkındaki mevcut bilimsel bilgi açısından güncel tutulmasını sağlamak için önemlidir.
Anahtar noktalar:
- Belirli teknoloji hedefleri, küçük su tesisleri ve evde kullanılan cihazlar için teknoloji seçimine rehberlik eder.
- Bu hedefler, kaynak suyu türü ve kalitesi ile uyumlu teknolojileri önerir.
- Ulusal düzenleyici kurumlar, teknoloji gereksinimlerini doğrudan belirleyebilir veya onaylayabilir.
- Belirli hedefler, güncel bilimsel bilgiye göre düzenli olarak güncellenmelidir.
Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
- 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
- 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
- 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
- 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
- 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
- AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
- Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
- ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
- AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
- AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
- AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
- ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
- ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
- BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
- BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
- BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
- BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
- BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
- Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
- bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
- CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
- Col: colorimetry – Col: kolorimetri
- CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
- CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
- Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
- CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
- DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
- DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
- DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
- DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
- DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
- DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
- DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
- DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
- DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
- DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
- DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
- DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
- DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
- EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
- EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
- ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
- EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
- EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
- EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
- ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
- EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
- ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
- F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
- F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
- FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
- FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
- FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
- FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
- FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
- GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
- GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
- GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
- GV: guideline value – GV: kılavuz değer
- HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
- HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
- HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
- HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
- HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
- HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
- HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
- HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
- HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
- IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
- IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
- ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
- ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
- IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
- IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
- IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
- ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
- JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
- JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
- LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
- LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
- LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
- MC: microcystin – MC: mikrosistin
- MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
- MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
- MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
- MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
- MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
- MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
- MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
- MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
- MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
- MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
- NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
- NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
- NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
- NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
- NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
- NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
- PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
- PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
- PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
- PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
- PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
- PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
- PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
- PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
- PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
- PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
- PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
- PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
- PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
- PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
- QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
- RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
- SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
- SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
- STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
- sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
- spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
- subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
- TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
- TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
- TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
- TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
- TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
- TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
- TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
- THM: trihalomethane – THM: trihalometan
- TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
- UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
- UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
- UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
- UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
- USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
- UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
- UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
- WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
- WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
- WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
- YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
- YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları
Yorum yap